Jedva sam docekao konacnu verziju prvog informatora lovaca koji izdaje LU Nis! Ideja je potekla od toga da cesto lovci nemaju nikakve informacije, a najgore je kad do njih dodju pogresne i netacne informacije! Resili smo da to ispravimo uz minimalan trosak (stampa i dostava preko poste) a nadamo se da ce efekat biti dobar! Do sada sam cuo samo pozitivne komentare, takodje me zanimaju i primedbe i sugestije...
Informator ce izlaziti 4 puta godisnje i davace lovcima najvaznije informacije o preduzetim koracima, planovima, radovima i obavezama, naravno o lovu i nacinu organizovanja lova.
Da se pohvalim da je ideja 100% izvorna, da su fotografije 100% autenticne iz naseg lovista i da su podaci 100% tacni i transparentni!
Kao prvo: čestitam rukovodstvu LU Niš i mojim prijateljima Braci i Nikoli, na ideji (koju su uspešno sakrivali, kad se čujemo i kad ih pitam šta ima novo, kažu 'ništa, radimo!', i zaista; prvo rade, pa onda pričaju).
Obadvojica (i Braca i Nikola) su dobro prepoznali gde je (pored nedostatka divljači) rak rana lovstva u Srbiji - loše, nedovoljno ili nikakvo informisanje! Verujem Bracinim rečima da je u praksi imao prilike da se nagleda i nasluša svega i svačega, i dobro je da ste rešili da barem u svojoj kući prekinete ružnu tradiciju da se često u lovačkim glasilima šminka stvarnost, da se plasiraju poluistine ili poluinformacije, da se manipuliše... a narod k'o narod, čita, neko poveruje, neko ne, a priče i pričice kruže, pa na kraju dobiješ papazjaniju od informisanja.
Ideja o direktnom informisanju članstva nije nova, ali se često u praksi izvitoperi u selektivno informisanje. Zato, ako smem da budem slobodan, da dam jedan savet: kroz informator idite prema svojim članovima-lovcima samo otvoreno i istinom. Pišite i o ružnim stvarima, a ne samo o lepim. Kritikujte, ali i pohvalite, ali dajte i drugima priliku da pohvale ili kritikuju! Stvarnost nije samo lepši deo lova (skupili se, lovili, odstrelili, pekli roštilj/ražanj, družili se), nego je stvarnost lovstva i gomila problema, koji nekad budu rešeni, a nekad ne.
I najvažnije: niko nije bezgrešan, pa ni Braca i Nikola! Ako i napravite neku grešku u radu, nemojte je sakrivati, nego je sami otkrijte, bolje i tako nego da vam neko drugi nabija greške na nos!
Sve čestitke za realizaciju ove ideje o informisanju, ako je pisanje na Srbijalov forumu o problemu neinformisanosti lovaca makar malo doprinelo da krenete u ovakav jedan projekat, ja sam zadovoljan!
Jedno pitanje: na koliko strana će izlaziti informator, da li je to precizirano, ili će se menjati od broja do broja?
Još samo kao ideja: da li ste razmišljali da ubacite jedan deo u glasilo, rubriku, koja bi nosila naziv 'lovci pitaju' ili tako nešto, pa da i dobiju odgovor preko glasila? Time postižete na aktuelnosti, a pitanja će vam pokazati šta najviše zanima ili šta muči lovce?
Lalo, hvala na sugestijama i pohvalama!
Informator ce za sada izlaziti na 8 strana, na kunzdruk (90g) u full koloru, takvu smo i finasijsku konstrukciju napravili da nas ne kosta mnogo, a od firmi koje smo stavili na jednom malom delu dobicemo i neku vrstu sponzorstva, tako da ce nase lovce ovaj informator da kosta minimalno!
Sto se ideja tice, uvek su dobrodosle! Zato smo ostavili brojeve telefona i mail adresu, jer zelimo da cujemo sta lovce muci!
Do sada smo obisli na sastancima 5 od 6 revira, sedeli sa lovcima lice u lice, slusali probleme, pitanja, sugestije... To su nam osnovne smernice za dalji rad!
Nidžo ne bi bilo loše kada bi poslali barem jedan primerak Informatora LoSoSima , možda nešto i nauče? (Iako sumnjam u to).Usvakom slučaju sve pohvale, a posebno mi je drago što dvojica mladih ljudi vodi LU
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Sta reci osim PUN POGODAK,transparentan rad uvek otkloni spletkarenje po LU I napravi dobru atmosferu dasvi koji su voljni da ucestvuju u radu daju svoj doprinos.
Nego zasta onolika kazna za parkiranje?
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Eto, kolega Indijanac se potrudio i procitao, to nam je i cilj! U predhodnoj godini lovocuvari su nesavesno parkirali sluzbena vozila, kazna je stigla na ime LU i normalno placena, po putnom nalogu pronadjeno je ko je i kada parkirao vozilo, a na osnovu toga plate su umanjene i troskove platili sami lovocuvari... Nadam se da takve greske nece praviti u buduce!
Ima tu jos dosta stvari sa kojim prednjacimo u organizaciji i nacinu rada, ali otom potom...
samo korektnim odnosom i postupcima svi budu zadovoljni,neosudjujem onog ko je vozio i pogrešno parkirao,nek snosi sankcije za kaznu,verovatno se i sam već pokajao,a ubuduće će sigurno više paziti.obično su takve stvari prekretnica da svi domaćinski rade u LU.Verujem da u lovištu mnogo više paze pa im ovaj propust niko neuzima za zlo.
