Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Zabrana lova na jarebicu i grlicu, skraćenje sezone za prepelicu!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Zabrana lova na jarebicu i grlicu, skraćenje sezone za prepelicu!
Zabrana lova na jarebicu i grlicu, skraćenje sezone za prepelicu!

 

На основу члана 21. Закона о дивљачи и ловству („Службени гласник РС”, бр. 18/10 и 95/18 - др. закон),

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и министар заштите животне средине, споразумно доносе

 

ПРАВИЛНИК

О ИЗМЕНАМА ПРАВИЛНИКА О ПРОГЛАШАВАЊУ

ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИЋЕНИХ ВРСТА ДИВЉАЧИ

- Објављено у  „Службеном гласнику РС”, број 92/21 од

  1. 22. септембра 2021. године -

 

 

Члан 1.

            У Правилнику о проглашавању ловостајем заштићених врста дивљачи („Службени гласник РС”, бр. 9/12, 31/13, 55/15, 67/15 и 75/16), члан 4. мења се и гласи:

 

„Члан 4.

            Трајање ловне сезоне на ловостајем заштићене врсте дивљачи (у даљем тексту: ловна сезона), одређује се према врсти ловостајем заштићене дивљачи, у зависности од њених биолошких карактеристика (период и процес размножавања и подизања младунаца, узгојна вредност, динамика развоја трофеја, миграциона кретања и др.) и повољности еколошких услова станишта у коме се налази (хранидбени потенцијал, склоништа и заклони, места погодна за размножавање и подизање младунаца и др.).

            За ситну дивљач из вештачке производње која се испушта непосредно пред лов на полигонима за лов дивљачи ловна сезона траје током целе године, у складу са годишњим планом.

                        Утврђивање ловне сезоне за одређену ловну врсту која се уноси у ловиште, односно екосистем у коjем до тада није живела (интродукција) или се уноси на некадашње станиште са којег је ишчезла (реинтродукција), врши се у складу прописима којима се уређују заштита природе, ловство и ветеринарство.

            Заштита и регулисање бројности популације ловне врсте из става 3. овог члана, у периоду адаптације и спровођења мера за постизање планираних управљачких резултата врши се контролисаним ловним активностима у случајевима спречавања и сузбијања заразних болести (дијагностичка испитивања, здравствена заштита), организованог хватања болесних или повређених јединки ради збрињавања и лечења, спровођења научног истраживања, мониторинга, као и другим случајевима од значаја за заштиту и унапређење стања ловне врсте, ако је за то дата сагласност министарства надлежног за послове ловства, а на територији аутономне покрајине надлежног покрајинског органа.

            Лов на вепра, прасад и назимад дивље свињe (Sus scrofa, L), може да се организује у току целе године у циљу спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести Афричке куге свиња и других заразних болести животиња, као и у случају када од ове врсте дивљачи наступи непосредна опасност по живот и здравље људи или непосредна угроженост имовине правних и физичких лица, у складу прописима којима се уређују ловство и ветеринарство.

            Корисник ловишта може да организује лов крмаче и у време њеног ловостаја (од 1. марта до 30. јуна) у циљу спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести Афричке куге свиња и других заразних болести животиња, као и у случају када од ове врсте дивљачи наступи непосредна опасност по живот и здравље људи или непосредна угроженост имовине правних и физичких лица, уз обавезно претходно обавештавање и надзор ветеринарског и ловног инспектора, у складу прописима којима се уређују ветеринарство и ловство.

            У ловиштима у којима се не газдује дивљом свињом, односно где планским документом није утврђено присуство дивље свиње или је она утврђена као пролазна, повремена или сезонска дивљач у ловишту и  представља непожељну врсту због штета које причињава у пољопривреди и другој имовини физичких или правних лица, корисник ловишта може да организује лов на дивље свиње и без посебног одобрења, у складу прописима којима се уређују ловство и ветеринарство.

