Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Prvih sto dana nove uprave LSS


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Prvih sto dana nove uprave LSS
Prvih sto dana nove uprave LSS

Prošlo je više od tri meseca od izbora u LSS, i šta je uradjeno?

Sto dana

Upravo danas, 5. februara 2019., se obeležava prvih sto dana od kako je došlo do smene u vrhu LSS, na izbornoj Skupštini 27. oktobra 2018. Poštujući džentlmenski kodeks ponašanja kada je u pitanju komentarisanje i ocenjivanje neke nove  uprave, koji kaže da svakom novoizabranom treba ostaviti razuman rok poznat kao ’prvih sto dana’ da pokaže na delu svoje umeće, energiju, namere i ideje. Iz tog razloga je Srbijalov uglavnom do sada gledao da pomogne novoizabranom rukovodstvu LSS, na čelu sa Bratislavom Ćirkovićem, kako afirmativnim pisanjem na portalu, tako i u direktnim kontaktima, idejama i savetima, pa i konstruktivnim kritikama.

Došlo je vreme sada, posle isteka sto dana, i za prvo podvlačenje crte ispod do sada uradjenog, i za prvu procenu da li je nova uprava LSS dobro radila, ili je mogla i bolje, ili nešto treće. Ukoliko nešto preskočimo u redjanju dobrog i lošeg (govorimo samo o činjenicama!), molimo da nas u komentarima dopunite. Generalno govoreći, utisak je da je novi predsednik Ćirković doneo novu energiju, i da se ne štedi u zalaganju za popravljanje stanja, ali da li baš svi iz uprave LSS mogu da prate taj tempo i da mu pomognu, ili više statiraju, pa ako bude dobro, onda će i oni isticati i neke svoje  ’zasluge’ (sedeli smo na sednici!), a ako bude manje dobro, onda će biti ’Braca je kriv’. Ili nas utisak vara?

No, idemo redom, počećemo od onoga što je pozitivno i dobro uradjeno u prvih sto dana:

-          Pre svega, u relativno kratkom roku je, verujemo uz ogroman trud i napore pre svega predsednika Ćirkovića zaustavljen finansijski kolaps LSS, konsolidovano je u dobroj meri stanje u finansijama saveza, dobar deo nenaplaćene članarine je uspešno realizovan, dosta zatečenih dugova poplaćano, a manji deo reprogramiran. Sve to uz činjenicu da LSV, zbog trenutnih  ’smetnji na vezama’ nije uplatio svoj deo članarine za LSS.

-          Ukinuto je predsedničko diskreciono pravo raspolaganja novčanim sredstvima saveza do iznosa 150.000 din., jer je prethodnik to pravo koristio baš onako ’domaćinski, bogato i široko’

-          Raskinuti su neki ugovori koje je prethodnik Šormaz sklapao, i koji su koštali LSS kao Sv. Petra kajgana (primer: advokatske usluge, visina cene knjigovodstvenih usluga, itd.)

-          Napravljen je plan šta i kako dalje raditi sa neiskorišćenim kancelarijskim prostorom LSS

-          Potpuno je izmenjen način pristupa medijima, gde je Ćirković zaista uložio ogroman trud

-          Ostvaren je vrlo dobar kontakt sa pododborom za poljoprivredu Skupštine Srbije

-          Uspostavljen je direktan kontakt sa Ministarstvom ekologije, i predočene nove ideje što je naišlo na podršku i ovog resora, što će lovcima otvoriti nove mogućnosti

-          LSS se novom energijom uključio u rad na izmenama Zakona o oružju i municiji, koji je teško pogodio lovce

-          Veza na relaciji LSS-Uprava za šume je ojačana, i verujemo da je i Uprava za šume pomogla na neki način konsolidaciji stanja u savezu

-          Formirane su komisije Upravnog odbora za dobar deo oblasti

-          Forsirano se radilo na pokušajima normalizacije odnosa na relaciji LSS-LSV, ali tu, na žalost, nije bilo očekivanih rezultata, za čega krivicu ne snosi samo trenutna uprava LSS, i za tango i za svadju treba dvoje.

Tu bi smo zastali sa nabrajanjem pozitvnog do sada uradjenog, nije to malo za 100 dana. Ali, sad malo više o onome što NIJE uradjeno, a moralo je biti.

