Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Intervju predsednika Lovačke komore


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Intervju predsednika Lovačke komore
Intervju predsednika Lovačke komore

Intervju predsednika Lovačke komore Milutina Djordjevića za 'Politiku'

Dnevni list 'Politika' je objavio dosta opširan (na polovini strane) intervju za predsednikom Lovačke komore Milutinom Djordjevićem. Iako na prvi pogled (prvo čitanje) deluje da je to standardni intervju, pažljivijim čitanjem, naročito u kontekstu nedavnih dogadjanja u lovstvu, shvata se da ima dosta važnih poruka iznetih u tekstu.

Kompletan tekst, uz dozvolu urednika 'Politike', objavljujemo u integralnoj verziji (bez fotografija):

Дивљач на оптичком нишану државе

Дивљач је власништво свих грађана, а не оних који би само да је устреле. – Додела ловишта на управљање у припреми

Лов је за неког хоби, забава која се завршава уз котлић или ражањ, за неког убијање недужних бића, а за неког озбиљна привредна грана. Све зависи од тога да ли сте ловац, еколог, ветеринар, биолог, шумар или туризмолог... Професор Милутин Ђорђевић, извршни директор за ловство и рибарство у ЈП „Србијашуме”, сматра да за сваког у новој организацији ловства има места. Али, они који се убудуће буду бавили развијањем и очувањем овог веома важног државног ресурса – морају бити добри домаћини и користити струку.

– Ловство се мора организовати по концепту одрживог коришћења. Лов може бити комерцијални, али и санитарни и селекцијски. Дакле, само оно што се може и мора, кроз одстрел се узима природи. Свакако да ловство може да се знатно развије и постане важна привредна делатност, али не сме да се изгуби из вида да је сва дивљач – државна, вредна народна имовина, на коју полажу право и будуће генерације. Ни препелица, ни јелен не знају где је граница државног, а где приватног земљишта или шуме. Онај коме се у будућности буду предала ловишта на управљање мора бити савестан и стручан – каже директор Милутин Ђорђевић, који је и професор на Факултету ветеринарске медицине у Београду.

Идеја да се било коме продају ловишта је неутемељена, јер нико не може ни поклањати ни продавати државно, приватно или задружно земљиште, које је станиште дивљачи у ловиштима. Јавно предузеће „Србијашуме” располаже са око 950.000 хектара државних шума. Око 480.000 хектара чине ловишта којима управља ово предузеће, а остатак користе ловачка удружења.

– Ми као јавно предузеће, које превасходно штити општи интерес, поред отворених ловишта имамо око 5.500 хектара ограђених површина у којима узгајамо аутохтоне и одређене алохтоне врсте дивљачи. Упркос томе, у нашој земљи има много мање дивљачи него у земљама које су по станишту сличне нашој. У ловиштима ЈП „Србијашуме” имамо око 11.000 примерака крупне дивљачи (европског јелена, дивокозе, дивље свиње, срне). Није свеједно где се гаји крупна дивљач. Ако се превише намноже или концентришу на малим површинама чешћа је појава болести, штете по пољопривреду и шумарство. Дакле, ловство није само одстрел већ пре свега узгој и заштита из чега произилази успешан лов – опомиње Ђорђевић.

Србија је још 2010. године усвојила Закон о дивљачи и ловству којим је предвидела да се одреде ловна подручја, усвоје програми, стратегија развоја, оснује фонд за развој, установе границе ловишта и она посебне намене (на државном земљишту) доделе без конкурса, и она на претежно приватном поседу доделе на управљање уз расписивање конкурса.

У Војводини тај посао је 2012. добрим делом урађен. Ловишта посебне намене додељена су Националном парку „Фрушка гора” и „Војводинашумама”, постоји једно приватно ловише на 2.000 хектара и неколико ловишта установљених на рибњацима. У осталом делу Србије овај посао није ни започет.

„Србијашуме” газдују над 44 ловишта. Дивљач је, како наглашава Ђорђевић, национално благо и од тога корист морају имати сви грађани, а не само ловци. Поверити лаицима да управљају овако важним природним ресурсом, без поштовања струке и професионализма је опасно. То не значи да неки делови ловишта не могу по закону бити издати. Нико нема ништа против улагања приватног капитала у ловишта, али уз јасно дефинисана правила.

„Србијашуме” као јавно предузеће које се стара о изузетно важном природном благу не противи се уласку приватног капитала у ловство, али под јасно дефинисаним правилима и процедурама, са циљем очувања концепта интегралног газдовања ресурсима. Делови ловишта, каже Ђорђевић, по садашњем закону могу бити издати приватницима, али уз сагласност Министарства пољопривреде. Према речима овог стручњака, решење је у неком виду приватно-јавног партнерства. Да би се ова привредна грана развила, потребно је улагање. Сада у Србији има 1.000 ловочувара и управника ловишта, који су запослени на пословима ловства. Већина је у забаченим подручјима, где свако радно место значи као три у граду.

– Територију држе људи а не дронови – наглашава Ђорђевић и додаје да свако ко озбиљно хоће да уложи у југ, исток, па и запад Србије, мора бити подржан. Али, уместо идеја да се сви ловочувари преведу у волонтере (а сви су до једног професионалци у свом послу) на пословима ловства се може запослити још најмање 1.000 људи и тако бар неко задржати у опустелим крајевима, а то је као да је изграђено неколико фабрика.

