Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Ponovo o zaštitarima i lovcima!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Ponovo o zaštitarima i lovcima!
Ponovo o zaštitarima i lovcima!

Zaštitari i lovci ponovo u klinču!

Zeleno-zaštitarske organizacije, a naročito DZPPS i njihov lider Milan RUžić, ne miruju pa ne miruju, uprkos dobronamernim upozorenjima i lovačkim pokušajima smirivanja tenzija. Najnoviji slučaj napada na lovce se desio ovih dana, ovaj put na način koji pokazuje da zaštitari dobro znaju šta rade i gde, kako i kada plasiraju svoje stavove u evo već višegodišnjoj akciji ocrnjivanja lovaca, a ovaj put su se na njihovom 'nišanu' našli i neki državni organi i službe, ipojedini imenovani i neimenovani političari. O čemu se radi?
Evo priče: na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' se ovih dana distribuiraju novine na engleskom jeziku 'Belgrade Insight' (Beograd iznutra), dakle namenjene strancima koji stižu u Srbiju ili u njoj borave (izmedju ostalih i lovcima turistima), u kojima se na naslovnoj i na drugoj strani nalazi opširan tekst (klik na sliku uz vest za uvećanje) povodom početka letnje lovne sezone na prepelice i grlice u Srbiji (grlica je trenutno pod zabranom). Već i sam naslov teksta dovoljno govori: 'Srbija žmuri nad pokoljem retkih ptica', mada u samom tekstu nema ni pomena ni podataka o nekakvom konkretnom pokolju, daleko bilo, ni slovca jednog o tome gde i kada se taj izmišljeni pokolj dogodio u skorije vreme, ko ga je izvršio, koliko jedinki je stradalo u tom pokolju - nema nikakvih konkretnih podataka ni o kakvom pokolju, ali ima u naslovu teških optužbi da Srbija žmuri!!! Tekst je napisao novinar Dragan Gmizić, isti onaj čovek koji je imao zanimljivu prepisku na Twitteru sa predsednikom LSS Šormazom, vezano za onu čuvenu Šormazovu izjavu o tome šta lovi ili voli da lovi i gde lovi (tetreb na KiM, jarebica...).
Tekst obiluje već poznatim i ponavljanim stavovima i pričama iz zaštitarskog repertoara i nekim proizvoljnim stavovima Milana RUžića iz DZPPS, ali ovaj put i uz prenet stav druge strane-lovaca, kroz donekle sporne izjave Dragana Šormaza, predsednika LSS. Kako god bilo, tekst ima negativnu konotaciju što se lovaca tiče, i neće nikako doprineti povećanju ugleda lovaca Srbije i njihovog saveza, pa ni Srbije kao države, jer se u tekstu ne po prvi put od strane zaštitara kritikuju i neke državne službe i organi u vezi krivolova i krijumčarenja (MUP, Carina, Ministarstvo poljoprivrede, sudovi, tužilaštva, imenovani i neimenovani političari...). Rečju, po zaštitarskom tumačenju, nema u Srbiji nedužnih po pitanju ugroženih ptica, svi su krivi, ali eto srećom tu je DZPPS i Milan Ružić da hrabro, požrtvovano i debelo plaćeno otvore oči svima, i u Srbiji i u inostranstvu, kako se nevaljalci svih profila a naročito lovci odnose prema pticama u Srbiji... Čak idu zaštitari iz DZPPS dotle da negiraju zaključke i odluke Evropskog parlamenta čiji je Komitet jasno zaključio da lov NIJE uzrok ugroženosti ptica i da je odbijen zahtev za zabranu lova! (videti na linku http://www.face.eu)
Takodje, u samom tekstu,sa opisom atmosfere kod zaštitara koji liči na opis priprema u nekom štabu za ratne operacije, se najavljuje nova pojačana aktivnost zaštitara po lovištima - džaba izgleda njima govoriti da neke stvari ne rade, jer nije bezbedno niti pametno, oni kao da su gluvi i slepi na sva upozorenja - pa zar treba da se desi ne daj Bože neki incident da bi se shvatilo da nije pametno ni bezbedno muvati se i danju i noću po lovištima bez dozvole korisnika, snimati ljude kamerama koje imaju i IC dodatke, ili se šunjati po kukuruzima i žbunovima u lovištima, i ne izigravati Džemsa Bonda dok se odvija lov - u lovu se puca vatrenim oružjem, a sakriveni ljudi po lovištima dovode sebe u rizik i mogu biti nehotične žrtve, i eto nesreće i za žrtvu i za lovca! Pride svemu, i ovaj najnoviji istup zaštitara potvrdjuje da DZPPS, kao član BirdLife International nema nameru da poštuje sporazum koji je 2004. pod okriljem EU potpisan izmedju zaštitarske organizacije BirdLIfe International čiji je član i DZPPS, i lovačke medjunarodne organizacije FACE čiji je član LSS. (link: http://ec.europa.eu ). U tekstu i u stavovima zaštitara nema ni reči o značaju lovnog turizma za nerazvijene ruralne sredine, nema ni pomena o interesima lokalnih stanovnika kojima je prihod od aktivnosti u lovnom turizmu i organizaciji i izvodjenju turističkog lova (a ne od prodaje divljači!!!) značajan za redovan život u ruralnim sredinama. Na kraju, nema ni pomena da se prihod koji lovačke organizacije ostvare od lovnog turizma dobrim delom ponovo ulaže baš u lovišta i divljač! U tom smislu, isključivost i jednostranost sa kojom zaštitari, posebno DZPPS i Ružić, prilaze problemu lova pokazuje stepen sebičnosti, samoživosti, kratkovidosti i borbe samo za svoje stavove i interese, bez uvažavanja interesa drugih bilo da su u pitanju lovci, ili stanovnici ruralnih delova Srbije, pa na kraju čak i interesa države Srbije u kojoj takve NVO kao što je DZPPS rade obilato potpomognuti i novcem stranih država, u korist ko zna koga?

