Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
Sremac75
 Ja smatram da je, što se tiče lova na DS, zabrana opravdana?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
 
Milos88-Ivanjica
 U lovu na ds da se ja pitam,ne bih dozvolio upotrebu PP,jer u vecini slucajeva dolazi do ranjavanja divljaci koje se ne pronadju a uginu od ranjavanja posle izvesnog vremena....
LOV JE Passrbijaloviveli
 
Podunavac
 PP je definitivno loš izbor za krupnije primerke DS. A i na manje primerke DS je efikasan samo na malim daljinama. S obzirom da je zakonski zabranjen ne treba ga upotrebljavati ni u kojoj situaciji.
 
sheytan
 DS - zakon nije džabe zabranio upotrebu. Pisalo se na raznim mestima o tome, a najprostije je objasnio jedan cenjeni kolega - Da li biste smeli sa "dugom devetkom" na vepra? A svaka dramlija je čak lakša, ako me dobro pamćenje služi, od tog pištoljskog zrna, i ima manju probojnost!

PREDATORI??? KOJI??? Za naše predatore je sasvim dovoljna "četvorka", tj. 4.5mm, u vrh glave 5mm, ali "PP"(pogrešno odomaćena oznaka, verujem da se misli na "tri u red" )??? Ovde predatora od 100kg NEMA! Jaooo
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
Podunavac
 

sheytan kaže:

PREDATORI??? KOJI??? Za naše predatore je sasvim dovoljna "četvorka", tj. 4.5mm, u vrh glave 5mm, ali "PP"(pogrešno odomaćena oznaka, verujem da se misli na "tri u red" )??? Ovde predatora od 100kg NEMA! Jaooo


U potpunosti se slažem sa tobom kolega ! B)Bravo 2
 
slavko75
 Naravno da ne ja u ov cesto nosim cesku kombinaciju ali ne koristim PP ,dosta se divlje svinje samo izranjava i to su velike muka za DS u poslednjem primerku sto sam odstrelio bilo je rnjeno u predelu stomaka rane su mu zarasle ali sigurno u mukam a puna utroba mu je bila peska
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2
 
fox
 Znam da mozda ovo zvuci glupo sto cu da pitam Smile ali kao sto rekoh tek sam od ove ogd postao clan LU a dosad nisam imao iskustva sa oruzjem,municijom niti lovom..Pa me zanima sta znaci PP? Smile vidim da se cesto koristi,guglovao sam ali nisam uspeo da nadjem Smile
 
