Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Fond za razvoj lovstva finansira zaštitare!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Fond za razvoj lovstva finansira zaštitare!
Fond za razvoj lovstva finansira zaštitare!

Šok: Uprava za šume odobrila samozvanim zaštitarima iz DZPPS sredstva iz Fonda za razvoj lovstva!

U prethodnoj vesti smo preneli kakav odnos neki samozvani zaštitari imaju prema pogibiji lovaca i na koji način uopšte tretiraju lovce i lovačka udruženja-korisnike lovišta. Nije prošlo ni 24 sata, a već stiže nova, za mnoge šokantna vest, da je Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede odobrila samovanim zaštitarima sredstva iz Fonda za razvoj lovstva, koji lovci i korisnici lovišta pune svojim uplatama za lovne karte i kroz plaćanje naknade za korišćenje divljači!!! (Klik na sliku uz naslov vesti za uvećanje).

Ovu prosto neverovatnu vest prenose i hvale se time gospoda iz DZPPS, predvodjeni Milanom Ružićem. Istim onim Ružićem koji ima slobodu i mogućnost da v.d. direktora Uprave za šume Sašu Stamatovića budi u 3 ujutro telefonom i da ga dovodi u jedno lovište ranom zorom da mu pokaže postavljenu vabilicu za prepelice (prikazano u zaštitarskom filmu 'Ravnica bez ptica' na RT Vojvodina)!! Vest o odobrenim sredstvima su zaštitari objavili na svojoj Fejsbuk stranici 'Tim za borbu protiv krivolova', a po navodima iz vesti, ugovor su potpisali sa Upravom za šume 31.10.2016.! Objavili su naziv projekta, ali nisu objavili cifru koja im je odobrena! Čudno!?

Projekat za koji su samozvanim zaštitarima odobrena sredstva nosi naziv "Mapiranje, životne potrebe i procena ugroženosti velikog tetreba (Tetrao urogallus), jarebice kamenjarke (Alectoris graeca) i leštarke (Bonasa bonasia) na odabranim područjima istočne i jugozapadne Srbije". Naravno, izvodjenje projekta će se odvijati na terenima u lovištima kojima gazduju i lovačka udruženja i lovci kojima neki simpatizeri i članovi DZPPS žele da se što pre poubijaju i raduju se i smeju pogibiji i nesreći nekog lovca, koje bi lovce neki drugi zaštitarski članovi i simpatizeri želeli malo da osakate, ili da nekim lovcima seku testise, pa sve dotle da nekim od lovaca bi najradje želeli da presude metkom u čelo i slične stvari, da ne ponavljamo šta sve pišu i o čemu imamo sačuvane dokaze.

Evo malo da komentarišemo ovu vest: prvo, bez dinara utrošenih sredstava iz Fonda za razvoj lovstva možemo sa sigurnošću reći koji su rezultati i zaključci zaštitarskog projekta sa onim nazivom kako smo naveli - sve tri vrste koje su predmet projekta što se mapiranja tiče naseljavaju istočne i jugozapadne delove Srbije, pomalo ih ima i na Kosovu (pitati predsednika LSS, zna čovek), a brojnost se ne može utvrditi precizno jer naseljavaju teško pristupačne terene a uz to reč je o pticama koje namerno lete sa mesta na mesto i pride su vrlo oprezne i veoma vešto se kriju i kamufliraju što dodatno otežava utvrdjivanje brojnosti; što se tiče životnih potreba tih vrsta ptica, sa sigurnošću se može reći da im je potrebna pre svega hrana, zatim i čista voda, pa i vazduh (po mogućnosti nezagadjen), i mir u staništu (koji će se malko remetiti izvodjenjem zaštitarskog projekta na terenu); stepen ugroženosti tih vrsta je veoma visok, što je odavno u državi Srbiji prepoznato i potvrdjeno stavljanjem tih vrsta ptica u red strogo zaštićenih vrsta, ali nije loše još jednom to potvrditi pomoću lovačkih para, jel'te... Metode kojima bi se istraživanje moglo vršiti su: prikradanje staništima ptica, osmatranje pomoću dvogleda, audio ili vizuelni kontakt, praćenje jedinki, pronalaženje mesta gneždjenja, pronalazak pretraživanjem terena otpalog perja ili telesnih izlučevina (izmeta) tih vrsta ptica, intervjuisanje lokalnog stanovništva, prikupljanje informacija od lovaca i radnika stručnih službi korisnika lovišta, itd. Nema veze što se dobar deo tih metoda po ZODL (čl.4 t.14) smatra lovom, kad su zaštitari u pitanju to kanda ne važi! Eto u jednom pasusu napisano šta će neki mudraci razvlačiti godinu dana finansirani lovačkim parama!!!

