Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Zamena oružnih listova


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Zamena oružnih listova

V A Ž N O: Za zamenu oružnih listova nije potrebna potvrda o obučenosti za rukovanje vatrenim oružjem!?

Tumačeći odredbe Zakona o oružju i municiji, posebno čl.50, čl.28 i čl.11, može se sa priličnom sigurnošću tvrditi da za zamenu oružnog lista nije neophodno dostaviti potvrdu o obučenosti za rukovanje vatrenim oružjem! Ovakvo tumačenje važećih zakonskih odredbi bi znatno relaksiralo ceo proces primene novog Zakona o oružju i municiji, koji je napravio pometnju ne samo kod lovaca nego i kod svih vlasnika legalnog oružja.

Naime, čl.50 Zakona o oružju i municiji, eksplicitno navodi :

„Fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu sa ovim zakonom.”

Znači dužni smo da podnesemo Zahtev za izdavanje isprave, i priložimo Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti...I NIŠTA VIŠE OD TOGA – TO ZNAČI DA NE TREBA PRILAGATI UVERENJE O OBUČENOSTI ZA RUKOVANJE VATRENIM ORUŽJEM, i to se odnosi na sve lovce, i na one koji od ranije imaju ovu potvrdu i na one kojima ta potvrda nije trebala prilikom nabavke oružja (stariji lovci).

Navedena potvrda je neophodna samo prilikom nabavke novog oružja.

Čak i čl.28 Zakona o oružju i municiji, koji govori o oduzimanju oružja, potvrđuje ovakvo tumačenje, jer je u istom navedeno :


“Ako prestanu da postoje neki od uslova iz člana 11. stav 1. tač. 3), 4), 5), 6), 8) i 9) ovog zakona, nadležni organ će doneti rešenje o oduzimanju oružnog lista, oružja i municije fizičkom licu koje drži oružje iz kategorije B.”

dok je u čl.11 koji govori o uslovima za nabavku i držanje oružja, navedeno :

“Oružje iz kategorije B mogu nabavljati i držati fizička lica koja:
7) su obučena za rukovanje vatrenim oružjem; “

Znači: NEPOSEDOVANJE UVERENJA O OBUČENOSTI ZA RUKOVANJE VATRENIM ORUŽJEM (čl.11 tač.7) NIJE RAZLOG ZA ODUZIMANJE ORUŽJA (čl.28 st.2).

Zamena isprava
Član 50


Fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu sa ovim zakonom.
Fizička lica koja imaju odobrenje za držanje trofejnog oružja dužna su da u roku od godinu dana od dana početka primene ovog zakona preregistruju, prodaju, onesposobe ili predaju oružje bez naknade u korist Republike Srbije.
Fizička lica koja imaju izdat oružni list sa pravom korišćenja lovačkog oružja sa neolučenim cevima, dužna su u roku od šest meseci od dana početka primene ovog zakona da predaju navedenu ispravu nadležnom organu.

Prestanak ispunjenosti uslova za držanje oružja
Član 28


Nadležni organ, po službenoj dužnosti, vodi računa o tome da li fizičko lice koje drži oružje iz kategorije B ispunjava uslove propisane članom 11. ovog zakona.
Ako prestanu da postoje neki od uslova iz člana 11. stav 1. tač. 3), 4), 5), 6), 8) i 9) ovog zakona, nadležni organ će doneti rešenje o oduzimanju oružnog lista, oružja i municije fizičkom licu koje drži oružje iz kategorije B.
Fizičko lice protiv koga je pokrenut upravni postupak za oduzimanje oružja dužan je da na zahtev policijskog službenika odmah, a najkasnije u roku od 48 sati preda oružni list, oružje i municiju.
O oduzetim predmetima nadležni organ izdaje potvrdu. Oduzeti oružni list, oružje i municiju čuva nadležni organ do okončanja postupka.
Fizičko lice kome je oružje oduzeto može isto otuđiti ili onesposobiti u roku od godinu dana od dana pravnosnažnosti rešenja o oduzimanju oružja.
Ako fizičko lice koje ima registrovano oružje prestane da ispunjava uslov iz člana 11. stav 1. tačka 2) ovog zakona, dužno je da bez odlaganja preda oružje nadležnom organu i isto otuđi u roku od godinu dana ili da u tom roku oružje iznese iz zemlje u skladu sa članom 23. ovog zakona.
Ako fizičko lice ne postupi saglasno st. 5. i 6. ovog člana oružje postaje vlasništvo Republike Srbije.

