Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Ozbiljna greška RTS!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Kontakt
 Knjiga gostiju
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Ozbiljna greška RTS!
Ozbiljna greška RTS!

Ozbiljna greška u Jutarnjem programu RTS u vezi lova jarebice!!!

U jutarnjem programu RTS 1, danas 17.08.2016. oko 6:40 h emitovan je prilog o radu repro centra za divlje svinje koji je napravilo LU 'Jastrebac' iz Blaca. Repro centar za divlje svinje treba da doprinese razvoju lova i posebno lovnog turizma u ovom delu Srbije. Emitovane su i izjave čelnika ovog lovačkog udruženja koji su istakli još neke aktivnosti na unapredjenju rada LU 'Jastrebac', kao što je završetak izgradnja hladnjače za smeštaj odstreljene divljači, zatim izgradnja kapaciteta za smeštaj turista, itd.

Dobro je videti i čuti na RTS, državnoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, da se plasiraju lepe vesti o radu lovaca i lovačkih organiizacija - time se popravlja slika o lovcima i doprinosi afirmaciji lova i lovnog turizma u Srbiji. Medjutim... na samom kraju priloga je napravljen ozbiljan propust i gaf najverovatnije od strane novinara - čitajući tekst, na samom kraju priloga rečeno je da je trenutno u toku LOV JAREBICE što je potpuno netačno!!! Lov jarebice je po kalendaru lova dozvoljen samo u periodu od 15. oktobra do 30. novembra, u ostalom delu godine, pa ni u avgustu mesecu, lov jarebice nije dozvoljen!!! Da ponovimo da je lov jarebice u Srbiji bio privremeno potpuno zabranjen  do 31.03.2016., i da je sada ova ptica pod režimom zaštite lovostajem na teritoriji Srbije dok je potpuno zabranjena za lov više decenija na teritoriji AP Vojvodine! Treba dodati da je po preporuci Uprave za šume datoj lovačkim udruženjima rečeno da bi bilo dobro potpuno obustaviti lov jarebice, da je ta preporuka naišla na razumevanje lovaca, pa će po svemu sudeći lov jarebice u Srbiji biti vrlo restriktivan i redukovan.

Sigurni smo da niko od lovaca ili rukovodstva LU 'Jastrebac' nije mogao dati ovakvu izjavu o lovu jarebice u avgustu, jer bi to bilo katastrofalno loše. I ovako je već načinjena dovoljna šteta što je u prilogu izgovorena takva rečenica ('u toku je lov jarebice' ) i emitovano na nacionalnoj frekvenciji - neupućeni i nedovoljjno informisani bi mogli da (pogrešno) shvate da se u Srbiji sada, u avgustu, može loviti jarebica, pa zato ponavljamo: LOV JAREBICE U SRBIJI JE PO KALENDARU LOVA OD 15.10 - 30.11.!!!

Neoprezno izgovorene reči na RTS mogu da izazovu dosta problema sa lovcima na jugu Srbije, pošto je tamo jedno od poslednjih staništa poljske jarebice u Evropi. Možda je greška novinara nastala brkanjem jarebice i prepelice (prepelica se lovi od 01. avgusta do 30. septembra), moguće je, greške se dešavaju. Neki tamošnji lovci sa juga Srbije mogu sada da pomisle da je promenjen kalendar lova, i da je dozvoljen lov na ovu pticu i u letnjem periodu, pa da sada od uprava korisnika lovišta zahtevaju dozvole za lov na ovu atraktivnu pticu, i da se u tim zahtevima pozivaju na prilog sa RTS (rečima 'bilo na televiziji' ), i da dolazi do nepotrebnih rasprava medju lovcima i rukovodstvima LU koja gazduju lovištem gde ima poljskih jarebica. Takodje i organizacije zaštitara mogu da (pogrešno) shvate da se jarebica lovi u letnjem periodu, uprkos zabrani - NE LOVI SE U AVGUSTU JAREBICA I NIJEDAN LOVAC U SRBIJE NE MOŽE DOBITI DOZVOLU ZA LOV OVE PTICE U PRE POČETKA LOVA PO KALENDARU!

Kako sada reagovati i 'skupiti prosuto mleko' nismo u stanju da kažemo. Jedino što smo mogli to smo i uradili, objavićemo ovaj tekst kako bi lovci shvatili da se najverovatnije radi o novinarskoj greški.

  
Komentari
136 #1 Lala
dana 17.08.2016. 08:41
Smeo bih da se kladim da su novinari pobrkali jarebicu i prepelicu, em se radi o poljskim kokama, em slično zvuči naziv tih vrsta. Nenamerna greška, gotovo sigurno, ali koja može da izazove neželjene posledice.
1564 #2 Vuki
dana 23.08.2016. 18:09
Em precednik ,voli da lovi te ptice
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,402
Najnoviji član: Vlajko1976

Poslednje vesti
Izbori u lovstvu Vojvodine
Lovne karte - informacija iz LSV
Lovne karte 2021./22.
Magazin Predator novi broj na kioscima
Nezvanično saznajemo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,507,563 posete www.srbijalov.com