Posebnu pažnju treba obratiti na tetreba kojeg pojedini istaknuti drugovi 'vole da love', kako sami izjavljuju u medijima, pa su se eto izgleda morala izdvojiti sredstva Fonda za razvoj lovstva da se mapiraju tetrebi kako bi eventualno ljubitelji lova na ovu pticu imali jasniju sliku gde da ga traže, da se ne muče ljudi lutajući po šumama i gorama naše zemlje ponosne! Drugi će to da odradi, plaćen lovačkim parama!

Vrlo licemerno deluje zaštitarsko nadanje da će 'ostvariti punu saradnju sa lovačkim organizacijama' na terenu! Prevedeno sa diplomatskog rečnika ovo znači da će zaštitari vršljati po lovištima kad god im se ćefne, a da će od lovaca i radnika stručnih službi korisnika lovišta tražiti da im budu pomagači i vodiči, tj. da obave glavni posao umesto onih koji baš nisu navikli da gaze po terenu! Predlažemo da se u okviru izvodjenja projekta pri svakom izlasku u lovište svaki 'projektant' zaštitarski zaduži sa rancem punim hrane za divljač, pa kad već bazaju po terenu neka iznesu hranu za divljač - ide zima, treba pomoći ugroženim pticama. Šta je za takve momčine zaštitarske ranac sa 15-20 kila hrane, po snegu? Ako su u pitanju zaštitarke-žene, onda iz obzirnosti prema damama njihov ranac neka bude sa 10 kg hrane, treba biti kavaljer, red je!

Sigurni smo da će lovci biti oduševljeni što će im u goste u lovišta doći i doaziti godinu dana zaštitari iz DZPPS da realizuju jedan ovakav do sada nevidjen epohalan projekat, naročito posle kvaifikacija koje su Ružić i ekipa iznosili za lovce u Srbiji generalno! Posebnu radost i entuzijazam za pružanje pomoći DZPPS kod lovaca (od kojih zaštitari očekuju 'punu saradnju' ) sigurno izaziva namera zaštitara da se lov u Srbiji potpuno zabrani po albanskom scenariju, tim pre će saradnja biti uspešnija, lovci prosto obožavaju da ih neko ... u glavu, i takvima najviše pomažu! Mazohizam možda? To sa zabranom lova u Srbiji je javno izneta želja, i to smo i objavili ranije kada smo preneli tekst koji je potpisala koalicija organizacija za zaštitu. Takodje, zbog ranijih pretnji, predlažemo da domaćini lovci ipak oblače pancir gaće (zaštita testisa od odsecanja) a ne bi bilo loše i da se lovci ne saginju da vezuju pertle ili oblače čizme dok im je neko od zaštitara iza ledja, nikad se ne zna šta kome od zaštitara može pasti na pamet, imajući u vidu njihovu želju za 'punom saradnjom' i šta oni pod tim podrazumevaju... Godinu dana izvodjenja projekta je dug period, pa možda se desi da se neka zaštitarka zagleda u nekog lovca, pa se iz projekta izrodi i brak zaštitarke i lovca? Kumovi: Šormaz i Milan Ružić! Stari svat Stamatović! Barjaktar Aca Radosavljević! Muzikom da komanduje Beuković, on je bio profesor nekim zaštitarima pa možda zna koja pesma ih pogadja, a iskusan je po pitanju muzike na slavljima! Milovančev da kao lekar ukaže prvu pomoć svatovima koji bi egzaltirani dogadjajem preterali sa pićem! Tomica Radosavljević da bude posrednik u običaju 'kupovine' mlade a sredstva za tu kupovinu da obezbedi Fond za razvoj lovstva! LU Niš i Braca Ćirković predsednik će dati konja da vuče kola sa mladencima, imaju ga već, kupljeno parama Fonda! Lovni inspektori da budu u svečanom horu na crkvenom venčanju! ... Dobra ideja? Kakav bi to spektakl bio! Ono što ne bi valjalo da se desi ako bi se neki zaštitar muški zagledao u lovca, onda mož' da bidne svašta, branili bi kolege, čuvali bi im ledja, naročito njihov donji deo!

