Laki kakav adrenalin bre zamisli ranjenom vepru od 150 kila pridji i bocni ga nozem..Ja prvi ne bi to uradio,prezalio bi metak,a za samilosni hitac ne mora da bude bas RWS i druga skupa municija moze i jedan PPU da odradi posao.
Samilosni hitac služi da se prekrati muka ranjenoj divljači a ovo o čemu govorite je nešto sasvim drugo,ako već govorite o lovu DS onda je pravilo br.1 da nema upotrebe sačme nego samo jedinačno zrno ili karabinski metak,a što se tiče egzekucije noževima i ona je zabranjena zbog bezbednosti lovaca
Indjijanac kaže:
Samilosni hitac služi da se prekrati muka ranjenoj divljači a ovo o čemu govorite je nešto sasvim drugo,ako već govorite o lovu DS onda je pravilo br.1 da nema upotrebe sačme nego samo jedinačno zrno ili karabinski metak,a što se tiče egzekucije noževima i ona je zabranjena zbog bezbednosti lovaca
Tako je kolega,ne zove se tema samilosni hitac bez potrebe,a mi smo poceli temu o sistemu ubijanja DS,mada u Francuskoj je tradicija da ranjenu divlju svinju probodu kopljem u predelu vrata,ili zakolju nozem.E sad,da li je isti zakon pravila o lovu u Francuskoj i ovde ne znam.
Pa ja ovde nisam ni video nikakav lov. Kerovi ganjaju divljač kao besni, a onda se pojavi neki kasapin sa nožem i zakolje plen.tU.a
ovo je grozno, kakav je ovo lov
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Dobro ljudi, ne kazem da to mora da bude tako kod nas, vec da je to kod nekih obicaj i meni je to ok. Naravno da je nemoguce prici vepru od 100 i vise kilograma, ok naravno da je bezbednije prici sa puskom u ruci i dostreliti iz vece daljine, da ne dovedete sebe u opasnost. Svako ima pravo na svoje misljenje A sta radite sa sitnijom divljaci kada pogodak ne izazove trenutnu smrt vec morate da ''dokrajcite'' divljac, kao sto su npr. fazan, zec i sl. Posebno me interesuje za zeca, posto se dosta puta desava da ne odstrelite iz prve....
Hunter forever nebih se baš složio sa tobom znači kad raniš zeca bačiš ga kerovima da ga rastrgnu,krajnje nehumano ako već mora odlučio bih se za neki drugi način
U proseku interesantni komentari, a zbog uskosti teme, ubrzo se izlize ista. Odnosno nemoze se i nema se cime razviti/prosiriti tema. Vecina komentara se odnosi na nacin lova u Spaniji tj. Monterija ili na naski teranje/gonjenje visoke Divljaci pred Lovce/Strelce. Dali je ovo Lov ili nije.?! Dali je Human nacin lova ili ne?! To sve nemozemo mi odluciti. Odnosno svako za sebe moze reci Svidja mi se ili Nesvidja mi se i to je u sustini sve. Spanska tradicija, ove vrste lova je pitaj boga koliko stara. Isto je i sa Borbom Bikova ili Koridama... No oni to rade pa rade, dali se to nekom sa strane svidja ili ne. U ostalom ipak je dozvoljeno protiv pitanje: Zasto ovo nije LOv...???!!! Lovci/Strelci odstreljuju vise 100-tina jedinki Visoke Divljaci, Jelena, Lopatara, Muflona i Divlje Svinje! A teraci i Kerovodje, hladnim oruzjem dokrajce par ranjena primerka koje su psi postavili ili uhvatili itd. U sustini nista nevidjeno a ini nenormalno.Lov bez Krvi i Lov bez ubijanja ne postoji, osim ako se lovi Foto-Aparatom ili Video Kamerom. Lov je oduvek bio i bice Krvav-Posao ili Zanat! Divljac se Lovi i odstreljuje Vatrenim Oruzjem, Lukom i Strelom, Kopljem i Nozem! Prema tome i Samilosni "Hitac" se moze istim Alatom sprovesti i to je potpuno uredu.
Ovde se nazalost cesto mesaju zelje i stvarnost! Odnosno vecina zasniva svoje misljenje, na o9snovu nekih zelja, a prenose je kao dozivljenu stvarnost. Ovo je ok, a ovo nije, kakav je ovo lov...,koljaci, mesari, kasapi itd.itd. A verovatno da nikada nisu jos ni odstrelili visoku divljac ili ucestvovali u nekom uspesnom Lovu. O Tim... hitcima da ne pricam.
