Tema otvorena na predlog člana Milenka0609.
Kakva je starosna struktura lovaca u vašem LD/LU? Da li imate mladjih lovaca pripravnika? Koliko je interesovanje za učlanjenje u lovački podmladak, da li se momčići interesuju za lov, ili ne?
Ovo može biti interersantna tema, koja može pokazati u kom pravcu ide budućnost lovstva.
Pošto Milenko nije napravio upis u temi da je ja nastavim posle Lalinog uvoda.U LD Zec Gardinovci imamo devet članova podmlatka-maloletna lica do 18 godina.I 77 punoletnih članova od 18 godina do 85 koliko ima najstariji član.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
Hvala Adminu na otvaranju ove teme.
Pošto sam ja inicirao ovu temu, red je da predstavim svoju sekciju po ovom pitanju:
Ld Vojvodina Čurug je sekcija Lu Stara Tisa Žabalj, ima 119 aktivnih lovaca, od ukupnih 149,razliku predstavljaju oni koji su u mirovanju, pripravnici, podmladak i počasni, interesovalo me je starosna struktura i dosao sam do informacije prosečna starost aktivnih lovaca je 47godina, a prosečna starost svih članova je 60 godina.
Pokušavam da dođem do nekog zaključka šta je uzrok ovakvoj starosnojnoj strukturi? dali je u pitanju pad interesovanja za lovom ili ekonomska situacija kod mladih ljudi, imajuči u obzir da je lov skup sport?
Moje mišljenje je da ima svega po malo. Kod mladih ljudi je uopšte pao interes za sport, kad se tome pridoda da je veliki deo njih nezaposlen, da su rukovodeći organi LD/LU slabo promovisali lovstvo nije ni čudo da se dobija ovakav podatak, mi smo u našem ld zadnjih 10 godina primili dosta mladih ljudi, da to nismo uradili danas bi ovakva starosna struktura bila još "gora"?
Verujem da i kod mene, u munZe udruženju, nije poono bolja situlacija, ali zvanične podatke nemam.
E, sad, kolega Milenko, šta mi je odmah upalo u oči u tvom pisaniju?
Pa, CIFRE! Delovale mi NEREALNO! I proverio sam, na brzinu, i bio sam u pravu!
Znači, vako:
Ako sam dobro shvatio, računaš da ima 119 aktivnih, prosečne starosti 47 godina? I kad dodaš još 30 "neaktivnih", prosečna starost se penje na 60 godina? OK, to znači da tih preostalih 30 ima u proseq 111.5 godina!
Sad, iz glave, nešto kontam, i čini mi se da je prosečna starost u mojoj groopi BAREM 50 jahre, ako ne i više!
Npr., ja sa 38 jahre sam, mislim, NAJMLADJI u groopi! Ima još jedan pobro godinu dana stariji, a sve ostalo je oko 50 godina, pa sve do 70, + - ! Qquuuu...
Novi članovi se u sekciju ne primaU, jer nas ima jako mnogo, za naš mali atar... Primaćemo nove kao u francusq akademiju nauka, tj. isključivo kad neki lokalni "akademik" reekne!
Upravu si shytan,
moja greška u exelu, prosek je ovih što su aktivni je 47 a svih 46,jer je u ovi 30-ak odnos u korist podmladka i pripravnika tako da nije 60, IZVINJAVAM SE. na nase hektare u l.reviru i mismo na granici i isto primamo nove kad stari ili umru ili neko odustane? jer propusna moć je jedan lovac na 100 hektara.
LD Aradac, površina lovišta 7.600Ha tačno 70 lovaca (redovni, počasni i mirujući), uglavnom 50 redovnih članova ima. Prosečna starost svih lovaca 52,4 godine.
Olovna površina je nekih 120-130Ha po lovcu.
Možda bi u okviru ove teme trebali malo da razmenimo mišljenja o pozitivnom ili negativnom uticaju starih lovaca na mlađe, kako u pogledu edukacije o upotrebi oružija i municije tako i o lovačkoj etici. nekako mi se čini da je u poslednje vreme negativan uticaj postao izraženiji.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Na žalost mnogo starijih lovaca učilo je "zanat" od još starijih kojih više nema, pregazilo ih vreme, na žalost loše navike pokušavaju da prenesu na mlađe. Ne znam zašto to nije za forum, normalno ukoliko nikoga ne vređa i slično. Izbegnimo imena ali navedimo pohvale ili greške.
[xhide]Pa, bash na loshe navike i mislim. Dodooshe, ne mislim na PRENOSHENJE, nego na insistiranje na njihovom odrzanju.
