Ranjena divljač - opasnost po psa
|
Lala |
Objavljen 09.02.2012. 00:42
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Na predlog člana Lovac_ika
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 09.02.2012. 00:44
|

Lovčina

Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
dobra tema,
zavisi od divljači koja je ranjena, a i od vrste psa,
ranjeni vepar je veoma opasan po psa, krmača isto tako, a nije ni malo manje opasan ni ranjeni jelen...
biće šta za pisati...
|
|
|
|
sabatti |
Objavljen 09.02.2012. 00:49
|

Član

Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
http://www.youtub...xVXWqQHNzM opasnost po lovca..  |
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 01:04
|

Član

Upisa: 129
Pristupio: 02.02.2012. 12:20
|
Hvala puno sto ste otvorili ovu temu!!!! 
one shot one hit
|
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 01:29
|

Član

|
Od svega sto je naveo kolega huntinggirl1 predstoji opasnost po lovca a narocito za lovackog psa!!! A sada cu vam ispricati kavo sam iskustvo imao sa ranjenom LISICOM!
Prosle sezone imao sam prilike da vidim sta je sve u stanju da uradi ranjena lisica u borbi za zivot.Lovni dan nedelja,sezona lova na zeca,izaso sam sa ocem i bratom,nasi kerovi su krenuli zeca i oterali na drugu stranu,ali sa druge strane uz potok drugi kerovi su gonili lisicu sve uz potok.Kako smo bili rasporedjeni lisica je izasla na mog oca,on je gadjao jednom i zakacio u zadnji kraj,potom je gadjao moj brat i on je zakacio...kerovi su poceli da sustizu lisicu,i posto vise nije imala snage da bezi sisla je u potok i sakrila se u gusto granje,i samo joj se glava vidi...kerovi su je samo lajali dok se mi nismo spustili u potok,tada su psi poceli agresivnije da je napadaju i grizu za uvo i njusku.Ona je iz samoodbrane zakacila kandzom jednog psa po glavi i izvadila mu oko...Nije bilo mogucnosti od kerova je odstrelimo jer su je samo napadali,a bila je dobro sakrivena...Nekako smo pokusali da sklonimo pse i u tom trenutku lisica je izletela iz granja i onako preplasena krenula na brata...Naravno brat je odstrelio, ali zamalo da prodje kao onaj pas koji je ostao bez oka!
one shot one hit
|
|
|
|
sabatti |
Objavljen 09.02.2012. 01:32
|

Član

|
kolega sta je bilo sa kerom ?jer preziveo? |
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 01:34
|

Član

|
Sabatti ,ovaj klip je bizaran...xaxaxaxa.Pa jelen ga je ladno odvalio od batina!
one shot one hit
|
|
|
|
sabatti |
Objavljen 09.02.2012. 01:36
|

Član

|
lovac_ika kaže:
Sabatti  ,ovaj klip je bizaran...xaxaxaxa.Pa jelen ga je ladno odvalio od batina!  Ne znam da li je klip stvarno snimljen ili montiran,mozda neko od kolega zna..nego druze sta je bilo sa kerom? |
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 01:41
|

Član

|
Pa preziveo je "MUCENIK" ,ali u toj borbi da udavi lisicu on se i nije toliko poremetio kada mu je izvadila oko,samo je jauknuo i onako krvav nastavio da je laje!
one shot one hit
|
|
|
|
sabatti |
Objavljen 09.02.2012. 01:43
|

Član

|
lovac_ika kaže:
Pa preziveo je "MUCENIK" ,ali u toj borbi da udavi lisicu on se i nije toliko poremetio kada mu je izvadila oko,samo je jauknuo i onako krvav nastavio da je laje!  vazno da je pas dobro. |
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 01:48
|

