Lovci , dali ste procitali ovaj Pravilnik (SGRS br.68/10 od 21.09 2010.)Hitno krenite u izgradnju OBJEKATA ZA PRIVREMENO SKLADISTENJE ODSTRELJENE DIVLJACI!
Odlično pokrenuta tema! Znam za taj pravilnik, negde na forumu je već pominjan. Zaslužuje da se malo diskutuje o njemu!
Evo link, da možete da pročitate: http://www.minpolj.gov.rs/postavljen/....105-1.pdf
Pa jel moguće da će se ovaj pravilnik zaista i sprovoditi???
Prvo sam mislio da se odnosi samo na krupnu divljač a onda se iznenadio.
Ili se ovo neće primenjivati i sprovoditi, ili mi više stvarno nećemo loviti.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
To je svakako bitna i prisutna pojava u svim iole ozbiljnijim lovištima...u bivšoj državi je svako ograđeno lovište i imalo tekve objekte...nisam siguran ali koliko ja znam taj prostor se mora sastojati od prostorije u kojoj se vrši obrada odstreljene divljači (deranje,čišćenje od krvi blata,odsecanje glave i papaka), zatim od pred komore (tu se divljač skladišti dok se meso postepeno hladi i gde se drži divljač koja se planira prodati,ali neki kraći vremenski rok) i komore za smrzavanje tj. glavnog skladišta .... ovo je po meni dobra investicija za svakog ozbiljnijeg upravitelja iole bogatijeg lovišta...malo je glupo ,ako se sa time budu opterećivala lovišta koja imaju malu stopu odstrela krupne divljači,ali sve drugo su prednosti na strani ovakvih objekata...i
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Zorane ,slazem se sa tobom ali MNOGO je glupo to primenjivati i na sitnu divljac .Zamisli kada dodjemo iz loava sa 100 odstreljenih zeceva, pa to predajemo veterinaru na pregled .Kada ce on to pregledati i kada ce biti podeljena lovina lovcima.
SREMAC 75 je to odmah svatio!
Lovci ovaj pravilnik treba bojkotovati barem u delu sitne divljavci.
Kolege ja vas razumem,ali vi mene ne....morate prestati gledati na lov samo kao lično zadovoljstvo..naime u lovstvu se nalaze jako velika novčana sredstva u obliku trofeja i mesa...e sada ako bilo ko želi da gazduje sa svojom divljači i iskoristi to bogatstvo on mora imati i garancije za kvalitet onoga što prodaje..meso je lako kvarljivo,a zamislite kada bi svi imali po kućama po par komada divljači ,pa kad kupac odluči da kupi,a mi počnemo vaditi , pa ja nisam dobro oprao,onaj nije izvadio creva, onaj stavio kasno u zamrzivač pa se meso oseti...našta to liči ...to je dovoljno dobro za naše lične potrebe, ali gazdovanje je nešto puno više...i bome kolega sto zečeva od jednom, ala vera
Ta cifra od 100 zečeva u Bačkoj Palanci nije bila ništa čudno za prošlu godinu.
Plan je bio oko 800 komada.
12 grupa po 15-ak lovaca, 7 lovnih dana.
E ove godine je nešto drugo, pitanje je da li će biti ukupno 100 odstreljeno.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Kolega odkud sada 800 komada...pa dajte molim vas...zar nije bilo nešto više od 350 komada što znači ni zec i pol po lovcu , ali šta se onda lovilo i kako smo dobili da lovimo uopšte svih sedam nedelja ...ili neko nešto opet mulja ...ma nemogu verovati,a kažete kolega ove godine zeca nema, pa zar se nije gazdovalo sa zecom kako valja...pa di su ti jaki rezultati GAZDOVANJA ???
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Planiran odstrel 800 komada?!?! Pa koliko ste zeca imali na brojanju, pobogu? Kako ste uspeli da izbrojite toliko???
Pa vi ste potukli sve što ima uši veće od 5 cm!
kod mene u drustvu se za sezoni odstreli dvdeset do trideset zeceva jer je pretezno brdovit kraj a i dosta su tereni zarasli i pa ga je tesko uloviti a to kod vas oko 800 svaka cast
Evo vam sad prava informacija.
Planirani odstrel u LD "Jelen" Bačka Palnka je bio 780 (+-20) zečeva?
Udruženju je prijavljeno 540.
Lovni inspektor je našao da je po dozvolama odstreljeno 645.
Nema jedne dozvole za lov kada je odstreljeno 48.
A lovci su platili kao da je odstreljeno oko 130 zečeva više nego što je upisano u dozvole-znaš ono dvojna evidencija, "odstrelne liste", itd...
