Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Kad zaštitari brljaju


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Kad zaštitari brljaju
Kad zaštitari brljaju

Bahatost ili ludost, ili oboje?

Aktivisti DZPPS, samozvani zaštitari, ponovo vršljaju po lovištima bez dozvole

U jutarnjim satima, 08. maja, u jednom vojvodjanskom lovištu nadomak Novog Sada zatečena su dvojica aktivista-samozvanih zaštitara članova Društva za zaštitu i posmatranje ptica Srbije, kako osmatraju i prate divljač pomoću dvogleda i video kamere. U lovište su ušli terenskim vozilom Dacia Duster, braon boje, sa oznakom DZPPS, bez obaveštenja uprave korisnika lovišta i bez dozvole. Uočeni su od strane stručne stručne službe koja je reagovala i na licu mesta u lovištu zatekla lica koja su imala sa sobom navedenu opremu i mapu lovišta. Zatečeni su Š.M. i R.D., koji su prilikom kontrole bili vrlo bahati i osioni, raspravljali su se sa lovočuvarem, i pri tom su izjavili da oni u lovištu navodno rade projekat ’Monitoring prepelice’ za Upravu za šume ministarstva poljoprivrede. Za navedenu tvrdnju nisu imali nikakav dokaz. Korisniku lovištu se lica nisu najavila jer smatraju da ne treba. Posle legitimisanja i ostalih službenih radnji lovočuvara su seli u vozilo i otišli. O dogadajaju je obaveštena lovna inspekcija.

Malo analize slučaja:

  1. Prema Zakonu o divljači i lovstvu čl.4 tačka14, lovom se smatra i praćenje i osmatranje divljači, pa su prema tome zatečena lica bez dozvole korisnika lovišta bili u nezakonitom lovu, što je krivično delo
  2. Tvrdnja da rade neki projekat nije ničim potkrepljena, pa čak i da rade projekat Uprave za šume, NE SMEJU da se tim povodom  kreću lovištem bez dozvole korisnika lovišta, što inače već godinama unazad rade, ne obazirući se na upozorenja i na potencijalnu opasnost
  3. Otišli su sa lica mesta, iako nisu sačekali da lovočuvar završi svoj službeni deo posla, da obavesti policiju o osnovanoj sumnji za krivično delo nezakonit lov, i da zatečena lica zadrži. Policija bi mogla tada da privremeno oduzme opremu i vozilo do okončanja postupka
  4. Nemamo saznanja da su gospoda iz DZPPS dobili sredstva za projekat ’Monitoring prepelice’, tim pre što je projekat sa sličnim nazivom već izveden pre par godina u Vojvodini od strane firme ’Vojvodjanski lovac’, pa bi bilo veoma dobro da ovu tvrdnju zaštitari potkrepe dokumentima.
  5. Vrlo je smešna trdnja da se u maju mesecu, kada se prepelice legu, vrši monitoring jer je to, prvo, praktično nemoguće, ptice leže na jajima, sakrivene miruju i ne oglašavaju se, a drugo, čak i da ih neko svećom traži ne može ih pronaći u vegetaciji. A ako ih slučajno i pronadje, to je nepotrebno uznemiravanje divljači tokom perioda razmnožavanja
  6. Monitoring prepelice dvogledom i kamerom u maju mesecu je najobičnije naklapanje i vadjenje iz problema, dvogled i kamera ne mogu registrovati sitnu prepelicu čak i da poleti na 100 metara. Pre će biti da su ovi zaštitarski genijalci bili u lovištu sa tom opremom iz nekog drugog razloga, a razlog bi mogao biti njihova ideja izneta na radionici u Sr. Karlovcima, gde su oni želeli da budu neki paralelni ’Tim za borbu protiv krivolova’, van sistema lovstva, ali obilato finansiran iz inostranstva, a ponekad i iz domaćih izvora. Kao da su lovci blesavi i nesposobni da se već decenijama bore sa krivolovom. Da se formira udruženje gradjana koje bi kontrolisalo drugo udruženje, lovce? Da nije to bio razlog vršljanja u lovištu – špijuniranje lovaca? Sve ovo je svojevremeno predočeno na tribini, javno, pa i u lovačkoj i drugoj štampi i medijima, upozoreni su zaštitari da ne rade to što rade, ali očito ne vredi.
  7. Momenat koji su samozvani zaštitari odabrali da vršljaju po lovištima je sulud, opasan i nerazuman, kada je lov na srndaća po kalendaru u punom jeku, kada lovci love karabinom dalekog dometa, i kada u ovom slučaju niko ne zna gde se u lovištu nalazi neko nepozvan. Time zaštitari svesno izazivaju opasnost i za sebe, ali i za lovce, i korisnika lovišta – i pored gomile upozorenja oni i dalje teraju svoje. Zašto to rade, zaista je vrlo teško razumeti.
  8. Neko bi mogao da u svemu što je uradjeno možda prepozna i neku drugu nameru, imajući u vidu tajming dogadjaja: šta ako, hipotetički, neko od aktivista prilikom neovlašćenog osmatranja i praćenja divljači dodje do podataka o tome gde se, npr., nalazi neko trofejno grlo srndaća koji je teritorijalna divljač, pa tu informaciju podeli ili ustupi uz naknadu nekom lovokradici? Mislite da je nemoguće? Postojanje mape parcela kod zaštitara čini ovo pitanje potpuno umesnim – niko nije blesav da poveruje da su u mape parcela u lovištu obeležavali prepelice.