Da se uozbiljimo: odobravanje sredstava iz Fonda za razvoj lovstva za imaginarne projekte sa teško proverljivim rezultatima i značajem polako počinje da biva praksa u Upravi za šume. Sve više se sredstava koje lovci i korisnici lovišta unose u taj Fond dodeljuje na konkursu onima koji ne gazduju lovištem i divljači! Kao da su lovci i lovni radnici po lovačkim organizacijama koji pune Fond za razvoj lovstva maloumni i nesposobni i ne znaju šta im je potrebno u lovištu, pa im trebaju veliki teoretičari koji teško da su lovište pregazili (u Srbiji ima sjajan izraz za takve: mudroseri) da im objasne šta i kako treba da rade - slična ili ista priča kao sa onim čuvenim NIR (naučno istraživački rad) po lovačkim savezima preko čega su se godinama ispumpavale debele pare za imaginarne stvari od kojih niko nije imao vajde, ni lovci ni divljač! Tako sad imamo 'deža vi' (već vidjeno) ali na jednom drugom nivou - i opet sa lovačkim parama! Najmanje para se odvaja za unos i povećanje brojnosti divljači, pa i lovac pripravnik zna da ako nema divljači, neće biti ni lova a bogami ni lovaca u lovištima! Džaba čeke, lovačke kuće, fazanerije i volijere, lovački domovi, džaba razna utvrdjivanja metodologije i mapiranja i ustanovljenja potreba, sve je džaba ako divljači nema! A nema je, jednostavno nestaje, iako se u papirima i statistikama prikazuje ponekad i nešto drugo. Kad nema divljači, neće bit ni lovaca! U tom smislu bi bilo vrlo zanimljivo da se javno objavi šta je za lovstvo Srbije rečeno u Briselu na konferenciji FACE i kako smo okarakterisani oko lovstva od strane belgijskog učesnika, bivšeg sekretara FACE!? Pitajte Šormaza, ako sme da kaže!

I još par reči oko Fonda za razvoj lovstva i podele sredstava: na samom početku pri formiranju Fonda stvari su još kako-tako funkcionisale relativno uredno, dok večiti (a i neki novi) abonenti na lovačke pare nisu shvatili da imaju novi izvor na kom mogu da se napoje. Tu i tamo su tako  finansirane uz sumnjivu dokumentaciju čak i pravljenje nekih privatnih TV (Lorist, npr.) za kupovinu opreme za TV studio. Kako je vreme odmicalo tako se transparentnost u radu Fonda za razvoj lovstva izgubila (zlobnici bi rekli da čak i Maca Diskrecija radi transparentnije od Fonda za razvoj lovstva), konkursi se objavljuju suprotno odlukama tamo gde ne treba, rokovi se skraćuju, a finansira se sve i svašta, rezultati se ne objavljuju više, pa se čak dešava i da u Komisiji za dodelu sredstava sedi čovek koji je istovremeno i učesnik na konkursu! Epilog: arče se pare na svašta, lovci pojma nemaju šta se dešava jer se rezultati konkursa uglavnom ne objavljuju, a o sadržaju finansiranih projekata može samo da se nagadja! Dokle će se finansirati projekti pojedinaca ili grupa koji nisu korisnici lovišta i koji u Fond za razvoj lovstva ne unose ni jedan dinar, ali zato obilato koriste lovačke pare direktno tako umanjujući sumu koja bi se mogla koristiti za unos divljači ili hranu za divljač? Svaki gradjanin Srbije plaća neki porez, ali zato ima pravo i da koristi benefite koje mu država omogućava tim parama od poreza: školstvo, zdravstvo, odbranu... Tako bi trebalo da radi i Fond za razvoj lovstva koji radi na principu solidarnosti: ko uplaćuje sredstva u Fond, može i da ih koristi, ostali neka traže druge izvore finansiranja! Tu je suština problema i tu je rešenje!!! U jednoj jedinoj rečenici! Medjutim, Fond za razvoj lovstva sada koriste svi živi kome padne na pamet, pa evo sada i ovi zaštitari koji su direktno protiv lova i lovaca!? Apsurdna i bizarna situacija sa finansiranjem zaštitara koji su protiv lovaca i za zabranu lova sredstvima iz FOnda za razvoj lovstva - to bi moglo da se uporedi sa situacijom kao kad bi avionima NATO koji su nas '99. bombardovali upravo mi tada sipali gorivo u Batajnici, npr.!