Nadalje, nije teško zamisliti kakav utisak na strance i lovce turiste ostavlja jedan ovakav članak koji ih sačeka na aerodromu kad stignu u Srbiju da bi se odmorili, da bi sklapali poslove ili jednostavno uživali u svom hobiju. Teško je shvatiti zbog čega recimo DZPPS i njihovi aktivisti, Milan Ružić & co, sa toliko žuči i toliko vatreno i ostrašćeno maltene kidišu na lovce u svakoj prilici koja im se ukaže? Može svako imati principe za koje se bori i svoje mišljenje koje zastupa, ali ovoliki polet i elan i trud da se ocrne lovci verujemo da nije samo altruističkog porekla i posledica ekološko-zaštitarskih pobuda, nego da je debelo 'podmazan' i materijalnim interesima - izgleda da treba dodatno opravdati silne novce, oko milion evra, koji su stizale NVO zaštitarima u Srbiji iz inostranstva!
Napravili smo prevod teksta članka iz novina sa engleskog, pa možete pročitati o čemu se radi:

'NASLOV: Srbija žmuri na pokolj retkih ptica

Tekst ispod Šormazove slike: naš savez nema nikakve veze sa ilegalnim lovom

Kako se nazire zvanični početak lovne sezone na prepelice 1.avgusta, tako je atmosfera u Društvu za zaštitu i posmatranje ptica Srbije je sve uzavrelija.
Dok neki članovi tog društva održavaju kontakt sa ornitolozima širom Srbije, drugi dodaju detalje na mapu lokalnih lovišta. Što više detalja imaju, to će biti pripremljeniji za nadolazeću sezonu, kažu članovi DZPPS.
Informacije za koje su ornitolozi najviše zainteresovani su vezane za strane lovce i za odredjene terene za lov prepelica. Početak lovne sezone se poklapa sa vremenom migracije prepelica i grlica, koje kreću u selidbu sa severnih delova Evrope u južne delove i na Bliski istok. Pošto se Srbija nalazi na jednoj od najvažnijih migratornih ruta, predstavlja atraktivno odredište za lovce na te vrste. Prema tvrdnjama iz DZPPS najviše lovaca na prepelice i grlice dolazi iz Italije, Kipra, Grčke, kao i iz Austrije, Madjarske i Nemačke.
Važnost lova na prepelice i grlice za turizam je tema oko koje se već godinama raspravljaju lovci i zaštitnici. Dok lovci i lovno turističke agencije tvrde da se nedovoljno koristi potencijal lovnog turizma, ekolozi kažu da je lov glavni razlog što se brojnost ovih ptica menja. Podaci Medjunarodne unije za očuvanje prirode pokazuju drastičan pad brojnosti prepelica i grlica još od 1970. godine.
Prošle godine grlice su se pridružile 'crvenoj listi' ugroženih vrsta jer je broj opao za oko 80% u proteklih 30 godina.
Istarživanja BIRN pokazuju da, u skladu sa nedostatkom osoblja i tehničkih kapaciteta, institucije zadužene za kontrolu lova u Srbiji imaju malo interesovanja da pooštre svoj pristup prema krivolovu. Novinari BIRN-a lično su bili svedoci da lovni inspektori ignorišu pozive ekoloških aktivista i jednostavno odbijaju da izadju na teren i formalno zabeleže dokaze o krivolovu.
Ekološki aktivisti vide ovu nezainteresovanost institucija kao rezultat političkog pritiska. 'Postoji trgovina uticajem, pa se državne institucije često trpe pritisak lovaca koji se nalaze na visokim položajima u politici' kaže predsednik DZPPS Milan Ružić. Kao dokaz za to Ružić navodi važne izmene koje su napravljenje u Ministarstvu poljoprivrede povodom dvogodišnje zabrane lova na grlicu, usvojene juna meseca 2015. godine. Na parlamentarnom zasedanju održanom samo nekoliko dana posle odluke ministra, 02.jula 2015. poslanik Nenad Čanak se usprotivio toj odluci tvrdeći da će dvogodišnji moratorijum uništiti lovno-turističke agencije. Komentarišući da 'ga baš briga za afričke grlice' premijer Aleksandar Vučić je prihvatio tvrdnje poslanika. Jedan viši zvaničnik Ministarstva poljoprivrede rekao je BIRN-u da su bili pod političkim pritiskom da menjaju zabranu. Poslanik Nenad Čanak je priznao da je razgovarao sa ministarkom Snežanom Bogosavljević Bošković u vezi ove zabrane. 