Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin i optika pomoć

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin i optika pomoć
Branko Giskoni
 Pozdrav svim clanovima,posto lovac pocetnik molio bih za savet.Imam Zastavin karabin u kalibru 30 06 i zeleo bih da kupim optiku i nosac.Koja optika i nosaci su preporucljivi za ovaj kalibar.

Kile_
 ja imam isti taj karabin koristim optiku 3-9x46 sa fiksnim nosacima
Samo 300 i 4x4

Lovac Stari
 Zavisi sta ces loviti?
Dali samo sa ceke i iz pirsa ili hoces da ucestvujes u pogonskim lovovima?

Ako ovo prvo?
Mozes neku fiksnu montazu upasovati u komplet s optikom uvecanja 6x42, 8x50 ili 8x56. Preporucio bih ti fiksnu montazu od marke Leopold, a mozes i nesto iz domaceg(privatnog) asortimana.
Ako zelis da lovis pogonom, treba ti neka varijabl optika kao sto je naprimer 1,5-6x42 ili nesto kao 3-9x40 ili 3-9x42. Uz to bi ti upasovala neka svenk montaza(skidajuca) mogucnost pucanja i mehanickim nisanom! Jedno od boljih resenja opet je Leopold QR skida se! I na kraju mozes uzeti i neku Tunel montazu, ali optika mora biti manjeg ili srednjeg uvecanja, razlog da nebi prednji deo tubusa pokrivao vidljivost kroz tunel!
Dobar pogled.

Nesa_Tupiznica
 A kakv je karabin 223. rem. cuo sam da je mali i zgodan za nosenje i baratanje. SmileGrin ?

nenadx
 Imenjace,223 jeste mali i zgodan za nosenje.Ovo za baratanje nerazumem najbolje,ali je pravo pitanje namene.Dodao bih na ono pre toga.Lovac stari je to ukaratko dobro izneo.Tome bih dodao sitan dodatak,pri lovu pogonom ja sam koristio optiku malih uvecanja ali sa objektivom u ravni sa tubulusom.Prednost im je,laksi su,kraci te se lakse krece kroz gustise.Mana,slabija svetlosna jacina.
Dobar pogodak

Lovac Stari

Nesa_Tupiznica kaže:
a kakv je karabin 223. rem. cuo sam da je mali i zgodan za nosenje i baratanje. SmileGrin

Dobar Pogled

Nezovu ga dzabe mini mauzer.
Jeste da je mali ali mali mu je i kalibar. Ovaj kalibar sa zrnom od 3-4gr tezine, predvidjen je ili namenjen samo za odstrel Srnece divljaci ili sitnijih predatora: Kao sto su lisica,sakal ili psi lutalice.
Sve sto se pokusa pucati krupnije od Srne je velika greska i zakonom je zabranjeno.
Dobar pogled.

Nesa_Tupiznica
 a divlja svinja ?
Lovim jer volim Smile [srbijalov

nenadx
 Oborice je pri dobrom pogotku,ali ce mnogo vise biti ranjavanja i izgubljenih.U svakom slucaju ne.
Dobar pogodak

Igor
 Lovac Stari je dao pravi odgovor ovaj karabin ne menjaj ako ides samo na srndaca, Za divlju ipak moras imati top, jednom dobijes priliku da pucas na vepra koji meri preko 200 kg i nikad vise .

Dobar pogled.

Cvele
 Za divlju svinju najbolji je kalibar 9,3x62, to bez pogovora, ali sluzi i 308. Win. ;) Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Nesa_Tupiznica
 Hvala 
Lovim jer volim Smile [srbijalov

nenadx
 Nista nefali ni 375 H H,lepo trza i lepo se cuje.Ima ga poprilicno u Srbiji,pa iskustva iz prve ruke dobro dodju.
Dobar pogodak

Cvele
 375HH magnum 2 ? Grin Pa to je brate jos malo pa kalibar za slona Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

draza
 Pa tako nekako
Metak 375 holand holand
jeza BIG FIVE
Frown
A mi jos nismo u Africi mada nam je standard tu negde
Sad

nenadx
 Malo sale,malo zbilje 375.sam rekao jer ga ima poprilicno medju lovcima u Srbiji.Cak mozda i vise od 9,3.Uz odgovarajuce zrno cak i srndaca ne osteti mnogo,a mnogi se kunu u njega za lov svinja i jelena.Ja licno mislim da za zrnima precnika preko 8mm,tezine 14g nema potrebe za nasu divljac,ali ukusi...
Dobar pogodak

