Pretpostavljam da se tema odnosi na nenamerno trovanje divljaci,a ne trovanje sa ciljem...Ovo je jako cesta pojava u krajevima gde je poljoprivreda razvijena.Recimo,u mom lovistu taj problem nije toliko izrazen,jer je ne mali broj njiva zarastao u korov,pa ih niko ni ne prska,sto je s jedne strane jako dobro,a s druge strane lose.Ne vidim kako bi se ovo moglo predupreditiZabraniti ljudima da hemikalijama tretiraju njive?Tesko...
[xhide]Evo ovako, mi prskamo herbicidima, terbis i acetohlor, suncokret, ali uvek pre nicanja, tako da se on ne zadrzava na biljkama jer ih skoro i nema, njiva gotovo bez i jedne travke, spremljene za setvu, posejano i onda oprskano. Padne kisica, rosa, dune vetric i to sve nestaje. Kukuruz kad se prska bude velicine sa samo 2 listica. To nije nikakav problem. E sad, postoji problem kod prskanja velikih kompleksa koji su zarasli u korov, prskaju se totalnim herbicidom. Tu postoji opasnost pre svega zato sto divljac konzumira biljke koje su pre mozda samo par sati oprskane i tu stradaju. Tako je bilo dosta pomora prepelica leti, koje u strnjici borave, a strnjista se prskaju totalom, ova mala koka veoma strada. Postoji slucaj, koji je najopasniji, a to je kada na velikim poljoprivrednim kompleksima ljudi bacaju otrov za glodare. Taj otrov bi trebalo da se sipa u unapred pripremljene rupe za to u njivi, e sad, kad neko ima par hiljada hektara zemljista, ne moze da iskopa toliko rupa na tolikoj povrsini, onda otrov razbacuje masinama, rasturivacima i taj otrov umesto da bude na bezbednom mestu po divljac-ukopan u zemlju, on bude samo razbacan po povrsini njive i predstavlja opasnost po divljac. Bilo je kod nas u okolini slucajeva pomora od nekoliko desetina grla srnece divljaci, bas u prolece, stotine zeceva... Ovo sto sam napisao, odnosi se na Banat, gde je skoro svaki metar uzoran i pretvoren u obradive povrsine. Ali tako je u vecini slucajeva u celoj Vojvodini. B)
Ne postoji nikakva sila koja bi mogla da zaustavi ovaj proces, to je jednostavno tako. Poljoprivreda mora da se razvija, masovna proizdvonja hrane je najbitnija i zato se to i desava, novac je najmocnija stvar u ovom delu price.B) Sa tim se moze samo pomiriti, protiv toga nema borbe. Bilo je slucajeva podnosenja tuzbi protiv vlasnika parcela koje su zatrovane otrovom za glodare, bacenom na ne adekvatan nacin, ali naravno, bezuspesno. Poljoprivreda ne moze bez herbicida i insekticida, to je sastavni deo nje, i to je nepromenljivo. B)
Moram samo da napomenem jedan zanimljiv slucaj, naime, od koriscenja raznih preparata za zastitu bilja, u Teksasu, doslo je do masovnog pomora manjih vrsta kitova u morima oko Aljaske i severnih obala Kanade, pa sad treba staviti prst na celo i videti koliko je 2+2...[/xhide]
Bojim se da je kasno za prst na celo petre sjebali smo majcicu Zemlju odavno umire polako ali sigurno i to bezpovratno jedino moze da je spasi da covek nestane sa njenog lica a bojim se da ni to nije daleko
