Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ТОМИЦЕ РАДОСАВЉЕВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ТОМИЦЕ РАДОСАВЉЕВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ
НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ТОМИЦЕ РАДОСАВЉЕВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ

НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ТОМИЦЕ РАДОСАВЉЕВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЛСЦС

Поштоване колеге ловци, пре свега желим да Вас поздравим, у нади да Вас и Ваше породице затичем у дробром здрављу.

На крају још једне успешне, 2020. године, а на прагу јубиларне 2021., у којој Ловачки савез Централне Србије слави десетогодишњицу постојања и рада, прави је тренутак да ревидирамо досадашње активности, да се подсетимо и извршимо анализу свега што смо урадили, али и да размишљамо о будућности и даљем наступању.

Ловачки савез Централне Србије, за претходних десет година, пре свега радом и односом са својим члановима, успео је да се позиционира као важан чинилац у области ловства у Србији. Идеје на којима је основан, да буде пре свега стручна помоћ и сервис ловачким удружењима пред које је стављено много изазова донетим Законом о дивљачи и ловству и Законом о оружју и муницији, да им помогне у примени истих, уз сталну бригу о дивљачи и њеним стаништима, испуњене су у потпуности, а Ловачки савез Централне Србије, као спона између ловачких удружења и пре свега надлежног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ловачке коморе и Ловачког савеза Србије, оправдао је своје постојање.

Број ловачких удуржења - чланова ЛСЦС растао је протеклих година, да би данас нашу организацију чинило 37 ловачких удружења са скоро 18.000 чланова. Ово је показатељ успешног пословања и доказ да су рад, стручност, посвећеност и позитиван однос према чланицама, које је ЛСЦС демонстрирао у току свог постојања, квалитет који не бледи.

У Ловачком савезу Централне Србије свесни смо да је највећи проценат ловишта у Србији дат на газдовање ловачким удружењима, која у послове узгоја, заштите и лова дивљачи укључују све своје ловце, те је у циљу адекватног управљања једним државним ресурсом каква је дивљач акценат стављен управо на рад са ловцима, на едукацију, помоћ, реално планирање и помоћ у реализацији донетих планских докумената.

Наши ловци имају стога много обавеза, и од њих се захтева константна присутност у ловишту, велико жртвовање слободног времена и финансија, али, с друге стране, они имају и сва права када се говори о одстрелу дивљачи, којих у већини комерцијалних ловишта нема.

Тај концепт народног лова који негујемо и чувамо, и који у центар свих активности у ловишту ставља ловце, уз стручну службу, наравно, може да да одличне резултате, што се у пракси и показало у Централној Србији.

Нескромно звучи, али Ловачки савез Централне Србије, кроз рад са ловцима и ловним радницима у ловачким удружењима, имао је значајног утицаја на стање популација дивљачи у ловиштима Централне Србије. Бројност крупне дивљачи, дивљих свиња и срнеће дивљачи, у протеклих 10 година је скоро дуплирана, у већини ловачких удружења су достигнути оптимални капацитети, док је одстрел сразмерно растао и достигао скоро 300% од одстрела у 2010. години. Уз то, започето је са неколико пројеката реинтродукције јелена обичног, чија би рика већ следеће године требало да одјекује нашим ловиштима.

Ситна дивљач, пре свих зец и пољска јаребица бележе константу бројност, додуше испод оптималне. У скоро свим ловиштима је, стога, у потпуности обустављен лов на пољску јаребицу, а започето је са пројектима уношења вештачки пртоизведених јединки. Истовремено је драстично смањена квота одстрела зеца, што би у комбинацији са неколико изграђених репро-центара за зеца, константном производњом и испуштањем требало да да резултате у наредним годинама. Фазан тренутно, услед стабилне и велике производње у фазанеријама пре свега наших ЛУ, уз стално уношење бележи констану бројност у висини оптималне.