'Pitao sam je o afričkim grlicama' rekao je Čanak na panel diskusiji u beogradskom omladinskom centru u novembru 2015. 'Ona naravno nije razumela o čemu ja pričam. 'Kakve afričke grlice?' rekla je... 'Vi ne znate pod kakvim sam ja pritiskom od strane nevladinih organizacija da zabranim lov' rekla mi je.'
Iste godiine, zajedno sa fotografijama sa njim i stranim lovcima i tucetima odstreljenih ptica, Branislav Ardjanski koji vodi lovno turističku agenciju u Banatu postavio je na Fejsbuku zajedničku fotografiju sa Nenadom Čankom. 'Zahvaljujući mom prijatelju, premijer Vučić je obećao da će grlice biti lovljene ove godine.' piše ispod fotografija Ardjanskog.
Prema podacima Lovačkog saveza Srbije odstreli se oko 7000 grlica i oo 40 000 prepelica svake godine. Mnoge od tih odstreljenih ptica se verovatno ilegalno izvoze, pošto je izvoz mesa divljači zabranjen u Srbiji zbog neuskladjenosti veterinarskih propisa sa propisima EU. Lovci svaku odstreljenu prepellicu plaćaju oko 3 eura. Na kraju ilegalnog lanca, u ekskluzivnim restoranima u EU servirana prepelica može koštati čak 60 eura.
'Nema precizne informacije o biznisu vrednom nekoliko miliona eura godišnje. Grlice i prepelice se love u Srbije ne za trofej nego isključivo zbog novca' kaže predsednik DZPPS Milan Ružić.
U sudnicama se takodje malo čini da se ograniči krivolov divljih ptica. U prethodnih deset godina DZPPS je podneo preko 100 prijava protiv ilegalnog lova, držanja i trgovine divljim pticama. Oni tvrde da sudije i tužioci često nemaju poznavanje zakona u vezi krivolova ili te zakone pogrešno čitaju.
Istraživanje pokazuje da u poslednjih deset godina srpski graničari i carinici presreli samo dva puta ilegalne pošiljke grlica i prepelica. U istom periodu Madjarska i Hrvatska su zaustavili deset puta više pošiljki. Godine 2001. u operaciji kodnog imena 'Balkanske ptice' italijanska policija je zaplenila preko 100.000 odstreljenih ptica koje su prokrijumčarene iz Srbije u Italiju preko ilegalnih ruta. Dok su u Italiji nekoliko ljudi kažnjeni u vezi sa ovim slučajem, u Srbiji niko nije odgovarao.
Da bi uhvatili što je moguće više ptica lovci koriste zakonom zabranjena sredstva kao što su elektronske vabilice koje emituju zvuk oglašavanja ptica i mame ptice u zamku. Aktivisti DZPPS rutinski podnose prijave za masovnu upotrebu ovih uredjaja.
Ministarstvo poljoprivrede Srbije u medjuvremenu kaže da je nacrt novog Zakona o lovstvu u pripremi, koji će uvesti daleko strožije kazne za krivolov i nezakonit lov. Deo toga će uključivati i zabranu lova i gubitak prava za držanje oružja.
Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog savveza Srbije, kaže da njegov savez 'nema ništa' sa nezakonitim lovom. 'Ja lično sam urgirao u MUP da formira operativnu grupu, kako ih oni zovu, za fokusiranje na oblast krivolova, koja bi sprečavala krivolov i pomagače krivolovaca – ali ti ljudi nisu lovci' rekao je. 'Stvari su često izbrkane, pa se krivolovci povezuju sa lovcima. To je pogrešno ine treba to raditi. Kao kad bi rekli da je krijumčarenje povezano sa policijom i carinom. Kakve veze to ima sa Lovačkim savezom – nikakve' dodaje on.'