Član

|
Pa valjda je sada dobro,evo pokusavam da ubacim sliku od te lisice ali mi ne ide!Sabatti da li znas kako da ubacim sliku???Evo uspeo sam,ovde se ne vidi bas dobro,ali se primecuje da je mokra,jer je bila u potoku
one shot one hit
|
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 02:09
|

Član

|
Evo jos jedne.
Ova balkanka levo je moja ,ona nije ucestvovala u ovome,jer ne goni lisicu.Dosla je na pucanj!
one shot one hit
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 09.02.2012. 13:52
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
U mojoj priči nema ranjene divljači, ali je On Car Gore i planine u punom svom sjaju!!
..jedan prohladan, ali lep kasno jesenji dan se primicao kraju..vraćasmo se iz lova srećni i ozareni moj jedam daljnji rođak i ja, i kad se već spustismo u Kijanska polja koja odisaše onom prelepom jesenjom bojom sa crvenim šipkom na goom trnu i žuto rumenim još potpuno neotpalim lišćem sa ljeske, zastadošmo na časak da zapali po cigara, pa će svaki na svoju stranu lagano kući!! Imao je Mićko tada jednog Balkanca, kojemu eksterijer nije bio jača strana, ali je lep gon gonio i nije često "lagao", a Mićko ko i svaki lovac ga je hvalio da je čak i Vuka gonio, što smo mu malo koji vjerovali...no lezi vraže doksmo mi cigarili, poče Balkanac da se javlja u nekim kukljikama uz riječicu, a nedugo zatim krenu i gon no u kontra pravcu od nas, a nas dva nismo se nešto ni trzali na to jer ode na drugu stranu, a još malo pa će mrak pasti..u sebi mislim naišao na Zeca, pa ganja...nije ti trajalo ni desetak minuta odjednom poče skičanje psa kod ga sto utvara kolje..ja sav zblanut počnem da trčim prema tom mjestu koje je udaljeno nekih 300 metara, a rođo onako trčeči veli pucaj Zorane u zrak to ga opet Vuk zgrabio, u tom momentu ja bez razmišljanja "ispraznim " obe cjevi, ai on učini isto..i nasta muk!!..iznad polja se proteže obronak planine, čist kao suza, bez ijednog grma, a uz njga odjednom iz kukljika izbi u punom trku ON Zeljov Lički ponos i sramota, mit i java, tuga i radost ..prava lička Vučina, pa sve onako preko ramena progledava preme nama ( ili se meni barem tada tako činilo), a jadni Balkanac dođe do nas sa krvavom njuškom i onim "ludim" sjajem u očima koji samo goniči imaju!! Poslje je Mićo svima pričao da mu pas goni Vuka i po njegovoj priči je to jako često i radio...e sad ja sam mu morao vjerovati!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 14:55
|

Član

|
Poadrav Zoranp ,bas uzbudljiv dogadjaj! Ali i prava sreca da se balkanac iscupao iz kandzi VUKA!Ja sam cuo da psi gone vuka ali ne pojeninacno nego vise njih!
one shot one hit
|
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 16:03
|

Član

|
Molim vas pogledajte ove snimke,mozda je neko od vas vec video.
U OVOM SLUCAJU LOVCI SU BILI OPASNO UGROZENI OD STRANE RANJENIH DIVLJIH SVINJA!!!
http://www.youtub...re=related
Evo i drugog!
http://www.youtub...re=related
one shot one hit
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 09.02.2012. 17:49
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Ili ovo :
[movie=youtube]cQhppdJjpGE[/movie]
Sredjeno!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.02.2012. 18:15
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Pre 15-ak godina kolega je pucao na vepra u trku i pogodio ga u zadnji deo kod kičme. Vepar je ušao u tablu kukuruza i tu stao. Bilo nas je četvorica u lovu. Dvojica su se odma izjasnili da neće iću u trsku za njim. Kolega koji je pucao i ja smo ušli u trsku i našli ga kako sedi, pošto su mu se zadnje noge oduzele. Prišli smo mu sa uperenim puškama u njega, a no je onda zadnjom snagom krenuo napred i zagrizao cev puške od kolege. Ja sam ga u tom momentu dostrelio. Da je bio pokretan na sve četiri noge, pitanje je kako bi kolega prošao.
|
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 09.02.2012. 18:23
|

