Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Bolesti kod srneće divljači!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Bolesti kod srneće divljači!
gorskikotar
 Postavljam pitanje da li kod Vas ima bolesti kod srneće divljači, jer je kod nas prošle jeseni uginulo 25 komada koje smo pronašli loveći šljuke. Na zavod za veterinu smo poslali 3 kom i za koje je ustanovljeno da u želucu imaju povećan broj trakavica i bakterija. Srne su ugibale od proljeva sve iscrpljene i mršave.

Dobra kob.

stefanmiga
 hvala bogu mi nemamo takav slucaj.bar ovde kod meneNo no no
lep pogled i dobar odstrel.!!!srbijalov

Sremac75
 Kod nas vlada epidemija nepoznate bolesti kod srneće divljači.
Uglavnom jednostavno nestanu, a kada se pronađe neka uginula analiza pokaže da se radi o višku olova u organizmu.
Angry
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lovac Stari
 Znaci previse olovnih naslaga u vodi i hrani i premalo crnog na belo uz dodatak Mura Grin.
Dobar pogled.

stefanmiga
 hahaha bas tako.Smeko
lep pogled i dobar odstrel.!!!srbijalov

Lovac Stari
 Neke od cestih pojava kod Srnece divljaci.

Strkljavost-nosni i kozni(potkozni).
Drskavost-zeleni proliv.
U ravnicarskim predelima gde ima dosta vode i vlaznih terena pojavljuje se vodeni cir(bradavice).
Manifestuje se kroz ruzne(kozne) izrasline na stomacnom delu i nogama.

Ako zna neko nesto vise neka napise.
Dobar pogled.

petar
 Video sam ovo za vlazne i ravnicarke predel, vodeni cir, to je sa divljaci iz banatskih ritova, ove ostale nisam...
Just like old times!

Sremac75

Lovac Stari kaže:
Znaci previse olovnih naslaga u vodi i hrani i premalo crnog na belo uz dodatak Mura Grin.

Da, da, da!!!
Ali bude malo i crnog na belo, pa i uz dodatak mura.
Besan
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

zoranp
 Da kežem koju i ja o bolesti divljači, barem onoliko koliko sam zapamtio i naučio, a želim da učim još puno,pa reko ovo je jako korisna tema koju treba razvijati ovde na forumu. itanje

Nosni i kožni štrk je posledica larvi obada,ako se nevaram i osim po kvalitet kože i dlake na divljaći ovaj kožni nema većih posledica, slična je stvar i sa nosnim,ali tu može doći do gušenja zaraženog grla, a postoje i podaci doduše kod domaće stoke npr. ovnova gde su upravo larve izazvale agresivnost kod ovnova te su se isti počeli bosti i ponašati nenormalno, jer larve izazivaju svrab u predelu disajnih puteva,a često se i razvijaju na mnogo osetljivijim mestima unutar korena roga (ovo važi za šupljorožce (kozorog,divokoza,muflon)

Što se tiče proliva kod srneće divljači mislim da je to česta pojava iz više razloga...prvi nedostatak minerala i vitamina u ishrani , drugi mlada trava s početka proleća ili pak trava koja je na neki način strulila ispod snega,a koja služi za ishranu divljači i treći je upotreba herbicida i fungicida koji u manjim količinama ne otruju na smrt divljač.ali dovedu do poremećaja u probavi i proliva koji može vrlo lako dovesti do gubitka grla divljači. Ovde je gotovo pravilo da se "prljava ogledala" nalaze u lovištu najčešće od kasne jeseni do sredine proleća, što govori da se samo redovnom prihranom sa suvim neubuđalim krmivom i sa pravilnom smešom soli, vitamina i određenih lekova može pregurati zima u lovištu,a da nemamo značajnije gubitke u srnećoj poulaciji...navodim i čestu grešku pojedinih društava koja nabave određene količine soli za posipanje cesti zimi i takvu sol iznose u lovište...takva sol je prljava i često može izazvati kontra efekat Angry

E o vodenom prištu čekam nekog ko zna više, jer tu sam slab,a i nakucao sam se vala dosta za danas...pozdrav Bye

MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

petar
 Zorane, kod nas je pre par godina greskom upotrebljavana putarska so, tako da znam o cemu pricas, ali je kasnije, kao i sada u upotrebi stocna so koja se pravi u obliku cigli...B)
Just like old times!

zoranp
 petre ta sročarska so i jeste pravljena za stoku i jako je dobra, jer u zavisnosti od proizvođača sadrži i određen procenat vitamina koji svakako dobro dođu srnećoj, pa i ostaloj divljači-.. 
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

petar
 Naravno, zato se i koristi...B)
Just like old times!

gorskikotar
 Zoranp, hvala na postu. Srneća divljač nam ugiba najviše kroz zimu kada nema dovoljno hrane,a već je oboljela od raznih crijevnih bakterija. U proljeće je stvar nešto bolja jer zimu prežive samo jači i zdraviji primjerci. U postotku smo zabilježili više oboljelih ženki, ali i možda zato jer ih ima više, premda je prirodni omjer 1:1.
Dobra kob!

zoranp
 gorski kotar sve se to može rešiti pravilnom prihranom u jesenjem prihranjivanju, jer se tada može davato smješa prekrupe(šrota), i mix vitamina sa lekovima protiv crevnih parazita i metilja, ako je primečeno da su grla mršava...no nemože škoditi..samo ako se gazduje sve se može,a ako ne onda je sve džabe..Confused
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

sheytan
 Molim cenjene kolege za pomotj, tj. struchan odgovor!

