Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
37% [21 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
33% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [7 Glasa]

Glasova: 57
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima?
nedzad
 Zdravo dugari, vidim da imate problema sa psima lutalicam, ima ih i kod nas u banatu pogotovo kad se lubenice poberu i paprike, pa kad ti paori (bastovani) puste te kerove koji su im dotad sluzili.
A sto nebi mi lovci malo okrenuli stranicu i tuzili mesnu zajednicu zbog nemaronsti, ili slicno. I zahtevati da se svaki ker cipuje (nekosta skoro nista) i tako svaki vlasnik legitimise, a ovo ostalo na adekvatni nacin smesti. Pa kad se takav cipovan ker nadje u polje odstreli i onda racun dostavi onomo ciji je ker bi, onda ce drugacije da se razmislja.
Mogu da kazem da u nemackoj nema Pasa lutalica i macki, ali svaka macka koja je dalje od 300 m od poslednjeg naseljenog objekta sme da se odstreli legitimno, i svaki ker (osim policajski, i kerovi za posebne osobe, hendikepa) koji se nalazi u polje tj. daleko od desjtvujuceg dometa njegovog gospodara, sto znaci ako takav ker goni divljac a njegov posedovlac nemoze da ga zaustavi smem da ga odstrelim bez pardona.
Drugarski Pozdrav

Boban
 Tesko je to kod nas dovesti u red i vaspitanje treba podosta vremena ,ali se nadamo boljim danima kao i uvek pa cemo videti.

arnotije
 U sto volim kad naidjem na lutalice u lovistu,ne oprastamm ni po koju cenu,a ovi zeleni neka me tuze lovac

roedeer
 Interesantna stvar se desila u mom Društvu.. Pre koju nedelju, na dva izveštaja grupovođa, nađu se i jedan pas i mačka lutalica. Predsednik društva i upravnik lovišta, zgledali su se par dana pa ne znajući šta da čine, bace pogled na neki sajt zelenih i tamo pročitaju, a bogme i odštampaju, neku njihovu zabranu odstrela pasa i mačaka lutalica. Čitavu stvar zakomplikuje i najavaljen dolazak inspektora pa oni brže bolje prikupe dokumentaciju te sa onim štampanim proglasom predaju istu disciplinskoj komisiji društva kako bi se pokrenuo postupak protiv određenih lica, kako pasoubice tako i mačkoubice. Komisiji je ispoštovala proceduru, saslušala okrivljene, a zatim donela logičnu odluku, saglasnu slovu zakona koje svi znamo, osim ovih mojih, neobaveštenih. Naravno da inspektora nije zanimao navedeni "incident", dok je nama lovcima upućena preporuka da kada odstrelimo psa lutalicu u izveštaj pišemo-"mladu lisicu". Ko ne zna, lisica se pari svako malo, pa tako i mladih lisičića, bar kod nas ima u svako doba godine.
Viđao sam lutalice kako organizovano love zeca, a ne verujem da bi se mrštili i na bilo koji drugi plen i mislim da je odstrel istih potpuno opravdan.
Dobar pogled!
Theory is nice to think about; facts determine the truth.

Jank
 Štaaa lutalica u lovištu, sve po slovu zakona, samo FIK i gotovo, posle neka ga traže vlasnici....šta će lutalica u lovište....da ne traži možda neki kontejner...ika
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

petar
 Mislim da ih treba odstreljivati, time cuvamo divljac u nasim lovistima, ako me neko uhvati na delu i prijavi, neka me tuze, pa sta bude bude...B)
Just like old times!

neca90
 Pre vise godina,moj otac je zastupao jednu stranku kojoj je oduzeto oruzje zbog pucanja na pse lutalice!!!Naime,u sred bela dana,u sred sela,copor od 6 pasa lutalica je upao u tor sa ovcama i zaklao jagnje.Vlasnik ovaca to primeti,uzme pusku,zatvori kapiju tora kako psi ne bi mogli da mu pobegnu,i sve ih odstreli.E,sad,prijavi ga komsija,i to iz ciste pakosti jer odavno ne razgovaraju,policija dodje i uzme mu pusku.Ovaj covek se,naravno,zalio sudu.Moj otac je odbranu koncipirao na stavu da je delo ucinjeno u krajnjoj nuzdi(opasnost se na drugi nacin nije mogla otkloniti,sem tako,a ucinjeno zlo je manje od zla koje je pretilo),a to je element koji iskljucuje protivpravnost dela koje je propisano inace kao krivicno.Epilog:optuzeni je oslobodjen optuzbe,a puska mu vracena.
E sad,kao pravnik u pokusaju,smatram da ovakvi slucajevi mogu da budu reseni na sledeci nacin:Ako pas lutalica ili macka skitnica udju na privatni posed vlasnika pri tome cineci ili ne cineci stetu,vlasnik dvorista moze ih odstreliti bez dozvole.Vlasnik je duzan da odstrel prijavi i plati taksu od 100 dinara za macku skitnicu,odnosno 200 dinara za psa lutalicu.Verujem da bi svako od nas prezalio te pare,a plus toga,i sama drzava bi imala direktnu materijalnu korist!Ali to podrazumeva izmene krivicnog zakonodavstva,Zakona o oruzju i municiji...Koliko god sadasnja pravila koja regulisu ovu oblast bila losa(a ustvari katastrofalna su!),ipak je nesto sto smo svi mi duzni da bezrezervno postujemo,ali takodje imamo legitimno pravo da trazimo da se to promeni.Jedno isto zakonodavstvo ima da vazi i za nas i za "zelene"!!!A sto rece Lovac Stari jos na pocetku ove teme,u ovakvoj drzavi i na ovakav standard resiti problem pasa lutalica preko noci i na "tzv,"human"nacin je bukvalno nemoguce!!!Moze taj ker da bude i sterilisan i vakcinisan protiv besnila,ali on i dalje ima agresivnost i zube...Nece moci da ostavlja potomstvo?Zaista jako olaksanje za onoga ko je napadnut,al kad bismo se zajebavali...Prema tome,trenutno vazi pravilo da se sve preko 200m i bez kontrole coveka odstreljuje.Ja tako radim,a ako se zelenima to ne dopada,rado cu im pokazati gre mi je prozor na spavacoj sobi,pa da mogu da mi pod njega pljunu!

