Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Zaštitari 3. deo


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Zaštitari 3. deo
Zaštitari 3. deo

Zaštitari i pare 3.deo - od koga tražiti, a od koga dobiti sredstva?!

Pažljivim pregledom dokumentacije za prijavu na konkurs za dobijanje sredstava uočili smo jednu pravu pikanteriju, takoreći specijalitet kuhinje: samozvani zaštitari iz DZPPS su sredstva za svoj izmišljeni projekat tražili od budžetskog Fonda za šume, a sredstva su im odobrena iz Fonda za razvoj lovstva!!! Ako 'koza laže, rog ne laže' - pogledajte stranicu br.2 iz prijave za konkurs klikom na sliku uz naslov ove vesti - zaokruženo crvenom bojom (klik na sliku za uvećanje)!!! Kako je ovo moguće da se desi? Tražiš pare iz jednog fonda bez ikakvog osnova i konkursa, a onda ničim izazvan dobiješ pare iz drugog fonda Uprave za šume na koji nisi konkurisao!?! Uz sve propuste koji su napravljeni još i ovo?!? Brljotina par ekselans!!! Da zlo bude veće, cela greška je nastala prilikom pravljenja prijavnog obrasca na sajtu Uprave za šume http://www.upravazasume.gov.rs/konkurs-za-raspodelu-sredstava-za-razvoj-lovstva-republike-srbije-u-lovnoj-2016-2017/ - što znači da su sve prijave na ovaj konkurs sa istom velikom greškom!!! A na osnovu takvih prijava sa velikom greškom su sklapani ugovori o dodeli sredstava iz Fonda  za razvoj lovstva!

Ovo je dokaz da je onaj koji je pregledao konkursnu dokumentaciju vrlo slabo uradio svoj posao, i da ovu očiglednu grešku nije uočio, to je jedna opcija; druga opcija je još gora, a to je da je greška u konkursnoj dokumentaciji uočena ali da je tolerisana svesno samo da bi se pare ugurale za baš taj projekat i baš tom aplikantu! Treća opcija je da niko nije ni gledao u dokumentaciju nego da su sredstva deljena šacometrijski bez ikakvih kriterijuma, po sistemu traži 2,3 miliona, dobićeš 1,5 milion, malo telefoniraj, urgiraj kod pravih ljudi i Bog da te vidi!!! A lovce i korisnike lovišta ko šiša! Neki od njih samo tu nešto piskaraju po internetu... Imamo pouzdana saznanja da su lovački projekti nekih LU odbacivani zbog minornih formalnih nedostataka, ali se zato gospodi zaštitarima iz DZPPS široko gleda kroz prste pa im se odobre sredstva iz Fonda za lovstvo i kad ne konkurišu formalno!!!

Projekat je potpisao kao rukovodilac projekta Milan RUžić, koji je istovremeno i ovlašćeno lice DZPPS. Da li može da odgovara zbog ovakve brljotine u podnetoj dokumentaciji? Ne može, jer mogao je on napisati projekat pod nazivom 'Ivica i Marica', takav projekat je trebao biti odbačen od strane onih koji su činili Komisiju za odobravanje projekta (ako je takva Komisija uopšte i postojala?), da su savesno radili svoj posao. Komisija to nije uočila i nije uradila ono što joj je bila dužnost - da obradi sve zahteve koji ispunjavaju kriterijume konkursa Fonda za lovstvo, a da odbaci one koji su neuredni, nepotpuni, zakasneli ili ih podnosi onaj koji nema pravo da učestvuje na konkursu! Da li je bilo selektivnog pristupa prijavama na konkurs, možemo posle svega osnovano da sumnjamo! Ali bez sumnje je da neko nije savesno radio pre svega prilikom pravljenja prijavnog obrasca, pa onda prilikom postavljanja takvog obrasca u javnu potrebu za konkurisanje, i na kraju odobravanja projekata podnetih sa takvom greškom u prijavnom obrascu!

Milan Ružić je lepo nasankao gospodu iz Uprave za šume, a posebno je nasankao potpisnika ugovora, v.d direktora Uprave za šume Sašu Stamatovića i šefa odseka za lovstvo Acu Radosavljevića, jer im je uvalio kukavičje jaje koje oni nisu primetili, zbog čega će se dvojica pomenutih verovatno zacrveneti barem, ako ne pred ogledalom onda barem pred drugim ljudima! Samo vi gospodo paktujte sa zaštitarima i delite lovačke novce kojekome, evo kako vam se vrati!