pozz svima,ova tema dotice se svih nas i ako mislimo da nemamo veze sa njom,svi mi na kraju u svoj organizam unesemo nesto tih otrova kroz hranu,ali tema se bavi trovanjem divljaci,!Posto sam ja iz okoline Velikog Gradista gde je poljoprivreda glavna delatnost,imao sam prilike da vidim dosta slucaja trovanja divljaci,!pre nekoliko dana obilazio sam teren u mom mestu,i pogledam u jednoj njivi dve nepomicne siluete mrtvih ptica na nekih 50m od puta pored koga je ujedni kanal,odmah pridjem i imam sta i da vidim plovan i plovka,oboje naduti sa klunovima punim pene,otrovani na samo 15m od gnezda u kome je bilo 6 jaja,steta je velika,to vise nisu dve plovke vec bar cetiri,sve to zbog nekih 3-4 zrna kukuruza poprskanim nekim otrovom .!malo dalje opet u jednij nnjivi otrovana macka naduta i sa ustima punim pene ,verovatno je uzela kontaminiranog misa,!situacija koja vec prelazi na kritican nivo!!sa jednim prijateljem koji zivi u jednom stiskom selu uz pricu dolazim do podatka da je jednog dana video 5 otrovanih lisica dok je isao po terenu,!na ovakav bezglav i bahat nacin stradace i srne fazani,a da i ne govorim o jarebicama koje su na ivici opstanka,pa i ako izvade nekoliko semenki koje u krajnjem rodu mogu da iznose dzak ili dva kukuruza,pa zar to i nije nasa obaveza da prihranjujemo divljac,posto znam da se radi o nekom jakom otrovu,sve leseve sam sakupio i spalio u dubokoj rupi a zatim zatrpao zemljom,jer mi se pre nekoliko godina u jednom lovu otrovao ker koji je uginuo za oko [pola sarta bas zbog toga sto lesevi nisu uklonjeni ,mislim da je problem veliki ali ipak nekako resiv,jer zasto postojimo mi lovci,da sacuvamo i unaprdimo priodu,i da svake godine bude sve vise divljaci.>!
[xhide]Milose, ako si primetio to pre nekoliko dana, to je bilo u toku setve. Taj jak otrov se zove furadan, njime se zaprasuje seme kukuruza. Izuzetno jak otrov, koji veoma brzo deluje. Ako sejalica ne zatrpa dovoljno dobro seme u zemlju prilikom posla, divljac ptice i glodari ga mogu konzumirati. Posto je zapraseno, trovanje divljaci je neizbezno. To zrno zatrovanog kukuruza mogu uzeti srne, zecevi, fazani, divlje svinje, divlje patke...uzimaju ga glodari, vidjao sam puno puta mrtve lisice, koje su verovatno pojele misa koji je prethodno uzeo ovo, i mnogo sokola misara i jastreba kokosara, koji su mozda pojeli otrovanog misa, ili vrapca, cak i goluba ili gugutku.
Velika opasnost od trovanja divljaci preti iz zagadjenih voda. Insekticidi i herbicidi kada dospeju u vodu, voda je zatrovana i opasna po zdravlje i zivot divljaci. Dovoljna je jedna kap ovih sredstava da zagadi i do 50 000 litara pitke vode. Podzemne vode u Vojvodini su veoma zagadjene iz tih razloga, tako isto i reke i kanali. Prskanjem parcela, otrov dospeva do zemlje, a kisom i cedjenjem tla do obliznjeg pojilista za divljac. Srneca divljac i zecevi uzimaju mnogo vode putem biljaka, koje su zatrovane, lizu rosu sa njih, a one su oprskane, divljac oseti miris dok je biljka sveze oprskana, ali posle par sati, miris otrova nestaje, a jednaka je opasnost po zdravlje divljaci. I onda idemo atarom i vidimo flase od herbicida u pojilistu za divljac, pa stvarno, ako se prska njiva, prska se, ali zasto mora ambalaza od ovog otrova da zavrsi negde u vodi koju divljac konzumira. Jednom je u nasem ataru postojao jedan bunar, iz kojeg se mogla piti voda, od pre deset godina, taj bunar je neupotrebljiv, iz razloga bacanja ambalaze od herbicida u njega, pa stvarno, tog zlocinca treba nataknuti na kolac, odakle njemu pravo da unistava prirodno dobro bez razloga, budaletina!!!
