Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Veliki uspeh Vojvodinašuma - naseljavanje jelena


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Veliki uspeh Vojvodinašuma - naseljavanje jelena
Veliki uspeh Vojvodinašuma - naseljavanje jelena

Vršačke planine: naseljeno 50 jedinki jelenske divljači!

Nekada je predeo oko Vršačkog brega i okoline bio stanište za dobar broj jelenske divljači, koja je tu imala odlične uslove za obitavanje. Nažalost, od sedamdesetih godina prošlog veka brojnost je počela da opada sve do granice biološkog minimuma. Glavni uzrok je naravno ljudski faktor, a pre svega krivolov, a u daleko manjoj meri i mesožderi, vuk kojeg ima u ovim predelima.

U okviru konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, JP Vojvodinašume je učestvovalo sa projektom naseljavanja-reintrodukcije jelenske divljači na ovim prostorima. Projekat je bio vredan 11 miliona dinara. Najveći deo je finansiran iz sredstava pokrajinskog Fonda za razvoj lovstva, a deo sredstava su dali i grad Vršac, i nosilac projekta Vojvodinašume, sa direktorom Rolandom Kokaijem, pomoćnikom direktora za lovstvo mr Branislavom Stankovim i stručnim timom ovog JP. Pored dvojice imenovanih, puštanju divljači su prisustvovali predstavnici pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Stanko Kosovac i Milašin Milašinović, gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, i direktor šumskog gazdinstva Pančevo Željko Sušec.

Jelenska divljač, 50 grla, preuzeta sa Karpata (Rumunija) je dovežena na Vršačke planine u ogradjeni prostor veličine 45 ha, sa uredjenim hranilištima i solištima. Odnos polova je 40 košuta i 10 jelena. Kako smo saznali, skoro sve košute su steone, tako da se za nekoliko meseci mogu očekivati i prinove teladi u većem broju, za koje je obezbedjen poseban prostor u okviru ogradjenog terena. Posle nekoliko godina ovako uzgojena divljač će postupno biti puštana u otvoreno lovište. Cilj je da se stigne do cifre od 125 grla puštenih u otvorena lovišta. Lovci Vršca i okoline će tada imati pre svega obavezu da divljač što bolje čuvaju od lovokradica, ali i odličnu priliku za razvoj lovnog turizma, za čega će imati sve uslove, pre svega divljač i terene sa idealnim staništima (što je u Vojvodini postala retkost), ali i smeštajne kapacitete koji već postoje nedovoljno iskorišćeni. To za sobom povlači i veću privrednu aktivnost lokalnog stanovništva, ali i veće prihode za sve. Dakle, jedan odličan dugoročni strateški projekat koji može, a nadamo se i da hoće, da privredno-turistički aktivira celu regiju južnog Banata. Što se lovstva Srbije tiče, ovaj uzgojni centar u Vršcu, uz centar u Moroviću (Srem), i Bački Monoštor (Bačka), JP Vojvodinašume može biti baza iz koje će i drugi delovi Srbije moći da crpre iskustva i matična stada, i udju u slične projekte unosa i reintrodukcije jelenske divljači na terene gde su nekada bili, a danas ih nema. U tom poslu uloga svih je da pre svega promene odnos prema lovstvu i lovcima, a zatim i da pomognu, svako u svojoj moći.

Primer za loš i pogrešan odnos pojedinaca prema lovcima smo mogli da vidimo i čujemo u Vršcu tokom davanja izjava za medije povodom puštanja jelena: naime, novinarka Javnog servisa RTS je, posle izjave gradonačelnice Vršca, uputila jedan nesuvisli (da ne kažemo glup) komentar, kada je pred kamerama rekla da Vrščanima želi što više jelena, a što manje lovaca!?! Svi prisutni novinari su ćutali, a jedino je reagovao glasno (bogme i besno) pisac ovog teksta. Nakon toga, direktor Vojvodinašuma Kokai je diplomatski dotičnoj lovački nepismenoj novinarki održao kraći javni kurs o razlikama izmedju lova i krivolova, i lovaca i krivolovaca, na čemu mu iskreno zahvaljujemo.

Veoma zanimljiv video snimak puštanja jelenske divljači snimljen kamerom sa zemlje ali i sa drona, zahvaljujući saradnji Srbijalov portala i video produkcije 'Lov i još ponešto' iz Novog Sada, možete pogledati klikom na link:

https://www.youtube.com/watch?v=o8H3RQE79UQ

          
Komentari
732 #1 bogoljub
dana 17.02.2020. 23:43
Iz Plavne nose jelene u Srbiju Nova Varoš a u Vršac donose iz Rumunije.Ko je tu na dobitku a ko na gubitku?Ili su možda hteli da osveže krv.
4038 #2 dragan23
dana 18.02.2020. 09:31
Vise mi deluje da imaju neki projekat tipa Dunavske zemlje i slicno, pa da na taj nacin dobiju finansiranje za recimo u ovom slucaju naseljavanje jelenske divljaci. Koliko sam razumeo na Vrsackim planinama nema jelenske divljaci tako da nema ni osvezavanja krvi. Recimo u Plavnu bi mogli da unesu par bremenitih kosuta i jelena pa da se na taj nacin osvezi krv. Lakse je i jeftinije naseljavanje jelenske divljaci iz Plavne u Novu Varos nego da uvezu iz Madjarske, Rumunije ili Hrvatske. U podunaskom regionu su dosta ceste i migracije jelenske divljaci pogotovo u sezoni parenja. Na taj nacin se i prirodnim putem osvezava krv. Mislim da je tako i pao jedan sampion u gornjem podunavlju koji je presao iz Gemenca kod nas. To su mi madjari pricali. 😁
732 #3 bogoljub
dana 18.02.2020. 18:20
Moguće da su dobili para od EU za naseljavanje Jelena na Vršačke planine.Ako jesu svaka čast ako presipaju iz šupljeg u prazno ima nešto trulo u državi Danskoj.
1749 #4 Planinko011
dana 19.02.2020. 06:17
Donacija je valjda iz EU pa je logicno da oni zele da pare ostanu u EU a u ovom slucaju Rumuniji a mi smo dobili steone kosute i ponekog djuvegiju. Masala.

