Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Prvi sastanak Medjunarodne radne grupe


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Prvi sastanak Medjunarodne radne grupe
Prvi sastanak Medjunarodne radne grupe

Одржан први састанак Међувладине радне групе о противправном убијању, хватању и трговини птицама селицама на Медитерану

Недавно смо овде на порталу пренели вест да су Уједињене нације формирале Међувладину радну групу о противправном убијању, хватању и трговини птицама селицама на Медитерану. Србија као рубни део медитеранског басена свакако осећа утицај нелегалног лова и хватања птица селица, без обзира где се те нелегалне активности одвијају. Мишљења смо да иако је тај утицај уочљив у популацији селица, сам нелегалан лов у Србији као земљи преко које иде један део миграције птица има миноран утицај на бројност популације тих птица. Прво што појединачни примери незаконитог лова не одсликавају све ловце, а друго, зато што невелик број ловаца уопште се и бави било каквим ловом на птице селице - велика већина ловаца је заинтересованија за крупнију дивљач-крзнашице. Треба само погледати податке о легалном одстрелу ловних птица селица па ће бити јасно да се у Србији одстрели можда свега 1% укупног европског одстрела нпр. грлица или препелица! Дакле Србија, њене ловачке организације, државни органи и српски ловци нису проблем, суштина проблема је негде другде. Ловачке организације у Србији јесу заинтересоване за сузбијање нелегалних активности око птица селица и из разлога ловног туризма, јер је Србија била и још увек јесте занимљива ловно-туристичка дестинација за многе ловце туристе. На жалост, постоје појединачни примери да неки инострани ловци злоупотребљавају гостопримство у Србији и да у сарадњи са појединцима на локалу (било да су ти локалци ловци или не) пуцају на све па и заштићене врсте птице, које понекад покушавају да илегалним каналима изнесу из Србије. Нисмо успели да сазнамо или откријемо разлог због чега се не спроведе ригорознија контрола по виђенијим ресторанима у европским градовима где се на менију често налази и понуда разних птица селица, од којих се неке врсте сматрају деликатесом! Докле год постоји потражња (легална или нелегална) по ресторанима за одстрељеним или ухваћеним птицама, увек ће бити и оних који ће се на било који па и најморбиднији начин трудити да ту тражњу задовоље. Јавна је тајна да у десетковању птица селица предњаче становници приобаља Медитерана, укључујући ту можда и неке делове земаља бивше СФРЈ, а посебно су активни становници северноафричких држава.

Ловци и сви други који се баве природом морају да схвате да је покренута велика глобална акција под окриљем УН да се заустави пад бројности птица селица било да се ради о незаконитом лову одстрељивањем, или хватањем птица на друге начине (мреже поклапајуће или вертикалне, лепак, замке...) који су далеко убитачнији по птице од пушака. На жалост, у Србији су поједине 'заштитарске' организације дозволиле себи да у борби против незконитог лова користе и сами врло спорне (са законског становишта) начине и средства, бацајући акценат на СВЕ ловце као кривце, уместо да су се окренули истраживању и откривању покушаја незаконитог лова у Србији који би можда могли и да се окарактеришу као организован међународни криминал, као и заштите станишта од прекомерне или нестручне употребе агрохемије у Србији, станишта које птице селице на свом путу користе као одмориште. Полутужно или полусмешно делују бомбастични новински наслови и текстови у којима се на велика звона удара откривање неколицине људи који су уз помоћ вабилице одстрелили нпр. 10 препелица (а било је баш таквих вести), и онда се то помпезно представља као велики успех заштитара! Наравно да је за осуду сваки незаконит лов, али не сме се генерализовати и појединачни случајеви преносити на све ловце. На срећу, осим појединачних мањих инцидената у претходним годинама, последњи велики случај међународног шверца одстрељених птица се у Србији десио пре неких 15-ак година у афери 'Балканске птице'; од тада су криминалци након што су откривени, или престали да размишљају о Србији као подручју којим би се бавили, или су из опреза своје активности свели на минимум.

