Objavljen Pravilnik o lovočuvarskoj službi!
Na sajtu Ministarstva PTŠV, objavljen je tekst novog Pravilnika o lovočuvarskoj službi. Pravilnik je stupio na snagu, ali će svoju punu primenu imati od 1. aprila sledeće godine.
Podsećamo, da smo na našem forumu, ranije već raspravljali o ovoj temi, i da smo iznosili odredjene sugestije.
Očigledno je da se bliži momenat kada će se krenuti sa ustanovljenjem lovišta i raspisivanjem konkursa za dodelu istih, čim se sada ubrzano objavljuju potrebni Pravilnici. Nadam se da će Uprava za šume nastaviti ovim tempom, do konačnog završetka poslova.
Tekst Pravilnika možete pogledati ako kliknete na sledeći link:
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Zaposlena lica,prema potrebi i lica koja ispunjavaju uslove za obavljanje poslova lovočuvara,znači ponovo volonteri ali sada samo stručno usavršeni.
20.000ha maksimum po lovočuvaru je premnogo terena.
Službeno oružje,može li mi neko reći gde je propisana upotreba službenog oružja lovočuvara,ako se nevaram u zakonu nije propisano?
Lovočuvarska služba pogrešno koncipirana od A do Š.
Lovokradice mogu biti spokojne čuva ih lovočuvarska služba.
Ništa novo osim foto aparata,zaboravili su da propišu koliko mega piksela.
mihailo kaže:
Zaposlena lica,prema potrebi i lica koja ispunjavaju uslove za obavljanje poslova lovočuvara,znači ponovo volonteri ali sada samo školovani.
Mislim da ne znači...uslov za obavljanje poslova lovočuvara je i licenca...e sada, koliko će i gde biti onih koji ne rade kao lovočuvari a imaju licencu...pa da oni uskaču po potrebi.....ovo je po meni glupo i neizvodljivo!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
mihailo kaže:
Zaposlena lica,prema potrebi i lica koja ispunjavaju uslove za obavljanje poslova lovočuvara,znači ponovo volonteri ali sada samo školovani.
Mislim da ne znači...uslov za obavljanje poslova lovočuvara je i licenca...e sada, koliko će i gde biti onih koji ne rade kao lovočuvari a imaju licencu...pa da oni uskaču po potrebi.....ovo je po meni glupo i neizvodljivo!
Pa da lica sa licencom na dobrovoljnoj bazi.
Ovo je otvorilo još veću mogućnost za legalnu lovokrađu,čast poštenima.
Sremac75 kaže:
Na žalost, ništa novo!
Osim što će LU MORATI da obezbede motorno vozilo, dvogled, fotoaparat.....
...ali i službeno oružje, jer neka LU do sada nisu imala oružje, nego su lovočuvari nosili svoje privatno lovačko naoružanje. E, sad, za svakog lovočuvara po jedna olučena i jedna neolučena cev, pa ti vidi...
.... znači kada lovočuvar koristi godišnji odmor ili ode na bolovanje, korisnik lovišta mora obezbediti dugog koji ispunjava sve uslove pa ima i licencu, a koji je nezaposlen.....
Ja mislim da ovo nikada neće zaživeti!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Upotreba oružja,
Lovočuvar koristi službeno oružje isključivo u lovištu u kome vrši dužnost,za potrebe sprovođenja mera gazdovanja lovištem predviđenih lovnom osnovom u skladu sa zakonom o lovstvu i oružju i municiji.
Dali lovočuvar može upotrbiti oružje prilikom zaticanja lica u lovokrađi?
mihailo kaže:
Upotreba oružja,
Lovočuvar koristi službeno oružje isključivo u lovištu u kome vrši dužnost,za potrebe sprovođenja mera gazdovanja lovištem predviđenih lovnom osnovom u skladu sa zakonom o lovstvu i oružju i municiji.
Dali lovočuvar može upotrbiti oružje prilikom zaticanja lica u lovokrađi?
Samo da ne bude kao sa radnicima obezbeđenja: nose pištolje, ali ne smeju da ih upotrebe. Kao nedavno u BGD-u, lik oduzme pištolj radniku obezbeđenja banke, ubije policajca, rani drugog i još jednog civila pride! Šta će tek "majstori" raditi sa lovočuvarima?!? Pardon: sa jednim lovočuvarom na 20.000 ha...
