Podmlatkari u lovu, DA ili NE
|
Igor |
Objavljen 22.10.2009. 18:22
|

Moderator

Upisa: 264
Pristupio: 05.02.2009. 20:16
|
.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 22.10.2009. 18:50
|

Lovčina

Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Zavisi kol'ko su mladi podmatkari ;)
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 22.10.2009. 19:26
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Ma svog klinca vucem u lov pomalo od 5 godina.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 22.10.2009. 19:40
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
DA
iz razloga sto znam kako je njima jer sam i ja nekad bio podmladak.jedva sam cekao nedelju da idem u lov,zato ne treba to ni njima uskratiti,jer ce se tako uciti i steci iskustva.naravno nisam se odvajao od dede lovca ,tako ni oni ne bi trebali zbog njihove bezbednosti.
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 23.10.2009. 19:39
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
U pravu si,treba podrzavati i dati savet mladom lovcu.
Ja sam jos od malena prvenstveno zavoleo pse i to lovacke ,i evo do dana danasnjeg ja cuvam i lovim sa psima.
Cak i kada nisam imao pravo na oruzije isao sam sa starjim lovcima nosio im ranceve samo da bi me vodili sa njima
i da bih mogao da treniram kerove.Jer lov i nije samo lov vec i druzenje.
Podrzavam mlade lovce pocetnike,samo napred.B) |
|
|
|
Darko |
Objavljen 26.10.2009. 20:54
|

Član

Upisa: 96
Pristupio: 08.02.2009. 14:52
|
Lov treba voleti od malih nogu
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 27.10.2009. 19:56
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Naravno da treba voditi klince u lov! Da nauče prvenstveno lovačku etiku, da im lov ne predstavlja samo pucanje i odstrel, nego sve ono lepo što lov predstavlja, a potom i da upoznaju načine lova, divljač, oružje, municiju itd...
Medjutim, vidjao sam da tokom lova neki ponosni očevi daju svojim sinovima napunjeno oružje u ruke?!? Par puta je bilo i riskantnih situacija... Od takvih treba bežati kao djavo od krsta, a ne kao što sam vidjao, da kolege lovci aplaudiraju svakom ispaljenom metku od strane tih dečaka, bez obzira gde sačma završi.  |
|
|
|
ZOKA |
Objavljen 28.10.2009. 00:50
|

Član

Upisa: 153
Pristupio: 13.10.2009. 11:42
|
U potpunosti se slazem sa svime sto ste rekli. I ja sam kao i svi uz caleta zavoleo i krenuo da ucim sve o lovu. Samim tim kako se to kod nas kaze "postao zecija luda" tj. lovac.
Zeleo bih da vam se zahvalim sto ste prihvatili moj predlog da se ova tema stavi na forum kako bi svi oni koji su protiv toga da klinci uz nadzor starijih idu u lov videli i culi misljenje vecine.
Pitao bih jos nesto! Da li je tacno da je na skupstini LSS doneta odluka da se podmlatkari NE SMEJU VODITI U LOV,zna li neko nesto opsirnije o tome. Pitam konkretno zato sto je to izneto na skupstini LD ciji sam ja clan,pa me interesuje je li to neciji hir ili je stvarno tako. Ako je hir, moj brat ce vec u nedelju samnom u lov na fazana.
Hvala |
|
|
|
Lala |
Objavljen 04.11.2009. 17:15
|

Moderator

|
ZOKA, prvi put čujem za tu odluku da podmlatkari ne smeju u lov?! Kod mene u LD ide nekoliko momčića uredno u lov, ali im ne dozvoljavamo da petljaju oko oružja tokom lova. Kad lov završi, može nekoliko patrona u flašu, i to je to...
Ne svidja mi se pomisao da je nekom palo na pamet da zabrani izlazak omladinaca sa lovcima u lovište; to bi bilo kontraproduktivno!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 04.11.2009. 21:40
|

Lovčina

|
Ma bitno da im uzmu svake godine po neki dinar za Clanarinu, a dali ce ici ili ne to njih nije briga.
U mnogim udruzenjima ta deca su zapostavljena.
Dobar pogled.
|
|
|
|
ZOKA |
Objavljen 04.11.2009. 23:47
|

