Koliko ja znam pogon je u Moroviću, a radi se o pogonu za doradu semena hrasta, gde se ono prvo kuva na određenoj temperaturi od oko 41 stepen, ja mislim, i posle oko dva sara kuvanja ide na hlađenje. Sistem je jako dobar. Čak su i stranci bili zainteresovani za njega.
Tačno tako, da li je u Moroviću ili Sremskoj Mitrovici nije bitno.
Naime pospešuje se tim procesom klijavost semena.
Poenta je da je analizom sastava zemljišta utvrđeno da su u priobalju reke Tise u banatu idealna zemljišta za ovu vrstu šume i da je najrentabilnije sejati hrast sa ekonomske tačke gledišta. U opštini Zrenjanin jako puno se sadi novih hrastovih šuma i u planu je sadnja u narednom periodu. Da napomenem da ovde pre 20-tak godina nije bilo par drveta hrasta a sada je za poslednjih godina podignuto na stotine hektara novih zasada.
Kanadska i Euroamerička Topola i Vrba se sada sade samo u plavnim delovima a u branjenim zonama se sade hrastove šume. Ovde ovo pominjem iz razloga što su ovakve sastojine idealno sklonište za svu divljač.
Takođe i fizička lica koja imaju zemljište niže klase mogu dobiti besplatne stručne savete i sadni materijal ako hoće posaditi šumu. Mnogo mladih poljorpivrednika svoje zemljište 5-6 klase pretvara u šumsko zemljište i seje ili sadi šumu uz nadzor stručnjaka iz Vojvodina šuma i uglavnom svi kažu da to rade za svoje potomke, što je dobro da se razmišlja malo i u napred i budućnost u svim oblastima života.
Mom dobrom drugaru treba readmisijom da vrate 120 jutara zemlje i on planira na primer bar 30-40 jutara da zasadi pod šumom jer kaže sigurno mu neće vratiti prvoklasnu zemlju već najgoru ali želi bar svojim potomcima da obezbedi neki izvor prihoda ili neke koristi, i već je nabavio i neke priključne mašine za bušenje rupa za sadnice i drugo....
Cadara, sve što si napisao stoji, u principu. Jedino što ne znam, ko bi sačuvao mladice hrasta, od kradje, 'ekipica' bi to časkom posekla, kad kradu drvo, hrast baš lepo gori i dugo drži žar!
Nisam siguran, da bi, i pored odlične ideje, to bilo sprovodivo, naročito kad se ima u vidu da je poljočuvarska služba dibidus neefikasna.
Kolega Cadara je izneo dosta istiniitj i pametnih stvari oko vraćanja "plemetinih" visokih sastojina Hrasta Lužnjaka, koji je kod nas autohtona vrsta, za razliku od kanadske topole koja je sad puna hibrida, dobivenih ukrštanjem više vrsta topola!! Naime činjenica je da mi u području koje se proteže na potezu Dunav-Sava-Bosut imamo najidealnije stanište za Hrast lužnjak, sa epicentrom u Spačvanskom bazenu u Hrvatskoj, odakle je Hrast brend, a i ima čak podtip na latinskom Quercus robur slavonica ili narodski rečeno Slavonski Hrast, pod ovaj areal Hrasta spada i Morović. Da vas nedavim duže zemljište podobno imamo, ali kako doći do toga da mladica ne završi onako kako je Lala naveo, što je opet naša surova stvarnost!!?? Za sastojinu hrasta treba najmanje 60 godina da bi se mogla izvući neka drvna masa, uz to je potrebno puno nege i gazdovanje koje zahteva plansko sejanje ili sađenje (mislim da sejanje žira u područjima gde već ima svinja, neće dati dobre rezultate), određivanje pomoćne brzo rastuće drvne vrste koja se sadi kao svojevrsna zaštita Hrastu, a koja može samo dobro doneti u daljnjem uzgoju (tu ima opcija Bagrem ili Grab, a može i Topola..), a zatim treba sastojinu čuvati i negovati od insekata, požara, itd,itd...znači inevesticija velika, a zarada na čekanju..e to je po meni razlog zašto ostajemo bez kvalitetnih šuma i staništa za divljač...nažalost nemisle svi da trebamo deci ostaviti zemlju kako valjea bogatu i zdravu, a ne sve uništiti!!! No braćo kad se uđe u pravu visoku uređenu sastojinu Hrasta, e onda se tek vidi šta je šuma i šta je Bogom dana lepota!! To je drvo koje su naši preci obožavali i koje nikako nije džabe bilo tako cenjeno, a za divljač nema idealnije šume, još kada je mešana sastojina sa Grabom, Bagremom, itd, pa di po koja divlja voćkarica Kruška ili Jabuka, pa di koji Dud.....ma milina jedna, ali treba hteti i promeniti nivo razmišljanja, a to je nešto što ne zavisi od pojedinca!!...nažalost....inače cele godine su Vojvodina šume davale besplatno sadnice ko je želeo da pošumi, neki dio...možda nebi bilo loše da dogodine napravimo kod nekog kolege druženje i pošumljavanje, pa da negde i akcija jedna osvane u organizaciji !!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
I tako trebaju razmisljati lovci.
