Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
kolega_LOVEc
 Ja mogu samo da se složim sa vama...
Drugo, oružje je delom kao umetničko delo, postoje jasno merljive karakteristike koje se mogu uporedjivati i drugi deo subjektivnog vidjenja šta je bolje ili lepše. Takodje mislim da iskustva vrede samo za taj primerak oružja na kome je mišljenje zasnovano i da generalizacija ne pije vodu ni kod najvećih oružarskih giganata.
Što se tiče pisanije , meni je drago kad čitam šta pišete i ne vidim razlog da se svi slažemo oko neke teme jer bi tema onda bila izlišna a sadržaj dosadan.

Finnskogen
 naravno

rk
 Sad i sam sebi da odgovorim na iskustva o orosleru mozda nekom budu koristila u budicnosti.

Zahvaljujuci kolegi sa foruma dobio sam neke od informacija al i nasao sam par ljudi koji u srbiji koriste Titan 6 i neke koji ga koriste u inostransvu. Kod nas su u pitanju dva 308, i po jedan 243 i 30-06, 270wsm.

Prema saznanjima mog prijatelja tehnicki je dobro resen a to podrazumeva da se radi o pusci kojoj se menjaju cevi i samim tim ima mogucnost izmen kalibara bravi u cevi kocnica sa tri pozicije na vratu kundaka, medjutim postoje slicajevi da je na delu sanduka u koji se spaja cev dolazilo do ostecenja. Medjutim da nije bilo opasnostin po upotrebu oruzja.

Sa druge strane kolege koje ovde koriste karabine jako su zadovoljni imaju dosta ispucanih metaka jedan od kolega se i takmici u lovnim disciplinama. Interesantno je dosao sam do jednog stranog lovca koji je koristi u Africi i pre svega je namenjana za turiste a li i sam je koristi njegov odgovor je bio da se puska koristi gotovo svakodnevno 12 meseci od 2017 godine i da je plrezadovoljan sa njom.

Puska je oko 3 kg teska u stndardnoj konturi i duzini cevi. Cevi prmea podacima do kojih sam dosao izradjuje mahom Loather walter. Cene se krecu od 1300 pa navise €.
RK

StefanS
 Pozdrav koleZe! iveli 3
U fazi sam funkcionalnog, a kasnije i estetskog sređivanja svog lovačkog karabina Zastava M98 (karabin koji je 90-ih godina prodavan valjda vojsci preko sindikata) u kalibru 8x57JS. Na krabinu je sređeno okidanje, oslobođna je cev, ispoliran zatvarač i uvodna rampa, urađen beding, ispravljena montaža pošto su rupe bile izgleda nakrivo izbušene pa optika nije stala paralelno sa osom cevi. Probao sam na papir nekoliko vsta municije (Geco SP 12g, Geco Plus 12.7g, Sellier & Bellot SPCE 12.7g, S&B SBT 14.26g, PPU Match 12.96g, PPU SP 12.7g, PPU SP 9g, PPU PSP BT 11.34g). Ne znam zašto, ali moja cev je dosta izbirljiva. Od svih ovih vrsta municije, jedino sa Geco Plus 12.7g i S&B SBT 14.26g prave jako lepe grupe (20-30mm na 100m). Da napomenem da je karabin u moje ruke došao nov, nije nagrižena cev niti je bilo šta oštećeno. Ove testove sam radio pre nego što je beding urađen, posle izlivanja bedinga još uvek nisam stigao da probam. Moje pitanje se odnosi na obdradu usta, tj krune cevi. Da li je neko radio, i da li mislite da bih dobio neko poboljšanje što se preciznosti tiče u osnosu na fabričku krunu koja nije oštećena (barem se golim okom ne vidi bilo kakvo oštećenje, ja sam vodio računa) kada bih mu uradio novu krunu? Da li bi rađenjem nove krune nešto moglo da se pogorša u odnosu na fabričku krunu što se preciznosti tiče?

rk
 Grupe od 20-30mm su sasvim ok i ja tu nista ne bih dirao. Imao sam karabin koji naizgled nije imao ostecena usta cevi medjutim kasnije smo utvrdili da jesu tj da su lose obradjena jednostavno je reseno i karabin super radi. Sa druge strane ako imas konstante grupe sa Geco plus ja tu ne bih nista dirao.
RK