Преносимо вест коју је објавила Међународна ловачка организација ФАЦЕ о првом састанку Међународне радне групе (превод урадио Србијалов Админ Тим):

Први састанак новоформиране Међувладине радне групе о противправном убијању, хватању и трговини птицама селицама на Средоземномљу (МИКТ) одржана је у Каиру, Египат од 11-15. јула 2016.
На састанку су представници Влада и низа других заинтересованих страна радили на развоју свеобухватног програма рада за радну групу до 2020. године.
МИКТ усваја приступ нулте толеранције према противправном убијању, хватању и трговини птицама селицама (ИКБ). Да би ово било успешно, МИКТ захтева пуну и проактивно подршку на националном нивоу свих заинтересованих страна. ФАЦЕ (међународна ловачка асоцијаца) има дугогодишњу политику нулте толеранције на  криминал у вези дивљачи, укључујући ту и незаконито убијање, јер то једноставно није лов.
Др Дејвид Скалан, директор ФАЦЕ за  очување, који је присуствовао састанку одржао је презентацију која дефинише различите активности које чланови ФАЦЕ к спроводе у медитеранском региону у борби против ИКБ (илегал килинг бирдс-незаконито убијаннје птица). То укључује учешће ловаца у добровољном ангажовању, јавну осуду ИКБ од стране ловачких удружења, организацију различитих образовних иницијатива и промоцију необавезујућих повеље, као што су Европска повеља о лову и биолошкој разноврсности.
Надаље, ФАЦЕ ће саветовати Радну групу о томе како да мобилише пуну подршку ловачких организација / ловаца у региону Медитерана.

Белешка:
МИКТ признаје "улогу правног и одрживог лова птица са одрживим приходима и очување станишта и улогу ловне заједнице у промоцији и подстицању поштовања закона и праксе одрживог лова";
ФАЦЕ такође прати Туниски Акциони План 2013-2020 (под Бернском конвенцијом) о сузбијања нелегалног убијања, хватања и трговине дивљим птицама.

Извор: http://www.face.eu/

  
Komentari
136 #1 Lala
dana 02.08.2016. 12:38
Evo kako izgleda kad se hvataju prepelice poklapajućom mrežom, uz pomoć pasa. Snimak je iz Pakistana, ali isti način koriste i na drugim mestima.


A evo kako izgleda hvatanje ptica pomoću vertikalne mreže, kada se ptica sama upetlja u mrežu, ovo je pravi masakr.


Snimak sa Kipra, o hvatanju ptica pomoću lepka:


Ovaj snimak sam ja krstio kao 'Posmatrači ptica', ne bez razloga:


A ovo je hvatanje pomoću zamke, velik broj u samo jednom hvatanju:


Nigde, ali baš nigde nije moguće pronaći bilo kakav snimak da se bilo šta slično dešava u Srbiji (barem ja nisam uspeo). A na internetu ima gomila snimaka ovakve vrste kao što su ova tri što sam postavio. Ko god je ranije letovao u Tunisu mogao je da vidi da se po hotelima vrlo često na švedskom stolu nadje u ponudi prepelica, na hiljade komada! Pa nisu ih lovci odstrelili, nego su nahvatane mrežama! Ali ovi naši 'zeleni talibani'-zaštitari za sve što ne valja okrive lovce.
4080 #2 MMilos
dana 02.08.2016. 12:45
Hvataju ih i na lepak, koji nanose na grane i lišće drveća.
To je baš mučenje.
Tamo ih tamane na stotine hiljada, i njima niko ne može ništa.
Ali zato nas j*bu kako ko stigne, a kod nas se za sezonu ne odstreli ni 10% od cifre koju unište ovi talilbani, mudžahedini i ostali što hvataju na hiljade da bi ih kasnije prodavali restoranima...
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,655,330 posete www.srbijalov.com