Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na jarebice

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na jarebice
bturjane

Kolega bturijane, deklarisao sam te na osnovu procitanog, samo sto opet iskreno nisam video na delu tu "brigu", iskreno mi smeta kada se generalizuje! Ja mogu da iznesem samo cinjenice sa kojima raspolazem, a te cinjenice nisu "pausalne" procene, vec skoro realna situacija na terenu... Mene je to iskreno pogodilo, da neko rad strucnih ljudi i lovaca u LU Nis baca pod noge i poistovecuje sa neradom i nebrigom!

Kolega samo da te pitam gde sam ja komentarisao TVOJU STRUCNOST u nekoj oblasti i POSTIGNUTE REZULTATE dalje

Kolega bturjane je dao primer iz svog lovista, koje je u haosu! Vidim da je spreman da kritikuje, ali nisam video da je naveo primer ili bilo sta konkretno uradjeno po tom pitanju?! Deklarise sebe kao "strucnjaka" za sve probleme, samo ne znam na osnovu cega?!

kako si napisao ja sam dao praktican primer na terenu a pre svega kako bi to izgledalo da ja kao laik dajem neke konkretne predloge i ne daj boze mere i slicne nebuloze u oblasti o kojoj osim osnovnih stavri iz lovacke literature neznam nista vise,zamolio bih te da razmislis pre nego napises neke kontradiktorne i napamet naucene pausalne izjave o bilo kome i o bilo cemu a pogotovo da procitas od pocetka do kraja neciji upis
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Limun

Nikola Vojinovic kaže:
Kolega Dare, fazan je izuzetno agresivna i teritorijalna vrsta! Ne preporucuje se njegovo naseljavanje na terenima bogatim jarebicom, jer je jarebica kao nasa atohtona vrsta po meni uvek prioritetna! Mi ga nikada ne ispustamo u staniste jarebice!
Sta to znaci, da treba da se opredelimo izmedju jarebice i fazana?
Kod mene se jarebica vec par godina ne lovi, bas zbog drasticnog pada brojnosti, ali koliko mogu da primetim stanje na terenu je takvo da se brojnost nije nesto povecala vec naprotiv sve ih je manje, dakle lov smo iskljucili kao razlog. Fazana naseljavamo al nisam bas nesto primetio da ih je on tako naglo unistio. Jedini i po meni siguran razlog za drastican pad brojnosti jarebice, bar kod mene, jeste prskanje poljoprivrednih proizvoda raznoraznim pesticidima i ako se ovako nastavi gotovo sam siguran da ce jarebica nestati iz mog lovista, anisam nesto primetio preteranu brigu za to iz LU, pa nase lovce ionako interesuje samo krupnija divljac!
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Nikola Vojinovic
 Kolega bturijane, citam napisano ali citam i izmedju redova! Iskreno ne svidja mi se to sto sam "procitao" jer si kao lovac generalizovao i stavio u isti kos lovce, krivolovce, radnike, lopove! Pa bi te molio da u buduce izvrsis precizniju podelu i navedes jasno i precizno!

Ja bi ovde zavrsio diskusiju sa tobom uz obecanje da ces tek slusati, gledati i citati o rezultatima LU Nis, kao pozitivno primeru gde lovci cuvaju i love!

Kolega Limune, konkretno na terenima LU Nis jarebica i fazan su skoro podeljeni i retko dele staniste... Prvenstveno fazan vise voli obrasle i guste terene u blizini vode, dok jarebica vise voli obradive povrsine (baste, deteline) koje su u ravnicarskom delu... Na terenima tipicnim za jarebicu, nikada se ne vrsi ispust fazana, pa se na taj nacin izbegava "sukob" ove dve vrste!

Sto se tice smanjenja brojnosti, svakako da ja takodje iskljucujem lov kao uzrok, mada vidim da ne dele svi to misljenje... U Srbiji je masa primera gde se 20 godina ne lovi, ali je brojnost i dalje u opadanju!
Priroda, kerovi i lov!

bturjane

Kolega bturijane, citam napisano ali citam i izmedju redova! Iskreno ne svidja mi se to sto sam "procitao" jer si kao lovac generalizovao i stavio u isti kos lovce, krivolovce, radnike, lopove! Pa bi te molio da u buduce izvrsis precizniju podelu i navedes jasno i precizno!

