Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Galerija abnormalnih srndaća


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Galerija abnormalnih srndaća
nenadx
 Zanimljivi trofeji.Mogli bi da pokusamo da damo neku analizu....Prvi ima deformaciju na rozistu,pa i izraslinu jos jednog roga,ili paroska(nevidim najbolje odakle izrasta)treba videti sta je uzrok u onoj staroj knjizi o srndacima(Necac)Ima lepu masu i boju,a zaobljeni vrhovi parozaka,bar meni ukazuju na jak mraz pri kraju izrastanja.Drugi je lep primerak,koji je mislim mogao jos da napreduje(zbog duzine parozaka i oblika ruza.Samo ostecenje je mehanicko,nastalo u pocetku rasta,jer je pri dnu(drugi je normalan)Do godine bi bio normalan.Trajni abnormaliteti su obicno od hemikalija,a kod tebe ih jos uvek nema u velikim kolicinama.
Dobar pogodak
 
nenad_franc
 sve je lepo receno,i slazem se da bi ovaj drugi jos napredovao,ali kasnije ne bi imao ovakvu lepotu i retko ko bi ga propustio Smile a evo ga ovaj prvi i iz drugog ugla!
nenad_franc priložio:
19082010562-001.jpg
 
nenadx
 Rekao bih ostecenje rozista,jos u mladosti
Dobar pogodak
 
nenadx
 Obzirom na temu,nije lose da se ukaze na cinioce koji dovode do abnormaliteta rogovlja.Njihovim upoznavanjem moze se prepoznati koji od ovih,ili kombinacijom cinilaca je doveo do atipicnosti.Tacnije kako uticu na njihov rast i33.tinypic.com/2ef2icp.jpg
Dobar pogodak
 
velimir
 Igra prirode
velimir priložio:
220112-1503.jpg
 
duskov
 

nenadx kaže:
Obzirom na temu,nije lose da se ukaze na cinioce koji dovode do abnormaliteta rogovlja.Njihovim upoznavanjem moze se prepoznati koji od ovih,ili kombinacijom cinilaca je doveo do atipicnosti.Tacnije kako uticu na njihov rast i33.tinypic.com/2ef2icp.jpg

Nadam se da pesticidi i hemikalije, koje je apostrofirao Nanadx podrazumijevaju i radioaktivnost koja je povećana posebno na većim nadmorskim visinama.
U poslednje vrijeme sam gledao učestale anomalije rogovlja kod srndaća. Ubijeđen sam da je to zapravo od radioaktivnosti koja je povećana nekim neprirodnim putevima (Černobilj)...
 
nenadx
 Zaista sam nedovoljno upućen u ovu problematiku(ali potrudiću se da saznam)..Černobilska radijacija je ostavila dosta traga i u Nemačkoj,pa se po godinama razlaganja elemenata recimo sada odražava na pečurke isl...koje se taloži u mesu životinja koja ih konzumiraju-npr, divlje svinje...
Dobar pogodak
 
gpavlic
 

nenadx kaže:
Obzirom na temu,nije lose da se ukaze na cinioce koji dovode do abnormaliteta rogovlja.Njihovim upoznavanjem moze se prepoznati koji od ovih,ili kombinacijom cinilaca je doveo do atipicnosti.Tacnije kako uticu na njihov rast i33.tinypic.com/2ef2icp.jpg


Kolege, koliko se siječam sa izučavanja o tim nepravilnostima rogovlja može doći i ako jedinka povredi nogu u periodu izrastanja rogovlja. Profesor Ljudevit Pataki nam je na to skrenu pažnju i to ako je povređena desna noga, odrazi se na lijevi rog. Da radiacija Černobila a i nato projektila utiće, netreba se puno govoriti. Ona svakako ima veliki uticaj i to je vidljivo ne samo kod životinja, nego i ljudi. Nikad više nije bilo oboljelih od leokemije -raka krvi i drugih vrsta bolesti raka. Pa to se vidjelo i na njihovim vojnicima iako oni to prikrivaju i naše "demokrate" rade pod njihovom komandom i zataškavaju sve. Nedavno su objavili emisiju o tome i snimke iz Iraka i sad Libije i bolestima raznim izazvanih radiacijom najviše kod dijece. Nažalost naši su odlučili da se napravi največe radioaktivno skladište otpadnog materijala i to uzvodno od Beograda. Ima da nam i gliste i riba pozelene pa onda i ostali živi svijet.
 
Lovac Stari
 Nije mi poznato dali radijacija iz Cernobila stigla u Austriju?
Sta se odrazilo na ovu levu stanglu isto neznam.
img854.imageshack.us/img854/5023/1040446.jpg
Bitno da je stara cevka u mojim rukama stekla mozda najlepsi i naj interesantniji Trofej ove sezone.
Dobar pogled.
 