kolega_LOVEc
 Moje iskustvo je da beding menja afinitet cevi prema municiji. Ne postoji beding koji je apsolutno i finalno rešenje , ista cev u različitim kundacima sa isto radjenim bedingom traži drugu municiju, to govorim iz mog iskustva na primeru od nekoliko fabričkih zastavinih i stranih cevi i to nije fiksno pravilo za svaku cev. Prilikom unapredjivanja ličnog lovačkog oružja treba biti objektivan u zahtevima , što je meni jako teško uvek bilo a to kvari sliku prema odredjenom primerku oružja jer prohtevi su jedno a realne moguućnosti sistema druga stvar.
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 Istog sam mišljenja kao i kolega, ako su grupe konstantne, realne i bez flajera koji drastično menjaju sliku verovatno je sve u redu sa karabinom.
Zastavin karabin i lovna municija sa grupom izmedju 20 i 30mm je dobre/ odlične preciznosti...i svaki drugi fabrički karabin takodje.
Pokušaji da se zastava za lov dovede u konstantnih <20mm grupe je mnogo teže i rekao bih skoro neizvodljivo uzimajući u obzir potrebne radove.
Sama cev ima svoje limite, materijal i unutrašnja obrada, zatim spoj sa sandukom i sve to sa bedingom. Municija koju planiramo za odstrel odredjene divljači skoro pa sigurno nije idealno rešenje za krajnju preciznost i naravno strelac kao najveći problem u jednačini čije je rešenje tražena preciznost.
Takodje pored radnji koje doprinesu realnom poboljšanju preciznosti moguće je i odraditi nešto "za mirnu savest" recimo promeniti ugao krune na 11° na staroj lovačkoj cevi, dobiti placebo efekat i poboljšanja na meti .
Vim vi repellere licet

StefanS
 Hvala Vam puno na odogovorima!
Karabin sam preuzeo od majstora koji mu je uradio debing i krunu od 11° još prošle subote, ali još ne stigoh da probam. Za obradom krune možda nije bilo realne potrebe, ali kako reče kolegaLovec to sam više zbog mirne savesti uradio. Znajući sebe, sve bih spakovao, upucao pa bi mi onda dunulo da opet idem kod majstora da mi uradi tu krunu tako da sam to hteo odjednom da završim. Ako vreme posluži, nadam se da ću u četvrtak ići na strelište da upucam i isproveravam sve to, pa javljam rezultate. Nadam se da će sve biti ok.
Pozdrav! iveli 3

Planinko011
 Dragi mladi kolega lako cemo za papir i balističke krive nego ti da ove sezone obalis neko svinjce i par lijaca da se malo radujemo da to fercera i da se ulozeni trud i novac isplatio.

kolega_LOVEc
 Ako bude bilo mogućnosti može i koja slika mete i kako se sve pokazalo.
Čisto da imamo razloga da čačkamo malo tastaturu i da se priča o lepim stvarima.
Vim vi repellere licet

StefanS
 I ja uvek volim da se prodiskutuje na ovu temu, i da se uradi neka analiza. Danas sam bio na strelištu i upucao i mehanički nišan i optiku. Nažalost, nisam slikao mete. Pogotke sam gledao preko durbina pa posle nisam ni išao da ih pokupim. Uglavnom, pre korekcije sam pucao po 2-3 metka da budem siguran gde puška pogađa i nakon toga sam vršio korekciju. Grupe su bile možda 30-ak mm, a posle i šire jer je meni opala koncentracija i počeo sam ja da brljam i da šaram. Još nisam imao vremena da na tenane isprobam par nekih vrsta municije koje imam i vidim kakve grupe prave. Nadam se da ću i to uskoro uraditi, pa ću se potruditi da tada slikam grupe i okačim slike. Na osnovu ovoga što sam sada otpucao, nemam još uvek realnu sliku kako se karabin ponaša i kakva je preciznost u odnosu na ono kako je bilo pre ovih prepravki. Što se odstrela tiče, nadam se da će sada i toga biti Grin

Pozdrav! iveli 3

rk
 Stefane ako dobro razumem u grupi nema neke razlike u odnosu na period pre sredjivanja?
RK

StefanS
 To još uvek nisam siguran. Upucavao sam karabin pa nisam pucao grupe od po 5 metaka kao kada testiram neki metak, nego po 2-3 metka da se uverim samo da ja ne pravim grešku pre nego što korigujem nišan. Nekad su pogotci padali u 2-3cm a nekad su išli i u krug od po 5-6cm kad mi je opala koncentracija i kad sam video da se ne smirim kako treba pa pravim greške. Imam nameru da ponovo probam i nešto od one municije koju sam ranije probao i nije davala zadovoljavajuće rezultate što se preciznosti tiče, pa ćemo i tu videti da li su beding i obrada krune u mom slučaju doveli do nekog poboljšanja.

kolega_LOVEc
 Meni jednom palo na pamet da probam desetak metaka različitih proizvodjača gramaža i zrna, uglavnom opšte šarenilo, na meti pre i posle bedinga.
Razlika je bila drastična.
Na meti gledajući grupe teško je izvući zaključake kad su promene vrlo male.