neca90
 Vidim momci da ste ljuti protivnici PP-jki;)Moje je misljenje da je PP sacma nepravedno zabranjena!Ja cu navesti neke svoje argumente zasto tako mislim,a vi prosudite sa svoje tacke gledista.
Prvo,znate i sami da je nekada bila prava retkost imati karabin.Dakle,koristile su se sacmare.Takodje je bila prava retkost naci za te sacmare jedinacno zrno,znaci,nasi stari lovci su u ogromnom broju koristili PP.Pa znate i sami da je i tada bilo ulovljenih divljih veprova,i to kakvih i kolikih,i preko 200 kg!Prema tome,tvrdnja da PP sacma ne moze da ubije iole vecu divlju svinju je nesto sto pada u vodu,jer ko ne veruje neka se raspita kod starijih kolega,ili neka proba PP-jku pa ce videti o cemu govorim.U temi "Kalibar 16" Petar je napisao da je svojim ocima video kako lovac 16-icom pogadja divljeg vepra od 190 kg koji pada kao pokosen!Ne tvrdim,ali pretpostavljam da je koristio PP.a ne kuglu!Neka Petar kaze!Ja verujem da je zaista tako bilo,jer sam prisustvovao odstrelu nazimeta jos pre 6 godina PP-om iz 12-ice,koje je tezilo 109kg na oko 30metara!Zatim,jedan stariji kolega mi je pricao i pokazao mi trofeje od 32 DS koje je tokom 45 godina lovackog staza odstrelio,od 20-ak do 170-ak kg,i to iskljucivo Zastavinom polozarom kalibra 16 i upotrebom iskljucivo PP sacme!Istini za volju,taj mi je covek rekao i ovo:"Mali,da ti kazem ovako,za divlju svinju nema boljeg oruzja od karabina,moze da prica ko sta oce,ali je tako.Ako nekad budes mogao kupi karabin!"Samo je stvar u tome da nije bas svako u mogucnosti da kupi karabin,kao sto to nije bio ovaj covek,kao sto to recimo nisam ni ja trenutno!I sta onda ostaje posle ove zabrane?Ostaje kugla.Ali!Kugla kosta (najjeftinija) okruglo 100 dinara,a PP nekih 50-ak dinara.A nekim je nasim kolegama ta razlika velika!I to je nesto sto se ne sme zanemariti!
Drugo,poznato je da divljac pogodjena sacmarom strada od tzv."nervnog soka".To ustvari znaci da divljac biva podjena sa vise kuglica istovremeno.Mozak divljaci ne moze sve te informacije da obradi jer ih primi odjedanput i divljac pada!E sad,kako recimo zec ima nervne zavrsetke po kozi tako ih ima i divlja svinja,jer i ona je zivo bice od krvi i mesa.To znaci da nervni sok kod divlje svinje ne mozemo da napravimo 10-kom,jer je koza debela,pa samim tim tako sitne kuglice ne mogu da se probiju do nervnih zavrsetaka(koje svako zivo bice ima,pa i DS) i izazovu nervni sok.Medjutim PP sacma to itekako moze,a dokaz su primerci divlje svinje(kako oni od 200 i vise kg,tako i oni od 30-40kg) odstreljeni PP sacmom,i verujem da sad ne treba posebno nabrajati primere koji je lovac gde odstrelio vepra samca ili krmacu ili nazime PP-om.Jednostavno,svako od nas moze da se raspita za takav slucaj u svom udruzenju!Prema tome,pre ove zabrane bilo je DS i preko 200 kg odstreljenih PP-om i to je cinjenica,to nisam ja izmislio,to se moze proveriti,to bar nije tesko!
Trece,pored standardnog PP,postojiPP gde su kuglice medjusobno povezane strunom ili sajlom,tako da sve kuglice odjednom biju u jednu tacku!I ajde neka neko ovim gadja divljeg vepra,neka ga pogodi na oko 60-70m i neka ovaj ode...Nema sanse!!!Naravno,ne racunam ovde pogodak u recimo kuk ili predeo oko kuka,jer u takvom slucaju DS necemo da oborimo ni sa 9,3x74R,,ni sa legendarnim 8x57,ni sa 30-06 Sprg,pa ni sa 300Winshester Magnum!!!Znaci,ili pogodak u vitalni deo dela DS karabinom ili kuglom iz sacmare,mislim vrati visoki deo plecke,pogotovu ovo drugo,jer su tu pluca i kicma(mada verujem da cemo se sloziti da je uputiti tako precizan hitac kuglom iz sacmare jako tesko,karabinom da ali kuglom tesko)ili da vise kuglca PP poklope DS kako bi joj dopreli do nervnih zavrsetaka i izazvali nervni sok.Postujem ako neko misli da je kod DS nemoguce izazvati nervni sok,ali ja mislim da moze!
Cetvrto,ne bih smeo na divljeg vepra dugom devetkom,kako rece Sheytan,jer je to jedinacno zrno slabe probojne moci da bismo ubili divlju svinju,dakle tu nervnog soka nema,jer,kako sam napisao gore,ovde bi mozak DS primio samo jednu informaciju koju bi stigao da obradi,DS bi skiknula i pobegla!A kad bismo vinju pogodili samo jednom kuglicom PP,opet ne bismo uradili nista,zasto-vec sam napisao da se ne ponavljam.
I na kraju,ko ima nekog starijeg lovca u porodici,oca,dedu,pradedu...neka ga pita za iskustva kako PP obara svinju!Eto toliko od mene drugarinecu biti u mogucnosti jedno 4-5 dana da posecujem portal,tako da necu moci da odg odmah na eventualna razlicita misljenja koja budu bila.
 
bela
 ljudi ja se slažem sa zakonom 100%PP je zabranjen iz opravdanih razloga. mada nemojte mepogrešno shvatiti PP koriste lovci koji nisu sigurni u sebe i u svoju preciznost, pucao nsam i ja dok nism samog sebe ubedio da imam lepše pogotke sa brenikeom. i od tad [xhide]PP imam kod sebe ali ga ne koristim sem za dotući ako je DS ranjena [/xhide]brener stavljam o obe cevi a kad koristim iž153 pucam iz svih čokova bez bojazni da će se naduti cev.
naravno nemoj da ima blata u cev!!!!!lovac
vižlan i terier
 
