Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
INTERMAKER
 Pravilna selekcija i pravilan uzgojni odstrel po planu, garancija su uspeha i kvaliteta u svakom lovistuB).

Lovac Stari
 Ovo je vrlo vazna tematika i zadatak za svako LU. Za vreme kalendarskog lova ili odstrela Srna treba se angazovati i izvrsiti pravilnu selekciju.
Pocev od osmatranja i procene grla dali su za vadjenje ili ne pa do momenta odstrela.
Najveci udeo u planu imaju ovogodisnja lanad ili najmladja kategorija. Da ne duzim, sva prestarela, bolesna ili telesno slaba grla moraju se odstreliti. Jer samo na taj nacin imacemo zdrava i kvalitetna grla za sledecu reprodukciju. Obicno ako imamo za odstrel slabo lane, automatski moramo obratiti paznju i na srnu. Ponekad ako srna ima dva laneta, obicno opredeljujemo se za ono slabije.
U mnogim lovistima jos uvek se odstreljuje ono sto prvo izadje pred cev, a to je vrlo lose i pogresno.
Dobar pogled.

nenadx
 Da li su ova dva za seletivni odstrel srndaca

i45.tinypic.com/11gk1f8.jpg
Dobar pogodak

Lovac Stari
 Ovaj ispod, po izgledu i debljini stangli nije obecavao nesto. Bio bi to prosecni slabi sesterac, ovaj drugi zbog polozaja nemoze se bas definisati;).
Dobar pogled.

Boban
 Po meni ova dva srndaca se samo zovu srndaci,nista ne obecavaju.
Bar se tako vidi na slikama.Confused

nenadx
 E moj druze Lovac Stari,dzaba smo mi stari lovci.Boban je dao najbolju procenu,ova dva srndaca nista ne obecavaju,odavno su pojedeni.
Dobar pogodak

nenadx
 Malo sam se nasalio.Sustina ove teme je uzgojni odsrel.Tu spadaju i zenska i muska grla.Moje misljenje o muskim kada su u pitanju CIC poeni je potpuno razlicito od standardnih.Ali to je tema za sebe i mozemo o njoj razgovarati(naceo sam malo na temi CIC formule)Inace,dobra procena Lovca Starog,iako relativno mlado grlo nije imalo sanse da nabije dovoljno tih CICa ,u gornjem delu nema dovoljno mase,koji je neki preduslov za visak poena.Drugi srndac se priblizio 90.tici pa i da je napredovao u povoljnim uslovima tesko bi dogurao i do stotke.Tako da su po vazecim standardima za izlucivanje iz lovista.
Dobar pogodak

Lovac Stari
 Tu smo da se salimo i komentarisemo, sve ostalo je nepozeljno.Taj uzgojni odstrel je i najvaznija radnja sto se tice uzgoja Srnece divljaci.
Mada i sami znate kada se vrsi, ali u njemu najveci udeo pri odstrelu zauzima najmladja kategorija(lanad), posle dolaze stare ili prestarele srne, sve sto je sitnije gradje iili sve sto deluje slabo-bolesno.
Slabo trofejne srndace izlucujemo iz razloga da nebi prenosili svoju slabu trofejnu genetiku na potomstvo.
Mada kod nas po Srbiji u mnogim lovistima jos uvek (love) najkrupnije i najbolje jedinke. Sto veca masa to vise gulasa!
Dobar pogled.

nenadx
 Sve u granicama pristojnosti,posebno zato sto cinimo bratstvo lovaca.Zato bih unapred rekao da mi nezemerite,ako ponekad kazem nesto sto se kosi sa ustaljenim semama.Moj pogled na lovstvo se izgradjivao ne samo na knjiske i pripovedacke stavove koji su bili neki standard.Recimo slazemo se da se uzgojni odstrel treba koncetrisati na mlada i prestarela grla,zatim ona koji su nekim nacinom propustena,znaci korekcija.Na kraju ostaje taj trofejni(a on je prica za sebe)I tu se recimo neslazem sa uobicajenim stavovima.To vazi za trofejne ali i mlade,a rec je o muzijacima srnece divljaci.Zdrava,perspektivna grla su ona koja telesno zadovoljavaju neke kriterijume.Vidjali smo svi telesno jaka grla.ali sa losim tofejnim vrednostima i to je genetika.Srndac nenasledjuje trofejnu vrednost,vec pre svega oblik rogova.Da li ce neko grlo dostici veci br CIC poena,zavisi ce najvise od spoljnih uticaja ili uslova.Tako da je pitanje koji kriterijumi treba da se uzmu u obzir pri uzgojnom odstrelu mladih srndaca.Mozemo jos o ovome,za sada u kratkim crtama.
Dobar pogodak

