Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Lovstvo Srbije: kako dalje?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Lovstvo Srbije: kako dalje?
Lovstvo Srbije: kako dalje?

Nove ideje za promene u konceptu organizacije lovstva Srbije

Dobre ideje treba plasirati u pravom trenutku. Dešavanja u lovstvu Srbije i u lovačkim organizacijama pokazuju da je dosadašnji koncept organizovanja prevazidjen i da nije dorastao aktuelnom trenutku. Za početak rada na na novom konceptu i promenama u lovačkom organizovanju mart je poslednji trenutak.

Upravo završen proces ustanovljenja i dodele lovišta u centralnoj Srbiji je, izmedju redova, bio probni balon. Deo nezadovoljnih lovaca je po prvi put izašao na uliččne proteste u Velikoj Plani, uz najavu novih, masovnijih protesta. Zato smo mnoge stvari ostavili po strani, i u redakciji magazina Predator se konstruktivno  angažovali. Rezultat angažovanja je predlog promena koje bi, ubedjeni smo, doveli do boljitka i pokretanja učmalog lovstva koje praktično tavori već duže vreme. Da smo u pravu, govori i činjenica da je poslednjih dana, od izlaska martovskog broja Predatora, naglo porastao broj besmislenih napada na članove redakcije Predatora preko društvenih mreža (od kojih neki mogu imati i sudski epilog), a 'napadači' su najčešće upravo oni kojima nove ideje 'kvare sreću' i remete status quo, oni kojima odgovara da se baš ništa ne menja, jer im je eto baš dobro ovako, pa dok traje trajaće, a budućnost lovstva je za takve samo nepotrebna tema.

Vojvodjanski lovci su, nakon nedavnih promena u vrhu LSV, prelomili da je djavo odneo šalu i već ušli u sanaciju i revitalizaciju lovstva u pokrajini, pa će time biti jedan problem manje. Potreba za jedinstvom i ozbiljnim pristupom uticala je da neke pogrešne poteze predsednika LSS i dela njegovih saradnika ne potenciramo, ali nova ideja koja se, kako saznajemo, pojavila u nekim glavama o preuzimanja upravljanja i čuvanja svih lovišta od strane privatnih firmi je probudila apetite pojedinaca, od kojih su neki izgleda i u delu tima predsednika LSS. Zato koncept koji medju vojvodjanskim lovcima već ima odredjenu podršku je onaj koji je doneo martovski broj magazina Predator, plasiran kao redakcijski tekst.

Prenosimo tekst iz lovačkog magazina Predator, kako bi otvorili mogućnost da se lovačka javnost upozna sa iznetim idejama, a Srbijalov portal je idealno mesto na kome bi se preko komentara otvorila svojevrsna javna rasprava, gde bi lovci i lovački funkcioneri mogli da daju mišljenja, primedbe i predloge. Evo teksta, pa pročitajte:

'Konkurs za dodelu lovišta je završen. Nastupajući period će pokazati kvalitet i održivost koncepta , ali jedna dobrobit je uočljiva :  Lovačke organizacije(savezi) posle decenijskog tavorenja , po oduzimanju ingerencija , prvo Zakonom o divljači i lovstvu, a potom izmeštanjem dodele lovišta iz LSS u Upravu za šume, dovedeni su u poziciju laganog gašenja a samim tim i takozvano narodno lovstvo.
Pošto radna grupa za izradu plana reorganizacije ni posle dve godine nije ponudila rešenja, upućen je upitnik predsednicima saveza . Iako nedovoljno precizan, upitnik je značajan iskorak .
Veoma obiman tekst predloga koji će biti razmatran na sednici Upravnog odbora LSS 4. marta, pokušačemo u suštinskim tezama da vam predstavimo uz našu podršku i rado prisustvo na tribinama na kojiima će lovni radnici i “stručnjaci“ razmatrati ponuđena rešenja .
U Srbiji ima oko 70. 000 lovaca koje karakteriše obučenost u rukovanju oružjem , određen stepen organizovanosti, posedovanje oružja koje podrazumeva nepostojanje prekršajnih i krivičnih dela.
Sve navedeno daje mogućnost ozbiljnog angažovanja u vanrednim uslovima .
Takođe, uloga lovaca u brizi za divljač, kao državni resurs, je značajna .
Lovci su do pre desetak godina (do formiranja Budžetskog fonda za razvoj lovstva) svojim sredstvima finansirali brigu za divljač, gradnju lovno-tehničkih objekata, upošljavanje lovočuvarske i stručne službe.
Tradicija organizovanja lovaca duga više od jednog veka neminovno je prolazila kroz različite faze i probleme.
Do 2030. godine je pred nama, možda najvažniji period prilagođavanja i uključivanja u sve zahtevnije okvire razvoja lovstva , kao i turizma koji je značajna privredna grana i mogući podsticaj ravnomernog regionalnog i ruralnog razvoja.