petar
 Tako je neco, ja radim kao i ti sa tih 200m, mozda malo manje, ali ako je bez nadzora u lovistu, bice odstreljen, a kud puklo da puklo, nek me tuze, nek rade sta znaju, ne tice me se, meni je draze moje lane ili moja srna nego sve lutalice ovog sveta! B)
Just like old times!

neca90
 Mogu oni Petre da tuze i tebe,i mene i sve nas...Samo,ne znam za sta to?...Zato sto smo iskoristili mogucnost koja nam je Zakonom o divljaci i lovstvu data?To bi zelenima isto bilo kao kad bi tuzili sudiju jer je u nekom tamo slucaju presudio tako i tako,a njima se to ne svidja.A to je vec apsolutna glupost!Kad ga sa 12/70 i sacmom od 5,5 mm (ne znam sto,ali dvojka mi je omiljena)sastavis na 20metara,taj vise nece da unistava ni srne ni lanad...

petar
 Pa i ti zeleni, sta oni hoce, da ceo atar bude pun pasa lutalica koji se veselo seckaju, a da ne mozes da vidis ni jedno lane za celu godinu, e pa ne moze, ja ne dam!!! Besan
Just like old times!

neca90
 "Zelenbaci" do podneva mrze ceo svet,a od podneva i sebe same!Ne bi me iznenadilo da kazu kako kerovi i ljudi treba da budu ravnopravni!!!Samo malo krupniju sacmu u pusku i udri!Zakon dozvoljava.

Jank
 Psi i mačke lutalice.....lovacsrbijalovlovacFrownGlavu o zid
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

petar
 Cuvajmo divljac u svojim lovistima...B)
Just like old times!

BojanKG
 Samo fik i gotovo srbijalovlovac
srbijalov markafazan

petar
 Ali meni je jako zao da ubijem psa lutalicu, bez obzira na sve, nije on kriv. Ali ajd, kad razmislim kakvu stetu on cini nad divljaci onda ga upucam i sta je tu je...Sad

Pas je za men posebna zivotinja, nije kao sve druge, to je najbolji covekov prijatelj, nekako mi se cini da nas razume i da je svesniji od svih zivotinja. Ubiti bilo kog psa je steta, jer pas nije nikada kriv, ali opet nije krivo ni moje lane da ga pas udavi u lovistu, mora covek da bira sta mu je bolje. Ja odstreljujem lutalice i time stitim divljac, barem sa te strane...B)
Just like old times!

BojanKG
 ne bih mogao ni ja,ali treba da se organizuje neko to da ocisti sa lovista..
srbijalov markafazan

darkon
 Svakako da te lutalice nisu svojevoljno to sto jesu.
Opet je ovde ljudski faktor glavni razlog,odnosno nesavesnost.
Ostavi ga pored puta,pa neka se snalazi.

Cinjenica je da im u lovistu mesto nije.
Vise puta sam se uverio,sta su u stanju da urade.

petar
 I ja isto darkon, zgadija je to teska, ja ih odstreljujem ako ih sretnem, iako vrlo nerado, odstreljujem ih, za dobrobit divljaci i lovista. To je moj stav. B)
Just like old times!

roedeer
 I još nešto, vrlo bitno, osuđujemo svaki vid nasilja nad životinjama a naročito psima, koji su mučeni i ubijani na najmonstruozniji način, o čemu se moglo čitati i slušati u sredstvima informisanja! To lovac ne radi!
Theory is nice to think about; facts determine the truth.

neca90
 Cinjenica je da je na drugi nacin problem nemoguce resiti.Od toga da ih neko juri po polju i sumi i da ih posle vodi po azilima,blago receno,nema teoretske sanse!Oni ciji je to posao ne rade ni po naseljenim mestima,a o lovistima da i ne govorimo.Po meni je to stetocina kao i svaka druga.Samo po kratkom i to je to.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kako spremiti LOVAČKI RECEPT 32 26.05.2022. 07:52
Krivolov - kako se boriti protiv? METODE LOVA 624 19.09.2021. 07:54
Kako je protekao današnji lov? LOV NA SITNU DIVLJAČ 2364 27.01.2020. 09:06
Kako se boriti protiv KRPELJA KINOLOGIJA 386 02.07.2019. 09:48
Kako sam postao lovac LOVCI POČETNICI 29 10.02.2014. 18:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,375,792 posete www.srbijalov.com