Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o lovočuvarskoj službi

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o lovočuvarskoj službi
Sremac75
 Kao što je svima poznato Zakon o divljači i lovstvu predviđa donošenje velikog broja Pravilnika kojima će se dodtno urediti oblast lovstva.
Neki su već doneti, a neki su u izradi!

Po mojim informacijama u toku je rad na Pravilniku o lovočuvarskoj službi (možda će se zvati i drugačije, ali svi znate na šta mislim).

Zakon o divljači i lovstvu je predvideo prava, dužnosti i ovlašćenja lovočuvara, kao i uslove u pogledu struke lovočuvara :

Član 10
Član Komore može biti lice sa najmanje srednjim obrazovanjem koje je u toku školovanja položilo predmet iz oblasti lovstva.

Članstvo u Komori je obavezno za lica koja obavljaju poslove izrade planskih dokumenata u lovstvu, stručnih poslova gazdovanja lovištem i poslova lovočuvarske službe.

Član 15
Licencu za obavljanje određenih poslova u lovstvu može da stekne lice koje ima položen stručni ispit za sticanje određene licence, član je Komore i ima odgovarajuće obrazovanje, i to za:

1) izradu planskih dokumenata - najmanje završene osnovne studije;

2) obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem posebne namene - najmanje završene osnovne studije, a za ostala lovišta - najmanje završeno srednje obrazovanje uz završenu specijalizaciju iz oblasti lovstva;

3) obavljanje poslova lovočuvarske službe - najmanje završeno srednje obrazovanje.

Prava i dužnosti lovočuvara
Član 57.

U vršenju poslova lovočuvar ima pravo i dužnost da:
1) se predstavi i pokaže službenu legitimaciju svakom licu prema kojem interveniše;
2) sačini zapisnik o izvršenoj ili pokušanoj nezakonitoj radnji, izvršiocima, odnosno licima koja su pokušala da izvrše nezakonitu radnju, lovačkom oružju, predmetima, psima i prevoznim i drugim sredstvima korišćenim ili namenjenim za vršenje nezakonite radnje, kao i da o izvršenoj ili pokušanoj nezakonitoj radnji obavesti odgovorno lice u pravnom licu kod koga je zaposlen, korisnika lovišta, policiju i nadležnog lovnog inspektora;
3) fotografiše ili snimi lica koja su izvršila ili pokušala da izvrše nezakonitu radnju, nezakonito ulovljenu ili uhvaćenu divljač, trofeje i druge delove divljači, pse, kao i lovačko oružje, predmete i druga sredstva kojima je izvršen nezakonit lov ili naneta šteta lovištu;
4) licu od koga su privremeno oduzeti nezakonito ulovljena ili uhvaćena divljač, trofeji i drugi delovi divljači, psi i prevozna i druga sredstva i predmeti izda potvrdu o privremenom oduzimanju stvari;
5) podnese prijavu protiv lica koje je zatečeno u izvršenju nezakonite radnje;
6) zatraži pomoć nadležnog organa unutrašnjih poslova i nadležnog lovnog inspektora ako je onemogućen u vršenju poslova lovočuvarske službe.

Ovlašćenja lovočuvara
Član 58.

U vršenju poslova iz člana 57. ovog zakona lovočuvar je ovlašćen da:
1) kontroliše lovnu kartu, dozvolu za lov, oružni list, identifikacionu karticu lovačkog psa i ispravu kojom lice zatečeno u lovištu potvrđuje svoj identitet;
2) lice bez javnih isprava zatečeno u vršenju nezakonitih radnji privede nadležnom organu;
3) kontroliše lovačko oružje, predmete i druga sredstva korišćena ili namenjena za vršenje nezakonite radnje, vozila i druga sredstva koja služe za prevoz ili prenošenje divljači, kao i lica za koja postoji sumnja da prevoze, odnosno prenose ulovljenu divljač, trofeje i druge delove divljači;
4) privremeno oduzme nezakonito ulovljenu ili uhvaćenu divljač, trofeje i druge delove divljači, pse, kao i predmete i druga sredstva kojima je izvršen nezakonit lov ili naneta šteta lovištu i odmah preda nadležnom organu na dalje postupanje;
5) zatraži uspostavljanje prethodnog stanja, odnosno preduzima mere za sprečavanje i uklanjanje štetnih posledica.