nenadx
 Evo malo nekih podataka,neko ih naravno zna,ali ce dobrodoci mladim lovcima.Dilema sa kojim kalibrom na koju divljac,muci sve lovce na svetu,pa sto nebi i nas.Tako u moru kalibara sa razlicitim oznakama,treba odabrati onaj pravi,a jos kada bi bio univerzalan za svu nasu divljac,super.Ali to nepostoji,uvek fali ono nesto...Pravilo je jednostavno,za sitnu divljac mali kalibar,za krupnu veci.Pri tom dobar pogodak treba da obezbedi trnutno obaranje i usmrcivanje divljaci.Tako bi orijentaciono za divljac od krznasice do srndaca bila preporucljiva grupacija od 5,6 do 7mm(22do280)...Sustina je da je raspon ogroman.Ako se lovac ogranici na dva kalibra,recimo,onda bih preporucio 243W i 30 06Dodao bih da je bitan i ugodjaj pri pucanju,kao i podnosljiv zvuk.
Dobar pogodak

nenadx
 Balisticke osobine stvaraju dodatne nedoumice.Najcesce da bi se stvorili uslovi za sto polozenijom balistickom putanjom zrna,tvorci pribegavaju vecim barutnim punjenjima(magnumi).Oni imaju bolje putanje,cemu lovci poklanjaju dosta paznje,narocito na vecim daljinama 300 i vise metara.Ali u prakticnom lovu se najcesce puca do 150m,a zvuk,a trzaj,i sto je najvaznije teoriske energije koje postizu takvi kalibri,najcesce nemaju adekvatan ucinak u prakticnom lovu,jer za odgovarajucu divljac treba da poseduje i odgovarajucu masu a ne samo energiju.Idealnog odgovora nema,postoje samo smernice i ukusi.A evo malo interesantnih podataka.U Evropi ima oko 50tak metaka(kalibra)od 5,6 do 9,5mm.U Americi standardnih preko 70,te desetak koji se smatraju zastarelim i bar jos toliko u Wild cat privatnim kreacijama.Od svih,jedan broj ima veoma ogranicenu upotrebljivost,pa treba izabrati onaj pravi.Nemci su recimo 1956 napravili standardizaciju,pa su sve sveli na 4 kalibra sa 9 razlicitih metaka,a jos 7 kal. sa 17 metaka uveli u specijalnu kategoriju.Rusi su dugo proizvodili 3 kalibra sa samo 6 metaka(mada su pravili,ali i odbacili(8mm).Pocetkom 1992 su usvojili jos jedan,te sa 7 metaka u 3 kalibra pokrili svoje lovacke potrebe.A one nisu male od veverice do tigra i belog medveda,losa,marala,marko polo ovce.....Evo recimo sa cim su lovili do skora(cujem da su malo povecali u medjuvremenu)22LR,5,6x39,7,62x39,7,62x51,7,62x53,9x53 i 9,3x64.Uzmite u obzir da imaju dosta profesionalnih lovaca i nezale se.Sta bi rekli ameri na to neznam,jer tek je kod njih problem sta odabrati,a tek obelezavanje metaka(kalibara)243Winchester,223Remington,303British...ili 30 06 Springfild(06 oznacava godinu nastanka,Springfild mesto nastanka)U ovom moru kalibara treba se snaci i odabrati pravi,zaista tesko,kada svako ima svoje specificnosti,prednosti,mane.Pa tek onda problem odabira zrna,tezine,konstrukcije...
Dobar pogodak

PavleM
 Pozdrav svim članovima,Ja lovim DS sa 8x57 11,2gr.i 12.7gr verujte da ni jedan vepar nije otišao dalje od 1m,a bilo ih je od 50 do 180 kg.krznašice lovim sa 7,62x39 sa lovnim zrnom (OŠTRIM)meke košuljice,proizvođač Prvi Partizan i prezadovoljan sam. 3006 je jako dobar karabin,ali ni 8x57 ne zaostaje po efikasnosti,samo je razlika što je prvi proizveo amer a drugi švaba,zamislite da je bilo obratno koji bi karabin bio bolji.pozdrav Pavle.

gega
 Pozdrav svima skoro sam kupio karabin 8x57 Zastavin.
Teo sam de uzmem optiku 3-9x50 bushnel.
Zanimame na koliko metara da ga upucam?
Dobar pogled!!!!
B)

nikola-79
 Najprije na 100 metara pa vidis kakose ponasa na 100 pa onda na 150 pa na 200 metara .Ali ako lovis svinje zavisi od terena kakavje ako je ravnica onda je najbolje na 200 m ako pogodis .Dobar pogled .Maka

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Poluautomatski karabin KARABINI 571 18.05.2025. 01:41
Adekvatna optika OPTIKE I MONTAŽE 422 18.05.2025. 01:39
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,575,866 posete www.srbijalov.com