Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Plan rada - zakon će da strada


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Plan rada - zakon će da strada
Plan rada - zakon će da strada

Kako predator postaje plen

U samo predvečerje izbora u LSS dosadašnji predsednik saveza Ćirković Bratislav je u jednom glasilu izneo svoj plan i program rada ukoliko (nekim čudom!) bude ponovo izabran davodi LSS. Napominjemo, istine radi, da se u tom glasilu na prethodnoj strani nalazi redakcijski komentar u kojem se kaže da je prostor za iznošenje programa potencijalnih kandidata ponudjen u zakup - čisto da se zna... Bože moj, pa informisanje košta, jelte, pa će potencijalni kupci glasila koje bi trebalo da ih informiše platiti cenu, a glasilo će od kandidata naplatiti prostor za informisanje lovaca. Liči li vama to na čisto reklamiranje ili na čist bezborazluk koji lepo odslikava politiku - 'plati pa klati'? Ali da se ne bavimo sada time, biće vremena. Tema je plan i program rada koji je Ćirković izneo u autorskom tekstu.

Skoro polovina teksta je posvećena kuknjavi, priči o navodnim pritiscima, lažima i svakojakim urotama koje Ćirković vidi oko sebe (paranoja li je?) ali i neveštom eskiviranju brojnih stvari koje su isplivale na površinu u predizborno vreme. Čak je i proces koji je vodjen protiv njega pred Sudom časti LSS (koji je zaključio da je itekako bilo kršenja Kodeksa) sarkastično nazvao 'modernom temom' bez navodjenja detalja o kojima bruji lovačka čaršija. Zanimljivo je da ni jednu od stvari koje su isplivale i koje njemu nikako ne idu u prilog nije demantovao nekim argumentom, nego paušalno opleo da su svi koji prate dešavanja i komentarišu notorni lažovi, nesposobnjakovići koji pričaju priče za malu decu itd. i sl. Nema veze, njegovo je da se vadi kako god može, pošto se propisno ulupao, ali i dalje nastavlja sa karambolima koje je izneo u svom planu rada u osam tačaka. Malo ćemo analizirati i pokušati da zamislimo kako bi Ćirkovićev plan mogao da izgleda u praksi, pa da razveselimo lovce šta je majstor smislio. Inače, detalje ovog plana je pisac ovih redova video još pre tri godine kao sočinjenije jednog urednika glasila koje se kune u istinitost - već tada sam bio protiv nekih od planiranih poteza i danas sam još ubedjeniji da ako do ostvarenja nekih od tačaka dodje, to će značiti bukvalno samovlašće, i uterivanje u jednoumlje i razjurivanje članstva. Idemo redom po spornim tačkama:

1, Predvidja se da LSS bude savez saveza, što nije loša ideja ali se time sva LU teraju da budu članovi nekog od saveza, što može da znači da samostalna LU ne mogu biti članovi LSS, a to se kosi sa ustavnim pravom na slobodu odlučivanja i udruživanja, što podrazumeva  i pravo da neko ne bude ni u jednom savezu! Dakle, već na samom početku težak faul, ali najbolje tek sledi.

2, Reprezentativnost saveza se predvidja da bude na vrlo visokom pragu od 10.000 lovaca - to može u praksi da vodi ka sprečavanju stvaranja novih saveza i 'uterivanju ovaca u jedan tor'! Ne vidimo potrebu za ovako visokim pragom, imajući u vidu činjenicu da je broj lovaca članova LSS ukupno oko 50.000, a već sada ima najmanje pet saveza od kojih samo tri (možda!) ispunjavaju ovako planiran prag reprezentativnosti. Pri tom, Ćirković zaboravlja na poseban realni status Lovačkog saveza Kosova i Metohije, i trebao bi da se malo zamisli šta time poručuje.

3. Predvidja g-din presidente da Skupštinu tako zamišljenog LSS čine delegati i to 1 delegat na 1000 članova! Evo šta to u praksi znači na primeru Vojvodine: LSV broji trenutno oko 11000 članova, a ima oko 90 LU u Vojvodini!! Dakle, prosek broja članova LU je oko 120 lovaca, ali pošto nisu sivi članovi, neka bude prosek 200 lovaca! Dalje, LSV bi po Ćirkovićevoj zamisli ubuduće imao duplo manje delegata u SKupštini LSS! Isto to važi za sva LU u regionima sa manjom površinom lovišta i manjim brojem članova. Šta je cilj ovoga? Pa rekli bi smo da se lakše 'vlada' sa manjim brojem ljudi, a metoda vladavine ima raznih... Dakle, opet se može namirisati namera razbijanja svakog drugačijeg mišljenja i majorizacije gde se u isti koš trpaju LU sa različitim konfiguracijama lovišta, sa različitim vrstama divljači kojom gazduju, sa različitom kulturološkom, socijalnom, obrazovnom strukturom, i sa različitim tradicijama i običajima. Bogatstvo je u različitosti a ne u jednobraznosti.