Lovacki Kodeksi, u zemljama koje se bar trude da ih se drze, nalaze:
1. Da se Divljac bez velike naknadnog mucenja, smrtno odstreli.!
2. Da se u slucaju ranjavanja, ranjena divljac neumorno trazi!!!
3. Pronadjena ranjena divljac, po najkracem postupku odstreli/usmrti i stime skrate bolovi i mucenje iste!
4. Da se Pritome, ne ugrozi niko od prisutnih ili neprisutnih Ljudi, Lovaca, pomagaca, Kerovodja i civilnih Gradjana!!!
5.Da se pritome, ne ugrozi zivot i zdravlje, Pasa koji su cesto u neposrednoj blizini ili ukljuceni u celo zbivanje.
6. U slucaju da Pas/Psi uhvate i Drze ranjenu Divljac na mestu, u takvoj situaciji samo VODIC PASA IMA PRAVO DA USMRTI DIVLJAC!!! Odnosno to pravo moze prenositi na drugog, koji ce to po najbolje mogucem nacinu i bez ugrozavanja Ljudi i Pasa sprovesti!
7. Lovac je duzan da pored svih ostalih i ovde navedenih, zastiti Sebe i svoje zdravlje.
8. Zdravlje i Zivot Coveka i Pasa imaju prednost naspram, ranjene/od pasa drzane, Divljaci
Za Samilosni "Hitac", zavisno od situacije, okolnost i tla, moze se koristiti sve sta sam naveo, a prvenstveno Dugocevno-Vatreno Oruzje, Rucno-kratkocevno -vatreno-oruzje, Hladno Oruzje u vidu Koplja ili Adekvatan Noz.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
lakistrike95 kaže:
Dobro ljudi, ne kazem da to mora da bude tako kod nas, vec da je to kod nekih obicaj i meni je to ok. Naravno da je nemoguce prici vepru od 100 i vise kilograma, ok naravno da je bezbednije prici sa puskom u ruci i dostreliti iz vece daljine, da ne dovedete sebe u opasnost. Svako ima pravo na svoje misljenje A sta radite sa sitnijom divljaci kada pogodak ne izazove trenutnu smrt vec morate da ''dokrajcite'' divljac, kao sto su npr. fazan, zec i sl. Posebno me interesuje za zeca, posto se dosta puta des
ava da ne odstrelite iz prve....
kod sitne divljaci najbojle je lomljene vrata-kicme,tako sto jednom rukom uhvatis zeca za usi-glavu i bribijes uz zemlju,a drugom uhvatis za zadnje noge i naglo cimnes! kicma se isteze i puca,i smrt nastaje istog trenutka! na isti princip moze i fazan! ali je nekako najlakse i najlepse kada dotrci ker,obavi to umesto vas i donese vam!
U pojedinacnom Lovu, prednost se daje Dugocevnom Oruzju,tj, Puska. Prilikom priblizavanju ranjenoj divljaci, a posebno DS, ovu treba na vreme usmrtiti dodatni hitcem. Ako uslovi i konfiguracija terena i tla to dozvoljavaju. Naptimer u stenovitom kraju, moze biti ubitacno pucati na divljac, pa jos iz bliza i stime ugroziti sebe ili neku drugu osobu koja se slucajno nalazi u okolini i cesto za nas nevidno.tj. uve se sa time mora racunati da je u sumi,sumarku, neko na putu itd. Ovde obicno dolazi Kratkocevno-rucno oruzje do upotrebe. Ili zavisno od Kondicije: Koplje ili noz...???!!!
U situacijama gde Psi Drze Ranjenu Divljac, nema velikog izbora. Vrlo,vrlo redko Vatreno oruzje, ako uopste. Obicno je mogucnost odabira: "Koplje" ili Noz. Ja naprimer to radim Puskom, ako je moguce u Suprotnom Samo Noz. Zato sto mi je "koplje" preglomaszno, pa cak i Opasno, obzirom da nosim Pusku. Jedino Noz mogu nositi bezbedno i sigurno za pojas. Ili ovde neko, stvarno smatra da bi iz nekih tamo razloga trebalo, pucati u naprimer DS, dok je Pas/Psi Drze...ili sta?!
