Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Jubilej 95 godina LSV


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Jubilej 95 godina LSV
Jubilej 95 godina LSV

Na današnji dan pre 95 godina u Novom Sadu je osnovan Savez lovačkih društava za Vojvodinu. Bez obzira što su slavljenici zaboravili na svoj rodjendan, Srbijalov portal čestita jubilej Lovačkom savezu Vojvodine, uz jedan prigodan satirični tekst:

IZMIŠLJENI DOGADJAJI KOJI SE NISU DESILI – A DA LI BI BILO DOBRO DA JESU?

Novi Sad: LSV svečano proslavio jubilej 95 godina od osnivanja serijom dogadjaja i manifestacija

Povodom proslave svog jubileja, Lovački savez Vojvodine je priredio nevidjenu seriju manifestacija, uz prisustvo nezabeleženog broja učesnika i gostiju, na način koji će ostati u istoriji ovog saveza!

Povodom jubileja održana je svečana sednica Upravnog odbora u proširenom sastavu, kojim predsedava Aleksandar Milovančev, predsednik LSV. Svi članovi Upravnog odbora su bili prisutni, kao i članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Komisija koje je Upravni odbor formirao. Svaki učesnik sastanka je diskutovao u okviru svojih mogućnosti i znanja, neki malo a neki ni malo. Postavilo se jedno, rekli bi smo, logično i filozofsko pitanje: ako lovci imaju svoj lovački kodeks časti kojeg se drže kao pijani plota (neki put i bukvalno), i pošto smo, jelte, svi časni da časniji ne možemo biti, čemu onda Sud časti? Svaki lovac, pa i nečasni, je toliko visokog nivoa svesti, da će sam, ako zgreši, odneti svoju pušku u policiju i predati je, a čizme i kera pokloniti onim časnijim kolegama. Bilo je sličnih primedbi i na postojanje Nadzornog odbora – šta tu ima neko nekog da nadzire, kada je poznato da se samo najbolji i najodgovorniji biraju u upravu; ljudi smo, dogovorićemo se, a i nisu valjda u upravi toliko loši da im treba poseban nadzor?

Posle sednice UO LSV održano je i svečano zasedanje Skupštine LSV, gde su pored skupštinskih delegata bili prisutni i mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva koji su svojim prisustvom želeli da uveličaju proslavu, sve sami uglednici bilo da su predstavnici državnih organa, lovačkih organizacija, medjunarodnih asocijacija, privrednika koji društveno odgovornim radom pomažu nevidjen razvoj lovstva u AP Vojvodini, izaslanici NVO sektora, predstavnici medija itd.

Za svečanu sednicu Skupštine LSV, zahvaljujući ugledu i uticaju predsednika LSS Dragana Šormaza koji je bio i gost, obezbedjeno je i učešće hora 'Vesele Starlete' sa solistkinjom Macom Diskrecijom, koje su u čizmama sa visokim štiklama pred sedim glavama izveli pesmu posvećenu lovačkom podmlatku 'Kad sam bio mladjan lovac ja', a na bis posle ovacija prisutnih je usledilo 'Ori Mile, al' duboko'.

Zasedanje svečane Skupštine je otvorio predsednik Skupštine LSV Dragan Gutić, koji je u vrlo kratkom obraćanju sumirao velike uspehe i nevidjena dostignuća saveza izmedju dva jubileja, toliko velike da ih ne može nabrojati, naročito u pogledu brojnosti članstva vojvodjanskog saveza. Zatim su se redjali govornici; kako i priliči, prvi je govorio predsednik LSV Milovančev, koji je protokolarno pozdravio prisutne delegate i goste, rekavši da je rukovodstvo saveza vredno radilo i da nije propuštena skoro ni jedna prilika da se ne ode na neki važan sastanak ili dogadjaj. Posle predsednika, reč je uzeo doajen vojvodjanskog lovstva, uvek u vrhu, zamenik predsednika LSV Miloš Beuković, koji je u emotivnom govoru od svih gostiju posebno pozdravio predsednika LSS Šormaza, govoreći o njegovom radu koji nadahnjuje i kojim je Šormaz toliko zadužio lovce u Srbiji da lepo ne znamo kako ćemo mu vratiti.