Све ово су показатељи успешности рада наше ловачке организације и њених чланова. Ово је остварено уз свесрдну помоћ надлежног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде који је ЛСЦС препознао као правог сарадника. Велики број израђених пројеката изградње пре свега производних јединица у ловишту за све врсте дивљачи, смештајних јединица и других ловних објеката реализован је уз помоћ средстава из Буџетског фонда за развој ловства. Наравно, осим сарадње са државним орагнима на том нивоу, Ловачком савезу Централне Србије, су директно или индиректно поверени важни послови дистрибуције ловних карата, маркица за обележавање одстрељене дивљачи, организација ловачких испита, а све са циљем да се јако обимни администартивни послови у ловству обављају брже и ефикасније.

Ловачки савез Централне Србије, уз горе наведено, пружа својим ловачким удружењима, али и другим ЛУ у складу са својим могућностима, услуге израде планских докумената, пројектне документације, организацију обуке за ловачке испите, организацију стручних предавања за ловце, стручне пратиоце и ловне раднике, услуге посредовања у ловном туризму, али и саветодавне услуге, што нас сврстава у активније ловачке савезе.

У 2020. години, години „короне“, ловачке организације су се суочиле са бројним новим проблемима, највише из домена организације и спровођења ловних активности у ловишту, што је изискивало обимнији рад и усложњавање документације. Ипак, ЛСЦС је још једном показао да има капацитете, вољу и упорност да све наведене тешкоће преброди заједно са својим чланицама. Надамо се да ће наш рад, несмањеним интензитетом, да траје до коначне победе пандемије.

У жељи да у добром здрављу Ви и Ваше породице дочекате 2021., и многе наредне године, желим Вам срдачан ловачки поздрав, ДОБАР ПОГЛЕД!

 

Томица Радосављевић

  
Komentari
136 #1 Lala
dana 29.12.2020. 18:03
LSCS je trenutno najjači, najbrojniji i najuticajniji savez u Srbiji, tu nema spora. Tomica Radosavljević je 'siva eminencija' lovstva Srbije, i teško da se nešto iole važno može desiti bez njegovog učešća ili saglasnosti. Pre 10 godina, kada je osnivan LSCS, bilo je skeptika, bilo je i doze podsmeha, da se ne lažemo, ali sada isti ti koji su se onda zezali na račun šumadinaca danas im gledaju u ledja. Trebalo je možda u ovom obraćanju i odmerenom hvaljenju svog rada setiti se i onih koji su itekako doprineli da Šumadinci danas budu to što jesu: pokojniih Rudinca iz Guče i Gandija iz Kruševca, bez kojih LSCS ne bi bio danas to što jeste.
Imali su u LSCS i svojih nekih grešaka, ali imali su i veliku podršku države. Pametno su radili, i to im se vratilo.
LSCS i njegovo rukovodstvo mene neki put podseća na dobar auto koji teško pali, ponekad i na gurku, ali kad upali i kad krene, onda ostavlja sve iza sebe.
Popravite anlaser, šumadinci, da 'krešete' na prvu, bez štucanja. Grin Neke loše stvari se ne bi desile da vam je paljenje podešeno, sa svojim članstvom i uticajem rukovodstva vi ste trenutno presudan faktor u lovstvu Srbije.
I Tomica, kao i Uroš Djoković, u svom obraćanju pominje očuvanje koncepta narodnog lovstva. To nije slučajnost, ko se iole razume u materiju zna šta sledi i zna šta se može desiti ako lovci ne budu pažljiviji.
Niko ne želi da kaže direktno, ali se kladim da u nekim glavama reć 'privatizacija' izaziva jezu, a u nekim drugim, alavijim glavama izaziva obilno lučenje pljuvačke, kao kad mačor ugleda slaninu.
Koliko ja poznajem Tomicu, a i Uroša i još neke funkcionere, to je crvena linija koju on nikad neće preći. Za neke druge nisam baš siguran.
1564 #2 Vuki
dana 29.12.2020. 20:31
srbijalovBravo
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,202,937 posete www.srbijalov.com