Ja sam se divio kad sam letos isao u lov u Crnu Goru, svugde planina, suma, daleko od ljudi i civilizacije, na nekim brdima nema ni traga prisustva coveka, nigde smeca, ma divota. To je razlog posecenosti, na mestima gde ima mnogo ljudi, kao sto su atari, jer je to nase loviste ovde u Banatu, ali u njemu su vise drugi ljudi poljoprivrednici nego mi lovci, dok je na brdima drugacije, barem ovamo gde sam ja bio, gore se penju samo lovci i planinari, a kod nas, leti atar vrvi od ljudi, kako i da ne bude zagadjeno, mnogo ljudi povlaci mnogo zagadjenja [/xhide]
svake godine se desi da otrov za miseve bacaju mimo rupa pa ga pojede divljac sa tragicnim posledicama... ove godine sam nasao 2 patke, zeca, srnu...sledece godine ocekujem slicnu situaciju
neca90 kaže:
Pretpostavljam da se tema odnosi na nenamerno trovanje divljaci,a ne trovanje sa ciljem...Ovo je jako cesta pojava u krajevima gde je poljoprivreda razvijena.Recimo,u mom lovistu taj problem nije toliko izrazen,jer je ne mali broj njiva zarastao u korov,pa ih niko ni ne prska,sto je s jedne strane jako dobro,a s druge strane lose.Ne vidim kako bi se ovo moglo predupreditiZabraniti ljudima da hemikalijama tretiraju njive?Tesko...
Postovani kolega, jedna rec u tvojoj poruci mi je zapala za oko. Ovo kad kazes "NENAMERNO" trovanje divljaci, takvo karakterisanje je po meni u startu pogresno. Znam ja da se vecina nas lovaca, bavi, tj. zivi od poljoprivrede, pa zbog toga blaze gledamo na ovakve pojave.
Sada kad se situacija u nasem lovstvu dodatno pogorsala (ili postala ozbiljnija), mislim na sve vece pritiske i troskove u gazdovanju, i mi lovci se moramo ponasati u skladu sa situacijom. Ako nas niko, aman bas niko ne stedi, cak na protiv svi nam gule kozu s ledja, tako se i mi moramo ponasati. T.j. za svaku nanetu nam stetu pored ostrih medijskih protesta, delovati po zakonu i naplatiti ono sto je nase!
Ovo nenamerno (neplanirano, neciljano), moze znaciti da ako nekom, ne daj Boze, u lovu slucajno opali puska i pri tom rani ili usmrti nekog, samo zato sto je bilo "nenamerno" taj nepazljivi lovac ce biti oslobodjen krivice ili ce kazna biti blaza. Svaki onaj koji rukuje oruzjem, otrovima i svim ostalim opasnim predmetima i supstancama, pored toga sto mora imati dozvolu za tako nesto, mora strogo voditi racuna o bezbednosti po ljude, zivotinje i celu okolinu. Oruzje moze proizvesti karatkorocni rizik, ali otrovi imaju odlozeno dejstvo, to nikada ne sme zanemariti, jer oni stete-ubijaju i nakon primarne upotrebe!!! Onaj ko ih koristi mora preduzeti sve neophodne mere kako bi njihovo dejstvo bilo usmereno samo u zeljenom pravcu!
Ne moze se nikome zabraniti da tretira svoje polj. gazdinstvo dozvoljenim supstancama, ali na to mora uraditi pravilan, odgovoran, nacin!
99% poljoprivrednika koriste raznorazna sredstva, ali ne ugiba divljac na bas svim prcelama. To se nekako cesce dogadja na parcelama "TAJFUNSKIH" preduzeca, koja nikom zivom u ovoj zemlji ne polazu racune, a kamo li nekom tamo LU!
Da se trovanje divljaci desi npr. u Danskoj, u roku od 2 dana bi odgovorno lice bilo kaznjeno u skladu sa zakonom i pricinjenom stetom.
Kod ovakvih stvari, nema izvini, zao mi je, nisam namerno, nece se ponoviti itd...