Vojvodina,a poseebno Banat moraju povecati sumovitost i zbog eu zakona,a Srbija cela po planu treba biti nesto oko 40%posumljena,tako da se dele,a i delice se besplatne sadnice
zoranp kaže:
...možda nebi bilo loše da dogodine napravimo kod nekog kolege druženje i pošumljavanje, pa da negde i akcija jedna osvane u organizaciji !!
Ideja nije loša. Treba videti koje LU korisnik lovišta ima volju da tako nešto organizuje, i da nabavi sadnice.
Može se vrlo lepo družiti i bez odstrela divljači, a usput i obaviti koristan posao.
Ali opet kažem, ono što jedna grupa ljudi dobre volje uradi, neka budala može da satre za sat vremena.
nenadx kaže:
I tako trebaju razmisljati lovci.
Vojvodina,a poseebno Banat moraju povecati sumovitost i zbog eu zakona,a Srbija cela po planu treba biti nesto oko 40%posumljena,tako da se dele,a i delice se besplatne sadnice
I ovo zlata vrediB)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Evo, obećavam maximalnu podršku portala SRBIJALOV, u organizaciji jedne takve akcije sadjenja. Svako LU koje ima sadnice, neka se javi, kad dodje vreme za sadjenje, na moj mail , pa da to napravimo i odradimo.
Siguran sam da ćemo imati i medijsku, a verovatno i neku drugu podršku, za ovu akciju. Ali to će biti moja briga.
Kad sam ja predlagao na godišnjoj skupštini pre dve godine da uzmemo sadnice od Vojvodina šuma i napravimo akciju pošumljavanja, a radi obnove višegodišnjih remiza (kojih gotovo da i nemamo na nekim terenima), pojedinci su me ismijali i išprdali...a veliki "ex prezidente" je rekao da nam treba dozvola od vlasnika površina za pošumljavanje, a to je problem i to osta na tome!! Nije to lak posao, ali isto tako nije ni neizvodljiv i ISPLATI SE ...sigurno!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Hm, nisam nasao temu gde bih postavio svoje pitanje pa cu ovde. Ako je pogresno mesto, neka moderator premesti...
Zanima me oko placanja poreza na odstreljenu divljac. U mojoj sekciji se, kod odredjenog broja ljudi, vodi polemika da toga jos uvek nema iako smo placali po 1250din pre samog pocetka lova na zeca/fazana. Zanima me da li nas rukovodstvo krade kad nam uzima te pare ili taj porez vec postoji kao i da li ste vi placali nesto za to vec ?
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
zeljkox kaže:
Hm, nisam nasao temu gde bih postavio svoje pitanje pa cu ovde. Ako je pogresno mesto, neka moderator premesti...
Zanima me oko placanja poreza na odstreljenu divljac. U mojoj sekciji se, kod odredjenog broja ljudi, vodi polemika da toga jos uvek nema iako smo placali po 1250din pre samog pocetka lova na zeca/fazana. Zanima me da li nas rukovodstvo krade kad nam uzima te pare ili taj porez vec postoji kao i da li ste vi placali nesto za to vec ?
Ukoliko je LU u sistemu PDV-a, porez se naplaćuje i na odstreljenu divljač. Prilikom donošenja cenovnika za lovce članove LU, PDV se ugrađuje u cene divljači i obično je to neka zaokružena suma, npr. umesto 346,28 dinara cifra se zaokruži na 350 dinara. Ukoliko LU nije u sistemu PDV-a (kao što je slučaj sa našim LU), porez se ne zaračunava.