            Ради заштите и регулисања бројности популације пољске јаребице (Perdix perdix, L), утврђује се мера привременог ловостаја ове заштићене врсте дивљачи, у периоду од 15. октобра 2021. године до 14. октобра 2024. године, осим у случајевима спречавања и сузбијања заразних болести (дијагностичка испитивања, здравствена заштита), хватања болесних или повређених јединки ради збрињавања и лечења, спровођења научног истраживања, организованог хватања пољских јаребица ради уношења у друго ловиште или други део истог ловишта (интродукција, реинтродукција, аугментација, транслокација), мониторинга, обуке ловачких паса, као и других ловних активности од значаја за заштиту и унапређење стања пољске јаребице, ако је за то дата сагласност министарства надлежног за послове ловства, а на територији аутономне покрајине надлежног покрајинског органа.

            Ради заштите и регулисања бројности популације грлице (Strеptоpеliа turtur, L), предузима се мера привременог ловостаја ове заштићене врсте дивљачи, у периоду од 1. октобра 2021. године до 14. августа 2024. године, осим у случају спречавања и сузбијања заразних болести (дијагностичка испитивања, здравствена заштита), хватања болесних или повређених јединки ради збрињавања и лечења, као и ради научног истраживања, ако је за то дата сагласност министарства надлежног за послове ловства, а на територији аутономне покрајине надлежног покрајинског органа.

            Ради заштите и регулисања бројности популације препелице (Coturnix coturnix, L), предузима се мера ограничења трајања ловне сезоне за ову ловостајем заштићену врсту дивљачи у периоду од 15. августа до 30. септембра текуће ловне године, осим у случају спречавања и сузбијања заразних болести (дијагностичка испитивања, здравствена заштита), хватања болесних или повређених јединки ради збрињавања и лечења, као и ради научног истраживања, ако је за то дата сагласност министарства надлежног за послове ловства, а на територији аутономне покрајине надлежног покрајинског органа.

            Ради заштите и регулисања бројности популације зеца (Lepus europaeus, Pall), предузима се мера ограничења трајања ловне сезоне за ову ловостајем заштићену врсту дивљачи у периоду од 15. октобра до 15. децембра текуће ловне године.

            Корисник ловишта који је годишњим планом предвидео лов на зеца, први (пробни) лов на зеца организује у периоду од 15. до 25. октобра текуће ловне године.

Први (пробни) лов врши се ради прикупљања очних сочива свих одстрељених зечева, који се достављају на научно истраживање и анализе како би се утврдила старост одстрељених јединки и реални прираст у одређеној микропопулацији зеца, а на основу чега се корисницима ловишта одређују мере у погледу лова зеца у текућој ловној години (лов по плану, корекција плана лова или обустава лова).

            Корисник ловишта који је годишњим планом предвидео лов на вука (Canis lupus, L.), као и корисник ловишта који је одстрел вука извршио због угрожавања живота, здравља људи или непосредног угрожавања имовине правних и физичких лица, доставља узорак мишићног ткива сваког одстрељеног вука на научно истраживање и анализе, ради спровођења националног системског мониторинга и одрживог управљања популацијама вука на територији Републике Србије.

            Трајање ловне сезоне дато је у прилогу - Трајање ловне сезоне на ловостајем заштићене врсте дивљачи, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.”.

 

Члан 2.

            Прилог - Трајање ловне сезоне на ловостајем заштићене врсте дивљачи, који је одштампан уз Правилник о проглашавању ловостајем заштићених врста дивљачи („Службени гласник РС”, бр. 9/12, 31/13, 55/15, 67/15 и 75/16) и чини његов саставни део, замењује се новим прилогом - Трајање ловне сезоне на ловостајем заштићене врсте дивљачи, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.

 

Члан 3.

            Овај правилник ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

 

 

 

Број: 110-00-98/2021-09

     Број:110-00-75/2/21-04

У Београду, 27. августа 2021. године

У Београду, 27. августа 2021. године

 

 

 

 

 

 

МИНИСТАР

             МИНИСТАР

            Бранислав Недимовић

                           Ирена Вујовић

Komentari
Još uvek nema komentara.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Automobil udario srndaća na pešačkom prelazu na Novom Beogradu
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,704,253 posete www.srbijalov.com