Posle svakog odstrela a i lova trebamo (meso)divljac obraditi. Kao prvo i najvaznije divljac se mora osloboditi iznutrice!Zbog cega? Logicno zbog rasipanja unutrasnjih tecnosti zbog eventualno loseg pogotka,spoljne temperature i slicno. Od unutrasnjih tecnosti ili sastojaka, spomenimo samo: Krv, mokracu ili sadrzaj creva i buraga! Kada izvadimo iznutrice, skidanje koze ili dranje mozemo obaviti i posle par sati ili cak i par dana ako je vreme hladno i niska temperatura!
Ovo sto je napisano isto vredi i za sitnu divljac np zeca.
Kakav je vas postupak sa lovinom?
Dali sve ostavljate za kraj ili posle lova? Mozda vi imate neku svoju metodu ili nacin?Neko praktikuje pa meso ostavi da ostoji neko vreme, da ostoji u vodi, neko ostavi da ostoji u sircu itd. Sve u cilju da se izgubi miris divljine i krvi, radi lepse boje.
Koji su vasi postupci? Dali preradjujete meso odmah i sta najvise pravite od mesa divljaci?
Za klanje i dranje sam jos uvek ekspert mada me malo godine sustizu .
Po malo i jedno i drugo kolegaLovac ito mora da odstoji 3 dana najmanje sa svim zacinima zajedno i posle se pece zajedno stim sto se smanji kolicina vina
Obrada mesa odstreljene divljaci
na ovu temu sigurno ima toliko razlicitih odgovora koliko i ljudi koji ce o tome dati svoje misljenje, u svakom slucaju ovo ja cu ovde izneti svoje i nacin na koji ja to radim ako mi uslovi i prilike dozvoljavaju.
Prvo da kazem da se moje misljenje na ovu temu menjalo i evoluiralo kroz vreme. Na pocetku sam od svoga oca i lovaca u njegovom okruzenju naucio da ostavljam meso odstreljene divljaci u hladnoj vodi kako bi voda izvukla krv iz mesa.
Danas sam potpuno drugog misljenja i dok moj otac i dalje stoji iza toga da meso treba drzati u vodi ja ga nikada ne dovodim u direktan kontakt sa njom.
Ali ako cu da krenem iz pocetka onda bih trebao da kazem da je po mom misljenju prvi korak u tome procesu presecanje velikih krvnih sudova u sto kracem roku posle odstrela sto bi trebalo da dovede do odleva krvi.
Zatim sledi odstranjivanje polnih organa kod muskih jedinki te vadjenje creva i iznutrica.
Ono sto sledi posle toga u mnogome zavisi od temperature zraka tj ako je hladno tada nikako ne bi trebalo odmah skinuti kozu sa zivotinje vec pustiti da meso prenoci pod kozom i tek sutadan je otkoziti.
To znaci da dozvolimo mesu da se polako ohladi jer pri naglom hladjenju dolazi do stezanja i tada je postupak sazrevanja/omeksavanja mesa u mnogome otezan ako ne i nemoguc.
Sledeci korak jeste ocistiti unurasnjost odstreljene zivotinje od krvi i prljavstine ( pri pogodku u creva ) to bi trebalo napraviti vlaznom krpom, nikako direktnim dodirom sa vodom jer u tome slucaju dolazi do kontra efekta jer meso upija vodu i sa vodom i neugodan miris i bakterije .
Zatim sledi dezinfikacija, mesavinom sirceta i vode treba navlaziti krpu te premazati unutrasnjost zivotinje posebno delove koji su dosli u dodir sa mokracom , izmetom.....
Taj postupak je posebno vazan zbog suzbijanja daljnjeg sirenja bakterija koje dovode do kvarenja mesa u procesu sazrevanja/omeksavanja mesa.
Kada se meso jednom odkozi odstraniti sve octecene delove (zbog suzbijanja stvaranja bakterija u krvnim podlivima ) te pri pogodcima u plecke plecke odvojiti ite nozem odstraniti krvne podlive. Zatim jos jednom oprati meso vlaznom krpom i jos jednom dezinfikovati sircetom ako je to potrebno.
Sazrevanje/omeksavanje mesa je najvazniji deo i to u sustini znaci da meso treba da odstoji na prohladnom suhom i prozracnom mestu da bi sazrelo i omeksalo. Vremenski period procesa sazrevanja/omeksavanja zavisi od vise faktora ali ponajvise od temperature zraka na kojoj se taj proces odvija te svakako od starosti zivotinje ali i usolova pod kojima je odstreljena.
Nekakva osnovna formula trebala bi da bude da suma pomnozone temperature zraka i dana pod kojima se proces odvija bude 40
Npr ako je temperatura zraka 6 stepeni tada bi meso trebalo da stoji 7 dana 6x7=42 (40)
Ako je temperatura zraka 4 stepena tada bi meso trebalo da sazreva 10 dana 4x10=40
Sa tim da temperatura nikako ne sme da prelali 8 stepeni jer tada dolazi do kvarenja mesa i pada ispod 1,7 stepeni jer u tome slucaju staje proces sazrevanja i proces nema nikakvog efekta.
Naravno kod mladjih zivotinja taj je postupak nesto kraci do je kod starijih nesto duzi, to jednostavno mozete proveriti tako sto kada prstom pritisnete meso ono pocinje da popusta pod pritiskom.
Tada je proces sazrevanja mesa zavrsen i te sledi zamrzavanje mesa. Ja licno meso vakumiram jer na taj nacin duze traje i zamrzavam ga naglo ( jer sam to negde procitao ali sto je mnogo bitnije odmrzavam ga polako u frizideru.
Pri procesu naglog odmrzavanja dolazi do pucanja stenki celija i gubitka vode/vlaznosti tako ma koliko dobro prces sazrevanja/omeksavanja odradite nece to imati nikakvog efekta jer ce meso posle termicke obrade biti suhi i tvrdi
Pozdrav
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6