Uslovi za fizička lica za nabavljanje i držanje oružja iz kategorije B
Član 11


Oružje iz kategorije B mogu nabavljati i držati fizička lica koja:
1) su punoletna;
2) su državljani Republike Srbije ili stalno nastanjeni stranci;
3) su zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja;
4) nisu pravnosnažno osuđivana na kaznu zatvora za krivična dela: protiv života i tela, protiv sloboda i prava čoveka i građanina, protiv polne slobode, protiv braka i porodice, protiv imovine, protiv zdravlja ljudi, protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije, protiv državnih organa, protiv javnog reda i mira, protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili se protiv njih vodi postupak za navedena krivična dela;
5) nisu pravnosnažno kažnjavana u poslednje četiri godine za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira za koje je propisana kazna zatvora i za prekršaje iz ovog zakona;
6) na osnovu bezbednosno-operativne provere u mestu prebivališta, boravišta, mestu rada, svojim ponašanjem ne ukazuju na to da će predstavljati opasnost za sebe ili druge i javni red i mir;
7) su obučena za rukovanje vatrenim oružjem;
8) imaju opravdan razlog i to:
(1) za oružje za ličnu bezbednost iz kategorije B - ukoliko učine verovatnim da bi im mogla biti ugrožena lična bezbednost zbog prirode posla ili drugih okolnosti,
(2) za lovačko oružje kategorije B - dostave dokaz da ispunjavaju uslove za posedovanje lovne karte,
(3) za sportsko oružje - uverenje o aktivnom članstvu u sportskoj streljačkoj organizaciji;
9) imaju uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.


Dakle, na osnovu svega navedenog i na osnovu citiranih zakonskih odredbi, duboko smo ubedjeni da prilikom zamene oružnih listova (rok do marta 2019.) NIJE POTREBNO PRILAGATI UVERENJE ZA OBUKU.

Smatramo da bi Lovački savezi i NAOS morali na osnovu iznesenog tražiti HITNO tumačenje i mišljenje MUP, kako bi se stvari razjasnile i kako ne bi dolazilo do nesporazuma sa službenicima MUP koji rade na predmetima vezanim za oružje!

   
Komentari
468 #11 Predator
dana 20.10.2016. 19:41
Kolega Srem! Nisam siguran da li su radnici MUP-a koji rade na poslovima vezanim za oružje dobili neko zvanično službeno obavještenje ili je bilo samo usmeno, ali znam da im je rečeno da se za bilo kakvo preuzimanje oružja mora posjedovati potvrda o ljekarskom pregledu. http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ost_195006
136 #12 Lala
dana 20.10.2016. 20:55
Sremac, ne piše u zakonu ni da moraš imati razdeljak na desnoj strani, pa onda neko može da kaže da samo tako očešljani mogu da dobiju novi oružni list. Karikiram, ali ako NE PIŠE DA TREBA, kako onda neko može da zahteva i na osnovu čega?
Drugo: šta je sa stečenim pravom? Umesno je poredjenje sa sticanjem prava na upravljanje motornim vozilom (eto kako vladam pravnom terminologijom) i sa sticanjem prava na držanje oružja. Jednom stečeno pravo se ne može retroaktivno menjati i uslovljavati, barem bi tako bilo normalno. Iznosim svoje mišljenje. Nije bitno da li si vozački ispit polagao 1962. godine ili 1989. ili 2002. godine, vozačka dozvola ti daje pravo na upravljanje i 2016. godine, uz lekarski pregled. Ako si stekao pravo na držanje oružja jednom, kako sad drugi uslovi i obaveze da bi zadržao to pravo?
Niko nikom ne trlja nos, niti to preporučujem bilo kome da radi, zato sam i naveo da savezi i NAOS traže hitno tumačenje od MUP, da ne bude nesporazuma.
1032 #13 dreger
dana 21.10.2016. 13:33
Ja sam proletos,pre nego sto je stupio na snagu ovaj novi zakon,isao do MUP-a i tamo coveka valda taj referent za oruzje mi rece da moze da se desi da traze i tu"obuku o b.rukovanju oruzjem"pri zameni oruzanih listova .ja pitam i za one koji imaju oruzje 20-30 god,i nije im bila potrebna ta "obuka"kad su kupovali .on kao pa verovatno,moze da bude sve nesto kao da on o tome odlucuje.
Krenem kuci i svratim u streljacko udruzenje gde se inace i polaze ta "obuka" kazem tamo glavnom coveku o cemu se radi i sta mi rece onaj u MUP-u ,ovaj zatecen,nemoze kaze da veruje"on ti to rekao" pita,pa oni nisu normalni ako to budu trazili rece .
Kaze zna da ce biti dosta skuplje i duze vremenski to polaganje nego dosad,al da nemoze da veruje da ce to traziti i starim lovcima kojima to nije trebalo pri kupovini oruzja.
Prodje neki dan zovem telefonom ponovo MUP trazim odeljenje za oruzje sad se javi neka zenska kazem tako i tako i pitam isto sto i njenog kolegu pre par dana,ona pita "hocete li kupovati novo oruzje"ja kazem -"necu" nego samo kad bude zamena oruzanih listova za ovo oruzje koje imam dali mi treba obuka o rukovanju i za pusku koju sam kupio pre 20 god kad ta obuka nije ni postojala.
Ona kaze "netreba ti onda ,samo u slucaju da hoces kupiti novo oruzje trebace ti i potvrda o rukovanju"
Eto sad verovatno da vam i nije bas jasno kao i meni sto nije,isti MUP dva referenta a razlicito pricaju.
Ko je u pravu videcemo 2019 kad budemo zamenjivali oruzane listove.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 1


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,201,298 posete www.srbijalov.com