Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgoj divljači (legalan i nelegalan)!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgoj divljači (legalan i nelegalan)!
INTERMAKER
 Uzgoj

bane sid
 moze mala pomoc.interesuje me dali je dozvoljen uzgoj srnece divljaci poput farme i kakva je procedura oko papirologuje.unapred hvala.

Cvele
 Milsim da nije dozvoljeno, moze se desiti da u sumi ili polju pronadjes mladunce lane, koje je ostalo bez majke(bez majke moze ostati na mnoooogo nacina), e u tom slucaju, ukoliko zelis da uzmes mladunce, moras da prijavis lovackom urduzenju, i ocuvas ga dok ne poraste i ojaca, a potom ga moras pustiti natrag u divljinu! Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nenadx
 Zakon se menja,pa mozda malo omanem.Divljac koja ima dokazano poreklo,da nije iz prirode,moze se gajiti,cuvati.
Dobar pogodak

Boban
 Ljudi nemoj te se zavaravati,po zakonu nije dozvoljeno cuvati divlje zivotinje cak mozete i odgovarati pred sudom.
Svaka nebitno dali je ptica ili krupnija zivotinja nadjena u lovistu ( ranjena ,uhvacena u zamku ili ostala bez malki )
morate prijaviti svom LU i oni odlucuju po zakonu sta ce sa njom biti,ako je ranjena ili ostala bez majke moze te je izleciti i odhraniti uz svakodnevni nadzor LU i nakon oporavka vratiti nazad u loviste.
Napominjem da su Zoloski vrtovi i Fazanerije nesto drugo.
Pozdrav

nenadx
 Bobane u pravu si,a to vazi za divlje zivotinje iz prirode.Sve koje su sa dokazanim poreklom iz farmskog isl. uzgoja,mogu se cuvati,prodavati...Primer,ima farmi jel.lopatara,odes kupis,cuvas,razmnozavas,klopas.....bez problema
Dobar pogodak

Cvele
 Samo mi nije jasno, ukoliko u polju nadjes ne izlegnuta jaja npr jarebice, i uzmes, 2-3 i izlegnes ih uspesno uz pomoc kokoske npr dali smes da cuvas te jarebice ? Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nenadx
 Zabranjeno je sakupljanje i jaja iz prirode.Ako hoces npr.da cuvas fazane,jarebice...onda kupujes jaja,mlade,odrasle od proizvodjaca(fazanerije,privatni odgajivaci...)sa njima dobijas potvrdu da si ih kupio i miran si jer imas potvrdu o poreklu.To je odavno tako,ali se gledalo kroz prste,tacnije sada je to verovatno jasnije definisano zakonom
Dobar pogodak

nenadx
 Da bi se uzgajalo,mora se i prehranjivati.To nije lako,sto se moze videtiiz prilozenog. i41.tinypic.com/169kzr4.jpg
Dobar pogodak

petar
 Moj stric ima divlju svinju kod kuce, kupio i ima dokumente o tome, krmacica ima onu zutu mindjusu ako znate kao i domaca, potpuno legalno, hoce da pari sa nekim veprom sto isto tako njegov drug ima pa da pravi neki gater ili tako nesto ogradjeno, kad budu prasici...B)
Just like old times!

Lala
 Dakle, zabranjeno je držati divlje životinje u zarobljeništvu, zatvorene, vezane, ili kakogod drugačije. Gateri su takodje vid zarobljeništva - ogradjeno žicom, ne omogućava slobodno kretanje divljih životinja (da ne pominjem da je zabranjeno vežbanje pasa u gaterima - zakon o dobrobiti životinja, stupio na snagu 10.06.2009.)!
Jedino zoo vrtovi mogu da drže divlje životinje.
Fazanerije ne drže divlje, nego veštački uzgajane životinje.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

petar
 A citao sam u casopisu "Trofej" http://www.trofej.in/ da dolaze italijani kod nas u Srbiju i love divlje svinje u gaterima u kojima se navodno odrzavaju vezbanja i takmicenja pasa, povrsine svega 2-3 hektara, a cuo sam i da je lov u gateru zabranjen, pa ne znam sta je ispravno? Confused
Just like old times!