Da li je neko nekad video kriterijume po kojima se neki projekat proglašava značajnim za razvoj lovstva i po tom osnovu finansira, ili je to ostavljeno na volju i procenu nekolicini članova Komisije u Upravi za šume od kojih su neki stalni, a neki se menjaju? Šta je to izuzetno značajno u zaštitarskom radu - da nije želja za potpunu zabranu lova u Srbiji?

Da li neko stvarno misli da je narod blesav i da ne vidi šta se radi? Pandorina kutija lovstva Srbije će pre ili kasnije morati biti otvorena.

      
Komentari
2585 #21 davorcalic
dana 04.11.2016. 17:57
kod mene je na screenshot-u piše 4.800.000 din... lažovi jedni, sad je manje, a?.... još piše "a to vas boli"...pa ako je 480.000 onda ste vi u velikim bolovima...
2092 #22 kaludra
dana 04.11.2016. 21:01
ja jedino to mogu da vidim kao mito, korupciju
ja tebi toliko, a ti meni toliko.
114 #23 Cadara
dana 05.11.2016. 11:12
Nemože se tu ništa uraditi, koliko sam razumeo Uprava za šume je dodelila sredstva Društvu za zaštitu ptica za svoj projekat i za svoje potrebe.
E sad taj novac u Zakonu lepo piše namenjen je onima koji i uplaćuju za unapređenje lovišta, lovstva i sve vezano za korisnike lovišta koji i pune ta budžetna sredstva. U tu svrhu i Uprava za šume ne bi smela koriostiti ta sredstva za svoje potrebe, već se oni finansiraju iz svojih sredstava od države pa neka i te projekte i istraživanja naplate odatle.
Tu bez krivične prijave nevredi ništa gde bi se utvrdilo ima li osnova za tužilaštvo i podizanje optužnice ili ne.... a to mora tim pravnika da sagleda....
136 #24 Lala
dana 06.11.2016. 07:11
E ovako će kilavi zaštitari mapirati tetreba po Srbiji! A ne bi bilo loše da povedu i svoje mentore i pomagače da i oni preuzmu deo tereta na svoja ledja, naročito na donji deo!Pozdrav za Ružića, njegove sledbenike i mentore.
732 #25 bogoljub
dana 06.11.2016. 20:02
Nije to malo para daće oni što šta sem dupeta za te pare.Dragoljupe
716 #26 DakiNS
dana 06.11.2016. 20:25
Čitam dva puta i ne verujem šta sam pročitao . Mislim da je krajnje vreme da se gasi LSS, LSV I ostali LS. Ne zaslužuju da se tako zovu !!! A što se tiče Uprave za Šume i nadležnog ministarstva , sada sam siguran da aktuelna vlast radi na gušenju lovstva (nakaradni zakoni , pravilnici a još više postupci) , i siguran sam šta mi je činiti na sledećim izborima. Na žalost morao sam pomenuti politiku , ali to je samo reakcija na politizovanje lovstva , koje su oni prvi uradili.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,309,866 posete www.srbijalov.com