Elem, posle ovih par crtica, jedan savet za lovce i korisnike lovišta: kada god uočite nepoznata lica i vozila u svom lovištu, momentalno neka reaguje stručna i lovočuvarska služba; lica zadržite do dolaska policije, istovremeno obaveštavajući i nadležnog lovnog inspektora. Insistirajte na podnošenju odgovarajućih prijava i na privremenom oduzimanju opreme i vozila, koji mogu biti dokaz. Svako sumnjivo kretanje kroz lovište, osim poljoprivrednika koji imaju svoje njive, treba proveriti, reagovati, i insistirati na sprovodjenju odgovarajućeg postupka.

     
Komentari
1564 #1 Vuki
dana 09.05.2020. 22:45
Sve si u pravu ,Istina je prava.Ne znam sta bi rekao ,a ima toga mnogo.Dosli novi pa gaze po zivim ,ni Boga ne mole niti koga pitaju ich ni za sta. Gde li pocinje svet i svest i savest.
136 #2 Lala
dana 10.05.2020. 08:54
Ja bih stvarno hteo da pohvalim lovocuvara (inicijali S.S.) koji je svoj posao obavio savesno i profesionalno, ne nasedajuci na bezobrazluk i provokacije zastitara.
Uradio je tacno ono sto mu je duznost. Ocito da covek vrlo dobro zna svoju duznost i ovlascenja.
To sto su ovi mangupi zbrisali sa lica mesta posle legitimisanja, ne oslobadja ih odgovornosti, naprotiv, a bezanija je samo dokaz da su svesno radili nezakonite radnje.
Nadam se da ce nadlezni organi reagovati kako treba i da ce gospoda koja godinama vec rade sta hoce dobiti po zasluzi.
Ostaje otvoreno pitanje da li je zaista Uprava za sume dodelila projekat i pare zastitarima.
480 #3 flashal
dana 13.05.2020. 07:41
O Aktivistima DZPPS i samozvanim zaštitarima imamo isto mišljenje, ali ne možemo zabraniti ljudima da se slobodno kreću u prirodi jer ona pripada svima. Tvrdnja da se u Zakonu o divljači i lovstvu čl.4 tačka14. lovom smatra i praćenje i osmatranje divljači naprosto nije tačna. Dakle, u Zakonu decidno stoji u navedenom članu tačka: "14) lov divljači je aktivnost lovaca u traženju, posmatranju, praćenju, dozivanju i čekanju divljači radi odstrela, odstrel divljači, hvatanje žive divljači, kao i sakupljanje divljači ili njenih delova;"
Dovoljno smo izbrukani kao lovci da bi dozvolili sebi da čitamo u zakonima i ono što ne piše. Ovo je upućeno svima sa najboljom namerom.
1803 #4 milosajac
dana 13.05.2020. 10:15
Mesate babe i zabe. Ovi nisu lovili i, ma koliko ih mrzeli, niko im ne moze zabraniti kretanje i osmatranje ,cega vec, ako nemaju oruzje. Mogu da nosim i kamere i skener i rendgen..., ako ne lovim i ne uznemiravam divljac niko mi nista ne moze. Da se prijavljuje svako kretanje onih koji nisu paori? Koja glupost, pa sto me neko ne zaustavi, ako nemam oruzje i kera, da vidim sta ce mi? Pa mogu ko malouman da se po ceo dan i noc majem po polja, njive i sume i niko ti ne sme pisne. Sa lovocuvarem ne moras ni da pricas, a plavcima mora da pokazes licnu kartu i to je to. Razumete li da ti je ustavom zagarantovana sloboda kretanja?
136 #5 Lala
dana 14.05.2020. 10:55
Hajde da razjasnimo: sloboda kretanja je jedna stvar, a osmatranje i pracenje divljaci druga stvar, regulisana zakonom.
Dalje, tacka 14 cl.4 ZODL se moze citati na dva nacina, jer nije sasvim precizna, sve zavisi da li se reci 'radi odstrela' prikljucuju samo prethodnoj reci, posle zareza, ili ne.
I treca stvar: postojanje namere odstrela je prakticno nedokazivo, ali je isto tako nedokazivo i izostajanje namere. Dakle ako se neko SETA (navodno) po lovistu, i nosi kameru, dvogled i mapu revira, onda se osnovano moze sumnjati da vrsi radnje oko divljaci kojom gazduje korisnik lovista. Mozda neko osmatra i prati, a odstrel ostavljaza kasnije? Ili dojavljuje nekom drugom? Ko moze iskljuciti tu mogucnost?
Ako je neko blesav da ugrozava svoju ili tudju bezbednost (sto je takodje kaznjivo!), onda je strucna sluzba korisnika duzna da ga spreci u tome. Ljudi, u toku je spic sezone lova na srndace.
Ja imam debelih razloga da verujem da ovi veselnici nisu u lovistu posmatrali samo prepelice, nego i drugu divljac. Znam sta govorim, a znaju i oni.
Okanite se filozofiranja, svima je sve jasno.
Znaju zastitari da su zabrljali, i da ce retko ko posle svega sto se desavalo dozvoliti zastitarima da vrsljaju po lovistu bez dozvole i kontrole. Ljudima na terenu je, kako cujem, pun kufer zastitara, a ne postoji obaveza korisnika lovista da MORA da ovim cveckama dozvoli ulaz u loviste. Ne mota, i nece.
A kad budete uskoro saznali kakav projekat hoce da izvode, i kakve zadatke imaju, bice vam muka. Narocito vojvodjanskim lovcima.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,205,253 posete www.srbijalov.com