Сваки риболовац купује дозволу за рекреативни риболов, од које је 10 одсто такса држави, још 20 одсто ПДВ и за риболовце то није проблем. Ловци плаћају чланарину својим удружењима, која тим новцем располажу. За неке је проблем плаћати 10 одсто таксе на одстрел дивљачи држави и купити ловну карту од 1.000 динара. Оно што посебно иритира јесу тврдње појединих ловаца да они немају пара за плаћање одстрела дивљачи, а опремљени су пушкама, оптичким нишанима вредним по неколико хиљада евра. Приходи остварени од ловне карте и одстрела морају се првенствено употребити за побољшање фондова дивљачи, кроз изградњу узгајалишта дивљачи и професионализацију службе ловства. Онај коме се у будућности ловишта повере на управљање мора располагати стручним људима, материјалним ресурсима и адекватном опремом. Лов може постати важна грана „зелене економије”, али за то су потребна и озбиљна улагања.

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/391318/Divljac-na-optickom-nisanu-drzave

     
Komentari
788 #1 ficha007
dana 27.10.2017. 12:44
Davnih dana sam govorio ono što se može sada pročitati ovde - profesionalizacija lovočuvarske službe. JP i NP su uglavnom rešili ovaj problem, a on je ipak najgori u LU koja su dobila od države lovišta na gazdovanje.

Da se razumemo, krivolova i lovokrađe je uvek bilo i biće. Teško će se te negativne pojave iskoreniti u ovo vreme besparice i pada svih vrednosti u društvu.

Ali bi svako LU uz pomoć opština i gradova na čijim teritorijama se nalaze kao i uz pomoć resornog Ministarstva i Sekretarijata mogli, ako se zakonski to uobliči, da angažuju veći broj lica.

Objediniti lovočuvare, ribočuvare i poljočuvare u jednu službu. Zašto - pa i lovišta su državna, i reke i jezera su državni, ali i poljoprivredno zemljište na teritorijama opština je dobrim delom državno. Jedna služba, zovimo je za sada rendžeri, šumari, kako god, bila bi zadužena za kontrolu tih dobara, a plate bi im se delom obezbeđivale od države, delom od gradova, a jedan mali deo možda i od LU za razliku od sadašnje situacije koja je neodrživa. Premalo je lovočuvara po udruženjima, neka su jako razuđena, zauzimaju veliki deo katastarskih opština na teritoriji jedne opštine/grada, ribočuvara skoro pa da i nema, poljočuvara takođe jako malo....o inspekcijskim službama ne treba trošiti reči, oni su desetkovani...tako se i na taj način "kuća ne kući" niti se državno blago čuva.
3890 #2 krilas
dana 28.10.2017. 18:23
Da , ali lovstvo je samo jedan segment drzavnog vlasnistva i "privredjivanja", i uvek je bilo marginalizovano sto je i sad slucaj. Tek po neki pametnjakovic se seti da bi mogao odatle da izvuce neku licnu korist i na tome se sve zavrsava. A ono " da je divljac vlasnistvo svih gradjana a ne samo onih koji bi da je upucaju".... mislim sta reci?! U jednoj "neuredjenoj drzavi" nista bolje se ne moze ni ocekivati, ako uopste mozemo i pricati o "drzavi".
114 #3 Cadara
dana 28.10.2017. 23:14
Utrkivanje više faktora koji su u priči lovstva kako naći načina i polako ubaciti u priču privatnike, tajkune, latifundista, biznismene....problem je što se možda, možda na prste jedne ruke može nabrojati koji su stekli bogatstvo legalnim putem, a ostali su uglavnom imali dobrostojeće tetke u dijaspori....tako da nisu ni lovci naivni, 50% lovaca običnih je obraovanije lovački u svakom pogledu nego bratija iz komore....
3890 #4 krilas
dana 29.10.2017. 18:59
Ovde se nazalost ne radi o "obrazovanju", ovde imamo "novi" primer odnosno pokusaj "privatizacije" jer drzavne i "drustvene svojine" je ostalo jos malo, a to je jedini izvor novobogacenja i stvaranja "domace" kapitalisticke klase odnosno sloja, a posle ....
1749 #5 Planinko011
dana 30.10.2017. 12:24
Meni je ova figura za nas lovce problematicnija od samog Sormaza. Predsednik LSS lupa uglavnom kako nas narad kaze "ko Maksim po diviziji" pa sta ispadne.
A neko je postavio ovog coveka na celo Lovacke komore i za direktora sektora sa lovstvo i ribarstvo JP Srbijasuma iako ja cuh da se on ogradjuje na satanku da on nije lovac. Verovatno bas i nije ribolovac pa je kod nas pao kao onaj Baumgartner iz svemira.
A cini mi se da ovaj zna da racuna i priziva tajkune.
Vidim da opominje lovce kako je sramota da kazu da nemaju pare a sigurno polovina lovaca ima samo jednu lovacku pusku i tovecinom nasledjenu. A lovci su postali kada se malo bolje zivelo pre 25-30 godina i pri tom ih mediji i drzava nisu posmatrali kao krave muzare i neprijatelje vec kao vazan drustveni cinilac cak i u sistemu odbrane zemlje u granicnim podrucjima. Jer koje bi druge budale po nevremenu hodale po Staroj planini, Mirocu, banatskim i backim atarima itd.
Ali srecom pa se direktori ne druze sa tom rajom sirotinjom pa ih takve vrste muka ne doticu i oni poznaju samo one koji imaju Blasere, Dedale, dzipove.
Sad znamo da divljac nije nasa vec svih gradjana koje mogu kao u vreme Tita da uzivaju u njima preko partijskih predstavnika ili preko njihovih prijatelja koji su se obogatili raznim monopolima i koji su stekli i upravo sticu stotine i hiljade drzavnih hektara.
Mozda gresim dusu ali bojim se da kad god sam pomislio da nam se nesto lose pise ispadalo je daleko gore od onog sto sam i pomislio.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,204,662 posete www.srbijalov.com