Decenijama "love", a ako su pocheli nakaradno, i navikli se na to, pod stare dane se menjati ne zele. Dzabe propisi, dzabe predvidjene sankcije, dzabe kalendar... Ali, sve to meni jako lichi na jednu malu DRZAVU, pre svega gledajutji od vrha LU/LD(shto da ne kazemo i - LSS? ;) ) , pa nanize, ka najobichnijem chlanu - lovcu-glasachu... [/xhide]
Upravo to Sheki, ali zato ovde na forumu možemo da razbijemo zablude (da ne kažem Discovery - Razbijanje mitova) i ukažemo na ispravan put. Po meni jedan od ciljeva ovog foruma je i edukacija , a najbolja edukacija je iz praktičnih primera. Svestan sam a i doživeo sam da mi jedan dedica na prigovor oko načina lova održao pridiku kako nemam ni dva pišanja u lovu a njega starog lovca hoću da učim. Na žalost sujeta može biti i po život opasna.
[xhide]Ma, opet se ja vratjam na slichnos' sa drzavu, i to ovu SRBISTANSQ!
SISTEM ne valja, i to se odrazava u svim sverama zivota, a u lovu, chini mi se, jako ochito. Pomenuo sam VLAST - LSS, LU, LD/Sekcije - borba za vlast, privilegije, motj, pare? Anarhija, otimachina, (lovo)kradje, itd. Pa, shta je bilo u Indjiji, ono tje se zatashkati, ako sam dobro shvatio???
Znachi, praktichno SVI muvaju, varaju, kradu, a sankcija NEMA! Kako Srbi(sta)n(ac) zna da se ponasha, kad ode u Germaniju, Ojsterih i ostale Amerike? Pa, zato shto su sankcije ZESTOKE, i chesto neminovne! A to je isti Srbi(sta)n(ac) , koji ovde radi to shto radi, i tako kako radi...
Pomenuo si CHICHU, ne rahmetli srpskog jedinog , ali taj tvoj je tipichan primer za pomenutog Srbi(sta)n(c)a - SISTEM mu dopooshta da jE qovna, da izvine ko chita! Tj., sistem mu je izgradio takvu psihu, DOPOOSTIO, bolje recheno, da se ona usmeri di ne treba...
itd, itd, ja vako mogu do sjutra, a sjutra mozda vetj ne bude vajde!
Nego, bjezmo svi monumentalno u Germaniju, ako je sutra stvarno "onaj dan"!
Jel bre vi ,kakva je ovo diskriminatorska tema?Sta vi imate protiv nas matoraca?Jel mislite da svet pocinje od vas mladih?Docicete vi na nase koske.Jell vam ovo poznato,a.He he sala naravno.nego ajde malo da uozbiljimo pricu.Kao i u zivotu tako i u lovu sve potice od LICNOG (ne)vaspitanja i to nema veze ni sa starosnim dobom ni sa materijalnim stanjem ni sa socijalnom pripadnoscu ni sa obrazovanjem(skolskim)i sl.Nevaspitan covek je nevaspitan bez obzira na godine te ce to svoje ponasanje preneti na sve aspekte svog zivota pa naravno i na lov.Poznajem mnogo mladih ljudi koji su sjajni lovci u svakom pogledu ali takodje poznajem i mnogo starih osoba sa istim takvim kvalitetima.Na zalost poznajem i mlade i starije lovce kojima ne da bi zabranio odlazak u lov nego cak i bilo kakav kontakt sa ljudima.Beh u nekom lovu pre tri godine i medju nas 20 od koji smo 6 bili gosti gde su pored ostalih bili otac(oko 55 godina) i sin(oko 23 godine).Posle prvog kruga lova skupili smo se da se malo odmorimo i dogovorimo za sledeci krug.Svi smo tomprilikom dzali preklopljene puske osim doticnog oca i sina.Rekao sam vodji lova da ih upzori da preklope puske pogotovo sto su ih drzali "preko ruke" a onaj mladji je stalno nesto mlatio sa puskom.Vodja lova ih mlako opomenu a sta su obojia odgovorili da su puske prazne.Vodja lova zacuta(radilo se o lokalnim biznismenima) pa nije zeleo da se zamera.Tada sam obojici rekao da i mi ostali zelimo da znamo da su puske bezopasne a da ce to najbolje poazati svima ako ih drze preklopjene kao sto i mi cinimo.Na to se prevario onaj mladji(sin) pa onako ispali "Ajde ti matori nemoj da jedes g....".Sta je posle bilo nebih ovom prilikom samo znam da mi je upropascen lov a bogami i ostalima.Nisam kasnije proveravao dal su naucili da preklapaju oruzje ali lekcija je bila temeljna te se ipak nadam da su naucili.A da i ono najbitnije da bez starca nema udarca
Ih, bre, Joe, shto si na kraj srca! Pa, skroz je dechko OK! Evo, vidi, mogao je i gore da laje:
Pricaju dve komsinice. Pita jedna drugu:
"Jeli komsika, jesi li ti oba sina ozenila i mladjeg i starijeg?"
"Jesam vala, jesam!"
"A koja ti se snajka vise svidja, od mladjeg ili od starijeg?"
"Pa, vise mi se svidja od mladjeg! Ona mi kaze "nemoj da jedes qovna", a od starijeg mi kaze "jedi qovna"!"
Shalim se, naravno, nej da zamerish!
Ima u tvojoj prichi istine, nema shta, ali da li je tako neshto mogutjo doziveti na mrskom zapadu, u onim ozbiljnijim dezelama? Teshko, verujem...
