Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Kontrolne liste lovne inspekcije


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Kontrolne liste lovne inspekcije
Kontrolne liste lovne inspekcije

Vojvodina: Objavljene kontrolne liste lovne inspekcije za kontrolu korisnika lovišta

Na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine objavljene su novoformirane kontrolne liste lovne inspekcije pomoću kojih će biti obavljan nadzor i kontrola korisnika lovišta. Ovim listama se verovatno želelo postići da kontrola korisnika lovišta bude jedinstvena za sve, kao i da se izbegne mogućnost da pojedine kontrole preskoče neki deo rada i poslovanja korisnika lovišta.

Objavljeno je ukupno sedam kontrolnih lista koje popunjava postupajući inspektor prilikom kontrole, uz obavezno prisustvo i potpis ovlašćenog lica-predstavnika korisnika lovišta i eventualno i drugih lica. Svaka od sedam kontrolnih lista mora biti popunjena podacima koji se zahtevaju u njima. Svaka kontrolna lista je namenjena odredjenoj kontroli, počev od mera zaštite divljači, unošenja, pa preko postojanja poligona za obuku pasa, zatim o postojanju opštih uslova za lov (registracija, planska dokumenta), zatim o stručnoj i lovočuvarskoj službi, a posebno je zanimljiva lista u kojoj se traže podaci o obezbedjivanju finansijskih sredstava za izvršenje poslova predvidjenih lovnom osnovom. Svaka od kontrolnih lista zahteva odredjene precizne podatke, tako da inspektori ubuduće jednostavno moraju da pregledaju sve što se tiče lovišta, divljači, i korisnika lovišta.

Ova vest je veoma interesantna pre svega za uprave lovačkih udruženja. Za neka (mnoga?) vojvodjanska lovačka udruženja može biti problematična lista br.04, u kojoj se traži unošenje podataka o važećoj lovnoj osnovi i planu gazdovanja. Poznato je, naime, da je lovne osnove za vojvodjanska lovišta, kojima gazduju LU članice LSV po važećem ugovoru o dodeli lovišta, trebala da izradi ćerka firma Lovačkog saveza Vojvodine, firma 'Vojvodjanski lovac' doo, pošto su lovačka udruženja taj posao već godinama plaćali kroz članski doprinos za LSV, i to u visini od 300 dinara po lovcu članu LU. Medjutim, izgleda da ima dosta slučajeva da lovna osnova, iako plaćena, nije uradjena! Sa druge strane, prema ugovoru o davanju lovišta na gazdovanje, korisnik lovišta kome je na konkursu dato pravo gazdovanja je bio u obavezi da lovnu osnovu obezbedi u odredjenom roku. Odvijanje lova bez lovne osnove predstavlja ozbiljno kršenje zakona kažnjivo po čl.102 t.12 Zakona o divljači i lovstvu (kazna je od 1,5 - 3 miliona!), pa i ako se do sada izgleda tolerisalo nepostojanje lovne osnove zbog početka primene novog Zakona o divljači i lovstvu, to više neće biti moguće jer kontrolne liste zahtevaju sve podatke. Podsetimo, od početka primene novog zakona prošlo je više od šest godina, a od ustanovljenja i dodele lovišta u Vojvodini po tom novom zakonu prošlo je oko četiri ili pet godina - dakle, bilo je dovoljno vremena da se obaveze po zakonu i ugovoru izvrše. Zašto to nije uradjeno i zašto su neka lovačka udruženja u Vojvodini došla u situaciju da, i pored plaćanja koja su izvršili za posao izrade lovnih osnova i GPGL, sada posle uvodjenja kontrolnih lista mogu da budu u problemu, pitanje je za odgovorne kako u LSV, tako i u firmi 'Vojvodjanski lovac' koji su taj unapred plaćeni posao morali na vreme uraditi za LU članice LSV. Podsetimo takodje da je direktor firme 'Vojvodjanski lovac' Milenko Zeremski na jednoj od prethodnih Skupština LSV javno za govornicom izjavio da mnoge lovne osnove nisu uradjene i da ne zna kada će biti uradjene, a da su i tadašnje rukovodstvo LSV i skupštinski delegati ćutke prešli preko toga, iz kog razloga, nije poznato.

