Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima?
|
nedzad |
Objavljen 14.11.2010. 10:51
|

Član

Upisa: 92
Pristupio: 04.11.2010. 17:23
|
Zdravo dugari, vidim da imate problema sa psima lutalicam, ima ih i kod nas u banatu pogotovo kad se lubenice poberu i paprike, pa kad ti paori (bastovani) puste te kerove koji su im dotad sluzili.
A sto nebi mi lovci malo okrenuli stranicu i tuzili mesnu zajednicu zbog nemaronsti, ili slicno. I zahtevati da se svaki ker cipuje (nekosta skoro nista) i tako svaki vlasnik legitimise, a ovo ostalo na adekvatni nacin smesti. Pa kad se takav cipovan ker nadje u polje odstreli i onda racun dostavi onomo ciji je ker bi, onda ce drugacije da se razmislja.
Mogu da kazem da u nemackoj nema Pasa lutalica i macki, ali svaka macka koja je dalje od 300 m od poslednjeg naseljenog objekta sme da se odstreli legitimno, i svaki ker (osim policajski, i kerovi za posebne osobe, hendikepa) koji se nalazi u polje tj. daleko od desjtvujuceg dometa njegovog gospodara, sto znaci ako takav ker goni divljac a njegov posedovlac nemoze da ga zaustavi smem da ga odstrelim bez pardona.
Drugarski Pozdrav |
|
|
|
Boban |
Objavljen 14.11.2010. 13:24
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Tesko je to kod nas dovesti u red i vaspitanje treba podosta vremena ,ali se nadamo boljim danima kao i uvek pa cemo videti. |
|
|
|
arnotije |
Objavljen 15.11.2010. 13:06
|

Veteran

Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
U sto volim kad naidjem na lutalice u lovistu,ne oprastamm ni po koju cenu,a ovi zeleni neka me tuze  |
|
|
|
roedeer |
Objavljen 15.11.2010. 14:54
|

Član

Upisa: 161
Pristupio: 26.11.2009. 13:30
|
Interesantna stvar se desila u mom Društvu.. Pre koju nedelju, na dva izveštaja grupovođa, nađu se i jedan pas i mačka lutalica. Predsednik društva i upravnik lovišta, zgledali su se par dana pa ne znajući šta da čine, bace pogled na neki sajt zelenih i tamo pročitaju, a bogme i odštampaju, neku njihovu zabranu odstrela pasa i mačaka lutalica. Čitavu stvar zakomplikuje i najavaljen dolazak inspektora pa oni brže bolje prikupe dokumentaciju te sa onim štampanim proglasom predaju istu disciplinskoj komisiji društva kako bi se pokrenuo postupak protiv određenih lica, kako pasoubice tako i mačkoubice. Komisiji je ispoštovala proceduru, saslušala okrivljene, a zatim donela logičnu odluku, saglasnu slovu zakona koje svi znamo, osim ovih mojih, neobaveštenih. Naravno da inspektora nije zanimao navedeni "incident", dok je nama lovcima upućena preporuka da kada odstrelimo psa lutalicu u izveštaj pišemo-"mladu lisicu". Ko ne zna, lisica se pari svako malo, pa tako i mladih lisičića, bar kod nas ima u svako doba godine.
Viđao sam lutalice kako organizovano love zeca, a ne verujem da bi se mrštili i na bilo koji drugi plen i mislim da je odstrel istih potpuno opravdan.
Dobar pogled!
Theory is nice to think about; facts determine the truth.
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 15.11.2010. 22:00
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Štaaa lutalica u lovištu, sve po slovu zakona, samo FIK i gotovo, posle neka ga traže vlasnici....šta će lutalica u lovište....da ne traži možda neki kontejner...
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 15.11.2010. 22:07
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Mislim da ih treba odstreljivati, time cuvamo divljac u nasim lovistima, ako me neko uhvati na delu i prijavi, neka me tuze, pa sta bude bude...B)
Just like old times!
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 17.11.2010. 22:44
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Pre vise godina,moj otac je zastupao jednu stranku kojoj je oduzeto oruzje zbog pucanja na pse lutalice!!!Naime,u sred bela dana,u sred sela,copor od 6 pasa lutalica je upao u tor sa ovcama i zaklao jagnje.Vlasnik ovaca to primeti,uzme pusku,zatvori kapiju tora kako psi ne bi mogli da mu pobegnu,i sve ih odstreli.E,sad,prijavi ga komsija,i to iz ciste pakosti jer odavno ne razgovaraju,policija dodje i uzme mu pusku.Ovaj covek se,naravno,zalio sudu.Moj otac je odbranu koncipirao na stavu da je delo ucinjeno u krajnjoj nuzdi(opasnost se na drugi nacin nije mogla otkloniti,sem tako,a ucinjeno zlo je manje od zla koje je pretilo),a to je element koji iskljucuje protivpravnost dela koje je propisano inace kao krivicno.Epilog:optuzeni je oslobodjen optuzbe,a puska mu vracena.
E sad,kao pravnik u pokusaju,smatram da ovakvi slucajevi mogu da budu reseni na sledeci nacin:Ako pas lutalica ili macka skitnica udju na privatni posed vlasnika pri tome cineci ili ne cineci stetu,vlasnik dvorista moze ih odstreliti bez dozvole.Vlasnik je duzan da odstrel prijavi i plati taksu od 100 dinara za macku skitnicu,odnosno 200 dinara za psa lutalicu.Verujem da bi svako od nas prezalio te pare,a plus toga,i sama drzava bi imala direktnu materijalnu korist!Ali to podrazumeva izmene krivicnog zakonodavstva,Zakona o oruzju i municiji...Koliko god sadasnja pravila koja regulisu ovu oblast bila losa(a ustvari katastrofalna su!),ipak je nesto sto smo svi mi duzni da bezrezervno postujemo,ali takodje imamo legitimno pravo da trazimo da se to promeni.Jedno isto zakonodavstvo ima da vazi i za nas i za "zelene"!!!A sto rece Lovac Stari jos na pocetku ove teme,u ovakvoj drzavi i na ovakav standard resiti problem pasa lutalica preko noci i na "tzv,"human"nacin je bukvalno nemoguce!!!Moze taj ker da bude i sterilisan i vakcinisan protiv besnila,ali on i dalje ima agresivnost i zube...Nece moci da ostavlja potomstvo?Zaista jako olaksanje za onoga ko je napadnut,al kad bismo se zajebavali...Prema tome,trenutno vazi pravilo da se sve preko 200m i bez kontrole coveka odstreljuje.Ja tako radim,a ako se zelenima to ne dopada,rado cu im pokazati gre mi je prozor na spavacoj sobi,pa da mogu da mi pod njega pljunu! |
|
|
|
petar |
Objavljen 17.11.2010. 22:50
|