DakiNS kaže:
Možda bi u okviru ove teme trebali malo da razmenimo mišljenja o pozitivnom ili negativnom uticaju starih lovaca na mlađe, kako u pogledu edukacije o upotrebi oružija i municije tako i o lovačkoj etici. nekako mi se čini da je u poslednje vreme negativan uticaj postao izraženiji.
Da je to samo u poslednje vreme!Postajes lovac,predsednik,lovnik i naravno grupovodja imaju obicno staza kolko ti godina pa kazu:sta desetka to ti je mak za prepelice,najbolje ti je dole nula gore PP pa da vidis kad isteramo srne iz kukuruza padaju ko jen dva?Ako kao mlad lovac upadnes u takvu ekipu male su tu sanse da i ti za par godina drugacije posavetujes mladjeg kolegu.Ja licno ne znam za primer da su mladi lovci"pokvarili"starije.Naravno cast izuzetcima cije je iskustvo i dobar savet uvek dobrodoslo.
sheytan kaže:
Ih, bre, Joe, shto si na kraj srca! Pa, skroz je dechko OK! Evo, vidi, mogao je i gore da laje:
Pricaju dve komsinice. Pita jedna drugu:
"Jeli komsika, jesi li ti oba sina ozenila i mladjeg i starijeg?"
"Jesam vala, jesam!"
"A koja ti se snajka vise svidja, od mladjeg ili od starijeg?"
"Pa, vise mi se svidja od mladjeg! Ona mi kaze "nemoj da jedes qovna", a od starijeg mi kaze "jedi qovna"!"
Shalim se, naravno, nej da zamerish!
Ima u tvojoj prichi istine, nema shta, ali da li je tako neshto mogutjo doziveti na mrskom zapadu, u onim ozbiljnijim dezelama? Teshko, verujem...
Nemoras ici na zapad.Polovinom 80-tih godina sluzbovao sam u tadasnjoj Cehoslovackoj.Elem jednog dana dobijem poziv za lov u jednom selu u blizini ceskog gradica Humpolec na Cesko Moravskoj visoravni.Celo selo imalo je tada oko 600 stanovnik>Lovacko drusvo je imalo 54 aktivna lovca starosti otprilike od 20 do 75 godina i 11 lovackih pripravnika.Pripravnicki staz traje 2 godine i po polaganju pripravnickog ispita se postaje lovac ali to ne znaci da moze i da lovi.Naime popuna aktivnih lovaca pripravnicima je samo posle smrti clana ili dobrovoljnog prestanka lova clana.Elem krenemo mi ujutro u lov za nama idu pripravnici i konska zaprega sa kolima prekrivenim borovim granama.Mi lovci pucamo a pripravnici skupljaju zeceve i fazane i slazu na kola.Svaki lovac ima pravo na 1 zeca i 2 fazana.za dva sata lov je zavrsen kola puna divljaci i odlazimo u lovacki dom a rucak koje su u medjuvremenu spremile tri zene lovaca ucesnika lova.Sluze nas lovacki pripravnici. Tek kada smo mi zavrsili rucak pripravnici su seli da jedu.Inace pripavnicki staz pocinje sa 17 godina a ispit se moze polagati najranije sa 20 godina.Od uspeha na ispitu zavisi rang lista za ulazak u Clanstvo aktivnih lovaca .Vrlo interesantan i poucan nacin stimulisanja i vaspitanja buducih lovaca.
E, sad, i pored SSSR-a koji ih je zadesio, to je ipak jako qltoorna i obrazovana nacija. Chuo sam da, navodno, vetj praktichno 100 godina nemaju nijednog nepismenog drzavljanina? El to barem priblizno tachno?
E, sad, i pored SSSR-a koji ih je zadesio, to je ipak jako qltoorna i obrazovana nacija. Chuo sam da, navodno, vetj praktichno 100 godina nemaju nijednog nepismenog drzavljanina? El to barem priblizno tachno?
Cesi su mozda najpismeniji narod evrope obzirom da su imali "srecu" da budu pod Austrougarskom a kasnije i pod cizmom bratskog slovenskog naroda jedini nacin zastite nacionalnog identiteta je bilo obrazovanje.Najme 200 godina su Austrijanci pokusavala da germanizuju kroz jezik taj mali slovenski narod.Zahvaljujuci visokoj patriotskoj svesti i zelji da ostanu sloveni po jeziku, obicajima tradiciji i kulturi uspeli su da sve to sacuvaju.Svesni da su dovoljno mali da se suprotstave velikim silama a da pri tome ne izgube bar trecinu populacije cuvali su ljubomorno svoj jezik i kulturu trudeci se da potomstvu usade isti osecaj od najranije mladosti.Inace najlepse godine sluzbe sam proveo u ceskoj i nikada nisam imao osecaj da sam medju strancima.I
Sto se tice lovackih pravila o kojima sam pricao ta su ustanovljena jos krajem 19 veka i nisu menjana cak ni u vreme komunizma.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6