Kolega dobar pokusaj,cak si me naterao da i ja procitam svoje upise,pa naveden s tvoje strane na takvo razmisljanje krenem i ja da postavljam teorije zavere

uz obecanje da ces tek slusati, gledati i citati o rezultatima LU Nis, kao pozitivno primeru gde lovci cuvaju i love!

Kolega izgleda da si uvezbao dalekometne hice,kojim tokom sada idu stvari u lovstvu uopste me ne bi zacudilo da se u nekom momentu pojavi tvoje ime na celu jugoistocne lovne oblasti,pa onda u nekom revitalizovanom LSSu sa svim pripadajucim blagodetima jelte jer kako citam iz tvojih upisa izmedju redova imas skoro sve predispozicije za tako nesto:ubedjivanje,nametanje svoga neprikosnovenog misljenja,stavljanje svojih reci u tudje tastature,dobru moc prepoznavanja skrivenih misljenja nepoznatih pojedinaca,druzenje sa trenutnim rukovodiocima iz LSSa(kum Vujica)pa sve do polu-pretecih obecanja da ce se za tebe jos cuti,
ima tuj nesto.....sto bi rekli nasi juznjaci
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Limun

Nikola Vojinovic kaže:
Kolega Limune, konkretno na terenima LU Nis jarebica i fazan su skoro podeljeni i retko dele staniste... Prvenstveno fazan vise voli obrasle i guste terene u blizini vode, dok jarebica vise voli obradive povrsine (baste, deteline) koje su u ravnicarskom delu... Na terenima tipicnim za jarebicu, nikada se ne vrsi ispust fazana, pa se na taj nacin izbegava "sukob" ove dve vrste!
Kolega Nikola u potpunosti se slazem sa tobom ali ni tereni svuda nisu isti, kod mene u sekciji konkretno, uglavnom je ravnicarsko podrucje izmesano sa sa bastama koje najvise preovladjuju i ostalih ratarskih kultura koje se nemilice prskaju raznoraznim sretstvima i to u toj meri da je dobro da i ostala divljac u opste prezivljava, dakle staniste je idealno i za jarebicu i za fazana i oni su oduvek tu delili staniste, ali zemljoradnicima ne mozemo da stanemo na put oni gledaju svoj interes, koliko samo gnezda od jarebice i fazana strada u kosidbi deteline ne smem ni da zamislim. Ljudi koji obradjuju zemljiste idu toliko daleko da tu divljac cak optuzuju i za stete koje im se nanesu, evo recimo primera za povrtare koji koriste za polivanje na njivama sisteme kap po kap , oni kazu da im divljac unistava i busi trakice za polivanje u potrazi za vodom u letnjem susnom periodu i ne libe se da upotrebe sva srestva da to sprece.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Nikola Vojinovic

bturjane kaže:

Kolega dobar pokusaj,cak si me naterao da i ja procitam svoje upise,pa naveden s tvoje strane na takvo razmisljanje krenem i ja da postavljam teorije zavere

uz obecanje da ces tek slusati, gledati i citati o rezultatima LU Nis, kao pozitivno primeru gde lovci cuvaju i love!

Kolega izgleda da si uvezbao dalekometne hice,kojim tokom sada idu stvari u lovstvu uopste me ne bi zacudilo da se u nekom momentu pojavi tvoje ime na celu jugoistocne lovne oblasti,pa onda u nekom revitalizovanom LSSu sa svim pripadajucim blagodetima jelte jer kako citam iz tvojih upisa izmedju redova imas skoro sve predispozicije za tako nesto:ubedjivanje,nametanje svoga neprikosnovenog misljenja,stavljanje svojih reci u tudje tastature,dobru moc prepoznavanja skrivenih misljenja nepoznatih pojedinaca,druzenje sa trenutnim rukovodiocima iz LSSa(kum Vujica)pa sve do polu-pretecih obecanja da ce se za tebe jos cuti,
ima tuj nesto.....sto bi rekli nasi juznjaci

Nema teorije zavere, ja mislim da svojim radom i zalaganjem radim u interesu lovaca!