Momci, svojevremeno smo na temi o lovočuvarskoj službi pisali o ovome, i uglavnom smo tražili da ne bude mala površina po jednom lovočuvaru, da ne bi LU imala jako velike troškove oko plata i doprinosa, za više lovočuvara. Uostalom, 'oči i uši' lovočuvara su lovci i gradjani, koji treba da jave ako primete nešto sumnjivo u lovištu. Ako se dobro sećam, prvo je bila ideja da ide jedan lovočuvar na 10 000 ha, pa smo pisali da će onda većina LU imati najmanje 2 ili više lovočuvara, i da to neće moći da finansiraju. Pročitajte na toj temi, šta smo pisali. I sad napadamo odrebu 1 lovočuvar na 20 000? Pa šta u stvari hoćemo onda?
Pisali smo i o opremi, pogledajte na toj temi.
Po meni, ako je ona odredba iz čl.4 predvidela i omogućila povremeno angažovanje lovočuvara volontera, onda je to OK, osim ako se ne insistira na licenci. E, onda smo malo u problemu, jerbo će LU morati da ima nekog ko će da 'visi na čiviluku' i da ga cimamo, ako zaposleni lovočuvar iz bilo kog razloga nije na poslu.
Mislim da će posle dodele lovišta, kada LU budu malo stala na noge, ova površina biti smanjivana izmenama Pravilnika. Za početak ovako, a kasnije će se prilagodjavati. Takodje, uvek se može Pravilnik izmeniti, ako se u praksi pokaže potreba, to nije komplikovana procedura.
Mislim da je dobro da i ovakav pravilnik imamo, jer je to korak bliže stvaranju svih uslova za raspisivanje konkursa za dodelu lovišta. Ne zaboravite, da postoje zakonski rokovi, u kojima se posao dodele lovišta mora odraditi.
Da vidimo šta boli naš džep,propisano je da treba imati motorno vozilo nije naglašeno da to mora biti terensko niti odredjeno sa kojim rasporedom pogona na osovinama,za ravničarska lovišta može da prodje i neki jeftiniji putnički auto,neznam samo šta je sa traktorima.....
Druga stvar koja boli džep je oružje gde nigde nije definisano dali ono mora biti olučeno ili ne,pa je opet nama kao lovcima na ruku da se snadjemo kao jeftinije....
Treća stvar nevidim da je propisan koliki LD treba da imaju tako da ćemo moći da se prilagodjavamo prema mogućnostima...
Četvrto uniformu nje propisano od koga moramo da kupimo,što me nebi iznenadilo da je bio slučaj......
ZAHVALJUJEM SE MINISTARSTVU JER JE LOVCIMA PO SVIM OVIM STAVKAMA IZAŠLO U SUSRET
Kad malo bolje razmislimo, ako neki lovočuvar hoće dobro da radi, onda je mogao i po starom pravilniku da napravi dobre rezultate - upoznao sam kod Slave u Plani njihovog lovočuvara, čovek em poznaje teren kao svoj džep, em ima jaku volju da radi, em ne zarezuje živu silu, nego svim snagama, koliko sam čuo, štiti divljač i lovište. Takvima svaka čast. I naš lovočuvar u Baču nije loš, mogao bi i bolje, ali opet, radi čovek.
Dakle, sve zavisi od toga koga će i kakvog čoveka LU da zaposli. Džaba i najbolji pravilnici, ako lovočuvar nije svakodnevno na terenu, nego žulja doope u lokalnoj kafani.
Pravilnik je propisao minimum, zaista... Razmislite o tom pravilniku, u kontekstu svih okolnosti, koje čekaju LU sledeće godine. Ili, hajde ovako: šta bi ste vi uradili i kako bi ste nešto propisali? U redu je kritika, ali koje bi drugo rešenje dali?
Ja bih, kao što sam i ranije pisao, dodao mogućnost postojanja lovočuvara volontera, ali da to ne budu oni bliski rukovodećim strukturama pa da zajedno lopinjaju, nego da to budu ljudi sa minimumom struke (recimo srednja šumarska, poljoprivredna, veterinarska) i maksimumom morala.
Ne bih imao ništa protiv ni da oni ne budu stvarno volonteri, nego da primaju određenu, ne veliku, naknadu (recimo 5.000 dinara mesečno), da pokriju troškove.