Član

Upisa: 153
Pristupio: 13.10.2009. 11:42
|
Kolege,kao prvo iznenadjen sam kako ste prihvatili ovu temu za razmatranje i koliko ste se angazovali slanjem vasih saznanja i misljenja i ovim putem vam se zahvaljujem. Iskreno stvarno me je zao tih malisana iz naseg lovackog drustva,koji dobro dodju za sredjivanje prihvatilista za fazanske pilice tj. posumljavanje fazanerije,sadjenje remiza ... naravno i placanje clanarine,a kad njima treba izaci u susret niko ni da mrdne. Razumemo se u potpunosti.
Zalagacu se koliko god mogu da dodjem do podatka tj. zvanicnog stava LSS po ovom pitanju. MOLIM KOLEGE LOVCE ako neko ima bilo kakav podatak koji bi mi bio od koristi ili pak kopiju nekog dokumenta LSS koji se tice toga da isti prosledi na moju email adresu
HVALA VAM UNAPRED!!!!!!!!
I dobar pogledB) |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 05.11.2009. 09:37
|

Lovčina

|
Retka su ta udruzenja koja poklanjaju maksimalnu paznju deci(podmladku)! Em negde im nedaju u lov sa odraslim, em totalno ih zapostavljaju i zaborave. Ako nista drugo toj deci bi trebalo za novu godinu pokloniti po jedan paketic ili organizovati jednu setnju(lov) sa roditeljima!
Licno sinovima placam clanarinu od rodjenja. I ove godine clanarina je bila 1.000 dinara po detetu.
Jedan moj slucaj od pre 12-13 godine.
Povedem klinca sa mnom u lov, odmah ujutru odstrelim jednog mladog prosaranog petlica. U medjuvremenu svi se namirili, ja odstrelim jos jednog. I pred celom grupom pitam i predlozim da taj Fazan(visak) pripadne mom klincu. Svi su manje vise cutke pristali. Kako su me posle iza ledja pojedinci pljuvali i ogovarali za ta dva fazana. Ali to ima samo kod nas.
Kasnije na moju veliku nesrecu, moj klinac nastradao u saobracajnoj nesreci.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 05.11.2009. 15:45
|

Lovčina

|
Lovac Stari kaže:
Retka su ta udruzenja koja poklanjaju maksimalnu paznju deci(podmladku)! Em negde im nedaju u lov sa odraslim, em totalno ih zapostavljaju i zaborave. Ako nista drugo toj deci bi trebalo za novu godinu pokloniti po jedan paketic ili organizovati jednu setnju(lov) sa roditeljima!
Licno sinovima placam clanarinu od rodjenja. I ove godine clanarina je bila 1.000 dinara po detetu.
Jedan moj slucaj od pre 12-13 godine.
Povedem klinca sa mnom u lov, odmah ujutru odstrelim jednog mladog prosaranog petlica. U medjuvremenu svi se namirili, ja odstrelim jos jednog. I pred celom grupom pitam i predlozim da taj Fazan(visak) pripadne mom klincu. Svi su manje vise cutke pristali. Kako su me posle iza ledja pojedinci pljuvali i ogovarali za ta dva fazana. Ali to ima samo kod nas.
Kasnije na moju veliku nesrecu, moj klinac nastradao u saobracajnoj nesreci. Lovac,zalocna prica.Sta da se radi sudbina. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 05.11.2009. 16:54
|

Moderator

|
Lovac Stari, tragična priča, šta da kažem...
A živo me zanima, da li su ti ljudi koji su te olajavali iza ledja, baš toliko čisti pred sobom? Da nikad nisu odstrelili ni jedan komad divljači preko dozvoljenog broja? Čisto sumnjam...
Garantujem da isti ti koji su komentarisali, nikad ne bi nekom omladincu pomogli da brže nauči neke stvari. Uostalom, ne uče članovi podmlatka samo da love; kroz druženje i lov, oni se vaspitavaju da budu odgovorni ljudi jednog dana, a ne šalabajzeri.
Ma, ima ljudi skotova, da ne poveruješ!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.01.2010. 14:18
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Tek sada sam procitao ovu temu,pa ne mogu a da nenapisem par reci.Iskreno zalim za sudbinom sina Lovca Starog,u to ime cu napisati ovu kratku pricicu koja ima veze i sa temom.Pored moga pokojnog oca smo ja i stariji brat(takodje relativno rano preminulog) od malih nogu isli u lov.Tada niko nije pitao dali mladi idu u lov ili ne.Cak je lovcima bilo drago da ih vide u lovistu.O clanarini nije bilo reci za podmladak,a normalno je bilo dati im pusku da osete dim.Jednom je bio lov na stetocine,pa otac dade pusku mom bratu.U nekom trenutku iz deteline iskoci zec pa brat pripuca na njega.U grupi je bio i predsednik drustva(sudija po profesiji)koji naravno odmah upita sta to radis pa lovimo stetocine.Na to moj brat rece,pa uhvatili smo zeca na delu,jede seljacima detelinu.Na ovo su se svi zdravo smejali i dugo mu objasnjavali sta se moze a sta ne.Eto nebih vise,mozda ova pricica ima svoju poentu.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 15.01.2010. 14:57
|

Lovčina

|
Eh da je onda neko vodio evidenciju ili racuna od podmladku .