Juche mi je na kratko bio u gostima drag rodjo, inache veterinar u manjem selu u Bachkoj. Zbog nedostatka vremeta, sve smo neshto prochavrljali zbrda-zdola, pa i sledetju prichu:

Naime, reche da postoji sluchaj trihineloze kod srnetje divljachi, evidentiran kod nekakvog instituta nasheg, da l' vojvodjanskog, da l srbijanskog, bem li ga... DA LI NEKO ZNA ISHTA VISHE O TOME? DA LI JE LOGICHNO PREGLEDATI MESO SRNETJE DIVLJACHI NA TRIHINELOZU?
(ako sam dobro upamtio, pominjao je mogutjnost da srnetja divljach pojede svez izmet nekih orlova, chega li, i tako se zarazi...)

Unapred za'valjujem! iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

SUMO
 Sta sve covek nece procitati.
Larve trihinele naseljavaju misice koji su najvise prokrvljeni.
Zvakaci, medjurebarni......
Kad srndac bude jeo butove vepra ili coveka zarazenog trihinelom moguce je. Da srndac pojede pacova koji je prenosnik trihinele..............

nenadx
 Nije ovo banalno pitanje i odlično je što ga šejtan zapodenu. Literatura kaže da kao odrasla T. spiralis živi u tankim crevima mnogih vrsta karnivora. Odrasli paraziti se nalaze unutar citoplazme enterocita i peharastih stanica. Upletene između enterocita, vivipare ženke prodiru u lamina propria intestinalnih resica i odlažu larve u intestinalne limfne sudove. Larve izlaze u limfu, i ulaze u krv. Tokom cirkulacije kroz skeletne mišiće, ulaze u miocite gde se incistiraju. Kada domaćinovo meso pojede novi (potencijalni) karnivor domaćin, intestinalni enzimi razgrade kapsulu i oslobođene larve prodiru u creva gde ponova otpočinju novi ciklus.
E sad kako se ona prenese u drugim životinjama (herbivorama) ja neupućen mogu samo da nagađam,jer je trihinela sem kod karnivora i omnivora pronađena i kod ostalih artiodaktula (sem svinje -vidi rad The broad spectrum of Trichinella hosts:
From cold- to warm-blooded animals
E. Pozio -Odeljenja za infektivne i parazitarne bolesti Rim,Italija).
Pošto govorimo o vrstama koje konzumiramo vrste iz familije Suidae igraju važnu ulogu u epidemiologiji Trichinella (doduše većinom T. spiralis, dok su T britovi, T. pseudospiralis i T. nativa izolovani u manjem procentu (uzgred-T. britovi je kod nas tek skoro izolovana,pa je najverovatnije da su ranije sve trpane u T spiralis). Među ostalim porodicama papkara, postoje samo dva izveštaja o larvama trihinela u jednom irvasu (Rangifer tarandus) iz Rusije (Bessonov, 1981) i u dve srne (Capreolus capreolus) iz Hrvatske (Pozio, 2001),... Međutim postoje i eksperimentalne infekcije kod krava, koza, ovaca koje navode da ove životinje ne igraju nikakvu ulogu u epidemiologiji trihinele, obzirom na kratak opstanak larvi u njihovim mišićima (Smith i sar, 1990;. Reina i sar, 1996;. Theodoropoulos et al, 2000.), itd itd .Znači moguće je, a preporučio bih Željku da ispita bolje tog prijatelja koji bi kao veterinar to mogao objasniti I ovde da znamo bar kako da obrađujemo meso.
Dobar pogodak

zoranp
 Možda srna može biti prenosnik, tako što larva prolazi kroz njen probavni trakt i raznosi ga po lovištu?? Činjenicaje da na travi sigurno ima larvi mnogo parazita koji su tu donešeni izmetom, lešinom, itd..e sad zaista bi bilo interesantno da se javi neko ko ima neka potpunija saznanja o ovome!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

klaja
 Ja o tome pisao pre dve godine (otprilike) neznam tacno na kojoj temi pa je ispalo da pisem gluposti i raspravljao se sa jednim kolegom sa foruma.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

sheytan
 Prichaj shta si pisao, ako se setjash! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
parazitske bolesti pasa KINOLOGIJA 60 04.09.2020. 09:16
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,896,976 posete www.srbijalov.com