nenadx
 Sta mislite,da li je ovakav za uzgojni odstrel.Naime slusao sam,ali i citao razne autoritete.Razmisljanja su prilicno razlicita,pa cu preneti neka.Spolja vidljiv rast rozista pocinje posle 3 meseca starosti laneta a narastu do 5 mes.zivota.Rast prvih roscica(kvrga)se zavrsava sa 7 do 9 meseci starosti a veoma retko su duzi od 2cm.U februaru,martu ih odbacuje.Pod uticajem losih uslova(zima,gubitak majke,ishrana...)ovo se produzi do godinu dana starosti.Prvi rogovi nikad nemaju ruzu.Znaci godisnjak po pravilu nosi druge rogove,koji su po pravilu silasi,ali mogu biti i vilasi i sesterci,tada su veoma perspektivni.Medjutim po nekim autorima i silas od 10cm navise je dobar?Problem cini i ciscenje rogova od basta.Cesto sam prisustvovao odstrelu na pocetku sezone( od strane strucnih sluzbi)srndaca koji su u bastu.I zaista to moze biti odraz zaostalih u razviju,ali zlo je sto takvi mladi mogu biti i oni veoma perspektivni. i43.tinypic.com/2ytpvza.jpg
Dobar pogodak

Lovac Stari
 Nije bas slika za ovu temu ali hajde nema prikladnija.
img694.imageshack.us/img694/1602/guzice.jpg
Ja krstio sliku u Guzice!
Dobar pogled.

Lala
 Hajde stručna procena: koje je najbolje dupe na gornjoj slici? Smeko
Po meni, predzadnja desno Bravo 2
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lovac sa NLT-om
 Sve u full-uGrin
Samo NLT..... B)

Lovac Stari
 Kroz objektiv Lovca Starog.

Petak vece zavrsavam drugu smenu u 20 casova, zurim u stan i uzimam sve sto mi treba za dvodnevni boravak u sumi. Od grada imam do lovista ravno 100km, stizem u loviste u 22 casova.
Pravo na ceku kraj kukuruza, ostavljam otvoren prozor i lagano tonem u dremez.Noc prolazi bez desavanja u tisini. Ustajem u 5,15, sve pakujem u ranac bez koga se ne odvajam i odlazim autom na drugi kraj lovista. Cilj mi je privatni mini Kamenolom kraj sume, u blizini je i velika parcela Trugotke. U tom delu imam tri poznanika koja nikako nemogu da nadmudrim, nesto zbog njihovog iskustva nesto zbog loseg polozaja ceka i parcela pod zelenilom. Prilazim sedeljki kroz tanjiranu parcelu, namerno da nebih ostavio tragove i miris na nekim kljucnim mestima.Idem lagano kroz tamu i osluskujem. odjednom sa moje leve strane iz pravca glavnog puta baukanje u znak upozorenja(opasnosti),znao sam da se radi o najlukavijem(starac)sa polomljenom levom stanglom. Sta je tu je,polagano sedam i pocinjem da cekam. U 6,30 vec se vidi onako pomalo. Uzimam Swara i pocinjem da saram po parceli.

Sa moje leve strane na uljanoj repici 4 grla, medju njima i starac.Na desnoj strani 7 grla-srne,lanad i moj poznanik dugmetar. U 7,15 divljac pocinje da se povlaci u zaklone na mirovanje, imam dobar vetar i prema meni krece leva cetvorka. Na celu srna majka,musko lane pa zensko manje i na kraju jednoroga. Na nekih 200 metara od mene starac kao da predoseca opasnost i pravi polukrug na desno i u velikom luku me zaobilazi i pravac kamenjar.Jos jednom me izigrao. Srna lagano vodi blizance u nesrecu. Posto smo imali musteriju za jedno lane, na 50 metara od mene zvizdim i divljac instiktivno zastaje.Steyr jos jednom donosi brzu i mozda bezbolnu smrt u vidu kugle od 11,5gr. Prilazim divljaci i odajem postu na sebi svojstven nacin.
img145.imageshack.us/img145/4338/p1020634r.jpg
Slika sve govori.
Sledi vadjenje droba itd.
Posle laganog dorucka odlazimo na kontrolu i prihranu hranilista za svinje. Ujedno i uklanjamo neke nedostatke na cekama.
img339.imageshack.us/img339/9647/p1020636e.jpg
Moj deka od 78 banke na 6-7 metara visine proverava neku moju rabotu.
img413.imageshack.us/img413/2245/p1020638n.jpg
Prekracivanje vremena na zubatom jesenjem suncu, bilo bi bolje da sam nasao neku crven kapu.
Dobar pogled.