Svedok sam velikog broja otrovane divlajci u nasim lovistima, pogotovo ove godine, ali i pored toga sto je steta evidentna, retko koje loviste se odlucuje da preduzme neke ozbiljne korake po tom pitanju. Sto zbog shvatanja da je to uzaludna borba (nas "ne"pravosudni sistem), a takodje i zbog licnih interesa nekih clanova LU koji su npr. zaposleni u tom polj. preduzecu koje je ucinilo stetu.
Lako je oprostiti ili pokloniti ono sto ustvari nije tvoja licna imovina.
U mom lovistu, ovog proleca, smo nasli 5 otrovanih grla srnece divljaci, od toga dva srndaca od kojih jedan u medalji. Koliko je to novca i iz cijeg dzepa to pokriti? Polj, preduzece nije tuzeno!!! U pitanju je bio otrov FURAGAN ili tako neko ime.
Kada sam u razgovoru sa predsednikom LU, istom rekao da ipak tuzi polj. preduzece, a da u ime dobrih odnosa okrivljenima pokloni jedno svinjce iz svog obora, on poce da urla "Sto ja da placam za njihovu stetu?!". E, a kad stetu pretpi LU onda nema veze, onda je lako biti galantan, a na ime dobrih odnosa.
Kako gazdujemo tako ce nam i biti! Sve oko nas se menja, kako tako napreduje, samo smo se mi lovci nekako uspavali i pustili da nas svi obilaze ili preskacu...
[xhide]Kolega je potpuno u pravu...dozvoljeno je tretirati njive dozvoljenim supstancama, koje su otrovne i opasne po zivotnu sredinu, ali se to mora izvesti na adekvatan nacin...bas sam o tome i pisao, o rupama u kojima se odlaze otrov za glodare, ali se te rupe ne koriste, vec se otrov razbaca po celoj njivi...e to je neadekvatno!
Furadan se zove otrov, i o tome sam pisao u prethodnim postovima, da se ne ponavljam..B)[/xhide]
petre upravo tako, setajuci psa na njivi sam nasao otrova kao da ga je hteo sejeti a ne u rupe bacati kako bi i trebalo...i svake godine isto...
petar kaže:
[xhide]Milose, ako si primetio to pre nekoliko dana, to je bilo u toku setve. Taj jak otrov se zove furadan, njime se zaprasuje seme kukuruza. Izuzetno jak otrov, koji veoma brzo deluje. Ako sejalica ne zatrpa dovoljno dobro seme u zemlju prilikom posla, divljac ptice i glodari ga mogu konzumirati. Posto je zapraseno, trovanje divljaci je neizbezno. To zrno zatrovanog kukuruza mogu uzeti srne, zecevi, fazani, divlje svinje, divlje patke...uzimaju ga glodari, vidjao sam puno puta mrtve lisice, koje su verovatno pojele misa koji je prethodno uzeo ovo, i mnogo sokola misara i jastreba kokosara, koji su mozda pojeli otrovanog misa, ili vrapca, cak i goluba ili gugutku.
Velika opasnost od trovanja divljaci preti iz zagadjenih voda. Insekticidi i herbicidi kada dospeju u vodu, voda je zatrovana i opasna po zdravlje i zivot divljaci. Dovoljna je jedna kap ovih sredstava da zagadi i do 50 000 litara pitke vode. Podzemne vode u Vojvodini su veoma zagadjene iz tih razloga, tako isto i reke i kanali. Prskanjem parcela, otrov dospeva do zemlje, a kisom i cedjenjem tla do obliznjeg pojilista za divljac. Srneca divljac i zecevi uzimaju mnogo vode putem biljaka, koje su zatrovane, lizu rosu sa njih, a one su oprskane, divljac oseti miris dok je biljka sveze oprskana, ali posle par sati, miris otrova nestaje, a jednaka je opasnost po zdravlje divljaci. I onda idemo atarom i vidimo flase od herbicida u pojilistu za divljac, pa stvarno, ako se prska njiva, prska se, ali zasto mora ambalaza od ovog otrova da zavrsi negde u vodi koju divljac konzumira. Jednom je u nasem ataru postojao jedan bunar, iz kojeg se mogla piti voda, od pre deset godina, taj bunar je neupotrebljiv, iz razloga bacanja ambalaze od herbicida u njega, pa stvarno, tog zlocinca treba nataknuti na kolac, odakle njemu pravo da unistava prirodno dobro bez razloga, budaletina!!!