Naravno da svi treba da shvatimo da je LU jedna ozbiljna firma u kojoj samo domaćinski odnos svih članova daje uspeh.Bravo za kolege iz Niša i da je mnogo takvih primernih LU.
Momci iz LU Niš stvarno uvode dobru praksu u informisanju. Ko hoće i želi da pročita, može lepo da vidi šta se dešava.
Evo, ja pročitah, pa sam video jednu nelogičnost: naime, napisano je da je na sastancima bilo primedbi na veliki broj izdatih dozvola za lov na divlje svinje, a opet, sa druge strane, u izveštaju o odstrelu piše da je ukupno od početka sezone odstreljen JEDAN vepar i JEDNO nazime?!? Ma hajde?? A pojedinačni lov na ovu divljač se, kako piše, uglavnom organizuje radi zaštite useva od šteta?!
Nešto tu ne štima: plan odstrela je ambiciozan, dozvole se, prema rečima predstavnika sekcija, izdaju u velikom broju, a odstrela nema, tj. zanemarljiv je! Slična priča je i sa sitnom divljači...
Ko iole poznaje lovstvo, lako može da pretpostavi o čemu se ovde verovatno radi.
Lalo kolega Cadara je dao lep odgovor:Ja lovim divlje svinje i znam da uopšte nije lako odstreliti svinju sada u kukuruzima i tu treba pored iskustva, umeća, vremena, dobre volje, malo i sreće.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Ti bar imas i moj i Bracin broj telefona, pozoves i resis nedoumicu!
Trenutno je na terenima LU Nis izdato 13 dozvola za ceku divlje svinje i odstreljene su samo 2, bilo je vise pucanja, ali kao sto znamo lov je to...
Primedbe se nisu odnosile na pojedinacni lov ili lov ptica u preletu, vec na grupni lov i to kada krene lov na zeca i fazana, pa lokalni lovci ne vole da vide "gradske" lovce u svom ataru i kada krene lov DS na snegu, tad bi svi u planine i onda se stice utisak da je veci broj lovaca na terenu...
Nikola Vojinovic kaže:
Lalo "ne trci pred rudu" ;)
Ti bar imas i moj i Bracin broj telefona, pozoves i resis nedoumicu!
Trenutno je na terenima LU Nis izdato 13 dozvola za ceku divlje svinje i odstreljene su samo 2, bilo je vise pucanja, ali kao sto znamo lov je to...
Nidžo, ne trčim ja pred rudu, samo čitam šta je napisano u vašem Informatoru, pa mi se nisu poklapale te dve stvari koje su navedene, da se žale predstavnici lovaca na veliki broj izdatih dozvola, sa jedne strane, a sa druge strane napisano je da je bilo samo 2 odstrela.
Koliko ja znam LU Niš ima oko 600 članova, pa onda broj od, kako kažeš, 13 izdatih dozvola za lov DS čekanjem uopšte nije velik - opet neka nelogičnost, na čega se onda žale, ali 'ajd da ne teram mak na konac, ljudi su osetljivi na komentarisanje. Na 13 izdatih dozvola 2 odstrela su sasvim u proseku.
Nije problem, Nidžo, da ja zovnem telefonom, ne bi bio ni prvi ni poslednji put da se čujemo, u ovom slučaju ovde komentarišemo vaš Informator, koji si ti postavio na uvid lovačkoj javnosti.
Nije problem komentarisati, zato smo i objavili sve javno i transparentno...
Konkretno te primedbe su iznete od strane "nasih lovaca" cilj je bio da "cuju" jedni za druge i vide da uvek neko ima primedbu!
Mislim da si malo aludirao da se nesto radi mimo zakona, zato sam tako prokomentarisao...
Sto se divljih svinja tice, kod nas se inace sa ceke godisnje odstreli plafon do 5 grla, jer verovao ili ne kod nas samo jedna grupa lovaca ozbiljno ceka ds, sve ostalo je usput. Konkretno od tih 13 dozvola koje se izdaju za ceku divlje svinje, dve su na ime clanova moje grupe, na ceku smo izasli svega 2 - 3 puta. Koliko je meni poznato pored 2 odstreljene ds pucano je jos na 4 ili 5 ali su upitanju promasaji, jer su lovci koji su pucali u toku noci obisli mesto ujutru i uredno prijavili promasaj, tj. na mestu nije bilo tragova krvi.
Takodje mogu da se pohvalim da su stete na usevima evidentirane na nekoliko terena u lovistu, sto svedoci da je ds prisutna u nasem lovistu konstatno, sto opet svedoci o miru u lovistu...
Napomena da su ostali podaci o izdatim dozvolama i ucesnicima u lovu ZBIRNI, tj. od 04.08. ddo 18.08.
i kod nas ima steta iako ne gazdujemo sa ds.one redovno dolaze iz Madjarske.za sada uspevamo da se dogovorimo sa paorima jer to nisu neke velike povrsine.ranije je svu zemlju uz granicu radila zadruga pa su se oni zadovoljavali sa par kila mesa za paprikas(srnetina najcesce)ali sad kad je data u zakup privatnicima ocekujem da ce neko u dogledno vreme da presavije tabak i naplati stetu,sto ce naravno znaciti bankrot ld.to valjda tako treba,nemas pravo da lovis ali imas pravo da platis ako do stete dodje.jbg.nije ni paorima lako;susa,repromaterijal sve skuplji,otkupna cena sve manja jos im samo divlje svinje fale!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Online
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?