Lice zatečeno u lovištu dužno je da na zahtev lovočuvara pokaže isprave i omogući pregled ulova, lovačkog oružja i drugih sredstava za lov, vozila i drugih sredstava za prevoz ili prenošenje ulovljene divljači i njenih delova.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Osnovne stvari koje se tiču svih nas, posebno onih koji planiraju da se bave lovočuvarskim poslovima, a koje nisu uređene Zakonom nego će ih regulisati odgovarajući Pravilnik, su sledeće :

1. Status lovočuvara-hoće li imati status službenog lica
2. Koja će površina lovišta biti određena kao maksimalna za jednog lovočuvara i da li je potrebno da to zavisi od konfiguracije terena, odnosno lovišta (brdsko-planinsko ili ravničarsko)
3. Pitanje lovočuvara volontera

Pošto je ovo forum koji prate mnogi odgovorni za uređivanje stanja u lovstvu, misim da bi bilo dobro da damo svoje mišljenje o ovome, i da se nadamo da će naše mišljenje biti uzeto u obzir prilikom izrade Pravilnika o lovočuvarskoj službi!

Kada nas naši Savezi ne obaveštavaju o aktuelnostima koje nas se tiču niti nas pitaju za mišljenje (ne znam da li uopšte bilo šta i rade u cilju zaštite interesa lovaca koji nisu funkcioneri), hajde da sami pokušamo ovako (ISTINSKOM JAVNOM RASPRAVOM) da utičemo direktno na sadržinu Pravilnika o lovočuvarskoj sužbi. 
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75
 Pa da se prvi upišem!

1. Mislim da je neophodno Pravilnikom precizirati ba je Lovočuvar službeno lice.
Zakon o divljači i lovstvu mu daju široka ovlašćenja ali ne precizira da je službeno lice.
Trebalo bi u Pravilniku jednim članom navesti :
Lovočuvar je službeno lice.
Sprečavanje lovočuvara u vršenju službene radnje, kao i napad na lovočuvara u vršenju službene dužnosti podleže krivičnoj odgovornosti (Član 322-324 KZ RS)

2. Što se tiče uticaja konfiguracije terena/lovišta na odluku o površini za koju će biti neophodan 1 lovočuvar, smatram da treba napraviti razliku između brdsko-planinskih i ravničarskih lovišta.
Za brdsko-planinska lovišta ne znam (o tome će neko drugi), ali što se tuže ravničarskih lovišta mislim da bi optimalno bilo granicu, za početak, postaviti na 25.000ha.
Ovo smatram iz više razloga :
Prvi je finansijska slabost članstva da plaća veliki broj lovočuvara (neko je rekao da bi minimalni troškovi za plate 1 lovočuvara iznosili oko 500.000,oo dinara, a gde je oprema, vozila....).
Drugi je nepostojanje dovoljnog broja kadrova za obavljanje lovočuvarskih poslova.

3. Što se tiče lovočuvara volontera, koji su postojali do dostavljanja instrukcije LSS, smatram da bi Pravilnikom oni morali biti predviđeni.
Ja bih Pravilnikom obavezao korisnika lovišta na organizovanje lovočuvarske službe koju bi činili lovočuvar/i profesionalac i veći broj lovočuvara volontera koji bi bili pod direktnom kontrolom LU i profesionalnog lovočuvara a ne LD kao do sada!
Utvrdio bih dužnosti i ovlašćenja lovočuvara volontera, koja bi bila manja od onih koja ima profesionalni lovočuvar, kao i neophodne uslove u pogledu lovačkog staža i eventualno struke.
Ovim bi se doprinelo i opravdanosti zapošljavanja manjeg broja profesionalnih lovočuvara, o čemu je bilo reči u tački 2.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

slavaplana
 Puno smo pricali na ovu temu koliku povsinu treba da pokriva jedan lovocuvar i kolika je realna mogucnost kako bi rad bio sto hvalitetniji!
Posle ukidanja pomocnih lovocuvara javio se problem cuvanja lovista koja gazduju na vecim povsinama i koja su bila prinudjena da teren pokrivaju i na ovaj nacin!
Zakon je u ovoj oblasti jasan ali se postavlja pitanje koja je to povsina koju jedan lovocuvar realno moze da pokrije svojim radom???