U ime gostiju svečani skup je pozdravio predsednik LSS Dragan Šormaz, istakavši ulogu 'krovnog saveza' u pražnjenju Fonda za lovstvo. Šormaz je sa govornice zahvalio pojedincima iz LSV za pomoć 'krovnom' savezu, naglasivši njihovu ulogu u mobi za dodavanje crepa za natkrovljavanje. Dodao je Šormaz da je grandioznost proslave jubileja LSV skoro, al' za malo, zasenila proslvu jubileja LSS koju je on organizovao.

Od bratskih saveza LSCS, LS KiM, i novog LSJIS (južna pruga), nije bilo predstavnika. Šumadinci su izostali jer im Uprava za šume nije na vreme uplatila sredstva za benzin; LS KiM nije došao jer šumadinci nisu išli a oni su trebali da povezu predsednika LS KiM, a LSJIS nije došao jer im konj, tj. kobila kojeg imaju u LU 'Niš' nije potkovan – kovač je na bolovanju, lupio se čekićem po prstu; ali su zato obećali ždrebe na poklon!

Jedan od najstarijih delegata skupštine, Mića Bošković iz LU 'Sremac' Ruma je održao kraći govor od nepunih sat i po ili dva, o istorijatu lovstva u Vojvodini, počev od doba Kolumba pa do današnjih dana; za vreme govora je vladala opšta tišina koju je tek povremeno remetilo hrkanje nekih neodgovornih delegata ili gostiju.

Na skupštini je od nekih delegata pokrenuta inicijativa da se umesto ordenja, plaketa i priznanja, ustanovi posebna nagrada koja bi se dodeljivala onom LU čiji članovi lovci budu imali najveći broj oduzetog oružja na osnovu diskrecionog prava MUP po novom Zakonu o oružju – nagrada bi se, rečeno je, simbolično zvala 'ZLATNA PRAĆKA'. O ovoj ideji se kratko raspravljalo, bilo je mišljenja da bi se time možda kršio Zakon o oružju, i da bi tu nagradnu praćku trebalo prethodno onesposobiti kod ovlašćene radionice, što je vrlo razumna primedba.

Skupštini je upućen telegram zahvalnosti iz Ministarstva finansija za doprinos lovaca budžetu kroz plaćanja raznih taksa za preregistraciju, poreza na oružje, naknada za divljač, naknada za lovnu kartu, i svašta i sličnog, uz najavu da nameravaju da taj lovački doprinos ne smanjuju.

Pročitan je na skupštini i telegram podrške od Udruženja lekarskih komisija, gde su zahvalili lovcima na priloženim sredstvima, naročito psihijatrima i psiholozima iz komisija. Telegram je završen rečima: 'Prilozi su NORMALNI'!

Bili su i, kako je red, predstavnici Lovačke komore. Oni zastupaju struku, kao što i samo ime kaže Komora, a može i KO MORA.

Pravu buru oduševljenja medju prisutnima je izazvalo prisustvo i govor Milana Ružića iz Društva za posmatranje.... ptica! Ružić je u svom obraćanju naveo izuzetnu saradnju sa lovcima, i tesnu, skoro fizičku, vezu koja se ostvaruje na terenu. Tom prilikom je Ružić preneo zaštitarski stav i odluku da se svakom lovištu iz sredstava koje zaštitari kao nevladine organizacije dobijaju od stranih vlada i organizacija pod kontrolom tih vlada nabavi po jedna velika prikolica hrane za divljač i odredjeni kontigent kamene soli za divljač, koju će zaštitari sami, u znak kajanja, uz pesmu 'Kada padne prvi sneg' iznositi u lovišta, naravno uz prethodnu dozvolu korisnika lovišta.