Nista nisam vezbao, ne pretim i nemam ambicije o kojima pises...

Pokusavam konstruktivno da diskutujem...
Priroda, kerovi i lov!

gruja
 Ne bih da ulazim u to koliko je ko od kolega bturjane i Nikole Vojinovica u pravu,ali sam siguran da njihovo prepucavanje na ovom forumu sigurno nece povecati brojnost jarebice u nasim lovistima!
U saglasnosti sam sa Nikolom Vojinovicem da nije presudan lov za brojnost jarebice.Medjutim,tu se javlja drugi problem.Planski lov,da,ali sta je sa prekomernim odstrelima?Do pre desetak godina,kada smo imali zeca u dovoljnom broju i nesto divljih svinja,jarebica i nije lovljena od strane domacih lovaca ali,kako i sami znate stanje u nasem LU je katastrofalno,nema divljaci,nema unosa fazana,svinje potamanjene na vreme, i normalno, ,,lovac"koji ceo dan gazi praznim lovistem,sto iz zelje za pucanjem,sto iz revolta pocinje da dize pusku na jarebice i to u svakom lovu,bilo da se lovi zec,fazan,predatori,pa cak i prepelica!Licno sam bio svedok jednog pucanja na jarebice i odstrela jedne,avgusta meseca u lovu na prepelice!Jarebicu je odstrelio covek poznat kao redovni pacijent policije.Znaci,jarebica placa glavom za sve ostale vrste divljaci koje nedostaju u lovistu.Moramo priznati da ,bez obzira koliko bili stanisni uslovi pogodni za uzgoj jarebice,vremenom ce nestati i iz naseg lovista.A sto se tice ekstenzivne poljoprivrede ovde na jugu i njene dobre strane(usitnjene parcele,zarasle njive,prirodni zakloni,neupotreba hemije...)po zivot jarebice,i to se polako ali sigurno menja na stetu ove ptice.Ljudi ostaju bez posla pa se vracaju na njive i uveliko se podizu zasadi visnje ,sljive ,maline i kupine kao i povrtnjaci,a tu vec krece prskanje.Jos da dodam da u nasoj opstini neki Jevreji uzimaju zemljiste i u planu su podici plastenike i plantaze,a oni ne mare za jarebicu.Iz tih razloga treba na vreme krenuti u akciju ocuvanja jarebice.U pravu je Nikola kad predlaze prvo naseljavanje u okolna lovista,gde su uslovi slicni a kasnije u neka dalja lovista,po principu koncentricnih krugova.I manite svadju,daj da radimo nesto.Pozdrav!

arnotije
 Jedna slika sa kraja lova na jarebice ...ne stigoh ranije ;)
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

nenad_franc
 jel se zna nesto, sta ce biti sa lovom na jarebice? koliko se secam(a mozda i gresim) zabrana je bila do 2015-te. pa jel se nastavlja sa zabranom? ili ce od ove godine da krene lov na ovu lepu koku? jel ova zabrana imala uticaja na njenu brojnost i prosirenje tamo gde je nema? nesto se vise ne spominje jarebica, ili ja nisam u toku... Smile

nidzamotocross
 Što se juga zemlje tiče, komotno se može dozvoliti jedan izlazak, maksimum dva, ne više. Ima je u velikom broju, ali su jedan ili dva izlazaka sasvim dovoljni.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

MMilos
 Kod nas ima par jata, možda u celom reviru ako ima max 50kom, i mislim da je ne treba dirati. Odobreno

Bigman86
 Ima ih i kod nas, ali mislim da ih ne treba dirati.
Sto ih bude vise, lakse ce se broj uvecavati.