Ja sam recimo, jedno vreme imao/nosio Revolver .357 Magnum, koji ima najvise energije za takave stvari. Dok je u pojedinacnom Lovu, vrlo upotrebljiv u pogonu, gde ima dosta ljudi,teraci, pomagaci itd. i u prisustvu Pasa, smatram takvo Oruzje vrlo opasnim i nepogodnim za vresavanje tog problema. Zato sam i prodao Revolver, po zavrsetku 1. lovne sezone. Dok je za Samilosni Hitac, dovoljna puska i kalibar sa kojim smo predhodno pucali na divljac u pojedinacnom lovu. U pogonu se Sacmarica pokazala kao najadekvatno i naj sigurnije Oruzje!!! Zasto? Zatop sto uvek imamo rezervni metak na raspolaganju i zato sto mozemo na osnovu situacije koristiti "Metak" koji nam odgovara ili smatramo potrebnim/neobhodnim!!! Na rastojanju od 2-7 metara, od 4/4,5 mm nadalje sve ubija i bez ikakvog treptaja Oka!!! Znaci u dzep se stavi bar 2 izbora,Krupna Sacma ili PP i Brener. Pa na osnovu situacije, koja diktira ponasanje, stavi se u obe cevi jedno ili drugo. Ili u 1. ovo au 2. ono ili obrnuto i prica je zavrsena.
Karabin, je nedovoljno adekvatan/siguran, jer nemamo rezervni metak u delicu sekunde na raspolaganju, a to moze biti fatalno ili cak Smrtonosno za Strelca!!!Uz to metak, zbog velike probojne moci, moze ugroziti svakog unaokoli i Psa/Pse. Mozda bi i kombinovana puska bila dobra opcija, ali se zbog vrednosti/cene obicno za takav tezak i "Prljav"rad nekoristi.
Poluautomat je sa jedne strane vrlo interesantan , zbog 3. rezervnog-metka, ali je zbog svoje osetljive mehanizacije, vrlo neoslonjiv, tako da se brzo mozemo naci u zivotnoj opasnosti.
Jos nesto u vezi tih Samilosnih hitaca: Obicno zrno, kao znamo, moze putovati daleko po okolini, posle odstrela ili promasaje. Odnosno nakon sto se odbije od Kamena, Zile drveta, koske divljaci itd. Zato postoje vrlo efikasna zrna izmisljena/napravljena samo za to!!! Obicno ne napustaju Telo Divljaci. Odnosno raspadnu se u relo/pretvore u prasinu. Uz to celu Energiju ostavljaju u Lelu!!!
Uvek Dobar Pogled.
Zuban.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
lakistrike95 kaže:
Dobro ljudi, ne kazem da to mora da bude tako kod nas, vec da je to kod nekih obicaj i meni je to ok. Naravno da je nemoguce prici vepru od 100 i vise kilograma, ok naravno da je bezbednije prici sa puskom u ruci i dostreliti iz vece daljine, da ne dovedete sebe u opasnost. Svako ima pravo na svoje misljenje A sta radite sa sitnijom divljaci kada pogodak ne izazove trenutnu smrt vec morate da ''dokrajcite'' divljac, kao sto su npr. fazan, zec i sl. Posebno me interesuje za zeca, posto se dosta puta des
kod sitne divljaci najbojle je lomljene vrata-kicme,tako sto jednom rukom uhvatis zeca za usi-glavu i bribijes uz zemlju,a drugom uhvatis za zadnje noge i naglo cimnes! kicma se isteze i puca,i smrt nastaje istog trenutka! na isti princip moze i fazan! ali je nekako najlakse i najlepse kada dotrci ker,obavi to umesto vas i donese vam!
@
@ ...a ja recimo(a i skoro svi moji prijatelji sa kojima lovim) ne cenim mnogo takvog psa. Sto je cesto ispoljavanje nervoze ili usijanosti Psa. I /ili stvar nedovoljne ili Obuke uopste.
Samo Pas koji pronadjenu divljac, donese onakvu kako je i zatekao, je Pravi-lovno-upotrebljiv-Pas. Znaci samo pronadje, podigne sa tla, donese i preda.
A odgovornost Samilosnog Usmrcivanja prepusta meni (po mogucnosti)!!! Jer ja/ mi imamo za to vise mogucnosti na raspolaganju i bez ostecenja mesa divljaci. Dok pas poseduje samo jednu i obicno sa ostecenjem iste.
