Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Istina je izašla na videlo-zaštitari finansirani od straniih vlada!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Istina je izašla na videlo-zaštitari finansirani od straniih vlada!

Istina je izašla na videlo: samozvani zaštitari kao NVO finansirani od stranih vlada u borbi protiv lova!

Kako piše u jučerašnjem broju Kurira, Regionalni centar za istočnu Evropu (REC)  za zaštitu životne sredine dodelio je nagradu urednici rubrike 'Društvo' Katarini Martić za tekst 'Ornitolozi pobedili lovce', koji je objavljen u Kurir Magazinu. Lepo je kad neko dobije neku nagradu, ali...

Hajdemo redom: u tekstu objavljenom u jučerašnjem Kuriru citira se dobitnica nagrade koja je izmedju ostalog izjavila i sledeće: 'Drago mi je što je REC prepoznao ovu temu kao vrlo značajnu i što je i samo Udruženje "Zvuk ptica" neposredno po objavljivanju teksta u Kurir Magazinu uspelo u svojoj nameri da država makar na godinu dana zabrani lov na prepelice.'  Sjajno, gospodjice ili gospodjo Katarina, sjajno ste se pokazali, uz malu malecnu greškicu veliku kao kuća - zabranjen je lov na GRLICU a ne na PREPELICU, draga damo, pa vi ni ne znate šta je uradjeno a dobili ste nagradu?!? Ovo je teatar apsurda!Da li da se čovek smeje ili da plače? NIje lapsus, jer je ista netačna tvrdnja o zabrani lova na prepelice ponovljena dva puta, jednom u nadnaslovu, i drugi put u samom citatu izjave. Posle ove izjave nisam siguran da bi Martićeva umela u prirodi da razlikuje prepelicu od grlice, ali naučiće, mlada je.

Idemo dalje: Martićeva je, kao dobitnica nagrade, izjavila i sledeće (prema pisanju Kurira): 'Kurir Magazin je, prema njenim rečima, prepoznao ovu temu kao izuzetno značajnu iz više aspekata  među kojima je zaštita ptica i očuvanja njihovih staništa, borba protiv lova, razvoj turizma...' Pa ja stvarno ne znam da li je ovde neko pobrkao lončiće, i piše ovako?!? Eto, sad zvanično znate: Kurir Magazin je prepoznao da je izuzetno značajno boriti se protiv lova, a za razvoj turizma?!? Lovni turizam nije turizam?!? Contradictio in adjecto (suprotnost u argumentima)?!? I dodaje Martićeva da se nada da će to činiti i ubuduće?!?

Hajde još malo: piše u članku 'Stručni žiri činili su: profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jeftović, profesor fakulteta za Kulturu i medije univerziteta Singidunum, dok je na čelu žirija bio profesor Fakulteta političkih nauka ubeogradu Miroljub Radojković koji se zahvalio se nagrađenima za njihov "nemerljiv" doprinos u očuvanju životne sredine.' ! Dakle, jedan profesor filozofije, jedan kulturolog i jedan politikolog podržavaju zvanično borbu protiv lova, a verovatno kao stručnjaci iz oblasti lovstva i ekologije ocenjuju i nagradjuju nečiji doprinos tome?!? O tempora, o mores (Ciceron: 'Čudnih li vremena čudnih li običaja')...

Dalje se kaže u tekstu članka: 'Posle dodele nagrada, održan  je i trening za medije koji REC organizuje u sklopu SENSE programa podrške organizacijama civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji koji je održan zahvaljujući podršci Švedske agencije za međunarodnji razvoj i saradnju SIDA.'! Šta je tu čudno? Pa najmanje dve stvari: organizacije zaštitara su po difoltu nevladine organizacije (NVO, ili engl. NGO). Pa kako to onda nevladine organizacije u Srbiji finansira Agencija jedne strane vlade, u ovom slučaju Švedska agencija? Znači, strana vlada i strana agencija neke vlade direktno utiče na dešavanja u Srbiji preko srpskih NVO?!? Koji je interes npr. vladine Agenicije iz Švedske da finansira zabranu lova grlice u Srbiji?!? Ili u tome ima nečeg drugog, možda da se ne postavlja suviše pitanja o tome šta se od hemije baca po zemljištu u Srbiji?!? Druga stvar koja kvari sliku je navodni 'trening za medije' - valjda su im davana uputstva šta i kako treba da pišu, jer treba podržati borbu protiv lova!?!