mrwa22250
 I kod nas se brojnost jarebica povecava narocito zadnjih dve tri godine od kada su se povrsine pod secernom repom drasticno smanjile.Naravno da o lovu ne treba ni razmisljatui,jer je to ipak daleko od optimalne brojnosti.
Samo da ih ima pa makar ih nikad ne lovili.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

AcaNik
 КОд нас их није било до ове године кад смо пред крај сезове видели једно 30-ак њих Smile
Боље их још не дирати.

krilas
 U celom mom kraju (Homolje) u oba drustva i Trest i Krilas vec vise od 10 godina se ne love jarebice, u Krilas-u stanje je nepromenjeno vec dugo, odnosno ne primecuje se povecanje brojnosti ili bar ne u znatnoj meri, a po prici kolega iz Trest-a i kod njih je ista stvar. Mada meni licno predstvalja veliko zadovljstvo kad se digne mala koka ispred mene, i da je dozvoljeno, ja je ne bih pucao.Veselo
Siroma

nidzamotocross
 Jug je prepun jarebice, koliko vi viđate komada toliko mi viđamo jata sa toliko komada. Ptičari lude kada se puste u polje, na dobar vetar. Kada se raspare u proleće, bukvalno imamo marku na svakih desetak metara u polju. Viđamo ih prema planini, gde ih nikad nije bilo. Jedan ili dva izlazaka sa dve jarebice po lovcu bi bilo baš lepo. Izuzetno lep lov, uz dobre pse, pravi merak.

I to pričam za terene oko Leskovca i okolnih sela gde i lovim. Tek druga priča je teren oko Niša, fantazija... Ima ih u velikom broju i južnije, oko Vranja, V.Hana, ceo tok Južne Morave. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Vuki
 Jeste Nidzo , ali da ne diskutujemo o hemiskom tretiranju polj.povrsina , kojih sigurno ima mnogo manje u tim juznim krajevima Srbije.
Ali ,predatori su glavna stvar i faktor unistenja jarebice i zeca , .Sam si pokazao koliki ti je godisnji odstrel dlakavih predatora .Koliko takvih jos lovaca ima koji odstrele 20-30 komada lisica ,kuna , d.macaka...U drugim krajevima Srbije ima zapustenih povrsina , nekadasnjih njiva , pasnjaka ,livada i do 40% povrsine se ne obradjuje , a tu su uslovi za predatore optimalni , a oni traze hranu, meso-carnivore , a dnevne potrebe su im od 0,5-1kg na dan...Smanjenjem predatora na jedinici povrsine na 1000ha na minimum od nekoliko primeraka vidno se moze popraviti brojnost sitne divljaci....

stefan092
 Vuki upravo tako kod nas je obrada povrsina tacnije tretiranje zemljista preparatima na mnogo manjem nivou nego li u Sumadiji i Vojvodini. Da je glavni neprijatelj(faktor smanjivanja broja) lisica sa tim se ne mogu sloziti ima veliku ulogu ali ne i najvecu. Kod mene u lovistu LU Fazan Vranje se u pogledu borbe protiv stetocina ne preduzima nista i mi nemamo nista od fazanske divljaci ni za lek, pored morave lisica ima odlican teren za skrivanje vrzine, urasle njive, kupine... peskovito tlo meko za kopanje rupa lisice ima kolko oces, a jarebice ima u znatnom broju. Tokom zimske prihrane(imas slike na forumu) moja grupa je na teritoriji od nekih 1kmx2km nasisla na 15 jata sa po min 12 i vise jedinki. U rano prolece dok sam izvodio mladog psa na 30-50m se nailazi na par jarebica.

DakiNS
 Stefane pa što ne uživate u blagodetima lova na predatore?Time će te povećati broj divljači koje lija lovi.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Cvele
 Pa to u Leskovcu ima vise jarebica nego paprika? Hmmm
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov jarebice kamenjarke LOV NA SITNU DIVLJAČ 48 25.11.2015. 17:27
Uzgoj i očuvanje jarebice DIVLJAČ 42 26.02.2014. 20:08
Elementi populacione dinamike poljske jarebice STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 12.05.2013. 20:55
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,709,647 posete www.srbijalov.com