Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Divlje svinje prave štetu poljoprivrednicima


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Divlje svinje prave štetu poljoprivrednicima
Divlje svinje prave štetu poljoprivrednicima

Žitelji sela Vukomanovo kod Niša žale se da divlje svinje, koje je niško lovačko udruženje pustilo na prostor gde se nalaze njihove njive i bašte, uništavaju useve.

Dragan Jovanović svakodnevno obrađuje njive, vinograd, bašte, ulaže koliko god je potrebno, pa je sada revoltiran zbog štete koju su njegovim usevima nanele divlje svinje.

"Ja sam podigao kredit da bih mogao da kupim đubrivo i seme. Međutim, sada je pričinjena totalna šteta", žali se Dragan Jovanović iz sela Vukomanovo.

U Lovačkom udruženju kažu da su tu naselili dve divlje krmače i dva vepra i proglasili teren zabranjenim za lov, kako bi održali fond te divljači. Poručuju da naseljavanja narednih godina neće biti.

"Takođe smo se osigurali od štete koja je do sada prouzrokovana, u zajedničkoj akciji sa osiguravajućom kućom. Pozivali smo i poljoprivrednike na povremene edukacije – kako da zaštite useve, ali je odziv bio vrlo mali", objašnjava Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog udruženja iz Niša.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su osim lovačkih udruženja, koja su osigurala useve, i vlasnici imanja dužni da se pridržavaju mera za sprečavanje šteta od divljači, kao što su postavljanje ograda i plašilica. Objašnjavaju da svako lovište čine i državne i privatne parcele, a Udruženje samo određuje područje gde će naseliti divljač iz uzgajališta. Dakle, sve je po zakonu – ipak slaba uteha za ove poljoprivrednike.

"Ono se umilelo po kukuruzu, po vinogradu, ne možemo da ih izbrojimo. Štetu sam prijavio Lovačkom udruženju. Oni kažu da ne sme da se ubija divlja svinja, jer je zakonom zaštićena. Da se te divlje svinje presele tamo gde im je mesto. Ne ovde gde mi obrađujemo, nego nadomak sela je planina Seličevica", kažu meštani ovog mesta.

Lovačko udruženje izmestiće hranilice prema planini kako bi se divljač povukla van njiva. A poljoprivrednicima ostaje da se strpe i ne posežu za oružjem, jer je zaprećena kazna za krivolov do milion dinara, a ukoliko se prekršilac uhvati sa odstreljenom divljači – i do tri godine zatvora.

Izvor: RTS

   
Komentari
1564 #1 Vuki
dana 17.08.2017. 18:31
U ne prikladna stanista za uzgoj d.svinja ubrajaju se podrucja I lovista nepravilnog jako izduzenog I uskog oblika , koje svom svojom duzinom izlaze na poljoprivredne kulture.To su podrucja gde je sumski kompleks isprekidan sastavljen od malih sumica,lugova neznatnih povrsina,medjusobno dislociranih I odvojenih poljskim zasadima.U nepogodna stanista ubrajaju se ; -sumski kompleksi planinskih borealnih stanista Tetrebskih vrsta,cistih I mesovitih cetinarskih suma iznad 1000mNV.
-sumski kompleksi mladih liscarskih suma na vecim povrsinama,intenzivni zasadi ,meliorisana degradirana stanista.
-sumski kompleksi degradiranih suma na ispranim plitkim zemljistima I serpentinskom geopodlogom
Ukupno uzevsi neprikladna stanista su ona podrucja I lovista u kojima je ucesce suma ispod 25% povrsine. Na takvim podrucjima plansko gazdovanje d.svinjom u Ceskoj I Nemackoj nije dozvoljeno ,vec se d.svinja smatra nepozeljnom vrstom I lov- odstrel je dozvoljen bez ogranicenja I strukturne dinamike.
Prilikom reonizacije podrucja I podele prostora na prikladna I ne prikladna stanista I kategorizacije uslova za zivot lovne divljaci radi klasifikovanja teritorije, kod ne prikladnih stanista definisu se prirodni uslovi kao granicni I pesimalno-destruktivni, gde je realni prirast neznatan ili jednak nuli , a opstanak odredjene vrste divljaci nemoguc bez intenzivne intervencije coveka ili je loviste zbog ekstremnih faktora nenastanjeno u vecoj polovini godine. U privrednom pogledu ovoj kategoriji pripadaju stanista na kojima privredne funkcije iskljucuju mogucnost gajenja odredjene vreste divljaci , jer njeno prisustvo onemogucuje odvijanje onih delatnosti ,kojima je posmatrana teritorija iskljucivo namenjena.
1564 #2 Vuki
dana 17.08.2017. 18:35
Tendencija kretanja brojnosti I ulova d.svinja poslednje decenije u mnogim zemljama u okruzenju I kod nas pokazuju trend konstantnog uvecanja.Prosecan ulov u odredjenim oblastima krece se od 27 -45 grla na 1000ha lovista.Predstavicemo vam pregled brojnosti I odstrela u Ceskoj za poslednjih 5 godina da bi se uocila stvarnost ekspanzije I nemogucnosti kontrole rasta populacije.
2009 2010 2011 2012 2013 godine
Prolecna brojno stanje maticni fond
57880 60389 59295 64848 59175
Godisnji ostvaren odstrel po godinama
121690 144184 109383 185176 152250
Iz predhodne tabele vidi se da je stvarni izvrseni odstrel 200-300% veci u odnosu na maticni fond utvrdjen prebrojavanjem.Prema reonizaciji I tipologiji lovista u Ceskoj utvrdjeno je da d.svinja moze da zivi na 920330ha u slobodnoj prirodi od I-IV boniteta stanista od celokupnih 3,9 milion.ha poljskih I 2,58milion.ha sumskih povrsina.Ukupno za celu Republiku na toj povrsini normirano je brojno stanje maticnog fonda od 8161 grlo prosecno 0,85 grla na 100ha.Kao sto vidimo iz zvanicne statistike stvarno brojno stanje je 7-8 puta vece od predvidjenog.
Ako uporedimo podatke iz nase zemlje za 2012/13god koji su zvanicni iz nacrta strategije razvoja lovstva Republike Srbije ,obzirom da su povrsine priblizne 15%+/_ vidimo sledece:

Brojno stanje plansko I odstrel 2012/13 Srbija bez pokr. Vojvodina Ukupno
Optimalni fond po planskim dok. 15836 9208 25044
Maticni fond utvr.brojanjem 2012 14354 7083 21437
Planirani odstrel po plan.dok. GPG 5967 4931 10898
Realizovan ostvaren odstrel lovne god. 3699 4476 8145
Analizom prezentovanih podataka vidi se da nesto manjka.Ako se u Srbiji ,odstrel planira na 37- 53% od optimalnog fonda , a realizuje 25- 63% od maticnog fonda opet predstavlja male brojke koje su daleko od moguceg.Da li je u Srbiji prirast manji nego u Ceskoj ili Nemackoj. Prema Bridermanu u prosecnim godinama svaka oplodjena svinja 2+odgoji prosecno 5,5-6,5 praseta.Stoga se koriscenje u normalnim godinama planira 140-150% od maticnog fonda.U predhodnom petogodisnjem periodu u Ceskoj odstrel d.svinja je ostvarivan sa 185 - 285% od maticnog fonda u prolece.
1564 #3 Vuki
dana 17.08.2017. 18:36
Kao sto vidimo brojno stanje mat.fonda u Srbiji je 2012god iznosilo 91% od optimalnog fonda po planskim dokumentima I vec sledece godine uspostavljen je optimum .Medjutim sta se desava u stvarnosti , da li se stedi na brojnom stanju prikrivajuci se stvarni maticni fond ili je prirast opterecen velikim gubicima od zveri I stradanja, a mozda I nase svinje manje nose od srednjeevropskih.Bez obzira na sve, veliku produktivnost vrste , pojavljivanje na novim stanistima prikladnim ili ne,planiranjem sa manjim koeficientima prirasta I odstrela od stvarnih I potrebnih,pricinjavanjem velikih steta na usevima u poljoprivredi I u odnosu sa drugim vrstama divljaci I ptica , zelje nasih lovaca su sve vece I vece za povecanjem brojnosti I lovom d.svinja.Upravo te zelje nasih svinjara se ispunjavaju I preko Fonda za lovstvo koga svake godine deli Ministarstvo poljoprivrede I zivotne sredine preko pompeznih projekata za povecanje fondova d.svinja preko izgradnje uzgajalista repro centara.Tako je u 2013godini izdvojeno 11mil.din . za objekte u Topoli,Knicu ,Guci I Uzicu, a za 2014god.izvestaj jos nije objavljen.Postavlja se pitanje da li su to adekvatna I prikladna stanista koja odgovaraju kategorizaciji prikladnih sumskih kompleksa ,kada se ovi objekti nalaze u Sumadiji sa nedovoljnim stepenom sumovitosti u poljoprivrednom regionu.Manija za podiznjem uzgajalista za d.svinje se I dalje nastavlja u Toplickom I Niskom kraju I tako svinjarijama u lovstvu Srbije nikad kraja.Za samo nekoliko godina doci ce do prevelike ekspanzije I brojnosti da nece moci da se izlovi toliki broj svinja koji ce pricinjavati ogromne stete na svim kulturama.
Reonizacija stanista I klasifikacija lovnih teritorija po kategorijama uslova za zivot I opstanak divljaci ima za cilj da se izvrsi podela prostora na homogene celine u okviru podrucja ,na osnovu ocene prirodnih I privrednih cinilaca,cime se odgovarajucoj vrsti daje status ,tretman I stvara pouzdan osnov za vodjenje dugorocne lovne politike I da se na vreme uoci stepen ugrozenosti pojedinih privrednih delatnosti I sveukupne lovne faune.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,309,907 posete www.srbijalov.com