Trebamo razdvojiti ravnicarske terene i terene koji pripadaju brdsko-planinskoj regiji!!!
Imali smo prilike da u medjusobnim razgovorima pominjemo povsine od 5.000h pa do 30.000h po jednom lovocuvaru!
Nasi komentari na ovu temu ce sigurno pomoci da se ovaj pravilnik koji je u izradi sto hvalitetnije odradi a mi ce mo svi zajedno kroz javnu raspravu sigurno u velikoj meri uticati na konacnu verziju!!!
Neka moja iskustva u razgovoru sa upravnicima lovista i lovocuvarima su takva da lovocuvari realno mogu pokriti teren u ravnicarskim predelima koji nije veci od 10.oooh!! Za brdovite krajeve to je nesto vise i do 15.000h!
Moram se ovde ograditi sa terenima za ravnicarske delove misleci time na Vojvodinu gde je kud i kamo lakse u ravnici dvogledom kontrolisati i vecu povsinu!!!Tereni na kojima ja zivim se realno mogu pokriti jednim lovocuvarem na nekih 5.000h a to su tereni pored Velike Morave i deo koji lagano prelazi u brezuljkasti deo koji se naslanja na Sumadiju!!!Realno je pokrivenost na ovakvim terenima nesto manja nego inace zbog samog terena!!!
Drugo je pitanje kako i na koji nacin strucnoj i lovocuvarskoj sluzbi treba ostaviti autonomnost u radu!!
Pre svega mislim na gro primera gde upravni odbori i predsednici vrse svesno pritisak na ove ljude koje kako vole da kazu ONI placaju i da moraju da rade kao im se kaze!!!!!!
To se mora takodje regulisatipravilnicima kao i nacin finasiranja istih ljudi,potrebna oprema (apareti ,dvofledi,uniforma i sam njen izgled, vozila itd).Ovi ljudi moraju biti nezavisni kako bi obavljali posao maksimalno korektno!!!!
Porblem ce imati manja udruzenja koja hoce da budu samostalna ali koja zbog malog broja lovaca nece biti u situaciji da placaju ova lica ako imaju vecu povsinu!
Sa 20.000h i dva lovocuvara minimum bruto za njih je oko 900.000din na godisnjem nivou + Upravnik oko 450.ooo bruto pa vi racunajte prosek uz ostale troskove u udruzenju!!!
Mislim da je smesno da jedan lovocuvar pokriva povsinu koja prelazi 10.000h !!!To je nerealno ocekivati!!!

Banatski Fazan
 Zdravo Slavo,
ja se aman bas u potpunosti slazem sa tobom oko povrsine koje moze jedan Lovocuvar maksimalno da pokrije. Cak sto vise, mora ona i da zavisi od toga, koji je udeo visoke divljaci u njemu i koliki je plan razviti kvalitet rogovlja na tim terenima i koliki je odstrel. Tu treba zbog obiljnog pracenja divljaci mozda cak smanjiti povrsinu koji jedan Lovocuvar moze da pokrije, da kazemo mozda negde oko 5000 do 7000 ha maksimum. Tesko je to tacno odrediti, jer je svuda specifican teren za sebe, ali radi regulisanja pravilnika mora da se nadje cifra, koji ce u velikoj meri pogoditi prosek.

Sremac75
 Slavo, ja se ne slažem sa tobom.
Ne misliš valda da je isto kontrolisati i obići 10.000ha u ravnici i 15.000ha u planini???
Pa valda je lakše pokrivati ravničarsko lovište?