Redosled aktivnosti je sledeći :

  1. Lovački Savez Srbije reorganizovati u savez saveza , što on praktično u nekim segmentima već jeste.
  2. Reprezentativnost saveza koji se uključuju, utvrđuje se na najmanje 10. 000 članova, čime se stiče pravo na jednog člana Upravnog Odbora.
  3. Skupštinu saveza saveza čine delegati – 1 na 1000 članova .
  4. Savezi vrše poslove izrade planova, lovnih osnova, projekata, lovačkih ispita, ocenjivanje trofeja, distribucije lovnih karata i imaju pravo određivanja i naplate članarine.
  5. Savez saveza predstavlja sve lovce organizovane na teritoriji Republike Srbije pred državnim organima i u inostranstvu, vodi matičnu evidenciju , katastar lovišta i vrši licenciranje lovaca .

-Licenciranjem (jednom u 5 godina) se postiže sledeće: lovci se upoznaju sa izmenama i dopunama propisa i edukuju, a potom se dobija licenca koju štampa državni Zavod za izradu novčanica (regulisano posebnim pravilnikom) .
Kako lovna karta ostaje jedino dokument kojim se ostvaruje pravo na lov (članski ili komercijalni) ona više neće biti potrebna kod preregistracije oružja (na 5 godina) .
Licenca može biti i suspendovana na određeni vremenski period zbog prekršaja u lovu u skladu sa posebnim pravilnikom, izuzev ukoliko se ne radi o krivičnom delu . Na ovaj način sprečava se narušavanje stečenog prava i oduzimanje oružja za svakakve prekršaje.
-Savez saveza ne napalaćuje članarinu .
-Savez saveza organizuje pored licenciranja još samo osiguranje lovaca u lovu i generalno rešavanje problema šteta od divljači u saobraćaju, jer mora biti obuhvaćena cela teritorija Srbije.

  1. Savez saveza na osnovu tačke 5 u ime svih lovaca Srbije učestvuje u radnim grupama za izmene i dopune Zakona o divljači i lovstvu, Zakona o oružju i municiji i ostalih koji regulišu oblast delovanja .
  2. Savez saveza vrši usklađivanje programa i izrade priručnika za polaganje lovačkih ispita koje sprovode savezi .
  3. Savez saveza utvrđuje program delovanja na omasovljenju i podmlađivanju članstva.'

Očekujemo da lovci i lovački funcioneri, ali i ljudi iz državnih organa zaduženi za lovstvo sa punom ozbiljnošću razmisle o idejama koje smo izneli, a svaki novi smisleni predlog, mišljenje, ideja ili primedba su dobrodošli u komentarima na ovaj tekst.

  
Komentari
1433 #11 tomo vrbas
dana 12.03.2021. 08:57
О физичком са транспарентим у што већем броју не битно ко је из ког краја. Јер није то само њихов проблем све нас то исто чека пре или касније.
1433 #12 tomo vrbas
dana 13.03.2021. 12:10
А колика су та имања односно колико хектара имају ти власници земље и ловишта у Аустрији? На шта би то личило овде у Србији? И опет се враћамо на то да само тајкуни и велепоседници опет имају ловишта? А ситна боранија да машта о лову.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,654,116 posete www.srbijalov.com