I na kraju da napomenemo da je javno iznet podatak da su brojne zaštitarske organizacije dobile iznos od 960.000 evra kao DIREKTNU PODRŠKU PROJEKTIMA!!! Dakle, oni (strane vlade i agencije) vama pare, a vi u Srbiji ima da radite samo ono što vam oni odobre - da se borite protiv lova?!?

Znam da postoje razne agencije, neke od najpoznatijih su CIA (Central information agency), pa NSA (National security agency), pa se pitam u koju grupu spada ova švedska agencija simpatičnog imena SIDA!!! Da nam je do zavitlavanja, naslov ovog teksta bi mogao da bude 'SIDA napala lov u Srbiji' - ali nije nam do šale.

Samo radi poredjenja: ukupan budžetski Fond za razvoj lovstva u celoj Srbiji iznosi oko 600.000 evra, a možda ni toliko!

Mada ne treba izgubiti iz vida da je recimo LSV za četiri godine mandata Milana Pažina inkasirao blizu 900.000 evra, a nisu prstom mrdnuli da zaštite lovce i LU članove saveza od organizovanih napada - ča su slali i svoje predstavnike na Palić, da bi u saopštenju sa te konferencije pisalo da su se svi prisutni saglasili sa...

Ovo što smo naveli, i još dosta toga može se pročitati u tekstu u Kuriru, klikom na link:

www.kurir.rs

Sada, kad je uglavnom većina stvari izašla na videlo, moramo da kažemo da je deo Srbijalov Admin Tima ove informacije, ili većinu njih, imao još pre godinu i po dana. Nismo izlazili sa tim u javnost, ali smo pokušali u direktnim kontaktima da ublažimo dugoročne efekte one Palićke konferencije, kada su se okupile organizacije zaštitara, i kada su učešće uzeli i pokrajinski sekretar Vojvodine za ekologiju Slobodan Puzović, kao i predstavnici LSV Milenko Zeremski i Zoran Ristić. Tražili smo tada da se lovačka glasila i lovački portali ujedine u borbi protiv zabrane lova - odgovor, recimo, Jeremije Trifunovića, glodura glasila LSV i vlasnika časopisa Lorist i istoimenog lovačkog portala je bio da je to smešno - ne znam da li mu je i dalje smešno?

Rezultate vidimo sada. A tek će se videti kuda sve ovo ide imajući u vidu neke predloge izmena Zakona o divljači i lovstvu koje su podnosili pojedinci - a Lovački savezi, koliko je nama poznato, NEMAJU SVOJ ZVANIČAN PREDLOG ZA IZMENE ZAKONA!?!? Čak se, recimo, ni radna grupa LSV formirana povodom izmena zakona još pre par meseci nije čak ni sastala?!? Forumaši sa Srbijalov su svoj predlog uputili u LSV, ali šta je dalje bilo, ne zna se...