Lovčina

|
Tako je neco, ja radim kao i ti sa tih 200m, mozda malo manje, ali ako je bez nadzora u lovistu, bice odstreljen, a kud puklo da puklo, nek me tuze, nek rade sta znaju, ne tice me se, meni je draze moje lane ili moja srna nego sve lutalice ovog sveta! B)
Just like old times!
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 17.11.2010. 23:05
|

Veteran

|
Mogu oni Petre da tuze i tebe,i mene i sve nas...Samo,ne znam za sta to?...Zato sto smo iskoristili mogucnost koja nam je Zakonom o divljaci i lovstvu data?To bi zelenima isto bilo kao kad bi tuzili sudiju jer je u nekom tamo slucaju presudio tako i tako,a njima se to ne svidja.A to je vec apsolutna glupost!Kad ga sa 12/70 i sacmom od 5,5 mm (ne znam sto,ali dvojka mi je omiljena)sastavis na 20metara,taj vise nece da unistava ni srne ni lanad... |
|
|
|
petar |
Objavljen 17.11.2010. 23:10
|

Lovčina

|
Pa i ti zeleni, sta oni hoce, da ceo atar bude pun pasa lutalica koji se veselo seckaju, a da ne mozes da vidis ni jedno lane za celu godinu, e pa ne moze, ja ne dam!!!
Just like old times!
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 17.11.2010. 23:18
|

Veteran

|
"Zelenbaci" do podneva mrze ceo svet,a od podneva i sebe same!Ne bi me iznenadilo da kazu kako kerovi i ljudi treba da budu ravnopravni!!!Samo malo krupniju sacmu u pusku i udri!Zakon dozvoljava. |
|
|
|
Jank |
Objavljen 17.11.2010. 23:20
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Psi i mačke lutalice.....   
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 17.11.2010. 23:57
|

Lovčina

|
Cuvajmo divljac u svojim lovistima...B)
Just like old times!
|
|
|
|
BojanKG |
Objavljen 18.11.2010. 00:00
|

Veteran

Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
Samo fik i gotovo 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 18.11.2010. 00:05
|

Lovčina

|
Ali meni je jako zao da ubijem psa lutalicu, bez obzira na sve, nije on kriv. Ali ajd, kad razmislim kakvu stetu on cini nad divljaci onda ga upucam i sta je tu je...
Pas je za men posebna zivotinja, nije kao sve druge, to je najbolji covekov prijatelj, nekako mi se cini da nas razume i da je svesniji od svih zivotinja. Ubiti bilo kog psa je steta, jer pas nije nikada kriv, ali opet nije krivo ni moje lane da ga pas udavi u lovistu, mora covek da bira sta mu je bolje. Ja odstreljujem lutalice i time stitim divljac, barem sa te strane...B)
Just like old times!
|
|
|
|
BojanKG |
Objavljen 18.11.2010. 00:08
|

Veteran

Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
ne bih mogao ni ja,ali treba da se organizuje neko to da ocisti sa lovista..
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 18.11.2010. 00:56
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Svakako da te lutalice nisu svojevoljno to sto jesu.
Opet je ovde ljudski faktor glavni razlog,odnosno nesavesnost.
Ostavi ga pored puta,pa neka se snalazi.
Cinjenica je da im u lovistu mesto nije.
Vise puta sam se uverio,sta su u stanju da urade.
|
|
|
|
petar |
Objavljen 18.11.2010. 09:57
|

Lovčina

|
I ja isto darkon, zgadija je to teska, ja ih odstreljujem ako ih sretnem, iako vrlo nerado, odstreljujem ih, za dobrobit divljaci i lovista. To je moj stav. B)
Just like old times!
|
|
|
|
roedeer |
Objavljen 18.11.2010. 10:06
|

Član

Upisa: 161
Pristupio: 26.11.2009. 13:30
|
I još nešto, vrlo bitno, osuđujemo svaki vid nasilja nad životinjama a naročito psima, koji su mučeni i ubijani na najmonstruozniji način, o čemu se moglo čitati i slušati u sredstvima informisanja! To lovac ne radi!
Theory is nice to think about; facts determine the truth.
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 18.11.2010. 10:06
|

Veteran

|
Cinjenica je da je na drugi nacin problem nemoguce resiti.Od toga da ih neko juri po polju i sumi i da ih posle vodi po azilima,blago receno,nema teoretske sanse!Oni ciji je to posao ne rade ni po naseljenim mestima,a o lovistima da i ne govorimo.Po meni je to stetocina kao i svaka druga.Samo po kratkom i to je to. |
|
|