Ja sam se divio kad sam letos isao u lov u Crnu Goru, svugde planina, suma, daleko od ljudi i civilizacije, na nekim brdima nema ni traga prisustva coveka, nigde smeca, ma divota. To je razlog posecenosti, na mestima gde ima mnogo ljudi, kao sto su atari, jer je to nase loviste ovde u Banatu, ali u njemu su vise drugi ljudi poljoprivrednici nego mi lovci, dok je na brdima drugacije, barem ovamo gde sam ja bio, gore se penju samo lovci i planinari, a kod nas, leti atar vrvi od ljudi, kako i da ne bude zagadjeno, mnogo ljudi povlaci mnogo zagadjenja [/xhide]
sve ovo je tačno petre sa jednim izuzetkom d.s . neće uzeti seme tretirano sa furadanom .
Nazalost jedna od ruznih slika u nasim lovistima su i nadjena uginula divljac od posledice trovanja... Cini mi se da mi je lakse da prihvatim kad lisica pojede pola fazana ili kuna ili nadjem samo glavu od zeca,nego kad vidim zekana krupnog jakog da se izduzio sam od sebe jer pojeo nesto sto je otrovno... Ne rade ni poljoprivrednici to namerno ulaganja i troskovi da bi nesto proizveo su veliki pa svako gleda da mu sve ostane na njivi da nema travu da taj proizvod bude lep na oko pa ga onda prskaju i stite svim i svacim,nazalost mnoge stvari su dosta otrovne i uticu na zivotnu okolinu... Dali moze da se ovo zabrani cisto sumnjam jer je primena raznih preparata sve veca da bi nesto opstalo na njivi a za divljac slabo ko brine covek gleda da prezivi... Ja licno znam za otrov kome je karenca 20dana da ne smes da pridjes njivi koju si oprskao koliko su jaka isparenja cini mi se vrabac kad je preleti pada posle 100m obavezno...to su otrovi cini mi se trece kategorije najjaci... Ma katastrofa pomrecemo sami jednog dana sto kaze Sniper a kamoli ova jadna divljac....
Evo da dodam jos par sitnica iako vidim da je poslednji post od pre vise od dva meseca.
Nagledao sam se uginule divljaci od divljih svinja preko srneće divljači ali i sitne divljači. Broja ne znam.
Problem primene pesticida je veoma slozen a u velikoj meri zavisi od Ministarstva poljoprivrede odnsono drzave. Zasto to kazem. NPR, gore pomenuti Furadan je zabranjen, ponavljam Zabranjen. E sada, sto ga inspekcijske sluzbe (pomenutog ministarstva) nisu iskontrolisale i povukle sa trzista, ... i sami znate nastavak. Nije samo furadan u pitanju. Postoje i drugi preparati koji se koriste za tretman semena, uglavnom insekticidi koji takođe mogu uzrokovati trovanje divljači. velikim delom je ovo posledica nestrucnog bratanja otrovnim materijama, nepravilne setve nepostovanja tehnoloskih normi, ... i da skratim, dodje baja na kraj duzi, ostalo mu malo semena u sejalici (tretiranog nekim insekticidom) paje on tu na kraju lepo isprazni i tako ostavi zatrovano seme. A to seme kasnije pojede tica, ticu pojede lija ili maca, a crknutu macu DS i tako dalje. Svi vi vec znate lanac ishrane.
