Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Dan posle


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Dan posle
Dan  posle

Izbori u LSS: Dan posle!

Završena je zvanično izborna procedura u LSS, rezultati su poznati. Poznat je novi predsednik, nova uprava, novi članovi organa i tela saveza. I šta sad?

Pored ovih poznatih stvari, mnogo toga ostaje još uvek nepoznato, ponešto se otkriva, a ponešto samo naslućuje. Lovačka čaršija bruji o tome šta je sve zaostavština prethodnog čelnika saveza, Dragana Šormaza, i o tome šta sve čeka novo rukovodstvo. Ukratko, pre nego što malo analiziramo: nove čelnike čeka, po svemu sudeći, ’grom i pakao’ maltene na svakom planu, jer je drug Tetreb izgleda uspeo da napravi  nevidjenu gomilu problema, da zapetlja, zavadi, da ostavi ’kukavičja jaja’ i  svojevrsne ’tempirane bombe’ koje će pući baš kad novom rukovodstvu bude najmanje odgovaralo. Idemo redom, po oblastima delovanja LSS – unutrašnji plan, pa finansije, pa spoljni plan. Ovim tekstom će Admin Tim Srbijalov portala staviti svojevrsni zarez na svoje učešće u aktuelnim zbivanjima, daćemo novoj upravi saveza džentlmenski period da se pokažu, bez da se nešto mnogo petljamo u tekuće aktivnosti; komentarisati hoćemo, ali post festum, naknadno, kada i kako se potezi budu vukli, ali zasada više nećemo najavljivati bilo šta, ili razotkrivati neke stvari (kao što smo oko dve godine radili u ’slučaju Tetreb’ ). Nova uprava LSS, koja je dobila poverenje, treba da se što pre pokaže na delu i opravda dobijeno poverenje, ali i da napravi oštar zaokret po pitanju informisanja – ne sme se više ništa sakrivati ili prećutkivati od lovaca, ma  koliko loše vesti bile! Braca, Tomice, Uroše, Aleksa, Bato, Ilija, i svi ostali koji odlučujete: dajte lovcima ako treba čerčilovsko ’krv, znoj i suze’ u radu, ali da znamo da idemo ka svetlu na kraju tunela u koji su nas prethodnici uveli. Jasno, čistog obraza, otvoreno, pravovremeno i precizno, ma kolio da boli, i ma koga da boli glava od toga.

LSS na unutrašnjem planu:

Na unutrašnjem planu je drug Tetreb zaista napravio pravi dar-mar. Svojim nekim suludim postupcima,a tu pre svega mislimo na odluku o isključenju Vojvodjana iz redovne skupštine i iz izbora, uspeo je da donekle zavadi saveze. Slika Vojvodjana kako više sati stoje ispred zgrade Narodne skupštine na trotoaru je bila mučna, da ne može biti mučnija. Nadamo se da su oni koji su pomogli Šormazu da izglasa ovakvu odluku zajedno sa njim bili sretni i uživali u sceni dostojanstvenih Vojvodjana koji ćutke stoje na ulici – eto, videli su da Vojvodjani mogu i to da podnesu, da se uzdignu iznad prizemnih namera drugih u interesu lovstva Srbije. Ali to će svakako imati svoju cenu u kasnijem radu LSS, ako opstane kao nacionalni savez, a nadamo se da hoće. Nećemo ulaziti u genezu toga kako se sve desilo, manje-više svi sve znamo, samo ćemo reći da je za svadju potrebno najmanje dvoje, a sve preko dvoje je čista ’bonus svadja’ bez kraja i konca. Svako ko misli dobro lovcima i lovstvu Srbije će se zalagati za to da se smire strasti, da se ne vuku prenagljeni potezi, da se ne guraju ni čelnici ni lovci u sukobe, deljenja i cepanja, nego da se ljudski sedne za sto, da se u otvorenom razgovoru reše problemi i da se okrene ka budućnosti; problema ionako ima previše, Tetreb se baš potrudio, ne treba praviti nove probleme na Tetrebovim temeljima.