-          Uprkos javno datom obećanju predsednika LSS Ćirkovića da će pitanje odgovornosti prethodnog predsednika Šormaza biti pokrenuto (pre svega se misli na krivičnu odgovornost za podnošenje falsifikovanih bilansa i odluka Skupštine saveza u APR, a možda i za materijalno poslovanje), ništa nije uradjeno, nije podneta nikakva prijava (koliko je poznato), uprkos činjenici da su ti falsifikati i dalje javno dostupni na sajtu APR, a da istovremeno Skupština LSS nije usvojila Šormazov izveštaj o radu. Ništa nije uradjeno ni po pitanju detaljne interne kontrole trošenja para saveza, iako u dokumentaciji, kako čujemo, ima svega i svačega. Tako je eto ostalo kao javni dokument u APR čist falsifikat koji je podneo Šormaz, i da se takav falsifikat vodi kao pravi, verodostojan dokument, koji ni jednim aktom nove uprave LSS nije osporen! Apsurdno i smešno – a da ne pominjemo činjenicu da su sada novoj upravi dostupni svi dokumenti i arhiva LSS, i da je obaveza organa LSS i članova tih organa da ukoliko imaju saznanja da je počinjeno krivično delo, dužni su da podnesu prijavu nadležnim organima. Neprijavljivanje krivičnog dela je takodje krivično delo, a najmanje što je potrebno  novoj upravi LSS jeste da ih neko počne prozivati za prikrivanje! Napominjemo da je u prethodnom mandatu upravo sadašnji predsednik LSS Ćirković bio predsednik Nadzornog odbora i da je sa te pozicije opravdano bio oštar kritičar rada Šormaza.

-          Prošlo je 100 dana od datuma kada je Skupština LSS izabrala članove Nadzornog odbora, ali Nadzorni odbor do sada još uvek nije konstituisan, nije imao ni jednu sednicu i nije izabrao svog predsednika, tako da se rad LSS i rad njegove uprave odvija bez Statutom predvidjenog nadzora! Ovaj nonsens i očito kršenje Statuta saveza ne može se ničim opravdati – skupštinska odluka je doneta 27.10.2018., i nije sprovedena u život na način i u rokovima koje predvidjaju zakon i statut. Nikakva priča i razlog ne može biti opravdanje. Ko je odgovoran za probijanje svih mogućih rokova, i za kršenje Statuta? Bilo je vremena i volje da se formiraju komisije saveza, ali za Nadzorni odbor nije bilo? Pet izabranih članova Nadzornog odbora nisu mogli da se više od tri meseca sastanu? Kako će redovna godišnja Skupština LSS da usvoji bilanse i izveštaj o radu, ako Nadzornog odbora nema? Ko će da istraži dokumentaciju i arhivu za 2018., pre izbora, kada je tadašnji Nadzorni odbor na čelu sa Ćirkovićem javno uložio žalbu da im Šormaz nije dostavljao dokumentaciju na uvid!? Dokumentacija je sada dostupna, ali nema Nadzornog odbora! Apsurdno!

-          Takodje nije konstituisan ni Sud časti LSS, uprkos skupštinskoj odluci. Ko je odgovoran za nesprovodjenje skupštinskih odluka, i time i za kršenje Statuta LSS? Sud časti je važan zbog inicijative koju smo pokrenuli na Srbijalov portalu i koja je naišla na veliku podršku, da se Sud časti odredi prema bivšem predsedniku Draganu Šormazu, u vezi kršenja lovačkog kodeksa, i da svojim stavom preporuči isključenje Šormaza iz svih lovačkih organizacija, kao nedostojnog. Razlozi su navedeni u inicijativi. I sada niko ne utvrdjuje ničije kršenje lovačkog kodeksa, počev od Šormaza, pa nadalje, a moglo bi se lako naći još kandidata za postupak pred Sudom časti, naročito onih koji su do zadnjeg momenta prethodne uprave svojim postupcima omogućavali da se Kodeks krši. Prepoznaće se oni sami.

-          Vrlo malo je uradjeno za rehabilitaciju medjunarodnog statusa LSS – članarina za CIC nije plaćena prethodnih godina, nije formirana Nacionalna delegacija Srbije u CIC, i LSS je ostao u zapećku dešavanja u svetskoj lovačkoj asocijaciji, naročito na regionalnom nivou, gde nam komšije Bugari, Rumuni, Madjari beže za dva koplja ispred. Da podsetimo da je po Zakonu o divljači i lovstvu članstvo u CIC uslov za obavljanje poverenih poslova polaganja lovačkih ispita i ocene lovačkih trofeja. Pre toga je Šormaz već bio uspeo da napravi problem i sa FACE (evropska asocijacija lovaca), opet neplaćanjem članarine, ali tu se posle par godina i posle više urgencija situacija nekako sredila, ali je mrlja ostala. Koliko malo se vodi računa o medjunarodnom rejtingu LSS pokazuje činjenica da nije formirana Komisija za medjunarodnu saradnju.

Dozvolićemo sebi da povučemo jednu paralelu: trenutna situacija u LSS u nekim segmentima počinje da liči na situaciju nakon 5. oktobra, kada je iskazana, a potom kasnije jeftino proćerdana ogromna energija naroda kome je bilo dozlogrdilo. Izbor nove uprave LSS i Šormazov gubitak funkcije sa 80% odbijanjem njegovog izveštaja o radu je takodje iskazao veliku energiju i zahtev lovaca za promene u svom savezu, da se nikad više ne ponovi nešto slično. I ne ponavlja se (verujemo), ali se zato izgleda vrlo olako shvataju neke skupštinske odluke i statutarne obaveze. Tako ne ide, to ne vodi ničemu, uprkos deklarativnim dobrim namerama onih koji ne sprovode odluke Skupštine LSS, a morali bi, jer su za to izabrani. Poverenje se može vrlo lako izgubiti, a vox populi (glas naroda) ume tada da bude vrlo glasan.