Član

|
Da je bio pokretan na sve cetiri noge ko zna kako bi ste obojica prosli jer je vepar u toj situaciji skroz nepredvidiv i opasan.SVAKA CAST ZA HRABROST!Imao sam priliku da vidim kako vepar za sekundu ubija psa i to u gateru,jednim pokretom glave otvorio je psa kao nozem!
one shot one hit
|
|
|
|
lovac_ika |
Objavljen 10.02.2012. 16:58
|

Član

|
Predator ,jel ovo na kilpu bio covek ili lutka???svinja ga je bacila kao krpu!
one shot one hit
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 10.02.2012. 18:45
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
lovac_ika kaže:
Predator  ,jel ovo na kilpu bio covek ili lutka???svinja ga je bacila kao krpu!
Ne bi' znao sigurno reći. Izgleda mi da nije lutka, jer se "objekat" pomjerio djelić sekunde prije nego što je "subjekat" naletio na njega. U svakom slučaju, lično ne bih volio da sam svinji na putu, bio sa puškom ili bez nje. 
Prije dvije godine, oko Sv. Save, šetao sam sa kujom (tad štenetom od 6 mjeseci) posavkom po lovištu, sve se nadajući da podignem nekog zeca sa loge pa da vidim kako će kuja reagovati. Paduckao je neki sitan snijeg, jedva da je bio prekrio vlažno tlo. Stanem ja na ćošak jedne uzorane njive, kuja mi se vrti oko nogu. Ispred mene rijetka šuma, sa ponekim gustišem koja se pruža poprilično u dužinu, ali je nema ni 50-ak metara u širinu. Stojim i razmišljam kud dalje. Pratio sam šumu nekih 200 metara, a sad razmišljam da li da uđem unutra i idem dalje kroz nju, ili da je nastavim pratiti uz rub kao i do sad. Stojim razmišljajući bar minut-dva. Odjednom, na ne više od 15 metara od mene, iz jednog gustiša skače crna silueta, vidim je kako trči dva-tri sekunda paralelno od mene i zamiče dalje u tu dužnu šumu. Divlja svinja, ne veća od 70 kg. Ne mrdam, kuja se nalazi između mene i mjesta odakle je skočila svinja. Iako se kod nas divlja svinja pojavljuje samo u prolazu, znam da ova nije bila sama. Tišina. Kuja dolazi otprilike do mjesta odakle je svinja skočila, počinju grane oko tog mjesta da se tresu i pada snijeg sa njih. Kuja zalaja par puta i bukvalno na par koraka od mene dolazi jedno malo prugasto prase. Tad vidim da su se i ostali raštrkali i kako još dva bježe po šumi. Ne znam koliko su bili stari, ali mislim da su imali oko dva kilograma. Kuja se vratila meni, iznenađena kao i ja. Dolazim na mjesto odakle su skočili, nije bila loga, već su se tu nedavno sklonili. Čudom sam se čudio kad sam jedva našao trag kuda su došli do tog mjesta. Krajnom brazdom njive u kojoj nije bilo snijega. A do njive uz blago ulegnuće koje je bilo dovoljno vlažno da ne zadrži snijeg.
Zašto ovo ovdje pišem? Zato što se i danas pitam zašto me ta krmača (očigledno nazimica) nije napala da zaštiti svoje mlade?
Da li je probala varku da odvuče pažnju na sebe i tako me udalji od mladih? Ili se uplašila i jednostavno pobjegla?
Još važnije pitanje za lovne stručnjake. Kad se oprasila ta nazimica ako je imala mlade od oko 2 kilograma dan prije ili poslije Sv. Save?
|
|
|