Pored ovoga veliki problem predstavalja primena pomenutih totala, ali samo iz razloga nesavesnosti proizvođača. Primer, ne odnosi se na totale, ali je indikativno: jedan proizvođač mi se pre nekog vremena žalio da mu je dobar kukuruz al mu je nešto žito požutelo. Pitam ga šta ti je tu bilo lane, on kaže kukuruz, a ja pitam a čime si prskao, a on kaže atrazinom, a kolju si dozu upotrebio, a on, ... znaš ja volim to malo jače, ma razrede to ovi naši pa ga ja opletem sa 6 litara. Kao sto neko reče dobar deo lovaca se bavi poljoprivredom i znaće šta ovo znači. A i tice ponekada pasu travu (žito) ...
Napomena: u celoj EU tretman semena je zabranjen (zbog pčela, ali zabranjen), pa nam baje plasiraju smeće dok se ovi naši ne sete.
Sa druge strane sve češća primena insekticida, ....
joooj ima li ovome kraja.
Puno sam na terenu, pouno obilazi ovu nam majčicu Srbiju od severa do juga, i duša me boli šta joj radimo.
Rešenja jednostavnog nema. Verovatno je rešenje u podizanju nivoa svesti kod svih i poljoprivrednika i lovaca ali i kod ljudi u ministarstvu i inspekcijskim sluzbama.
Nijesam siguran da trovanje treba u potpunosti isključiti i to u nekim posebnim slučajevima. Međutim postoji niz mjera koje treba preduzeti kako bi se zaštitila svaka životinja koja nije bila i cilj trovanja.
Što se trovanja tiče tu prije svega ili bolje rečeno isključivo mislim na miševe i pacove koji ne samo da prave katastrofalne štete u prirodi već su raznosači opasnih vrsta bolesti.
Međutim da bi se suzbili miševi i pacovi i njihov prekomjeran broj treba povećavati broj njihovih neprijatelja. Mačke, lisice, psi i zmije efikasno i bez trovanja smanjuju broj ovih štetočina.
Bilo ko da truje miševe i pacove uvijek postoji mogućnost štete za druge životinje ili ne daj Bože, ljude.
Zato oprez a ja sam ipak za uništavanje ovih štetočina sa njihovim prirodnim neprijateljima prije nego hemikalijama.
setajuci uz kanal nadjoh bar desetak bacenih flasa od otrova... uzorni domacin oprskao njivu i bacio ambalazu u prvi kanal... nisam silazio u kanal da vidim o kakvom se otrovu radi al vidim da je na svakoj flasi mrtvacka glava sa znakom upozorenja opasno po zdravlje.... u kanalu ima i vode pa kad se otrov ocedi u vodu a divljac popije eto lepe limunade...
Nekontrolisana upotreba vještačkih đubriva rezultira uništavanjem velikog broja zečje populacije. To je moguće osnovni razlog što je zec nestao iz mnogih naših lovišta a sa zecom su se prorijedile lisice, kune...
Poremećaj nastaje kada se nekontrolisano i neracionalno hemijski "tretiraju voćnjaci i vinogradi" gdje ne stradaju samo pčele već i mnogi biljojedi (zec, srneća divljač, mufloni, divokoze, jelen, lopatar, jerebice, fazani....)
U pravu ste kolega duškov,ali nije samo to ograničavajuči faktor za pomenutog zeca.Zanimljivije je pitanje otkud recimo pojedini delovi recimo Vojvodine daju konstantno visok priraštaj i kasnije odstrel,a pojedini idealni-kao prepisani iz udžbenika,sa dosta korovskih biljaka,bez skoro nikakve upotrebe herbicida,insekticida,veštakih djubriva....to nemaju,a češći su odstreli starih i krupnih jedinki....
Osim herbicida, vještačkih đubriva, prenaseljenosti predatora, genetike(!?), krivolova, vrste hrane štaq bi još moglo uticati na brojnost zeca. Moguće i da su neki prostori kontaminirani sa bakterijama i virusima koji uništavaju zečju populaciju(!?) Ja ne znam šta bi još moglo uticati na brojnost zeca u lovištima...
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6