I kao najvažniju stvar: DA LI JE IKO OD LOVAČKIH SAVEZA JAVNO ISTUPIO U ODBRANU LOVA U SRBIJI (ne računamo ad hoc sastanke) SA JASNO DONETIM STAVOVIMA NA ORGANIMA I TELIMA NEKIH OD SAVEZA? DA LI JE IKADA NEKI LOVAČKI SAVEZ UOPŠTE KAO TAČKU DNEVNOG REDA NA SKUPŠTINAMA I UPRAVNIM ODBORIMA IMAO OVAJ PROBLEM I DONEO PLATFORMU NA OSNOVU KOJE ĆE ZASTUPNICI SAVEZA RADITI? AKO JESTE ZAŠTO LOVCI NISU INFORMISANI? AKO NIJE O TOME RASPRAVLJANO, ZAŠTO SE NIJE RASPRAVLJALO I ODLUČIVALO KAKO REAGOVATI NA DIREKTNE NAPADE KOJI SE SADA NESKIRVENO PLASIRAJU KROZ MEDIJE, I JOŠ SE HVALE NJIMA? KADA JE NEKO OD ZVANIČNIKA SAVEZA IZDAO SAOPŠTENJE ZA MEDIJE, ODRŽAO KONFERENCIJU ZA ŠTAMPU, KADA JE NEKI SAVEZ ODRŽAO NEKU JAVNU TRIBINU SA PREDSTAVNICIMA NVO ZAŠTITARA, KADA JE UOPŠTE O OVOME BILO ŠTA BILO KADA JAVNO GOVORENO O ORGANIZOVANOM NAPADU NA LOV I LOVCE U SRBIJI? Koji je razlog i čiji interes da se o ovome ćuti? Lovački interes sigurno nije! Izgleda da je nekima Brisel draži, važniji i preči od lovstva Srbije i lovaca Srbije...

Odgovor mogu da pretpostavim: bili su zauzeti odlučivanjem o visini i načinu prikupljanja članarine, ili nekim sličnim stvarima, kupovinom novih vozila, ili dnevnicama?

Molimo poštovane kolege lovce, rukovodstva lovačkih saveza, uprave lovačkih udruženja, državne organe i pojedince koji odlučuju, da ceo ovaj problem sagledaju u ovom sada zvanično iznetom svetlu, i da celu jednu privrednu granu, a lovstvo to jeste, zaštite od ovakvih pritisaka, koji će, skoro smo sigurni, dovesti do onoga što se desilo i u nekim drugim granama: do predaje prirodnog bogatstva Srbije (lovišta i divljač) u ruke stranaca, a i nekih domaćih tajkuna za 'tepsiju ribe', i da će trud generacija lovaca biti budzašto proćerdan!

Podsetićemo vas, kolege, da je predsednik LSS Dragan Šormaz u više navrata izjavljivao da će se zalagati za održanje koncepta tzv. 'narodnog lovstva'. Ovo što se dešava u prethodom periodu, sigurni smo ne ide u tom pravcu, a isto tako možemo da pretpostavimo da je i Šormaz kao i dobar deo uprava saveza znao za sve ovo - kada smo mi sa Srbijalov portala, obični lovci, znali za neke stvari, onda je nemoguće da su rukovodstva bila neinformisana! Dakle, verovatno se radi o deklarativnom zalaganju za jednu stvar i koncept, a u praksi se ne dešava ništa (ili bolje rečeno ne radi se ništa) jer to možda nekom tako odgovara? Uloga saveza je da, izmedju ostalog, štiti interese svojih članova - pa da li oni rade to što treba da rade? Zapitajte se, lovci, kuda sve ovo ide, i zapitajte se koliko ste sami vi lovci svojom indiferentnošću, nezainteresovanošću, inertnim ponašanjem i ćutanjem o brljotinama unutar lovstva i lovačkih organizacija doprineli da doživimo ovo što doživljavamo, a bojimo se da je ovo samo početak! Zapitajte se konačno da li je sve ovo što se dešava rezultat već decenijskog biranja jednih te istih ljudi u rukovdstva lovačkih organizacija, iako je slika u lovištima sve gora i gora, a rezultat u broju članova lovačkih organizacija i starosne strukture lovaca katastrofalan! Sami lovci su sebi skrojili kapu; dobili su lovišta i divljač na gazdovanje, imaju autonomiju u odlučivanju i sprovodjenju mera u lovištima i u poslovanju udruženja, pa su pokazali šta (ne) znaju! Rezultat je takav da svaki normalan lovac koji pregazi 'svoje' lovište može samo da se priseća ne tako davnih dana kada je divljači bilo daleko više, i kada je broj članova udruženja rastao. A sada?!? Prazan prostor nastao neradom i nebrigom rukovodstava su preuzeli zaštitari, kako medijski tako i operativno. Lovci mogu sad samo da gledaju slike iz prošlih vremena i da se čude šta ih je to snašlo.