Ono što se možda previdja proteklih dana: lovci su se jasno na lovačkim izborima ogromnom većinom, rekli bi smo, jednom za svagda zahvalili politici i političarima na petljanju u lovačke stvari i lovačke organizacije, i to je, čini nam se, jedan od ključnih benefita proteklih izbora. Lekcija je, nadamo se, naučena i od strane lovaca i od strane političara koji bi da preko politike rešavaju lovačka pitanja, ili obrnuto, da preko lova rešavaju unutrašnje političko-stranačke odnose. U to smislu, neuspeo eksperiment sa Šormazom nije lovcima doneo ništa dobro, a nije doneo ni lovačkim organizacijama, ni partiji na koju se Šormaz pozivao, a ni samom Šormazu, njega po svemu sudeći čeka ozbiljna serija pitanja, kako se bude otkrivalo šta je sve radio, kakve falsifikate je upotrebljavao, šta je sa imovinom saveza, šta se nalazi u bilansima, a šta se ne nalazi, i još štošta drugo što se za sada samo naslućuje. Povodom ovog dela, unutrašnjeg polja rada LSS, čudimo se da novo rukovodstvo već nije od knjigovodje saveza zatražilo i preuzelo svu dokumentaciju koja se kod njega nalazi, kako se ne bi desilo da nešto eventualno ’ispari’ ili da miševi izgrizu dokumente. Uostalom, Braca Ćirković je kao predsednik Nadzornog odbora u svom izveštaju već konstatovao da nisu imali pristup svoj dokumentaciji, pa je izostanak momentalnog preuzimanja dokumentacije još manje razumljiv. Smatramo da bi bilo logično da se to pod hitno uradi, dokazi o radu i marifetlucima su tamo, kod knjigovodje, dokumentacija je voljom Šormaza izmeštena kod knjigovodje i treba je vratiti na mesto u LSS. Unutrašnja revizija poslovanja i raspetljavanja Šormazovog čvora (Gordijev čvor je mala maca za Šormazov) je conditio sine qua non (uslov bez kojeg nema) dolaska na zelenu granu poslovanja. Sam Bog sveti, knjigovodja i Šormaz znaju šta je sve radjeno, i neće biti čudo da se počnu pojavljivati razni neplaćeni računi, obaveze (kreditne?), i slične stvari koje bi se mogle svom silinom obrušiti o glavu novoj upravi. Putevi novca će pokazati skoro sve.

Finansije LSS:

Prema prvim informacijama (nezvaničnim!) do kojih smo uspeli da dodjemo u finansijama LSS je pustoš. Od dva računa preko kojih posluje LSS, jedan je potpuno prazan, a na drugom ima novca za manje od mesec dana rada, par nedelja svega! Pri tom, niko živi, osim možda knjigovodje, nema predstavu kolike su neplaćene obaveze po bilo kojim osnovama u LSS, niti kolika su eventualna potraživanja saveza! O tome na čega su sve trošene lovačke pare više će se (nadamo se!) saznati kada dokumentacija saveza bude stavljena na uvid upravi. Jedno je sigurno: finansije LSS su izgleda katastrofa u najavi!

U okviru ovog dela analize, smatramo da bi bilo korektno da članovi saveza koji do sada nisu uplatili članarinu, to što pre urade kako bi novom rukovodstvu koliko-toliko olakšali početak rada na stabilizaciji LSS. Ionako im neće biti nimalo lako, ne treba im otežavati rad neplaćanjem te minimalne članarine po lovcu.