Lala
 Petre, da ne bi puno mudrovali, na početnoj strani portala Srbijalov imaš linkove, pa nadji zakon o divljači i lovstvu, i zakon o dobrobiti životinja, pa lepo pročitaj, trebaće ti pola sata, i sve će biti jasno. Isto to možeš naći i na sajtu LSS, pa biraj. Smile
Svašta se radi, dok neko ne nagrabusi. Zakon je takav kakav je, kazne su takve kakve su (ogromne), a zakoni su tu da se poštuju, lovni inspektori i ovi iz organizacija zelenih, podnose prijave, a sudija kažnjava po zakonu, i tu je kraj priče. Džaba govoriti i pisati ovde, kako kažu 'džaba gluvom govoriti'.

petar
 Aha, jasno...

A Lalo, sta su farme divljaci, dosta sam citao o tome, kako to ide ako je zakon takav da se ne sme divlja zivotinja drzati zatvorena? Confused
Just like old times!

Lala
 Pa farme su namenjen za veštački uzgoj divljači, normalno.
Veštački uzgajana divljač se može držati zatvorena, do puštanja u lovište, uz vodjenje evidencje koja je propisana zakonom o veterini.
Brkaš divlje životinje, i veštački odgajane. Znači, ne smeš da uhvatiš npr. lane, ili divlje prase, pa da ga držiš zatvoreno do kraja života, nego samo do momenta kad je sposobno da bude pušteno nazad u prirodu, a o svemu si dužan da obavestiš svoje LU, veterinarskog inspektora, lovnog inspektora i šta ja znam koga još. Ili, da uhvtiš žive lisičiće, pa da ih čuvaš i da posle na njima vežbaš terijere, npr. Ili jazavac, ista priča.
Utakmice pasa u rovu, sa divljim životinjama, su zabranjene. Kazne su iste kao za organizovanje borbe pasa - astronomske!

petar
 Pa ako je tako onda moj stric nije pogresio, ako krmacica koju je kupio ima zutu mindjusu i dokumente da je legalno kupljena, verovatno je sa farme divljaci, tako da nije uhvacena u lovistu, znaci da je to u skladu sa zakonom.B)

I kada bude pario sa veprom koji je isto tako kupljen moze da prodaje prasice bez problema ili da ih drzi u zatvorenom prostoru posto nije prekrsio zakon, jer su iz vestackog uzgoja, ako sam dobro razumeo?Confused A i gater je onda po zakonu koji on planira da pravi, posto su njegove svinje mislim da niko na njegovom privatnom posedu ne moze da mu zabrani da vezba pse, jer je to isto kao da je kupio domacu svinju i pustio u ogradjen prostor i vezbao pse, zar ne?

Just like old times!

Lala
 Nije baš tako: ako je kupio uzgajane, onda može da ih drži, ali da vežba pse, to isto tako može, ali samo dok ga ne uhvate i prijave Grin

petar
 Aha, nisam znao da ne sme da vezba svoje pse na svojim svinjama u svom dvoristu ili svom privatnom posedu...Confused
Just like old times!

Lovac Stari
 Pa kada bi se poteralo poreklo tih svinja ili slicnih zivotinjki, na kraju lanca bi se doslo do toga da su iz prirode i da je neko prekrsio zakon.
Zato pojedinci ne salite se i neigrajte se vatrom jer ona zna da opece.

Imamo srece, sto sve to jos kod nas dosta neozbiljno pa se provlacimo.
Ali jednog dana bice stvarno gusto.
Ja drzim samo golubove(i to domace) tako da sam miran.
Dobar pogled.

Lala
 Ne sme, kao što ne sme ni svog kera da udara, ili kao što ne sme da drži životinje u lošim uslovima... Privatni posed ne znači da možeš da radiš šta hoćeš. Evropa, sinko, Evropa... Grin

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,615,096 posete www.srbijalov.com