SUMO
 Deformacije srnećih trofeja

Trofeji srndaća, koje u većini slučajeva odlikuje simetričnost i lep raspored parožaka oduvek su privlačili svakog lovca. Međutim, večita nepoznanica i izazov mnogim kolegama su i nepravilni trofeji, deformacije i asimetrični rogovi. Takvi primerci su jedinstveni, a kako oni nastaju i koji su osnovni uzroci, saznaćemo u narednim redovima. Saradnja i druženje sa čuvenim urednikom francuskih izdanja La Riviere i poznatim lovcem na srnecu divljaci, donela mi je mnogo toga do sada nepoznatog ! Fascinantan podatak je koliko su angažovali nauku i naučnike u utvrđivanju nastajanja deformacija srnećih trofeja, koji bude maštu gotovo svih lovnih radnika već nekoliko vekova unazad. Crteži trofeja koje oni imaju , a potiču još iz 18.tog i 19.tog veka, govore da je nepravilan trofej srndaća i tada itekako bio zanimljiv i značajan većem broju lovaca.
Saznali smo i o povredama vilice, o bakterijama koje izazivaju nastanak neobičnog rogovlja koje svojom neobičnošću i nepravilnošću itekako privlači pažnju !
Na našu žalost, nama ostaje samo da prikupljamo podatke, fotografije i ostala zanimljiva dešavanja vezana za odstrel srndaća sa nepravilnim rogovljem. Jer, nemam(o) ni blizu budžet ni naučnike kao naši prijatelji iz Francuske, ali ipak treba podeliti i lična zapažanja sa našim čitaocima.
Kako lagano pripremam knjigu o lovu srndaća, jedan deo će se baviti i istraživanjem mnogih neobičnih trofeja, nastancima i obliku povreda i drugim stvarima koje su zanimljive.
Kakva je situacija kod nas ? Imamo li nepravilnih i abnormalnih trofeja? Koje su najčešće povrede i kako nastaju? Kakvi su to trofeji, na kojim lokacijama? Da li su učestali u određenim lovištima.....? To su samo neka od pitanja koja ćemo obratiti u narednim redovima.
Pre svega, u našim lovištima nepravilnih trofeja ima, a njihov broj varira, kako od sezone do sezone, tako i od lovišta do lovišta. Već lagano skupljam urednu foto-dokumentaciju, što odstreljenih, što već obrađenih neobičnih trofeja, tako da će neke od slika biti dostupne i Vama dok čitate ove redove.
Opšte poznata stvar je da je srneća divljač plahovita i neprediva, a da mnoga lovišta i dalje nemaju potpuni mir na pojedinim ili većim delovima, te stoga česte su slike bilo gde u Srbiji da srneća divljač beži progonjena čoporima pasa lutalica ili polu divljih goniča i drugih lovačkih pasa, a nije retka situacija da i poneki pulin od nomada koji čuvaju uglavnom ovce, pojuri neko srneće grlo.
Takođe u mnogim hajkama na divlje svinje, iako se vlasnici ,,kunu,, da njihovi psi ne jure srne, brakovi i ostali goniči, čiji vlasnici u nekim manjim hajkama obicno ne praštaju ni srnećoj divljači, čim osete trag, kreću nezadrživo, sa karakterističnim lavežom. U takvim situacijama, prilično plahovita divljač, a posebno muška grla mogu oštetiti rogovlje, rožište ili povrediti rogove ako su u bastu i tada nastaje veći deo oštećenja, koji se manifestuje u vidu jednog normalnog roga, a drugog nepravilnog, ili u zavisnosti od stepena-jačine povrede, pod samim rožištem ili parogovima mogu se razviti deformacije koje itekako utiču na masu, rast i razvoj trofeja.
Kod grla sa jednim rogom treba biti obazriv ! Najčešće dolazi do loma jednog roga prilikom prolecnih dvoboja za teritoriju, posebno ako je reč o mlađim grlima. Takvo uočeno grlo treba dobro posmatrati. Ako je drugi, ceo rog osrednji ili loš, odstrel ovakvog grla je opravdan. Kada je reč o dobro razvijenom levom ili desnom rogu, onda treba oprezno osmatrati. Dešava se da grlo može nositi jedan rog na sredini glave i tada takvo grlo slobodno možete odstreliti, ali ako je rog pravilno izrastao tamo gde treba na levoj ili desnoj strani, dobrim stativom ili dvogledom treba videti, da li se nazire rožište ili polomljen rog. Ovo je vrlo težak zadatak, ali ovakva grla vrlo lako mogu imati odličan trofej naredne sezone, a ako ih ostavimo a i naredne godine se pojave sa istim-jednim rogom, onda ih obavezno treba vaditi iz lovišta, jer sam imao nekoliko prilika da vidim, gde je drugo rožište jedva vidljiva kvržica, čiji je nastanak obično povezan ili sa lakšom povredom testisa ili nekim drugim faktorom.
Moguća pojava je i da srndać ima jedan rog potpuno razvijen, a drugo rožište usled povrede ili drugih, već pomenutih činilaca bude zakržljalo ili specifično razvijeno.
Srndaći sa perikom su relativno retka pojava, mada i sama ,,perika može imati nekoliko varijacija i na njeno nastajanje utiču povrede testisa i poremećaj u lučenju hormona. Slabiji oblik perike uglavnom podrazumeva formirane rogove, oko kojih je velika masa, koja podseća na iskričavost i ova grla obično očiste ili delimično očiste rogove, pa ovakav trofej predstavlja izuzetan ulov za svakog lovca, naravno uz podatak da je njegova težina veoma velika.
Potpuna perika nastaje kada zbog nastavljanja lučenja hormona, rogovlje raste i buja, formirajući izrasline koje padaju i preko rožišta, sve do očiju grla, pa su kasnije uz povrede te bujne mase, koje odmah ,,načnu,, muve, grlu otežane i vitalne funkcije, pa je njegov odstrel potpuno opravdan i treba ga izvršiti odmah po uočavanju i lociranju takvog primerka.
Manji procenat trofeja sa neobičnim rogovima nastaje usled loše selekcije ili jednostavno u određenim lokalitetima, takvi primerci su prisutni generacijski i imaju u najmanju ruku čudan, asimetričan trofej a da nemaju ni povredu rožišta, roga, lobanje ili testisa.
Za kraj ovog teksta ostavio sam one povrede koje su verovatno vrlo specifične samo u zemlji Srbiji !
Tužna strana lovačke nekulture ,,darovitih,, pojedinaca, odslikava se i na trofeje srndaća. To su povrede i deformacije izazvane krupnom sačmom, koja zbog udaljenosti, prepreka ili lošeg snopa ne obori divljač, već tako povređeno grlo nastavlja svoj život i razvoj, a trofeji koji tada mogu nastati itekako mogu imati neobičan i nepravilan oblik.
Još dok sam kao student na vežbama iz lovne privrede razledao trofeje, u šali sam svom profesoru rekao za kapitalca od 158 CIC poena rekao da mu skine par poena, jer ovo grlo u delu nosne kosti i sredine gornje vilice ima dve sačme dvojke !
Tako je i danas, mnogi srndaći imaju povrede samog roga, rožišta ili lobanje, nastale sačmom krupnijom od 4mm. Posmatrajući veći broj takvih trofeja, došao sam do zaključka da povrede koje izaziva udar krupne sačme obično nisu toliko fatalne, posebno ako je pogođen čeoni deo i deo oko i ispod samog rožišta, a obično se na samom trofeju manifestuje da rog na čijoj je strani zaraslo ulegnuće PP-a ili slične sačme, bude tanji ili manje razvijen, što može uticati na lepotu i konačnu ocenu trofeja. Takođe, viđao sam i trofeje sa povredama gornje vilice, relativno sitnijom sačmom koji nisu imali nikakve vidne nedostatke u simetriji ili rastu rogovlja.
Kod samih povreda rožišta ili roga u razvoju sačmom, itekako mogu nastati deformiteti i nepravilnosti, a trofej može biti neponovljiv i neobičan. A anketirajući lovne radnike, procenat srndaća čiji je trofej ili lobanja povređena sačmom od sezone do sezone, kao i od lovišta varira od nekih 3do5, pa do preko 10 % u ukupnom odstrelu te godine, čak i dobro čuvanim i organizovanim lovištima !
 
