Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Fond za razvoj lovstva


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Fond za razvoj lovstva

Fond za razvoj lovstva - zašto kasne konkursi za dodelu sredstava?

Od kada je u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu formiran budžetski Fond za razvoj lovstva (republički i pokrajinski) korisnici lovišta su uplaćivali sredstva u taj fond, iz kojeg su se posle toga na konkursu prikupljena sredstva raspodeljivala za odredjene namene po projektima. Odobreni projekti korisnika lovišta (lovačka udruženja, JP, NP) i ostalih koji nisu korisnici lovišta u Srbiji su za svoje projekte dobijali epitet da su 'od značaja za lovstvo Srbije'. Nećemo ovaj put o tome kakvi su sve projekti kršteni 'značajnim za lovstvo', to je tema za dublju analizu.

Ono što ovom prilikom želimo da potenciramo jeste činjenica da ove, 2016. godine, još uvek nije raspisan konkurs za dodelu sredstava iz Fonda za razvoj lovstva, ni iz republičkog ni iz pokrajinskog! Iako je godinama unazad praksa bila da se konkurs za dodelu sredstava iz Fonda za razvoj lovstva raspisuje u prvoj polovini godine, uz odredjeni rok za dostavu projekata, ove godine konkursa još uvek nema. Zainteresovani za učešće u konkursu kao razlog pretpostavljaju da je do kašnjenja došlo zbog ovogodišnjih izbora i da se čeka formiranje nove Vlade Srbije, što može biti razlog, ali kako onda recimo objasniti činjenicu da se, prema informacijama sa sajta Uprave za šume, uredno u okviru Ministarstva poljoprivrede, Uprave za šume, potpisuju i realizuju ugovori za sredstva iz takodje budžetskog Fonda za šume, dok iz istog ministarstva i iz iste uprave koja je nadležna i za lovstvo nema ni najava o raspisivanju konkursa za dodelu sredstava za lovstvo!? Nije moguće da jedan fond funkcioniše normalno, dok drugi stoji, iako su oba fonda u nadležnosti istih ljudi u državnoj administraciji. Štaviše, ako republička vlada nije još formirana, Vlada AP Vojvodine jeste formirana i funkcioniše uredno. Pa zašto onda bar u Vojvodini nema konkursa, kad je pokrajinski Fond za razvoj lovstva samostalan, a u njega se slivaju sredstva prikupljena u pokrajini? Nema objašnjenja, ili bolje rečeno, nije poznato objašnjenje.

Podsetimo ponovo da se Fonda za razvoj lovstva puni direktno sredstvima koje lovci uplaćuju na ime naknade za lovnu kartu i to u visini od 1000 dinara po lovnoj karti. Takodje, direktan priliv u Fond za razvoj lovstva predstavljaju sredstva koja se uplaćuju na ime naknade za korišćenje divljači - lovačka urduženja plaćaju 10% vrednosti planiranog odstrela divljači, dok javna preduzeća i nacionalni parkovi u tu svrhu izdvajaju i uplaćuju  5% vrednosti paniranog odstrela divljači prema godišnjem planu gazdovanja lovištem. Obračunati iznos naknade za lovne karte se uplaćuje početkom ili u prvom kvartalu odjednom za celu godinu (nije moguće dobiti lovne karte bez uplate), dok se iznos naknade za korišćenje divljači uplaćuje u dva dela: 30% naknade se uplaćuje u prvoj polovini godine, dok se ostatak od 70% uplaćuje do kraja godine.

Imajući ovo u vidu jasno je da je priliv predvidjenih sredstava u Fond za razvoj lovstva uglavnom ostvaren (osim onih 70% naknade za korišćenje divljači), pa je tim pre još čudnije zašto konkursa nema, pa nema? Korisnici lovišta su u svojim planovima računali na ta sredstva, kolika god da su, sa namerom da ih upotrebe za ulaganja u lovišta pre svega, osim ako izuzmemo neke apstraktne projekte koji su više vezani za razne analize, metodologije, uskladjivanja i sl., gde su korisnici sredstava iz Fonda za razvoj lovstva neretko bila pravna lica koja nisu korisnici lovišta, i koji u taj Fond nikad nisu ni dinar uplatili, ali su itekako koristila sredstva koja lovci i lovačke organizacije i drugi uplaćuju u Fond, i gde je realno teško egzaktno proveriti i odmeriti vrednost apstaktnih projekata i njihov doprinos razvoju lovstva u Srbiji. Iz tog razloga se u forumskim diskusijama na Srbijalov portalu još ranije pojavila ideja da pravo korišćenja sredstava iz budžetskog Fonda za razvoj lovstva imaju samo oni koji taj fond i pune svojim uplatama, pa i ako im treba neka analiza ili metodologija i sl., onda neka korisnik lovišta angažuje one koji mogu da odrade posao koji im je potreban. Da li je ta ideja vredna razmatranja i sprovodljiva ili nije, to treba da procene nadležni, mišljenja smo da jeste barem za razmatranje. Ako pretpostavimo da je Fond za razvoj lovstva formiran i kao jedan vid solidarne pomoći medju korisnicima lovišta i način da se deo budžetskih sredstava vraća onima koji su uplaćivali naknade gde bi se siromašnije sredine i lovišta pomogle da se lovstvo kod njih brže razvija, onda je zaista nejasno zašto se iz tog fonda finansira puno stvari čiji pozitivan uticaj teško može u ovom momentu da se vidi.

Sa obzirom da smo već ušli u avgust mesec i da je do kraja godine ostalo još 4 meseca, može se postaviti i pitanje kada će uopšte moći da se realizuje ovogodišnji konkurs. Nakon raspisivanja konkursa (o čemu još uvek nema ni najava) postoji odredjeni rok za konkurisanje (15-30 dana najčešće). Nakon dostavljanja projekata za konkurs, formira se komisija koja pregleda prispele projekte i daje svoje mišljenje o tome, a i za iole ozbiljniji pregled projekata je potrebno vremena; posle toga se prave ugovori i pozivaju predlagači projekata da pristupe potpisivanju ugovora što opet traje barem desetak dana. Tek nakon toga može doći do realizacije prvih uplata po odobrenim projektima - sve ovo pod uslovom dastvari teu kao podmazane. Ta konkursna procedura realno traje oko 2 meseca minimum, pa stvarno treba staviti prst na čelo i razmisliti da li će korisnici lovišta uopšte imati vremena da planirane radove ove godine u lovištima za koje nameravaju da konkurišu i stignu da realizuju?

Objašnjenja nadežnih nema, kao što nema ni najava kada će biti konkursa.

Komentari
Još uvek nema komentara.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,349,531 posete www.srbijalov.com