Kao potpuni novitet: u svakoj od kontrolnih lista pored unosa zahtevanih podataka predvidjeno je svojevrsno bodovanje rizika kontrolisanog subjekta - korisnika lovišta, sa procenom rizika za kršenje propisa. Rizik se ocenjuje sa pet nivoa, od nivoa 'neznatan', preko 'nizak', 'srednji', 'visok' i 'kritičan'. Pretpostavka je da će oni subjekti koji budu imali lošiju procenu rizika biti češće kontrolisani od onih gde je rizik kršenja propisa neznatan. Procenu rizika na osnovu prikupljenih bodova po svakom od pitanja iz kontrolne liste vrši postupajući inspektor, koji i potpisuje kontrolne liste.

Kontrolne liste možete pogledati klikom na link: http://www.psp.vojvodina.gov.rs/VestiCyr.aspx?Id=20953  na tako otvorenoj stranici kliknete na link 'Zakon o divljači i lovstvu', i nakon toga ćete otvaranjem foldera 'Zakon o divljači i lovstvu' imati prikaz svih sedam lista numerisanih brojevima.

  
Komentari
478 #1 milenko0609
dana 15.07.2016. 08:24
U najmanju ruku zanimljivo????
Skrenuo bih pažnju na onu činjenicu koja se tiče plaćanja članarine kroz koju je ćerka firma "VL" trebala da izradi lovne osnove, a nije?

1) Imamo situaciju da nekom kroz članarinu platimo uslugu izrade planskih dokumenata;

2) taj neko nam godinama to ne uradi?

3) sveke godine se to plaća, osim ako se odustanete od članstva?

4) dođe Vam Lovni Inspektor i traži dokumenta a vi kažete :"znate mi smo to platili ali oni nam to još nisu uradili"?!

5) To što dokumenata nema, nijednog Lovnog inspektora neće interesovati, ali u ovakvoj situaciji kada se plaća neka usluga a ona nije uradjena a korisnik usluge ništa ne uradi kako bi dobio ono što je platio će dodatno iskomplikovati situaciju.(voleo bih da znam da je neki korisnik lovišta, član LSV-a napravio bilo kakav dopis, mail, bar jednom za sve ove godine, upućen LSV u vezi sa ne uradjenom L.O.?)

6) mislim da je bitno da korisnici lovišta i njihova odgovorna lica počnu da misle svojom glavom jer je upravo njihova u torbi??? jer ista odgovorna lica mogu da se nadju pred osudom kako svojih članova/tako i državnih organa ako se stvar zakomplikuje.

p.s.:mislim da ni dete nebi pristalo da u prodavnici ostavi pare za sladoled koji će dobiti sutra/možda?
716 #2 DakiNS
dana 15.07.2016. 10:57
Ne trebaju nama ni zelenbaći , ni NATO , imamo mi naš Vojvođanski Lonac pojačan sa sve LoSoVima i LoSoSima , na čelu sa Milovančevim i Kuvar . Šojić onako načitan , uman i stručan sa njima vodi "rovovsku borbu" ( kako to onomad reče branilac struke , rada i zalaganja deda Deje kojeg onako lepo oteraše Futožani ) za uništavanje lovstva u Srbiji. Svojim neradom omogućiše inspekcijama da po volji zabrani rad velikog broja LU , ako ne zabrani , ono može da kazni što će se na kraju na isto svesti. EJJJJJJJJJJJJ (L)ovčine kada ćete se konačno osvestiti i dohvatiti g.ovnjivu motku ?????
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Automobil udario srndaća na pešačkom prelazu na Novom Beogradu
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,698,950 posete www.srbijalov.com