Što se tiče profesionalnih lovočuvara, objasnio sam šta su razlozi za površinu od 25.000ha u ravničarskim lovištima.
Slažem se da je to malo za istinsku kontrolu, ali sam zato napisao da bi se taj problem mogao rešiti lovočuvarskom službom (određenim brojem lovočuvara volontera ili kako ti kažeš pomoćnih lovočuvara) koja će biti pod direktnom kontrolom lovočuvara profesionalca i u stalnom kontaktu sa njim.
Time bi se, bez povećanja troškova, obezbedio mnogo veći broj ovlašćenih lica koja bi kontrlisala dešavanja u lovištima i o svakoj nepravilnosti obaveštavala lovočuvara profesionalca koji bi onda morao da reaguje i primeni svoja ovlašćenja!
Ti lovočuvari volonteri bi bili obični lovci kao i mi, i imali bi interes da čuvaju lovište, a lovočuvar profesionalac bi morao da reaguje na njihove prijave (znači dvosmerna kontrola)!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Banatski Fazan
 Da, naravno da je lakse pregledati ravnicarski deo nego brdski, ali koji je to odnos je tesko reci. Ako je ravnicarski 10 000ha, brdski teren da bude 5000ha, ili 7000ha, to je pitanje!??
Naravno, uvek u zavisnost koji je udeo visoke divljaci, jer to zahteva vise, zato tu onda manja maksimalna povrsina, kao sto sam vec napisao.
Lovocuvari volonteri po meni su hvala bogu ukinuti, i vala ne treba ih ponovi uvesti. Najveci deo njih je prekoracio i zloupotrebio svoja ovlascenja, i vecu stetu smo imali nego dobit. Bar kod nas. Profesionalna Lovocuvarska sluzba je dobro resenje, a nekom ce morati da polazu racune, da li Predsedniku, ili Komisiji nekoj koja je duzna da se brine o tome, to je vec druga stvar.

Sremac75
 Ja sve ovo govorim u svetlu mogućnosti članstva da finansijski izdrži nove propise.

Recimo, mi smo do sada imali jednog lovočuvara (jeste malo ali je postojao i veliki broj lovočuvara volontera) i plaćali ga iz članarine oko 500.000 dinara.
Sada moramo zaposliti i Lovnika to je minimum još 700.000,oo dinara, i dupli troškovi za lovce.
Ako bi se povećavao broj lovočuvara, to bi značilo za svakog po 500.000 dinara...................još veći troškovi za lovce!

A onda već imamo novi VEĆI cenovnik LSS, pa naknadu za korišćenje divljači, pa obavezu izgradnje objakata za veterinarsko-sanitarni pregled divljači, pa..........

Ljudi ko će to da plati?
Koliko će lovaca ostati u svakom LU?
A sa smanjenjem članstva troškovi za one koji ostaju još više rastu!!!

PraviloPraviloPravilo
Palica

Sremac75

Banatski Fazan kaže:
Zdravo Slavo,
Cak sto vise, mora ona i da zavisi od toga, koji je udeo visoke divljaci u njemu i koliki je plan razviti kvalitet rogovlja na tim terenima i koliki je odstrel. Tu treba zbog obiljnog pracenja divljaci mozda cak smanjiti povrsinu koji jedan Lovocuvar moze da pokrije,

Banatski ja mislim da to i nije posao lovočuvara.
Ne treba on da prati divljač (to radi upravnik lovišta) nego da kontroliše lica (ljude) u lovištu, sprečava i otkriva krivolov!
PraviloPraviloPravilo
Palica

slavaplana
 Pomocni lovocuvara vise sigurno nece biti i zakon tu mogucnost nedozvoljava!
treba naci neki minimum koji ce pravilknikom biti regulisan koju povsinu moze realno da pokrije jedan covek!!!
Taj lovocuvar mora imati neku samostalnos u radu koja mora da se propise pravilnikom a ne da mu upravni odbor i predsednik duvaju za vratom svakog dana jer ga oni placaju!!
Moje je misljenje da strucna lica lovocuvar i upravnik treba da budu samostalna u svom radu i da je to sada nemoguce!!!
10.ooo-15.oooh je neka realna povsina sa kojom treba da se krene u pricu oko pravilnika koji ce to blize da regulise!!!
Sve preko tog mislim da je suvise veliki teren i da tu nekog cuvanja i ozbiljnijeg rada nece biti!!!!!