...za "mleveno-meso" imamo Masinu kod Kuce...
Zuban kaže:
U pogonu se Sacmarica pokazala kao najadekvatno i naj sigurnije Oruzje!!! Zasto? Zatop sto uvek imamo rezervni metak na raspolaganju i zato sto mozemo na osnovu situacije koristiti "Metak" koji nam odgovara ili smatramo potrebnim/neobhodnim!!! Na rastojanju od 2-7 metara, od 4/4,5 mm nadalje sve ubija i bez ikakvog treptaja Oka!!! Znaci u dzep se stavi bar 2 izbora,Krupna Sacma ili PP i Brener. Pa na osnovu situacije, koja diktira ponasanje, stavi se u obe cevi jedno ili drugo. Ili u 1. ovo au 2. ono ili obrnuto i prica je zavrsena.
Kolega, lov DS (i druge visoke divljači) sačmom bilo koje granulacije je zakonski zabranjen. Ne znam kako je to regulisano u Nemačkoj, ali verujem da znaš da u Srbiji (i Hrvatskoj) jeste, pa me tvoj upis još više čudi. Drugo, ne bi se složio da je sačma 4 ili 4,5 mm adekvatna za dostrel DS bez obzira na daljinu upotrebe sve i da je zakonski dozvoljena. A treće, tvoj komentar da većina lovaca koji su ovde napisali svoje mišljenje nije nikad odstrelila visoku divljač ni učestvovala u takvom lovu je malo neumesan. Lovi se visoka divljač i na Balkanu a ne samo u Nemačkoj.
lakistrike95 kaže:
Poštovane kolege pravi i jedini način usmrćivanja Zeca je da se uzme za zadnje noge, a rubom dlana druge ruke udari iza ušiju, nakon toga se "ocedi" tj, pritiskom na stomak istisneš iz zeca mokraću i ide u rusak...sve drugo (osim ako ga pas pri aportu usmrti) je neetički!! Kod Fazana se najčešće zavrće šija, iako je kod starih lovaca običaj bio da se perom fazana divljač usmrti ubodom u predeo malog mozga, tu treba više iskustva, ali sve se nauči!! Verujte da te obe metode sigurno funkcionišu, a gledao sam jednog lovca (nažalost člana ovog foruma ), kako ranjenog zeca koji je dobio pogodak ovlaš po glavi i nalazi se u stanju šoka, besomučno usmrtio udarcima čizme po glavi uz normalno verbalno izražavanje slično ubijanju najljućeg neprijatelja!!... i takav da se nazove lovcem, ma daj.. ..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Zuban B) . E a to sto je kod nas zabranjena takva municija to je druga stvar, opravdavam sto je zabranjen PP u lovu na divlje svinje bas zbog toga sto moze sacma da zaluta i usmrti nekog.... Ali opet je to zabranjeno zbog nesavesnosti i zbog neiskustva lovaca koji pucaju na sve sto susne.... I opet dolazimo do te price.... Tu opet treba da vazi ono ne pucaj dok mu ne vidis beonjace....
A da li se moze i zec usmrtiti jednom ubodom direktno u srce, jer pri ubodu bi trebalo da se probode glavna arterija do srca i da izadje sva krv, da se ne bi krv zgrusavala kad se zec ohladi..... Bar ja tako mislim, ispravite me ako gresim.
Laki zec se nosi najčešće u rancu ili prsluku , ređe na visku. Kada bi probadali zeca na šta bismo ličili na kraju lova na krvopije ili nešto drugo, ma na sve samo ne na lovce
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
DakiNS kaže:
Laki zec se nosi najčešće u rancu ili prsluku , ređe na visku. Kada bi probadali zeca na šta bismo ličili na kraju lova na krvopije ili nešto drugo, ma na sve samo ne na lovce
Samo sam pitao Znam jednog koji je nezgodno pogodio zeca i nosio ga je pozadi u prsluku... A ono kapalo pozadi, a covek nije ni primetio, necu da imenujem ko je, al' ima neko vino dobro, mozda ste i probali, ahahahhahaah.[/xhide]
Slaven_hunter ja nisam rekao da se zec baci psima da ga rastrgnu! To nikada ne bi rekao a ni uradio!!! Ja sam rekao lepo i citko tu je pas! Mi zeca lovimo sa psom i pas prilikom aporta ga usmrti!!
A i kakav je to lovacki pas koji RASTRGNE zeca???
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?