Da ne bude da samo kontriramo zaštitarima: ako su tačno prenete reči u članku, predsednik LSS je izgleda ponovo uspeo da sroči spornu izjavu, koja će verovatno izazvati polemike i možda još oštrije napade na lovce i lovačke organizacije od strane zaštitara, i ko zna koga još. Stavom da 'savez nema ništa sa nezakonitim lovom' Dragan Šormaz se izgleda opet okliznuo - kakva je to izjava?!? Pa zar nije LSS korisnik lovišta u Srbiji (osim u AP Vojvodini), a da lovištima gazduje preko LU?!? Pa kako onda LSS nema ništa sa krivolovom?!? Zar nezakonit odstrel po lovištima ne nanosi direktnu štetu lovcima i korisniku lovišta i državi umanjenjem fonda divljači u lovištima, a divljač i lovišta kao prirodno bogatstvo države ta ista država poverila na čuvanje i upravljanje lovcima i lovačkim organizacjama? Zar nije zakonska obaveza da svako lovište ima lovočuvarsku i stručnu službu koju plaćaju lovci, i koja treba da vodi računa o lovištu? Zar nije po Zakonu o divljači i lovstvu da zaposleni u stručnoj službi mogu i trebaju u svom radu na čuvanju i upravljanju lovištima tražiti asistenciju policije u legitimisanju, privodjenju, kontroli i eventualno pretresu lica zatečenih u nezakonitim radnjama u lovištu? Pa zar lovci treba da sede i čekaju da im pripadnici MUP preko 'task forces' - operativnih grupa reše probleme sa krivolovcima, u sprečavanju krivolova? Koliko je poznato, na svu sreću na terenu prilično dobro funkcioniše saradnja stručnih službi po lovištima sa lokalnom policijom, koja na svaki poziv veoma brzo reaguje, i u skoro svakoj uspešnoj akciji protiv krivolovaca u lovištima su učestvovali i pripadnici MUP. Ne brane se takvim predsedničkim izjavama lovci, nego se, kad se malo razmisli, takvim spornim stavom posredno priznaje nesposobnost lovaca i stručnih službi LU u zaštiti divljači i lovišta! Ako lovačke organizacije gazduju lovištima, zašto odgovornost prebaciti na MUP? Po kom osnovu? A gde je u toj priči Lovačka komora? Neki put je pojedincima bolje dva puta razmisliti pre nego što se izjavi nešto. Problem sa nezakonitim lovom postoji svugde u svetu, negde više negde manje, ali nam nije poznato da je neki predsednik nekog nacionalnog saveza ikada izjavio da lovački savez nema ništa sa nezakonitim lovom?

   
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 24.07.2016. 12:10
Vidim da je Dragan Gmazić vrlo aktivan na svim dobro plaćenim poslovima. Pa sam našao nešto o liku i delu dotičnog.

https://www.googl...R7N_U2sp1A
732 #2 bogoljub
dana 24.07.2016. 13:42
Proveriti dali dotični imaju dozvolu za štampanje i distribuciju novina,ukoliko nemaju PismoSudija
4390 #3 sasaruma
dana 26.07.2016. 21:42
Sada sam bio na loristu i primetio opasnu debatu na ovu temu.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,201,570 posete www.srbijalov.com