Hm, nisam se dobro izrazio. Porez na divljac koju tek treba da se odstreli je preciznije...
Znaci mi smo prijavili da cemo ove sezone odstreliti 350zeceva, 20 srna itd (od prilike govorim, nemam tacne informacije) i na sve to se nekome unapred placa porez. Da ili ne ?
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Preciznije rečeno, radi se o naknadi za korišćenje divljači, koja se plaća državi, a ide u republički Fond za razvoj lovstva, odakle se kasnije prikupljena sredstva dele za odredjene projekte za unapredjenje lovstva (u lovno tehničke objekte, u divljač, u hranu za divljač itd.). Upravo je pre par dana završen prvi konkurs (pisali smo o tome) u centralnoj Srbiji, gde je predvidjeno da se plasira 60 miliona dinara. U Vojvodini je upravo u toku konkurs, za još 33 miliona.
Naknada za korišćenje divljači LU plaća u visini 10% od vrednosti planiranog odstrela, računato po cenovniku Lovačke komore (koji se nešto razlikuje od cenovnika LSS). Javna preduzeća, Nacionalni parkovi, plaćaju 5%.
Ta naknada se plaća u dva dela, 30% te naknade se plaća do početka aprila, a ostatak do kraja godine.
Dakle, kada skupština vašeg LU usvoji godišnji plan gazdovanja, koji sadrži i plan odstrela za tu godinu, a to se obično dešava početkom godine (januar/februar), onda je dužna da obračuna tu naknadu, i istu da uplati na način kako sam napisao u prethodnom pasusu.
evo dodje vreme da je u vojvodini mnogo novih lovišta,mnogo se obećavalo kako će se razvijati lovstvo kada se osamostale pojedina LD,ista su prerasla u LU i dobijaju lovišta pa da vidimo dali su pupoljci od tih ruža koje treba da cvetaju spremni za procvat ili će ih prvi mraz ubiti i od procvata neće biti ništa
Lovište "Neštin-Vizić" površine 3125,12 ha u četvrtak 19.04.2012. je dodeljeno na gazdovanje LU "Fruškogorski jelen" sa sedištem u Viziću, a koga čine dva lovačka društva-sekcije, Neštin i Vizić. U odnosu na prethodni period kada je lovištem "Neštin-Vizić" gazdovalo LUO Bačka Palanka (koje više ne postoji u dosadašnjem obliku) došlo je do bitnih promena.
Pre svega, promenjene su granice lovišta koje je do sada imalo 3337 ha, što znači da smo izgubili nešto više od 200 ha lovne površine, iako je lovištu priključen lovni revir na delu teritorije KO ipša u opštini Šid, što praktično znači da su Lovačka društva iz Neština i Vizića ostali bez znatnih delova lovnih revira. O ovome će sigurno biti još dosta reči.
Druga velika novina je to što će stručne poslove u lovištu u narednom desetogodišnjem periodu obavljati stručna služba JP "NP Fruška gora" po Ugovoru o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji u oblasti lovstva koji je predsednik Udruženja potpisao sa predstavnikom NP-a. Po ovom ugovoru, osim poslova zaštite, očuvanja i unapređivanja divljači i lovišta, JP "NP Fruška gora" će korisniku lovišta izrađivati Lovnu osnovu i GPGL, obezbeđivaće lovne karte, pružati pomoć u izradi projekata i planova za konkurse za podsticajna sredstva, kao i pomoć u realizaciji tih projekata, pomoć u oblasti lovnog turizma... jednom rečju sve stručne poslove u oblasti lovstva neophodne za kvalitetno funkcionisanje Lovačkog udruženja kao korisnika lovišta!
Najbitnija stvar po mom mišljenju sada je pitanje doslednosti primene postojećih zakonskih i podzakonskih akata, kao i Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Ako sve bude rađeno onako kako je predviđeno, dogovoreno, zapisano i potpisano, mišljenja sam da će to biti veliki dobitak za divljač, lovište, članove Lovačkog udruženja "Fruškogorski jelen" i JP "NP Fruška gora". Po prirodi skeptik, ipak se nadam najboljem, jer bi u protivnom lovstvo u svom izvornom značenju na ovom području doživelo potpuni krah, što nije ni u čijem interesu.