Sremac75

slavaplana kaže:
Pomocni lovocuvara vise sigurno nece biti i zakon tu mogucnost nedozvoljava!

Kako ne dozvoljava?
Nigde ne piše da je zabranjeno organizovati pomoćnu ili volontersku lovočuvarsku službu, koja neće imati sva ovlašćenja i zvanje lovočuvara i stručnog pratioca, ali koje će moći da vrši određene lovočuvarske poslove pod kontrolom lovočuvara!

Ako bi to predvideo Pravilnik, to bi bilo zakonito 100%!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Pepa 75
 A sta zakon kaze na to? Jelte ja nisam pravnik al mi se kanda cini da to nece moci bas tako da bude volontera. Kava su njegova ovlascenja?

Lala
 Evo ovako: hajde da prvo vidimo koji su kriterijumi za odredjivanje broja lovočuvara. Mislim da ne može biti samo površina lovišta, nego se mora uzeti u obzir i broj lovaca, pa onda se mora računati sa konfiguracijom terena (ravničarski, brdski, planinski), pa se mora voditi računa i o socijalnom momentu (platežna moć lovaca članova), pa razmišljati o pretežnoj vrsti divljači u lovištu. Ne može se samo na osnovu jednog kriterijuma odrediti pravi broj lovočuvara.
U vezi pomoćnika lovočuvara, mišljenja sam da je greška što nisu uneti u zakon, ali nisu ni zabranjeni decidirano! Podzakonski akt, pravilnik, bi mogao da ovu mogućnost dozvoli, jer se na taj način poboljšava čuvarska služba, i delimično rasterećuju mogući troškovi za profi lovočuvare. Ovlašćenja pomoćnika bi bila svakako manja od profesionalnog lovočuvara, ali dovoljna da mogu da daju tim licima mogućnost reakcije.
Hajde da ne pravimo licitaciju oko hektara po lovočuvaru, to nije jedini kriterijum, jeste najvažniji, ali nije jedini.
Još jedna stvar o kojoj moramo voditi računa, jeste oprema lovočuvara, i šta ona MORA da sadrži. I ovde može da dodje do razlike u opremljenosti, zavisno od terena.
Evo ja rekoh par ideja za početak, a detaljnije ću malo kasnije pisati.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

peda
 Ja smatram da je optimalna povrsina po lovocuvaru 5000-7000 h. Mnoga Udruzenja ce morati da povecaju broj lovocuvara i to ce sigurno uticati na clanarinu.
Volonterska lovocuvarska sluzba je sigurno potrebna, i moze pomoci lovocuvaru kako na terenu tako i u skupljanju informacija. Mozda su negde zloupotrebljavali ovlascenja, ali to je odraz Udruzenja i samog rukovodstva, posebno Upravnika lovista. Frown

Banatski Fazan
 Da budemo realni: kada pricamo o hektarima koji moze jedan Lovocuvar da ozbiljno pokrije, da cuva, gaji i prati (sto mu je posao), iz nasih iskustava svi znamo da to ne moze biti ni u kojem slucaju veci od 10 000 ha, da li je brdski ili ravnicarski, u brdskim sigurno da je cak jos manja. Sve sto je preko toga, ne dozvoljava adekvatnu kontrolu. A njegov posao nije samo kontrola. A gde je noc, gde su smene, nemoze jedan svih 24 casa da bude na terenu. I te kako takve informacije procure tamo gde ne treba, i eto belaja.
A da to sve kosta sada vise, je cinjenica, i svi mi nismo bas sretni kada umesto 8000 dinara moramo sada da platimo 18 000 dinara. Vece pitanje ce biti, odakle nam toliki broj skolovanih kadrova za Lovocuvarsku sluzbu?