SUMO
 Napomena - sve slike su iz arhive, ni jedna nije iz ove godine, zbog toga srndaci nemaju markice na trofejima.
 
SUMO
 da se uporedi velicina trofeja
 
SUMO
 1
 
nenadx
 gpavlić potpuno ste u pravu(verovatno moj previd u upisu).Rekao bih samo da smo na ovoj temi u jedan koš stavili nepravilnosti pri izrastanju i abnormalnosti tj trajne i privremene nepravilnosti......Svojevremeno (80 tih) je kod nas bila biblija o srnećoj divljači-knjiga (čeških autor)u kojoj su uz dosta slika,crteža...navedene i ove karakteristike.Naravno uz opise,poreklu itd.Uz kratak pregled to je upisano na temi Srna/capreolus capreolus/a verovatno još po negde,gde se dotiče ova tema.
E sad kako radijacija utiče na rast roga zaista sam slabo upućen i nije mi poznat neki naš rad na tu i sl teme.....SUMO prihvatio si se velikog posla,ako ga obradiš kako nazirem po onom što si najavio kao pitanja.Zato sve pohvale.
Dobar pogodak
 
SUMO
 Hvala uvazeni kolega !

Za ljubitelje lepih trofeja...
SUMO priložio:
bizzz.jpg
 
SUMO
 Za nekoga nakaza za nekog prelep trofej....ukusi su razliciti, bi tako?
 
Neca92
 Definitivno prelep trofej! Bravo 2
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
blackwolf
 moji trofeji prošle godine
pucano sa puškom Marlin kalibar .45-70govt. zrno 26,8 grama
 
blackwolf
 i još jedan....
 
Milan__
 Blackwolf zanimljiv trofej Smile
Usput da prilozim slike sto sam pronasao na internetu
Slike: 1. http://www.upslik...mage/BApHk
2. http://www.upslik...mage/BY7k7
Bog prašta,ali 30-06 nikad! Srbija
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na srndaća LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 2130 29.04.2024. 10:04
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,304,880 posete www.srbijalov.com