Neki od gostiju su, doduše nezvanično, izneli predlog da se uputi inicijativa za osnivanje Saveza krivolovaca i lovokradica Vojvodine, sa obzirom da su krivolov i lovokradja u takvoj ekspanziji da bi to trebalo institucionalizovati, što bi otvorilo neslućene mogućnosti razvoja sa ugostiteljskim sektorom po pitanju paprikaša od divljači, ili sa mesnom industrijom-odsek kulen. Čak bi, rečeno je, u okviru LSV mogla da se formira posebna, krivolovačka sekcija kojom bi mogli da koordiniraju i neki članovi uprave LSV ili uprava LU članica. O ovome nije raspravljano na skupštini, ali će sigurno biti priče u nekoj zabačenijoj kafani, uz srneći paprikaš kad mu vreme nije.

O stanju divljači i lovišta u Vojvodini kratko, što se kaže 'sa papira', je govorio Milenko Zeremski iz firme 'Vojvodjanski lovac' (nije lonac, nego lovac). Tu je rečeno da divljači ima, a možda i nema, ali da će je biti, a možda i neće, kao što će biti i planskih dokumenata, a možda i neće. Istakao je Zeremski finansijske rezultate i dostignuća pomenute firme, što je delegate ostavilo bez reči. Samo je neko od delegata uspeo da dobaci 'A gde je tu pečat?'. Zeremski je predložio da se lansira poseban projekat pod nazivom 'Obuka sremskih divljih svinja u preplivavanju Dunava, sa posebnim osvrtom na mapu grada Novog Sada', jer je uočeno da se divljač sve češće zagubi po gradskim naseljima i ulicama nakon što preko reke dodje u grad. Takodje, predložen je i projekat 'Uticaj sunčevih pega na dužinu skoka buve sa lisice', čime bi se doprinelo smanjenju svraba kod lovaca.

Na skupštini je, biranim rečima, gundjanjem 'u bradu' i ponekom sočnom psovkom od milja kroz zube, odato posebno priznanje lovačkom portalu 'Srbijalov' i magazinu 'Predator' za oblast informisanja lovaca, kojima je od strane Komisije za informisanje uručena i nagrada: svakom po jedna hemijska olovka, i 100 gr. kafe u zrnu da podele. Mlin za kafu nek se snadju. 

Sve u svemu, nevidjena proslava jubileja LSV. Ako smo nekog zaboravili da pomenemo, dodajte sami.

Svi gore pomenuti navodi i dogadjaji su izmišljeni, ali nije izmišljeno da Lovački savez Vojvodine NI NA JEDAN NAČIN NIJE OBELEŽIO SVOJ JUBILEJ 95 godina postojanja!

Šta bi na ovo rekao Joca Divild, prvi sekretar vojvodjanskog saveza, da je živ?

      
Komentari
732 #1 bogoljub
dana 10.12.2017. 14:51
A od kog Konja će biti to ždrebe?što bi trebali dobitu u LSV.
1044 #2 Podunavac
dana 10.12.2017. 16:43
Па од главног коњине и Маце. Тело ждребета и глава мачета.
716 #3 DakiNS
dana 10.12.2017. 19:33
E sada sam u trilemi. Da li sa se smejem? Da li da plačem? A najverovatnije da pobrojim zaslužnima svu žensku rodbinu. Sve čestitke autoru na vernom prikazu s(r)tanja na lovačkoj sceni.
732 #4 bogoljub
dana 10.12.2017. 22:11
iveli
4038 #5 dragan23
dana 11.12.2017. 00:29
Nusicevski prikaz stanja, lica i njihovih dela. Smile Mozda se neki skec iz teksta nadje u nekoj od narednih epizoda drzavnog posla... Dragoljupe
732 #6 bogoljub
dana 11.12.2017. 23:27
Sada šta god da vam kažem niko mi ništa neće verovatiDragoljupe
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,203,045 posete www.srbijalov.com