Ja ovog poletarca forsiram od pocetka, ali jos mi draze to sto i on sam ima veliku volju.
U poslednja dva lova na Fazana isao je po celi dan B). Za sada ima volju i uporan je!
Rodjen 2002-ge .
Ja sam za to da se podmladku(deci) posveti maksimalna paznja. Kroz casove predavanja(usmeno - pismeno) polako ih pripremati i edukovati za izlazak u loviste. Vremenom bi ta deca kroz prakticnu nastavu stekla odredjena znanja. Znaci to: Da jednog dana bi imali koliko toliko bolje skolovane(obucene) i edukovane lovce u nasim redovima.
Gledam kako to rade Austrijanci. Od momenta uclanjavanja ili prilaska lovackim redovima, ta deca su stalno kraj lovaca. Fakticki imaju vid obaveze da svakog slobodnog momenta budu u lovistu i uz lovce. Kada je pogon na svinje idu kao pogonici, pri lovu sitne divljaci isto ili sakupljaju odstreljenu divljac. Prihrana divljaci itd, stalno imaju neke zadatke. Ali prisustvuju i lovackim predavanjima i kursevima. Sa 18g imaju godinu dana pripravnickog staza sa unapred odredjenim Lovcem-mentorom. Ujedno imaju i pravo na polaganje Lovackog ispita.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 15.01.2010. 15:10
|

Lovčina

|
Pa ko bi bio protiv mladih pocetnika i dece,ovo je moj bratanac ima samo 5 godina.
Vise voli lov i kerove nego igracke i bilo sta drugo.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.01.2010. 15:21
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
U svakom slucaju,ako bi podmladak isao u lov sa odraslima,naucili bi do 18 god.dovoljno.Ja sam cak i liberalniji po tom pitanju.Najvaznije je da vole prirodu i da im se ta nit ugradi u svest.Zadatak nas starijih je pre svega to.Inace i ja imam starijeg,sada vec odraslog i zaposlenog.Nisam ga forsirao,posebno kada sam video da ga neinteresuje,vise je roker i filmadzija.Mladji(2000.rodjen)je suprotnost,obozava zivotinje i prirodu,ali nevoli ubijanje.Taj ce biti pravi lovac.Pozdrav.
Dobar pogodak
|
|
|
|
marre |
Objavljen 15.01.2010. 15:59
|

Pripravnik

Upisa: 2
Pristupio: 27.12.2009. 19:08
|
secam se i ja kada sam sa caletom isao u lov mali sam bio klinac sa 7 godina cale me povede u lov cudoo i od tada sam ga zavoleo i kerove lovacke Bretonce imam provodim dnesvno sat vremena sa njima i dan danas prosto sam zavoleo to mi je kao nesto vece od hobija to je ljubav prema prirodi kerovima.Secam se kada me je cale terao da odem kuci bili smo blizu kuce a ja bio mokar pa da se ne bi razboleo kao da odem kuci i sada ja imao kera Bretonca Paja strasan ker bio,jer mi verujete da ga je cale drzao da ne krene zamnom on cvili kad sam se odmakao malo jedno 1km,ja cujem od iza mene trci nesto ja se okrenem kad ono moj Paja dolazi trci jbg vole oni mene volim i ja njih,jbg volim taj sport volim druzenje pozz svima!!!
Pravilo je da nam se predstavite ;).
SRBIJALOV Tim. |
|
|
|
draza |
Objavljen 15.01.2010. 23:30
|

Član

Upisa: 183
Pristupio: 24.11.2009. 14:21
|
Ja sam mog malog 9g vodio zimus u lov bijo je odusevljen .
Bilo mu je prelepo u lovackoj kolibi spavanje u vrecama igrao sa sa psima imao sam muke da ga uteram unutra jer bilo je bas hladno
Bas smo se druzili i bolje je to nego da ceo dan provede ispred TV ili da igra nitendo.
Zato sam ja za to da deca idu u lov i da kao mali sticu odredjena iskustva , upoznaju se sa prirodom i zivotinjama .
A ne da zive u nekom virtualnom svetu igraju igrice pune nasilja i gluposti |
|
|