Ovaj tekst pre svega treba da bude shvaćen kao dobronamerno upozorenje funkcionerima LSS, da ne bi i ovi sadašnji proćerdali veliko poverenje i još veća očekivanja lovaca. Neko je na forumskim komentarima na Srbijalov portalu posle oktobarskih izbora u LSS napisao komentar ’Samo vas gledamo!’, i tome se nema šta dodati, sve je rečeno. A vi gospodo funkcioneri (od kojih neki mogu da ponesu i epitet ’večiti’, jer imaju mandata više nego prstiju na ruci) gledajte šta ćete. Lovačka raja je posle Šormaza postala vrlo osetljiva, i već se čuju glasovi gundjanja. Da ne bi neko dobio ’žuti karton’, ili paušalno navijačko ’uprava napolje’, moraju se pre svega poštovati Statut i zakoni, ali i javno izrečena reč i obećanja.

Sto dana nije malo, sa obzirom na zatečeno stanje uradjeno je dosta, ali moglo je i moralo više. Možda bi i bilo više uradjeno, kada bi neki iz uprave sledili predsednika LSS i malo više zasukali rukave. Ako nisu u stanju, ili iz nekog razloga neće ili ne mogu, pošteno bi bilo da to i kažu, pa da na to mesto dodje neko ko može. Kako bi bilo kada bi bilo uvedeno ocenjivanje doprinosa radu svakog člana uprave ponaosob? Da li bi baš svi 'položili ispit', bez prava na popravni? Onda ne bi bilo lako zaradjenih dnevnica!

   
Komentari
799 #1 mihailo
dana 05.02.2019. 22:57
Kao je bilo za vakta bivše uprave nedo bog ni neprijatelju!
Konačno je krenulo napred i to treba podržavati i pomagati.
LSS bi trebao, ako već nije započeti pisanje predloga za izmenu ZODL,otvoriti javnu raspravu koja bi trajala malo duže kako bi se došlo do što boljih rešenja.
3265 #2 mrwa22250
dana 07.02.2019. 09:35
Slazem se da ce bivsa uprava,sa pravom biti crnim slovima upisana u anale lovacke organizacije,ali....
Dobar deo te bivse uprave je i u sadasnjoj upravi,pa je verujem i to jedan od razloga zasto se ne mrda sa mrtve tacke u pogledu razotkrivanja nekih mutnih radnji,narocito vezanih za finansije.Ili sto bi nas narod reko:"Od g.ovana se pita ne pravi".
Da li su neke sumnjive odluke,donete uz pomoc ovih kukavicjih jaja koja i u ovom sazivu zauzimaju neke od bitnih pozicija i kao takve mozda i njih stavljaju pod lupu zakona i predvidjenih sankcija.Koliko ih je svoje misljenje izdvojilo pri donosenju nakaradnih odluka,a ako nisu i sami su saucesnici u izvrsenju.
Koliki covek treba da je optimista da poveruje da ce se "drugovi veciti"sami prijaviti,za sistematsko unistenje lovstva u prethodnih 4,8,12,a neki bogami i celih 20 godina????Upravo ti veciti sa svojim podguznim muvama cine sistem koji je truo i kao sto sam ranije napominjao,samo hirurskim rezom ta ista trulez moze se odvojiti od zdravog tkiva ako ga uopste ima,a jedan covek,ma koliko bio kvalitetan,ne moze tu nista da uradi.Evo krecu izbori na lokalu i u LSV-u.Kako se nezvanicno saznaje,kandidati,strahota i pomisliti.Ako je to najbolje sto u ovom momentu imamo,mozda je i vreme da odemo u istoriju.Promene,ako ih i bude bice kozmeticke,takozvano bacanje prasine u oci,a glavni igraci ostaju zabetonirani na svojim,teskom mukom stecenim funkcijama,ali to valjda tako treba.
Sto se prvih sto dana tice,neke bih propuste i mogao da prihvatim,ali rad bez Nadzornog odbora,e pa zmajevi sto je mnogo,mnogo je.Pa nije to komisija za recimo kinologiju,pa da kaze covek dajte im jos malo vremena,alo.Svasta bih jos mogao dodati,ali nemam volje,a nemam ni kome tako da.....
E da,umalo da zaboravim:Samo Vas gledamo-MURTA!!!
3187 #3 Barbarosa
dana 08.02.2019. 10:20
^ Objasnio čovek... Bravo 2
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,309,760 posete www.srbijalov.com