Šta će na sve ovo da kaže prepodobni Milan Ružić, koji se onoliko istresao i na lovce i na sve redom koji imaju veze sa lovcima i lovstvom u prethodnom periodu, i koji je poleteo previsoko, možda uz pomoć nekih koji su ga lansirali! Pad na zemlju ume da bude bolan čak i kad imaš rezervni padobran! Zanimljiva je u svemu ovome uloga bivšeg pokrajinskog sekretara za ekologiju dr Slobodadna Puzovića, a sada na jednoj od rukovodećih funkcija u pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode. Postavićemo jedno logično pitanje: zbog čega su istraživanja i mapiranje tetreba, leštarki i jarebice kamenjarke kao strogo zaštićenih vrsta poverene baš NVO DZPPS? Ako ovakve poslove radi jedna NVO, šta će nam onda Republički  i Pokrajinski zavodi za zaštitu prirode? Zašto se oni kao referentne ustanove ne bave tim istraživanjima, nego se van svake logike njihov posao poverava NVO DZPPS, koji uz sve navedeno posluje sa gubitkom? Da li vezu i razlog za takav potez treba tražiti u činjenici da je dr Puzović koji je jedan od učesnika zaštitarskog projekta istovremeno i jedan od rukovodilaca u pokrajinskom Zavodu i to baš u sektoru zaštite prirode pa samim tim i strogo zaštićenih vrsta? Da li možda dr Puzović svom pulenu Ružiću a i sebi na neki način omogućava lukrativne angažmane po osnovu izmišljenih/zamišljenih projekata plaćane budžetskim parama, koje kad jednom legnu na zaštitarski račun teško da neko može kontrolisati? Ne znamo odgovore, ali ih neki drugi sigurno znaju - da smrducka cela ova situacija na nešto loše, smrducka!

Da rezimiramo dosadašnje činjenice oko dodele sredstava iz Fonda za razvoj lovstva zaštitarima iz DZPPS: kao prvo, nisu ispoštovani uslovi iz konkursa pa su sredstva data onima koji nemaju pravo učešća; drugo, sredstva su odobrena onima koji u svojoj registraciji nemaju u opisu nikakve veze sa lovstvom i unapredjenjem divljači i lovstva (unapredjenje obe stvari, ne svaka posebno!); treće, sredstva su odobrena za vršenje poslova i radnji koje po definiciji iz ZODL predstavljaju lov divljači, a povereno je da te radnje vrše lica koja nemaju položen lovački ispit, koji ne mogu ući u lovište bez dozvole korisnika i koji tu dozvolu ne mogu dobiti od korisnika lovišta jer ne ispunjavaju uslove za stavljanje na dozvolu; i četvrto, kao vrhunska brljotina, zahtev za dodelu sredstava po projektu je podnet Fondu za šume a sredstva su odobrena iz Fonda za razvoj lovstva!!!

Neko se baš zaigrao sa Fondom za razvoj lovstva...

Zbog svega što je navedeno, zbog drastičnih propusta u konkursnoj proceduri, zbog načina kako je objavljen sam Konkurs, zbog grešaka u dokumentaciji, kratkih rokova, i zbog velikog uznemirenja lovačke javnosti koje je nastalo posle informacije o dodeli sredstava zaštitarima, smatramo da bi najpametnije i najbolje za sve bilo da Uprava za šume raskine Ugovor o dodeli sredstava potpisan sa DZPPS i sve ostale ugovore potpisane po ovom konkursu Fonda za razvoj lovstva zbog ništavosti (sklopljeni na osnovu prijava sa greškom - Fond za šume), da se ceo konkurs za dodelu sredstava ponovi, a da zaštitari uplaćeni novac lepo vrate u Fond za razvoj lovstva, i da se više ne usude da jednu ružnu reč javno kažu za lovce, niti da se ikad više primaknu sredstvima koje lovci i korisnici lovišta uplaćuju u Fond za razvoj lovstva.

U suprotnom, ukoliko se ovaj konkretni ugovor i kompletan konkurs ne poništi i sredstva ne vrate u Fond, verujemo da nadležni znaju šta bi moglo da se očekuje! Krčag ide na vodu dok se ne razbije, a dodela lovačkih para zaštitarima jeste kap koja je prevršila čašu lovačkog nezadovoljstva.

Nastavićemo da zahtevamo da se svi sumnjivi ugovori i raznorazni odobreni projekti objave javno - i sa zadovoljstvom ćemo svaki od sumnjivih ugovora pažljivo pročešljati, kao što smo to činili i ranije i upozoravali na nepravilnosti kojih je itekako bilo. Zaštitare smo raskrinkali, a neka se spremi ... Ko je ono pominjao Pandorinu kutiju u lovstvu Srbije? E pa priličan broj stvari iz te kutije sa brljotinama nadležnih se nalazi baš u upisima iz ranijih godina na Srbijalov portalu i u arhivi - tražili ste, gledajte!

Na potezu su nadležni iz Uprave za šume: izvolite pa rešite problem koji ste napravili!