neca90
 Lovac Stari,ako nije tajna,koji je ovo kalibar na trecoj slici odozdo?

Lovac Stari
 Popodne na istu lokaciju ali na drugoj strani, biram za cekanje izbaceni brezuljak i sedeljku na tlu. Vec sam u 17,00 casova na ceki.Lagano listam staro izdanje Doka Holideja i pratim zbivanje na livadi. U 17,10 izlazi razigrani par lanadi i pocinju da pasu. U 17,30 kao izbacen katapultom u punom trku iz sume se pojavljuje Dugmetar, odlazi na sred parcele na jedno 250 metara od mene.Mislim se u sebi mlad jesi ali nisi prost. Hranio se jedno 10 minuta i odjednom zalega, lezao je citavih 50 minuta. Oko 18,30 pojavljuje se i jedna mlada proslogodisnja srna. Njena pojava podize na pasu i maloga. Dnevno svetlo se polako gubi, sta raditi??? Daljina nije za podcenjivanje, pucati i mozda promasiti ili ???
img833.imageshack.us/img833/4879/p1020640i.jpg
Malisan slikan i priblizen Zoomom 6 x.
Izlazim polako iz sedeljke i zauzimam lezeci polozaj(lezi gotovs),podmecem ispod oruzja podmetac za sedenje. Lagano trazim plecku i namestam kocnicu, mislim se u sebi sta bude neka bude.
Polako povlacim okidac i mene samog iznenadjuje tupi pucanj starog Steyra. Pucanj se prolama mirnom vecernjom tisinom, posle citavog sekunda ili dva dugmetar odize se u samrtnom ropcu sa poslednjim zalogajem deteline od 4 lista.
Odlicno dobio sam ga.
Napomena:
U Donjoj Austriji Srndac se lovi kalendarski do 15.10.
img692.imageshack.us/img692/6288/p1020642f.jpg
Prilazim ulovu i odajem jos jednom poslednju pocast u istom danu.
Ima dvoje na nebu koji me prate i zele srecu. Sa njima sam u mislima vec mnogo godina!
Dosta za danas, ostatak ce te citati sutra ByeComp.
Iskreno da vam kazem(napisem), zasitio sam se svih Foruma.

Do sutra pozzz i dobar pogled.
Dobar pogled.

Sniper Hunter
 Stari svaka cast za pricu i cestitke na ulovu dok sam citao i gledao slike kao da sam na trenutak bio u pravom lovu a ne pored kompjutera BRAVO!!Bravo 2srbijalov

Lala
 Stari, nemam reči!
Pogrešio si profesiju, čoveče, ova dva texta su za medalju, ni Hemingvej se ne bi postideo ovoga!
Ti si čudan, ili ne pišeš danima, ili kad napišeš, onda je to NAPISANO!
Pozdravlja te tvoj drug. itanje
Razmisli da ova dva texta pošalješ negde, u neki lovački časopis, da se objave.

Bogu 'fala, što sam Lala Smile

petar
 Lovac Stari, jako dobre price, ali stvarno kao Hemingvej sto kaze Lala, odlicno napisano, jako zanimljivo i daje osecaj stvarnosti. Jako sam se udubio citajuci ovo, i da ti kazem bio sam neraspolozen veceras, ali vise nisam, tako dobru lovacku pricu nisam citao, ne pamtim od kada. Grin, ne znam kako jos da se izrazim koliko sam odusevljen! Grin Grin Grin

I naravno svaka cast na odstrelu...Smile
Just like old times!

Boban
 Svaka cast Stari,dobar govor i objasnjenje.
Cestitke na odstrelu Bravo 2

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,457
Najnoviji član: draganito

Poslednje vesti
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji
Vuci se baš odomaćili

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,253,269 posete www.srbijalov.com