6mm Remington
|
canis aureus |
Objavljen 12.05.2016. 22:19
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Na predlog kolege xlr 5
" Predlazem temu za kalibar 6 remington interesuje me taj kalibar pa bi voleo neka iskustva iz prve ruke. Molim kolege koji imaju iskustva sa ovim kalibrom nek napisu koje slovo."
Izvol'te
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 13.05.2016. 17:44
|

Admin

|
Po mom mišljenju vrloo dobar kalibar za odstrel zakonski predviđene divljači.
Položena putanja zrna, blag trzaj, umeren odskok oružja prilikom pucnja, mogućnost relativno lakšeg karabina(prednost za pentranje po planinskim lovovima na divokoze, dugotrajni pirš, ...)
Po svemu ovome vrlo je sličan sa .243Win ... pa i po izgledu s tim što ima čauru dužine 57mm za razliku od .243Win koji je kraći za 6mm.
Težine zrna su im uglavnom iste kao i prečnik.
Za nijansu je brži 6mmRem ... u zavisnosti od proizvođača mundže.
I najveća mana 6mmRem je što nema mundže koliko ima za .243Win ili ostale popularne kalibre!

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 13.05.2016. 18:15
|

Admin

|
Iz ličnogA iskustva ...
Pre 20 i kusur godina ponuđen mi je Zastavin Charles Daly u 6mmRem ...
Mlad, još dovoljno neiskusan a sa željom da imam jedan karabin u "lakšem" kalibru za pucati na daleko ... odem da vidim tu ponudu.
Zastavin karabin znam šta je ali taj metak još video nisam.
Bila je to ljubav na prvi pogled!
Karabin se razlikovao od svih zastavinih koje sam do tad viđao ... završna obrada bolja a drvo kao "tursko" minimum ... (vlasnik je bio vojno lice-viši oficir JNA pa se probralo) i metak lep, što bi se kazlo, svidljiv! A još pride sve kao novo!
Dogovorimo da odemo do strelišta da probamo.
Cajs 6x42 ... Remington PSP 80grs mundža ... na 100m 3 metka u grupu ispod 20mm a slično napravi i naslednik/vlasnik koji nije baš poznavaoc ...
Uz karabin i optiku mundžu sam dobio "gratEs" (50kom navedenog Remingtona)
Dok je bilo mundže bio sam prezadovoljan!!
Pogađao sam metu kad većina nije htela ni da pokuša ... odstreljivao sam lisice i šakale na daljinama gde sa 8x57js nisam nikada pokušao ...
Sve je to bilo lepo dok bijade mundže, E kad je nesta' počeše muke!
U domaćim prodavnicama je nije bilo ni za leka ... strana džebana je bila nepoznatija nego kosmos. Tetaka po EU nije bilo a preko bare je daleko ...
Uspeo sam preko drugara da direktno iz PPUa kupim 3 kutije SP 6,5g ..... bolje da nisam ... totalno razočaranje zbog nepreciznosti! Šta je bilo u pitanju ne znam ali na 100m u 15tak cm i nije 'telo bolje! I od svega onoga čime sam bio prezadovoljan ostalo je razočarenje 
Trećeg šakala kad sam mašiJo čaša je prelila i usledila je udaja.
Da je bilo mundže uopšte, veći izbor iole, možda bih još lovio tim karabinom, il barem kalibrom

|
|
|
|
xlr 5 |
Objavljen 13.05.2016. 21:36
|

Član

Upisa: 77
Pristupio: 29.02.2012. 22:27
|
Hvala na otvaranju teme i na iskustvu iz prve ruke. Interesantan mi je kalibar za odstrel srnece divljaci i predatora naravno mogucnost punjenja municije otvara nova zadovoljstva
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 14.05.2016. 14:27
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Na moju preporuku,kolega iz grupe uze jedan Zastavin-konzerviran(neka saradnja sa Mauzerom-leptir kocnica,punjenje i praznjenje samo odozgo)za smesnu lovu(ispod 200E)takodje sa 30-tak kom municije.Posto sam mu montirao optiku i upucao karabin dobio sam rezultat kao i kolega Canis(malte ne metak u metak),ali sam taj rezultat imao i kod ponovnog upucavanja sa takodje PPU-om od 6,5g.Najveci mi je problem predstavljala visoka montaza zbog leptira ali kad je kocnica zamenjena karabin ko lutkica.Trenutno nema problem sa nabavkom municije i ako je trenutno nema prodavac poruci i stize za cca 10-tak dana.
Po meni pored 243 najbolji kalibar za vojvodjanska lovista(srneca divljac i predatori) kao i za podmladak DS koji iole uvezbanom strelcu nece predstavljati problem.Izuzetno ugodan za pucanje i bez potrebe za preteranim korekcijama po visini,tako da precizan hitac preko 200m nije nikakvo iznenadjenje(a moze i dalje).
Posto lovimo zajedno pratim odstrele i opet paralela sa 243 i zujalicama iz grupe 22.Pogotci na blizu(ispod 150m)gde jos uvek ima zavidnu brzinu,ako padnu na"tvrdo",nastaje mlevenje.Malo je iskustva sa nekom drugom municijom,ali me zanima kako bi se ponasao sa nekim tvrdjim zrnima.Za predatore mozda malo prejak i tu prednost dajem 22-kama ali kao sto je vec receno ne postoji idealan za sve.Trazi precizan pogodak,ali ga je zahvaljujuci odlicnim balistickim performansama lako i uputiti pa je sve na strelcu i kod onih koji kao i ja love sa PPU-om ,malo srece da se naleti na dobru seriju.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 25.03.2017. 12:34
|

Veteran

Upisa: 612
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Ima li neko u medjuvremenu neko novo iskustvo u ovom kalibru, jer vec dugo vremena niko nista nije napisao?!
|
|
|
|
xlr 5 |
Objavljen 30.03.2017. 11:20
|

Član

Upisa: 77
Pristupio: 29.02.2012. 22:27
|
Od danas ponosni vlasnik jednog 6mm rem.
Slike čim bude završen radi se nov kundak i jos sitnica
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 30.03.2017. 18:22
|

Admin

|
E, nek je sa srećU 
... u zdravlju ga trošiJo!
"jednog 6mm rem." metka ili karabina?! ....

|
|
|
|
krilas |
Objavljen 30.03.2017. 19:03
|

Veteran

Upisa: 612
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
I ja se pridruzujem cestitkama, pa posle prvih iskustava da nam ih podelis!
|
|
|