Dalje: postavlja se pitanje šta se to desilo sa prostorijama LSS, kako se moglo dozvoliti da se u sudskom procesu ne prezentuju dokumenta koja dokazuju pravo vlasništva LSS nad prostorijama u ulici A. Nenadovića, kako je to navedeno u presudi? Kako je moguće da nema arhive u LSS o tome kako je zidana zgrada, koliko para lovačkih je otišlo na plaćanje zgrade i kako su podizani krediti koje su lovci vraćali? Ako je neko neodgovorno izgubio ta dokumenta, morao se dati nalog preskupim advokaticama koje je Šormaz agažovao da zastupaju savez, da neodstajuće dokumente pronadju u Arhivu Srbije, ili nekim drugim bankarskim arhivama! To olako nije uradjeno, i mislimo da bi jedan od zadataka nove uprave trebao da bude zahtev za pokretanje revizije sudskog spora, ali tek nakon pribavljanja dokumenata iz navedenih arhiva. To bi mogao da bude jedan od puteva da se lovačka imovina-prostorije vrati u vlasništvo LSS.

Finansije saveza će, mislimo, tek biti jedna od vrućih tema, a gospodin Tetreb će verovatno imati vruću zimu, preznojavajući se od objašnjavanja šta je i kako radio. I to ne samo pred lovcima nego i pred nekim drugim, državnim organima. Mislimo da je pre svega zakonska ali i moralna obaveza nove uprave da pokrene odgovarajuće procese, bez obzira što pomenutog Šormaza za sada štiti poslanički imunitet.

LSS na spoljnom planu:

Kada se govori o ovom aspektu rada LSS, ne sme se izgubiti iz vida par činjenica: pre svega, loš imidž koji je LSS stekao neplaćanjem članarine par godina za medjunarodne organizacije CIC i FACE. Kasnije su, izgleda, te obaveze izmirene ali tek posle više opomena, ali je senka ostala.

Druga činjenica jeste da je Dragan Šormaz, u svojstvu predsednika LSS, na malo čudan način nedavno izabran za potpredsednika FACE za jugoistočnu Evropu. Na toj funkciji je i dalje, sve do momenta dok FACE zvanično ne bude obavešten o promeni na čelu LSS. Ovo je veoma važno da se što pre je moguće  uradi, jer će se u prvoj dekadi novembra održati regionalni sastanak FACE kojem će, ako se ništa ne preduzme, predsedavati Šormaz lično! Ne treba uopšte sumnjati da će Šormaz pokušati da iskoristi taj položaj da rovari i dalje, jer je to valjda jedino što ume da radi. Zamislite situaciju da se u Srbiji na Šormaza diže huka i buka, da nije više ništa u lovstvu osim BIVŠI, a da isti taj čovek pred predstavnicima zemalja jugoistočne Evrope o trošku nas, lovaca, predstavlja Srbiju, i još gore, da predsedava sastanku!? To se ne sme dozvoliti!

Što se tiče CIC, tamo je Šormaz odavno pročitan, koliko mi znamo, i nije se drug Tetreb previše trudio da se plasira u tu svetsku lovačku organizaciju, verovatno svestan da nema šanse da ih izblefira; nisu ni oni baš toliko naivni da nasednu na šibicarske štosove.

Za sada toliko; čekamo dalji razvoj dogadjaja, imamo neka saznanja i najave dešavanja koja nam daju za pravo da budemo umereni optimisti. Mislimo da ide prvo jedan kraći mučan period kada će ostaci Šormazove grupe adjutanata još ponešto pokušati da miniraju ili prikriju, ali verujemo da ubrzo dolazi vreme kada će jedinstvo SVIH lovaca Srbije biti iskazano u punoj meri. Nova uprava LSS sa Ćirkovićem na čelu će morati da uradi i neke po njih ne baš prijatne stvari, ali to je cena koja mora da se plati da bi se lovstvo Srbije i LSS vratio u normalu. A normala znači pre svega vraćanje zaboravljene brige za članstvo, briga za mnoga zapuštena lovišta i proredjenu divljač. Koga još zanima politika, ako članstvo raste, a divljači ima u lovištima?

DOBAR POGLED, LOVCI!

 
Komentari
136 #1 Lala
dana 30.10.2018. 14:35
Sve kažu o ovom videu:
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,203,002 posete www.srbijalov.com