ohotnik
 Novi zakon o lovstvu ne predvidja lovocuvara volontera vec propisuje da lovocuvar mora da bude strucno lice kome komora izdaje i oduzima licencu A to znaci da mora da je zavrsio strucnu skolu a ima ih vise da ih nepominjem Vidim da navodite neke cifre koje se odvajaju za lovocuvara kod vas i mogu vam reci da su vasi lovocuvari skromni Navescu vam primer koliko se kod nas placaju lovocuvari i ostali Ovako imamo dva lovocuvara od kojih jedan ima platu na mesecnom nivou od 45000 din a drugi 42000 Upravnik lovista 48000 Lice koje radi u kancelariji udruzenja 30000+3000 za prevoz Dolazimo do cifre od 168000 neto plate Za svakoga se placa socijalno penziono i razno razne dadjbine drzavi u iznosu od 16000-18000 Kada to saberemo sa njix cetvoricom dolazimo do cifre od 72000+168000=240000x12 meseci=2880000din Podeljeno sa danasnjim kursom od 105din za evro 27428eur na godisnjem nivou.Pre mesec dana smo kupili dve lade nive za stoje izdvojeno 2000000 din Imamo loviste od 49000He i 1116 lovaca.Toliko o lovocuvarima i troskovima Malim drustvima ce biti tesko da to isfaninsiraju Sto se tice koliko je potrebno lovocuvara za odredjenju povrsinu kod nas dva lovocuvara vrlo uspesno pokrivaju teren od skoro 50000he Tako da je za ljude koji hoce da rade nije malo 25000he po coveku A za neradnika koga neinteresuje posao mnogo je i 2000he i to treba imati u vidu

Banatski Fazan
 ohotnik, 50 000 ha i 1116 Lovaca. Koje je to Udruzenje?

Lala
 Ohotnik, kako je moguće da na platu od 40 000, porezi i doprinosi budu samo 18 000? Porezi i doprinosi su zbirno blizu 70% na osnovicu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

peda
 Epa Banatski fazane, to sa skolovanom kadrovima i jeste problem. tesko je da se nadje toliki broj lovocuvara (skolovanih). Mnogo vise odgovara posao sumara , drzavna plata, sigurniji posao, manje rizika....

Pepa 75
 Slazem se u potpunosti da lovocuvare treba i platiti i opremiti da bi valjano obavljali posao i to nije sporno. Uredu je ako u lovistu, ma koliko ono bilo, imamo samo sitnu divljac i di po koju srnu da lovocuvara imamo na 20 i vise hiljada hektara a sta se destava ako zaistinski gazdujemo sa srnecom divljaci Divljim svinjama i jelenskom divljaci dali je ondak dosta jedan lovocuvar na 20.000!? Mislim da nije .
Drugo ko bi se od vas ovde prisutnih prihvatio da bude volonterski lovocuvar? Verovatno niko !

zoranp
 Lalo verovatno su prijabvljeni na minimalac !!

Kod lovočuvara su par stvari presudne..prvo to moraju biti stručni i etični lovni radnici, drugo moraju imato potpunu podršku većine članstva, treće veličina terena koji mogu pokriti zavisi od konfiguracije, ali još više od saobraćajne mreže tj. puteva.četvrto taj neko ko se primi takvog zanata mora sebi stvoriti neprijatelje hteo ili nehteo (ako radi posao) zato LU moraju imati tim ljudi koji će nadgledati rad lovočuvarske službe i davati podršku istoj, bez toga brzo će se ostati na golometini..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Pravilnik o merama za sprečavanje štete od divljači i na divljači i postupku i načinu utv PROPISI O LOVU 12 26.08.2015. 13:11
Disciplinski pravilnik PROPISI O LOVU 66 24.01.2015. 16:59
PRAVILNIK O STRUČNOM ISPITU ZA STICANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ODREDJENIH POSLOVA U LOVSTVU PROPISI O LOVU 10 28.04.2014. 18:02
Pravilnik o uslovima i načinu organizovanja lova PROPISI O LOVU 62 02.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,496,877 posete www.srbijalov.com