neca90
 A da,pre nego sto odem zelim da dodam i ovo,sad me Bela podsetio:ja imam pusku sa FIKSNIM cokovima,desna cev je 2/4,a leva pun cok!I kako ja sad da pucam iz leve cevi,a da je ne ostetim???ConfusedNapominjem da su mi cokovi fiksni i da ne mogu da ih promenim???Bela,"mislim,nemo da se ljutis"Smileali ako si toliko siguran u svoje streljacke sposobnosti onda divlja svinja ne sme da bude ranjena...Ako si precizan sa kuglom to bi trebalo da znaci da svinja pada u vatri cim je pogodis i da nema potrebe za samilosnim hicem...Ja takav pogodak da ostvarim karabinom sa i bez optike
mogu,ali kuglom-nema sanse!Probao sam na strelistuB)
 
bela
 
naravno da nema ljutiš,
neco ds sa raznešenim srcem ode još i km, i napravi dar mar.a o preciznosti nećemo . svako ima svoije kako i zašto ja volim brener i samouveren sam sa njim . a garantujem ti da i sa fixnim 2/4 možeš ispucati brenike bez oštećenja cevi.a imaš i potkalibarse brenere.
a ti druže pucaj čime hoćeš ili sa čim si najsigurniji
vižlan i terier
 
vlada lovac
 2/4=1/2, dali se radi o polu čoku ili je greškom tako napisano a misli se na čok 3/4
 
draza
 ja sam takodje protiv upotrebe PP-a u lovu na DS
 
Sremac75
 

fox kaže:
Znam da mozda ovo zvuci glupo sto cu da pitam Smile ali kao sto rekoh tek sam od ove ogd postao clan LU a dosad nisam imao iskustva sa oruzjem,municijom niti lovom..Pa me zanima sta znaci PP? Smile vidim da se cesto koristi,guglovao sam ali nisam uspeo da nadjem Smile


Tri u red!
Sačma prečnika mislim 7,6mm!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
 
Sremac75
 Prvo, PP je zabranjen samo za lov krupne divljači, a ne i za lov predatora, iako bi po meni mogao biti potpuno zabranjen zbog trećeg razloga!

Drugo, tačno je da se i sa PP može odstreliti DS (mada na 60-70m kako se piše, jako teško zbog širenja snopa, kada divljač dobika 1 ili 2 ili 3 kugle), ali je činjenica da se upotrebom PP mnogo češće ranjava nego odstreljuje.

Treće, po meni osnovno, PP treba zabraniti zbog bezbednosti učesnika u lovu. Da li je neko lovio u šumi u grupnom lovu, kada je neko opalio PP-om? Pa to rikošetira na sve strane-9 kugli prečnika 7,6mm! Ja sam i zalegao zbog toga!

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
 
Cvele
 Sremac, najcesce PP ima u sebi kugle 8,5mm... ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
meshtan
 

Cvele kaže:
Sremac, najcesce PP ima u sebi kugle 8,5mm... ;)
Tako je Cvele u pravu si ali za 12-ti kal.A sremac lovi sa 16-tim kal i precnik olovice je 7.6mm tako da je i on u pravu;)
 
bela
 [quote]Sremac75 kaže:
Prvo, PP je zabranjen samo za lov krupne divljači,

Treće, po meni osnovno, PP treba zabraniti zbog bezbednosti učesnika u lovu. Da li je neko lovio u šumi u grupnom lovu, kada je neko opalio PP-om? Pa to rikošetira na sve strane-9 kugli prečnika 7,6mm! Ja sam i zalegao zbog toga!
[/quote

[xhide]bogami ja sam u jednom lovu i dobio sačmu pp-a iz rikošeta srećom pa sam bio malo dalje pa nije probila gumene čizme [/xhide]
vižlan i terier
 
asivica
 

Cvele kaže:
Sremac, najcesce PP ima u sebi kugle 8,5mm... ;)

Cvele ja kupujem samo Rottweil koji ima i od 8.6mm sa 9 kugli i od 7.6 sa 12 kugli
Jedva cekam da nedelja dodje...!!!Besan
 
asivica
 Inace i ja sam protiv PP jer PP-om mislim da mozes da oboris vepra i to onako srednje samo do 30-40m sve preko toga je rizik da divljac ne ode ranjena,ja ga kupujem jedino sto nesmem da stavim brener u gornju cev pa onda stavljam PP a u donju obavezno ide brener,to jedino preko leta ili jesen dok je lisce jos zeleno pa mi je mnogo opasno da koristim karabin zbog nepreglednosti,ali cim lisce opadne puska se ostavlja i odmah ide 30-06 i tu kad je on rani ne moze mnogo daleko da ode. 
Jedva cekam da nedelja dodje...!!!Besan
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,292,755 posete www.srbijalov.com