Možda i zato ove godine nema zeca???
Bilo nekad Slavko75.
Verovatno je zato ove godine prirast oko 20% (ako sam dobro čuo).
Godinama se mir u društvu kupovao dozvoljavanjem enormno velikog odstrela zeca, što sam nažalost tek sada shvatio.
Sve te priče kako se dobro gazduje u stvari nisu imale osnova, zato što smo bili u tzv. zečijim godinama.
Ali da smo tada gazdovali kako treba ne bi sa 780 pali na 100-150 odstreljenih zečeva.
Ili ja možda grešim?
Sremac, bilo bi mi jako interesantno da saznaš kako je uradjen taj plan odstrela zeca, odnosno, na osnovu kog brojanja-koliko zeca ste imali na prolećnom brojanju 2009. godine? Na osnovu čega je dozvoljen toliki odstrel? Ili je brojanje zeca obavljeno u kafani, pa su prebrojavane pivske flaše, a ne divljač, a u liste brojanja unošeni iznosi kafanskih cehova umesto broja divljači?
Kod nas je za 2009. plan odstrela zeca bio 140 komada za isto toliko lovaca, a izlazili smo na zeca mislim 4 puta. A vi sa 800 zečeva na 250 lovaca i 7 izlazaka? I onda niste ostvarili plan odstrela? Pa normalno da niste, kad ni nema toliko zeca, potukli ste 650 komada, a sad ga svećom tražite po lovištu - kako da ga ima? Em loša godina, em pomlaćeno sve prethodne godine, od čega da se koti?
E to su Lalo radila verovatno gospoda o kojoj sam pisao u svom prvom postu, sve čuveni od čuvenijeg. Ne znam kako, ja sam platio neodrađene sate kao i velika većina lovaca (to je u onih 62.000 din. --- 230 lovaca-24 sata-200 din. sat).
Kako da budeš "najveći predsednik LD na svetu" ako lovcima omogućiš 1-2 zeca godišnje kao svi ostali "mali" predsednici???
A i kada imaš veliku uplatu odstrela, lakše je podmiriti sve "potrebe".
Lalo jarane kod nas se vrši samo prolećno prebrojavanje i to na terenu koji se vodi kao zabran i koji služi samo za gostinske lovove... mislim da niko od nas nema te podatke na osnovu kojih je donešena odluka o tolikom odstrelu...moje lično mišljenje da je u toku godine u našem društvu izlovljeno preko hiljadu zečeva računajući i plan i krivolov...e sada svi znamo kako treba da se organizuje taj teren zabran i da se to menja svake godine drugi teren...zatim razlika broja divljači od prolećnog brojanja do početka lova je jako velika pa je suludo početi sezonu kod ikoga a da nema ponovljenog jesenjeg brojanja koje kod nas i nije neka praksa zbog prljavog terena ...sve u svemu to je trajalo godinama ne samo prošle sezone...samo ja sam recimo u lovu prošle godine odstrelio 17 zečeva od toga sam sebi pisao 13... $aAa ...znači tuklo se i šakom i kapom,a kad sam govorio svima da su ovo dobre godine i da se netreba tako izlovljavati oni su rekli da se ovde dobro gazduje sa zecom...osim odstreljivanja štetočina volio bih da mi neko još navede neku uzgojnu meru na zečijoj poulaciji u lovištu ...ima još toga da pišem jer je ovo moeni najbolnija tačka našeg bajnog LD-a
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Znači, koliko ja kontam, kod vas zečevi izgiboše u predizbornoj kampanji?
Mislim, stvarno je to ogroman broj odstrela. Zoranp, ako si ti u 7 izlazaka odstrelio 17 komada, prosek 2,5 zeca po izlasku?! Hajde da kažem i ovo: kada sam se pretprošle godine (2008.) u decembru vraćao iz Bača u NS iz lova, uveče je pored puta-obilaznice oko B.Palanke bilo stvarno puno zečeva, ja se još divio kako mora da su lovci tog LU sretni kako im bogato lovište. A sad šta uradiste, pobogu?
I još nešto: kažeš, Zorane, da si govorio da se smanji izlov zeca, ali si istovremeno opaučio 17 komada. Contradictio in adjecto?
Ja sam prošle godine sasvim solidno prošao, imao sam odstrel 4 komada u sezoni (dva izlaska po 2 komada, ostali izlasci ništa), a pošto zeca ne nosim kući, dao sam kolegama. Kakvih 17 komada, pa toliko cela moja grupa ne odstreli u sezoni!
Ali zabrazdismo totalno van teme, ovo je tema o Pravilniku.
O planu odstrela možemo nastaviti na temi 'Gazdovanje lovištem'.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