Sve što bi takvom trebalo je mobilni telefon i broj lovočuvara!
Ako neko pita "ko će da radi džabe ili za tako male pare?", mislim da taj posao ne traba da rade oni koji misle da zarade nego oni koji imaju želju da se divljač i lovišta sačuvaju od propasti!
Lala kaže:
Kad malo bolje razmislimo, ako neki lovočuvar hoće dobro da radi, onda je mogao i po starom pravilniku da napravi dobre rezultate - upoznao sam kod Slave u Plani njihovog lovočuvara, čovek em poznaje teren kao svoj džep, em ima jaku volju da radi, em ne zarezuje živu silu, nego svim snagama, koliko sam čuo, štiti divljač i lovište. Takvima svaka čast. I naš lovočuvar u Baču nije loš, mogao bi i bolje, ali opet, radi čovek.
Dakle, sve zavisi od toga koga će i kakvog čoveka LU da zaposli. Džaba i najbolji pravilnici, ako lovočuvar nije svakodnevno na terenu, nego žulja doope u lokalnoj kafani.
Pravilnik je propisao minimum, zaista... Razmislite o tom pravilniku, u kontekstu svih okolnosti, koje čekaju LU sledeće godine. Ili, hajde ovako: šta bi ste vi uradili i kako bi ste nešto propisali? U redu je kritika, ali koje bi drugo rešenje dali?
Nešto slično Kanadskom modelu,ako ostane ustrojeno lovstvo kako je sada,mislim na postojanje LU,ako se privatizuju lovišta to je onda sasvim neka druga priča.
Lovočuvarska služba je sposobna sama sebe da izdržava ukoliko radi tako da nebi bio opterećen budžetski sistem.
Lovočuvari volonteri nikako,kako je funkcionisalo zna se.
mihailo kaže:
Lovočuvari volonteri nikako,kako je funkcionisalo zna se.
Mihailo, nije bio problem u ideji nego u ljudima koji su je sprovodili!
U pravu si, svi znamo kako je funkcionislo!
Zato sam i napisao da smatram da ne bi smeo baš svako (kao do sada) da bude lovočuvar volonter.
Ovo bi mogla da postane široka teme ako uđemo u raspravu oko svesti našeg čoveka vezano za opšti ili lični interes.
Nema tog zakona ni pravilnika koji garantuje da će se primenjivati pošteno!
Nigde nije predviđeno recimo da će kazna za lovočuvara biti 5 puta veća nego za običnog lovca/krivolovca!
Sremac75 kaže:
Nema tog zakona ni pravilnika koji garantuje da će se primenjivati pošteno!
Nigde nije predviđeno recimo da će kazna za lovočuvara biti 5 puta veća nego za običnog lovca/krivolovca!
Nije loša ideja, stvarno, kakva je kazna predvidjena ako npr. lovočuvar bude u krivolovu? Mora biti mnogo veća nego za lovca!
Lalo kazna za lovočuvara mora da bude i novčana a Boga mi i krivična. Jer lovočuvar je službeno lice i njegova odgovornost je veća, pa tako i kod krivolova snosi veću krivicu u odnosu na "običnog krivolovca".
Ovo ne pričam uzalud. Lovočuvari u LU "Srem" su zajedno sa "čuvenim" Borom Bogunovićem pobili više DS, i srneće divljači nego svi lovci članovi zajedno. Ladu Nivu koju duži LU viđali su mnogi po atarima šidske opštine kako pegla i kako iz nje peglaju raznu divljač upravo ti lovočuvari. Da ne pričam o parama koje su delili zajedno sa Bogunovićem, a koje je ovaj dobio od raznoraznih restorana prodajući im meso, a pare trošio na bahanalije.
Svedoci su ti lovočuvari mnogih mutnih radnji u LU, a Boga mi i saučesnici tako da ovaj pravilnik mora prema takvima da bude rigorozan.
kao prvo ako bi se uhvatio u zloupotrebi svog položaja i radnog mesta lovočuvar bi trebalo da izgubi licencu,a potom bi trebalo da komora reaguje i neizdaje mu više licencu.Takodje bi trebalo da lovočuvar za dobijanje licence zadovolji zdravstvenu i fizičku normu i da u svom dosadašnjem radu nema prekršaja koji se kose sa zadatcima koje obavlja
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?