          
Komentari
136 #1 Lala
dana 08.11.2016. 00:36
Gde su sada one brojne 'lovačke veličine', zašto se ne oglase? Gde su oni experti lovstva koji se godinama motaju oko Uprave za šume i oko pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu? Gde su da brane deformisan sistem u čijem stvaranju su i sami učestvovali? NEMA IH NIGDE!!! NI REČ DA ZUCNU!!! Rasturili ih forumaši, a tek smo počeli...
A Srbijalov portal ti isti kreatori izvitoperenog sistema znaju da pljunu kad god im zgodno dodje! Neka, samo neka pljuju u vis, po zakonu gravitacije njihova pljuvačka im se vraća u lice!
Gde su predsednici svih saveza koji se busaju u grudi junačke da brane interese lovaca i lovstva? Gde su majstori iz senke, večiti abonenti na tudje pare, dvonožni predatori čiji plen su lovačke pare? Gde su samozvane perjanice lovnog novinarstva, da jednu reč napišu o ovom cirkusu? Sram vas bilo sve redom!!!
Da li iko od njih ima mooda da reaguje,jednu reč da kaže? Onog koji reaguje na ovo ja ću prvi pozdraviti i iskazati mu respekt! Ali nema ništa od toga...

Srbijalov ako se sete, sete, ako ne, to je bila naša lovačka dužnost da raskrinkamo iluzioniste.
1433 #2 tomo vrbas
dana 08.11.2016. 00:51
Kazu nasi stari:"Vrana,vrani oci ne vadi" tako da reakciju ovih nasih cavki tesko da cemo videti.Urotila se bagra pa grabe dok jos mogu verovatno vele ma kad brod tone treba ga olaksati da sto duze ostane na povrsini!
716 #3 DakiNS
dana 08.11.2016. 07:30
Da li je tačno da fizičko lice može podneti krivičnu prijavu za udruženi zločinački poduhvat protiv njih , člak i anonimno?
665 #4 gavra bakos
dana 08.11.2016. 09:47
Pa dobro , ajde da vidimo šta bismo mi Lovci mogli da uradimo? Preko naših LU , LSS i LSV sigurno ništa!Pa ajde onda da se ovde udružimo i sačinimo Peticiju koju ćemo zvanično poslati nadležnima u ministarstvo i ministru . U peticiji ćemo izneti sve uočene nepravilnosti i tražiti da se sporni ugovor hitno raskine.Lalo, izvini ,ali možeš li ti to da organizuješ . Ja i moje klege ćemo rado potpisti ovako nešto.
Gavra
136 #5 Lala
dana 08.11.2016. 10:22
Gavro, uz dužno poštovanje, ali ne pada mi na pamet da se upuštam u organizaciju bilo čega. Shvatite da Srbijalov portal i njegov forum jeste samo mesto gde se mogu iznositi mišljenja, informacije i LIČNI stavovi.
To što je Srbijalov postao pouzdan partner lovcima i neko kome se veruje, jeste posledica toga što ne jurimo profit i nismo materjalno zainteresovani niti jurimo privilegije, nego smo isključivo zainteresovani za razvoj i unapredjenje lovstva, i za prestanak pravljenja svih vrsta brljotina, počev od krivolova i lovokradje preko manipuacije ljudima-lovcima, do brljanja svih vrsta i sa divljači i sa parama i sa privilegijama...