Kako izgleda taj beding, od čega li je radjen ?...meni bi bilo zanimljivo da vidim i čujem kako je uradjeno, gde ima a gde nema kontakta i zašto je baš takoGrin
Vim vi repellere licet

StefanS
 Što se mog bedinga tiče, mislim da je izliven od nekog epoksija. Nisam baš stručan da procenim od čega je i kako urađen. Ovo je fabrički bukov kundak, svakako ću tome više pažnje posvetiti ako budem uradio kundak po mojim željama i merama. Da iskreno kažem, od kada je urađen, nisam skidao akciju iz kundaka zato što je majstor kilo šrafcigerom zategao šrafove akcije pošto ja nemam kilo šrafciger, a nisam siguran da bih ovako zategao šrafove jednakom silom. Svestan sam ja da je to lovački karabin i da ako sam ovime i dobio neka poboljšanja teško je to primetiti s obzirom da pucam fabričku municiju, nisam neko ko svaki dan drži karabin u rukama, pitanje je kakvi su uslovi na strelištu u tom momentu itd... ali kao što pre rekoh, to sam sve hteo da uradim da bih ja bio mirniji. Jaooo Na upucavanju sam video da te dve vrste municije koje moj karabin dobro nosi (S&B SBT i Geco Plus) pogađaju i istu tačku, tako da mogu da ih koristim bez ponovnog upucavanja, mada mi je Belota ostalo još 10-ak komada. Koliko se sećam, ranije dok je karabin bio upucan sa tim Belotom, kada probam recimo neku PPU municiju, grupa je bila katastrofa i na totalno drugom mestu i to se dešavalo da razlike između dve vrste municije na 100m budu dobrih 15-ak cm. Čak sam probao i da skinem pa da vratim optiku i zadovoljan sam kako drži nulu posle toga (Nikon Prostaff 3-9x50 BDC montirana na Nikko Stirling Steel Lok prstenove sa leptir šrafovima i Hamerles Rade pikatini šinu).Videćemo koliko će se to da služi na duže staze.
iveli 3

rk
 Gledao sam razlicito uradjene bedinge meni je posebno interesantno bilo da vidim jedan koji je radjen skoro do kraja kundaka tako da cev nigde nije slobodna. Po mom misljenju to je pogresno sad kako se to pokazuje u prkasi ne znam interesantno je da sam u zadnjih par godina video nekoliko ferlaskih karabina kod kojih nema slobodne cevi celom duzinom kundaka cime se postize isti efekat kao kod gorepomenutih kundaka.
Beding po mom misljenju treba samo da drzi akciju cev treba da bude slobodna.
Sad sve to za neke lovacke potrebe mema neku poseban znacaj. Svaka grupa 2-5 cm je korektna za neke lovačke daljine. Ko ima potrebu za nekim ekstremnim pucanjem to je onda malo drugacija prica.
RK

StefanS
 Juče sam imao priliku da na strelištu testiram 3 vrste municije (PPU PSP BT 11.34g, S&B SPCE 12.7g, Geco SP 12g) koje sam ranije probao i moj karabin ih nije dobro nosio. U principu, nakon urađenog bedinga i nove krune cevi kod mene nije došlo do nekih drastičnih promena. PPU mi i dalje rasipa u 13-14cm, Bellot možda u 8-10cm i Geco u 5-6cm. Tako je otprilike i pre ovih zahvata bilo, stim što mislim da Geco ima potencijala i za bolje jer je grupa od 6 komada bila 65mm gde je 5 komada bilo u nekih 37-38mm a jedan flajer je, možda mojom greškom otišao malo dalje. I Bellot možda ima potencijala za bolje, ali mislim da iz mog karabina i dalje ne bi to bilo zadovoljavajuće. Imam u planu da ponovo probam PPU SP 12.7 i neku PPU FMJ municiju 8mm Mauser koju sam jednom našao u radnji, čisto da vidim da li od tih jeftinijih metaka postoji neki koji dobro grupiše i kog bih mogao da koristim za vežbu na strelištu.

tomo vrbas
 Па тај као сачмарица расипа, када си радио круницу цеви јеси проверио да ти жљебови не запињу. Да неки није остао као шпон на њему па да он прави проблем? То ћеш најлакше одрадити тако што ћеш узети штапић за уши и полако вући преко жљебова на устима цеви, ако се вата са штапића хвата за ивицу жљеба то не ваља. Ја би чак приступио скраћивању цеви за неких 2,5цм па опет на стрелиште. Ја сам имао такав подухват на свом 223 али сам имао среће из првог ми је успело без, бединга имам групу погодака брука,кад ухватим, мало више времена и тај бединга ћу урадити.

StefanS
 Sa ovim vrstama municije je takva situacija bila i sa fabričkom krunom i pre bedinga. Sa Geco Plusom i S&B SBT 14.26g i je i pre i posle obrade držao grupu 2.5-3cm ali sa većinom ove ostale municije šara tako da ne bih rekao da postoji mogućnost da je ostao špon ili neobrađena ivica. Pisao sam i ranije da je cev proverena i da je kalibar za 3 stote uži nego što treba, a nova je došla kod mene

rk
 Stefane to mora bolje. Iskreno smatram da je najsigurnije upucavanje sa stalka ne znaci da sam u pravu al
Ja volim tako time u najvecoj meri eliminises mogucnost greske u razlicitom drzanju oruzja, minimum je da imas jastuce ispod kundaka i potkudnaka.
Probaj da izmedju metaka napravis puzu. Da bude hladna cev kolko je god to moguce. Grupa ne mora da bude 2cm al 12-14cm nesto nije u redu. Kakvv okidanje imas?
RK

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,151,531 posete www.srbijalov.com