Samilosni hitac u lovu
|
srpko1 |
Objavljen 26.02.2012. 19:01
|

Član

Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
Zuban kaže:
Podunavac kaže:
Da se PP koristila na razumnim daljinama i nije dolazilo do zloupotrebe verovatno ne bi bila ni zabranjena.
@ Moje reci... Potpuno se slazem !!!
Međutim na daljinama od 2-3 metra sačma nema nikakvu prednost u odnosu na kuglu pošto ne stigne da se raširi. Čak šta više inferiornija je u odnosu na kuglu, pošto ima manju penetraciju od jedinačnog zrna.
@ Gruba Sacma i PP je zabranjeno i to je OK. ali ipak...30+ do 40+ grama grube Sacme, deluje drugacije, nego jedan projektil! Na daljini do 5m. gde cela Energija ostaje u Telu i ima Sok dejstvo, dok "Brener" prohuja kroz telo. A i povrsina pogodka je ipak veca nego kod "Brenera" (proverite na Strelistu). "Brener" zaustavlja DS na mesto, samo kada je pogodi u sred cela...

Kolega Zuban, ja se ne bih slozio sa Vama po pitanju zaustavne moci grube sacme i brenera, kako rekoste, a sve na osnovu licnog iskustva iz lova na vepra. Odgovorno tvrdim na osnovu svog iskustva da vepra kapitalca ili manji primerak svinje brener uvek bolje zaustavi od grube sacme i na 3m, 5m i na 35m brener uvek ima daleko bolju zaustavnu moc. Ponavljam da ovo tvrdim na osnovu svog licnog iskustva iz lova!!! |
|
|
|
sara planina |
Objavljen 26.02.2012. 19:45
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 27.02.2011. 19:40
|
Tema je samilosni hitac a ne lov šačmom na DS .Mislim da se tu svi slažemo.Ja još nisam vido da se samilostni hitac daje na 33metra DS.Na tu daljunu se pogodak kud mene ponavlja.Ja samilosni hitac upučujem max na na 2-3 metra sve ovisno od situacije u lovu.Gledo sam Čoveka koji ranjava srndača na 80 metra on pretčava njivu i zastaje puca još jednom i pad u vatri 2x nizak pogodak,sad dal je ovaj drugi samilostni neznam.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 26.02.2012. 21:51
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Hvala kolega sto si razjasnio neke stvari. Pratim temu i vidim da je otisla u pogrešnom pravcu odnosno da se piše o potrazi i odstrelu nastreljene odnosno ranjene divljači a ne o samilosnom hicu.
Samilosni hitac je onaj koji se zadaje divljači onesposobljenoj za dalji beg ili napad a koja još daje životne znake i oseća bol i strah odnosno patnju, sa ciljem da se ista što brže i efikasnije prekrati vodeći pri tom računa o bezbednosti ostalih učesnika u lovu, ljudi i životinja uz izbegavanje nepotrebnog oštećenja trofeja ili mesa.
|
|
|
|
sara planina |
Objavljen 26.02.2012. 23:00
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 27.02.2011. 19:40
|
|
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 27.02.2012. 00:03
|

Član

Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
sara planina kaže:
Tema je samilosni hitac a ne lov šačmom na DS  .Mislim da se tu svi slažemo.Ja još nisam vido da se samilostni hitac daje na 33metra DS.Na tu daljunu se pogodak kud mene ponavlja.Ja samilosni hitac upučujem max na na 2-3 metra sve ovisno od situacije u lovu.Gledo sam Čoveka koji ranjava srndača na 80 metra on pretčava njivu i zastaje puca još jednom i pad u vatri 2x nizak pogodak,sad dal je ovaj drugi samilostni neznam.
Kolega slazem se sa vama i svakako ni ja nemislim da se samilosni hitac daje na 33m vec sam se samo nadovezao na prethodne upise i tacno je promasio sam temu i izvinjavam vam se zbog toga |
|
|
|
Zuban |
Objavljen 28.02.2012. 02:14
|

Stari član

Upisa: 251
Pristupio: 27.09.2011. 18:08
|
sara planina/270 @ Hvala na ukazanom...! Ako se tema odnosi samo na taj hitac, onda je stvarno suvisno vise pisati na ovoj temi. Jer se to moze objasnit/resiti/obraditi, samo jednim postom. A u praksi se to resava, u 9 od 10 slucaja, Hladnim oruzjem.
Prema tome i ja se izvinjavam svima, sto sam skrenuo sa teme...
Zuban.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
270 |
Objavljen 28.02.2012. 17:28
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Zuban, niko ne kaže da niste trebali da napišete ono što ste napisali.
Ja lično nisam imao nikad susret sa ranjenom opasnom divljači niti prilike da se branim od napada divljači kao ni 99,9% lovaca ovde a bogami i u Evropi. Drago mi je da je neko preneo svoje iskustvo u tome jer i u Evropi lovac teško da može da ima mnogo susreta sa divljači ovakve vrste da bi steko iole ozbiljnije iskustvo, takvo iskustvo može da ima samo profesionalac u bogatom lovištu sa velikim brojem jedinki koji je godinama učestvovao u lovovima gde se odstreljuje (pa i ranjava) veći broj jedinki.
Za ovakve opasne susrete verovatno su doktori profesionalni Afrički lovci ali korist od njihovih iskustava je mala obzirom na specifičnosti vrsta divljači i razlika ovog i ostalih kontinenta!
Ponavljam, lepo je što ste nam preneli vaše bogato iskustvo ali mi terminologija malo para uši kao što i vama za određenu rasu pasa u nazivu para uši nepotreban dodatak Ptičar! Tema je u tom slučaju trebala da ima drugi naziv jer već opisah šta smatram Samilosnim hicem i to sigurni nije hitac u životinju koja me napada i od koje se na taj način branim.
Pozz... |
|
|