Kome je gazda u kući stranac, tu domaćina i napretka nema! Tako je uvek bilo i biće.

Za kraj mogu samo da citiram reči prof. dr. Miladina Ševarlića sa Poljprivrednog fakulteta u Beogradu: 'Moćne GM kompanije, ali i zvaničnici EU traže da predamo svojih pet milijardi evra vredno tržište i da uništimo svoju proizvodnju, svoje kompanije, i da sve to prepustimo njima. Na tome rade i lobisti u Srbiji, a to su korumpirani političari, jeftino plaćeni novinari i na naučnim skupovima (u časopisima protežirani) profesori univerziteta i naučni radnici koji prodaju veru za večeru.'

Ova rečenica koja je data povodom GMO hrane, može se, smatramo, komotno primeniti i na lovstvo, koje je u resoru poljoprivrede!

       
Komentari
892 #1 Sremac75
dana 03.10.2015. 21:44
E moj druze, odavno je sve ovo jasno svakom ko je hteo da stavi prst na celo.

Samo....problem je sto 90% lovaca boli Cenzurisano za sve ovo sto si napisao, i sve ovo sto se desava, i sve ono sto ce nam se u bliskoj buducnisti desiti....
Oni se rukovode onom : "lovi svaki lov kao da ti je poslednji..."

A tek Savezi...pa oni su ogledalo svojih clanova....ali zaista....
1032 #2 dreger
dana 04.10.2015. 12:43
Ako je sve to finansirano i dirigovano od jedne Svedske fondacije (agencije)ili kako vec,onda bi bilo dobro da je nagradjena novinarka pogledala na yutuby snimke kako love divlje golubove,ili guske bas tamo u skandinaviji(Norveska,Svedska)da zanemarimo broj odstreljenih ptica koji je za nase uslove i pojmove nepojmljiv,prevelik,ogroman,neverovatan itd,itd.
Nego nacin na koji se lovi,znaci i kad divlji golub stoji na zici dalekovoda,ili sleti na zemlju ,
Kao i kakve sve vabilice i opremu koriste za primamljivanje tih ptica.
A tek kako jedna lepa mlada dama lovkinja zavrce siju ranjenom golubu.
Znaci to je sve dozvoljeno u toj Jevropi i u Svedske a kod nas se od lova i lovaca prave ubice,mucitelji i zlostavljaci divljaci.
1433 #3 tomo vrbas
dana 04.10.2015. 20:31
Pa to je cilj da nama zabrane,a oni da jos vise procvetaju sa lovnim turizmom jer naravno njima onda vise ostaje divljaci za odstrel!Strasno kako mi sluzimo tim izopacenim drzavamo kao kondom u koji ce da se izdrkaju pa posle da nas bace bagra izopacena!
716 #4 DakiNS
dana 04.10.2015. 21:21
Kolege zabrana lova je u stvari jedna od bitaka u ratu za razoružavanje Srbije da bi je što lakše pregazili.
3526 #5 ssekir75
dana 04.10.2015. 23:13
тачно тако даки!Bravo 2 сви превиђају онај "оправдани разлог" из овог нацистичког закона о оружју и муницији. празне чауре су муниција, алоооо!!! са тим се деца играју откад постоје чауре!
1319 #6 Gedza66
dana 05.10.2015. 09:24
Брате Сремац75, не замери већини ловаца што их сада боле к.рац за све ово што се дешава око њих, јер да би их заболело нешто друго, требали би имати развијену друштвену свест, односно заштитни механизам чија је функција да се покрене свест о опасности и изазове реакција како би се уклонио болни надражај јер уколико се то не учини на време, настаће хронична болест.

А хроничне болести се веома тешко лечи!???
892 #7 Sremac75
dana 06.10.2015. 19:38
Otvorena je posebna tema gde možemo kometarisati


http://www.srbija...ost_187371
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,203,195 posete www.srbijalov.com