Organizovanje bilo čega značilo bi mogućnost da se npr. iza mojih, Sremčevih, Dakijevih ili bilo čijih ledja mogu provući i neke protuve kojima je lični interes primaran, a ja u takvu situaciju neće sebe da dovedem. Znam ja da je 95% forumaša časno, ali onih 5% uvek može da napravi veliku štetu.
Dakle, ovde svako govori i radi u svoje ime. Uputite dopis Upravi za šume svako pojedinačno, ako smatrate da oni ne znaju šta se desilo i šta to znači što su uradili. Znaju, itekako!
Ovo sa konkursom je otišlo veoma daleko, i posledice mogu da budu vrlo ozbiljne. Forumaši su javno rekli 'car je go!'. Pa zar je za to potrebna neka specijalna obuka, organizacija ili lična hrabrost? Neka razmišljaju o posledicama oni koji primaju platu da vode lovstvo, oni kojima je dato pravo da u naše ime donose odluke. E pa te odluke moraju biti u NAŠEM, lovačkom interesu a ne u interesu nekog Ružića, Puzovića, Jeremije, Šormaza... da ne redjam sad imena. Kad lovci to shvate da nisu ljudi u upravama i na funkcijama tu zbog sebe nego zbog nas lovaca, a da nismo mi lovci tu zbog njih, onda će se situacija popraviti, pa neće biti tog Ružića koji će moći da zamuti vodu i ćapi svoj plen.
665 #6 gavra bakos
dana 08.11.2016. 10:43
U redu Lalo, znao sam da ćeš mi tako odgovoriti, zato sam ti i napisao ono "izvini". No problem je da oni koje si prozvao neće učiniti ništa! Ja kao pojidinac i pojedinačne prijave neće doneti rezultate. ROBLEM JE ,KAO I U OPŠTE U OVOM SISTEMU DA NAMA TREBA VOĐA! Neko ko će nas organizovati ,ali neko iz naših redova. Za sada smo stado bez ovna predvodnika i zato lutamo i lajemo na vetar. ranije sam napisao za sličnu peticiju za smenu Šormaza , ali ju je vetar oduvao. Ljudi dok ne uzmemo g.motke u ruke tako će nam ići. sagnuli smo glave ,gunđamo a oni i dalje rade po svome.jedno rečju KUKAVICE SMO!
114 #7 Cadara
dana 08.11.2016. 10:50
To se radi na sledeći način: inače metoda je proverena, naučno dokazana i zove se Ephar metoda.
1. korak. napiše se krivična prijava sa svim dokazima.
2. korak ista se odštampa u više primeraka i pošalje na više adresa i to:
a) MUP Republike srbije, Beograd
b) MUP republike Srbije - APV, Novi Sad
c) MUP Policijska uprava - sedište počinioca krivičnog dela (imena iz krivične prijave)
d) Ministarstvo poljoprivrede ... republike Srbije - odsek inspekcijskih službi
e) Pokrajinski sekretarijat MPŠV ... odsek inspekcijskih službi.
f) Tužilaštvu - nadležnom za konkretnu krivičnu prijavu.
5 adresa.
E kada je mnogo lica odgovornih upoznato šta se radi, tu već teško može doći do zataškavanja ili eventualnog ne reagovanja. LSS, LSV ne bi trebalo ništa obaveštavati jer ionako ne reaguju.
Budite uvereni ako je zaista načinjen propust i ako je sve tačno što se ovde navodi da će u najgorem slučaju konkurs biti proglašen nevažećim i ponovljen, a u najboljem slučaju pored svega i odgovorni napokon i odgovarati za učinjene propuste namerne i/ili nenamerne....
Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.
665 #8 gavra bakos
dana 08.11.2016. 12:42
Budite uvereni ako je zaista načinjen propust i ako je sve tačno što se ovde navodi da će u najgorem slučaju konkurs biti proglašen nevažećim i ponovljen, a u najboljem slučaju pored svega i odgovorni napokon i odgovarati za učinjene propuste namerne i/ili nenamerne....

E baš si me uverio.......
114 #9 Cadara
dana 08.11.2016. 13:48
Pa presavi tabak i napiši krivičnu prijavu na osnovu svih podataka koji se iznose i pošalji ih na ovih 5 adresa istovremeno. Ako je načinjeno krivično delo, privredni prestup ili prekršaj, nisam pravnik, sigurno će biti procesuirani.
Bar smatram da nismo toliko banana država da se ne reaguje na ovo.
Nisam upoznat sa celim slučajem već evo ovde što sam pročitao. Ko ima sva ta dokumenta uz konsultaciju sa pravnicima treba da sašije prijavu.
136 #10 Lala
dana 09.11.2016. 22:32
Cadara, lepo si napisao komentar sa adresama na koje se treba obratiti kako bi se podrobno ispitalo šta se sve dešavalo oko ovog konkursa i oko Fonda za razvoj lovstva - veoma dobar komentar i ispravno razmišjanje. ALi mi jedna stvar nije jasna: ako sve to već znaš, zašto ne uradiš ono što si napisao, nego upućuješ druge da to urade?
Ko ima dokumenta? Pa ima ih Uprava za šume koja ih je na moj lični zahtev na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja prosledila MENI, a ja sam ih tako dobijene podelio sa javnošću.
I posle svega što vam serviram, očekuje se da ja uradim sve sam? Svi pametni pa savetuju, a niko da uradi nešto konkretno? E pa ja radim konkretno, ali izgleda ni to nije dovoljno da neko priskoči i malo pomogne, nego svi posmatrači sa logikom 'ako Lala uspe da uradi nešto, dobro je, ako ne uradi, ništa nismo izgubili jer je ionako sve loše'.
Za'ebite tu logiku. Pismeni ste svi dovoljno da napravite dopis nadležnima i da se potpišete ispod zahteva, imate telefone, računare, pa kontaktirajte nadležne... Aaaaaa, kapiram!!! Problem je u potpisu!? Treba poturiti ledja malo i isturiti guzu? Svi se sve slažu ali samo do momenta kad treba uraditi nešto pod svojim imenom i prezimenom, onda nam sigurnije deluje anonimnost, ne bi da se ističemo delima? Da, da...
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,309,709 posete www.srbijalov.com