Zamislite da su doznacili kes na racun drzave.
Mislim da bi putovao bar po godinu dana do lovista poput potsticaja za stocarstvo i jos bi dobili upola manje grla.
Mozda bi iz Morovica preneli 50 grla u Plavnu a iz Plavne 50 u Karakusu pa u krug sve uz medijsko pracenje....hm da ne duzim sa opisom na sta bi licilo.

Ovako poklonu se u zube ne gleda a sad mi je jasno iz Lovista kad gledam emisiju kad doktor govori o reintrodukciji jelenske divljaci.
Napravis gater, povatas jelene, dovezes i pustis. Komplikovano al smo mi i EU dobili bar 10 doktora na toj temi.Smile
Kazu krivo sedi pravo govori, pa za akciju sve pohvale EU, drzavi i Vojvodinasumama jos da bude za 5 godina neka akcijska cena za domace lovce ih...
136 #5 Lala
dana 19.02.2020. 17:19
U tekstu sam jasno naveo način kako je finansirano ovo unošenje divljači, samo treba pročitati. Kakve donacije, kakva EU... Čitajte šta piše i ne pričajte napamet.

Napraviš gater, povataš jelene, prevezeš nekoliko stotina kilometara i pustiš.

Voleo bih da vidim kako bi to izgledalo u režiji nekog ko ne zna elementarne stvari. Evo za početak neka uhvati jednog jelena živog, neka ga transportuje bez povrede i bez uginuća od stresa ili povreda, ili nečeg sličnog. Preseljenje divljači je ozbiljan posao sa puno rizika, i nije to 'tek tako', pa ni fazane u gajbi često ne prenose bez gubitaka, a ne jelena od 200 kg., i to par desetina komada u prikolici.
1749 #6 Planinko011
dana 19.02.2020. 20:51
Cisto sumnjam da drzava Srbija ima sveze pare za podsticaje i da se to placa iz izvornih prihoda tj od poreza.
Pre ce biti da se projektima pravdaju pare iz pristupnih fondova EU koje se prebace Srbiji.
Kao i u poljoprivredi uostalom.
Na osnovu filma bih rekao da je to u ogradi odgajena divljac jer nekoliko kosuta brste kukuruz iza novinarke. Nisu ih lovili puskama za uspavljivanje sigurno.
Pa sigurno treba dosta znanja da bi ovaj posao bio uspesan ali sta fali ubaciti i malo sale u ovaj lep dogadjaj.
732 #7 bogoljub
dana 19.02.2020. 22:43
Naravno kako mi je promaklo pa nemogu sami sebi da prodaju jelene.Naravno nekom drugom mogu.Nadam se da će se jeleni razmnožiti i sve nas obradovati.Biće za nekoliko godina i lova a i gulaša.iveli
136 #8 Lala
dana 20.02.2020. 02:06
Planinko, upravo tako kako ti sumnjas su i hvatani jeleni, uspavljivanjem. Imam slike kako se tacno pripremaju jeleni za transport, po fazama.
Dakle, nemoj pricati na pamet. Koliko sutra ili prekosutra cu postaviti snimak naseljavanja muflona sa izjavama odgovornih i vrlo strucnih ljudi kako se divljac naseljava. Kosute koje su jele kukuruz bile su pod blagim sedativima da bi mirnije podnele transport. Od 50 grla samo par kosuta je bilo na hranilici pored ljudi. Ajd molim vas ne pricajte ovde nesto sto ne znate, ne nagadjajte napamet.
1749 #9 Planinko011
dana 20.02.2020. 06:26
Lalo nisam ja sumnjao da su ih anestezirali pred transport ali verujem da su ih u lovistu odakle poticu hranom privukli u tablu od 3-4 hektara a uspavali pred sam transport.
Nisu sigurno jurili po sumi po planini van ograde 110 grla jer bi im trebalo 3 godine sa tri puske. Kako mi se cini da sa tom puskom moras biti na 30 metara da bi gadjao.
Tezak je posao privuci ih hranom u godini kada u sumi ima zira jer i jelen i svinja vise vole zir od kukuruza.
Ja svake godine uzimam june sa drugarima iz slobodne pase u planini i znam kakva je muka utovariti i june, nenaviknuto na stalu i povezivanje, u tamic a kamoli 50 jelena.

Posalica je posalica i nebitno je kako su grla sakupljena jer je vazno da se u lovistu gde jelen postoji krv obnovi a a tamo gde ga nema ga vratiti.
Najteze ce biti pustiti ih u otvoreni deo i anestezirati krivolovce.
Nadam se da ce im ugraditi one gps odasiljace pred pustanje i tako ih zastiti dobar period.
732 #10 bogoljub
dana 20.02.2020. 10:35
Od lopova zaštite nema.Njima je svejedno dali je Jelen ili lovočuvar.Kod nas kada se pojavilo nekoliko jedinki jelenske divljači neki mesožderi se nisu okanuli dok ih nisu ulovili.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Automobil udario srndaća na pešačkom prelazu na Novom Beogradu
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,698,893 posete www.srbijalov.com