4. Poslovi koje lovački savezi mogu da obavljaju su predvidjeni Zakonom o divljači i lovstvu, ali to ne smeta Ćirkoviću da predvidja da savezi vrše izradu planskih dokumenata i projektne dokumentacije, i distribuciju lovne karte (po ZODL to mogu da rade samo privredna društva!). Toliko o poznavanju Zakona, ali ima toga još...

5. Najspornija tačka koja će, verujemo, naterati svakog lovca da se uhvati za glavu. Naime, u ovoj tački svog programa rada Ćirković i dalje ide kontra važećem Zakonu! Pa tako predvidja da LSS vodi matičnu evidenciju. A šta čemo sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti? Od kada to NVO mogu i smeju da prikupljaju i obradjuju podatke o ličnostima i koja lica smeju da imaju pristup tim podacima? Neovlašćeno prikupljanje i obrada podataka je kažnjivo! Kako Ćirković misli da vrši proveru tačnosti dostavljenih podataka? Ali nije tu kraj... Predvidja on da LSS vodi i Katastar lovišta, što je Zakonom predvidjeno da može da radi jedino nadležno ministarstvo! Dakle, još jedna namera kršenja zakonskih odredbi, peta po redu! E sad dolazimo do ključne stvari koju planira naš Braca: uvodjenje licenciranja lovaca! Šta to, blago nama, znači? Pa znači da je Ćirković naumio da prigrabi sebi pravo da odredjuje indirektno ko može i sme da lovi, a ko ne može! Dakle, predvidja uvaženi presidente da LSS vrši nekakvo licenciranje lovaca iako nečeg takvog nema ni u jednom od zakona, ali se njemu baš to svidja, da LSS licencira lovce koji su već položili lovački ispit i koji su obučeni za rukovanje oružjem i zdravstveno sposobni, e sad 'ajd da uvedemo licencu jednom u 5 godina, ali uz pravo LSS da može da nečiju licencu suspenduje, i time praktično onemogući bavljenje lovom nekom pojedincu kako mu se ćefne! Pa zar nije dosta što se oružje oduzima i zbog mrkog pogleda, zar nije dosta ograničenja svih vrsta, zar nije dosta skakanja po lovačkoj grbači onih samozvanih zaštitara, nego će sad još i LSS da uzme dodatnu batinu u ruke? ALi da se 'Vlasi ne dosete', velikodušno Ćirković predvidja da LSS ne naplaćuje članarinu (mamac za šarane, žargonski), ali da LSS uzima za pravo da još 'samo' organizuje osiguranje lovaca u lovu i rešavanje šteta od divljači u saobraćaju (koliko smo upoznati, provizija za agenta osiguranja je oko 15-20% od naplaćene sune za osiguranje)! Znači samo to - centralizovan protok najvećeg dela novca lovaca, ništa više neće?! E pa to 'samo to' godišnje iznosi barem  20 miliona dinara ili više, pa je provizija prilično masna. A plus naknada za licenciranje za koju je, lukavo, prećutano kolika bi mogla biti, i eto para Bog da ih vidi! Zamislite kao poredjenje: prošli ste obuku za vozača, položili ste vozački ispit, izvadili vozačku dozvolu i kupili i registrovali svoj auto, platili naknadu za korišćenje puteva i sve ostale dažbine i onda dodje npr. Auto moto savez i kaže e ne možeš da voziš jer smo mi uveli licencu koju moraš da polažeš kod nas iako si kod nas položio obuku?! Kako vam to zvuči? Malo suludo...

Eto gospodo lovci, nemojte da posle bude da vam niko nije rekao šta vas čeka ako ponovo udjete u priču sa čovekom koji je ceo mandat 4 godine potrošio a da prstom nije mrdnuo da promeni ovaj nesretni važeći Šormazov Statut LSS, iako je obećavao (šta ga košta da obećava), i koji je ugavnom zauzet smišljanjem načina da gomilu novca preusmeri preko LSS, a tim novcem naravno on raspolaže, pardon, uz telefonske sednice.

Eto tako sa takvim idejama se čovek-lovac, koji je vrhunski predator sa resursima kojima raspolaže, pretvara u plen lukavih 'smišljača nameta' i nekontrolisanih ovlašćenja koja neretko na svoju ruku ili uz prećutnu saglasnost nekih izmišljaju ili čak i preuzimaju od države! Samo pratite trag novca i biće vam jasno da se, ako ovo prodje, sprema jedna skoro pa savršena sačekuša za svakog ko poželi da misli svojom glavom i da se bavi lovom.

Možeš nastaviti sa kuknjavom, g. Ćirkoviću. Džaba se raspituješ, kako čujem i sve se nadam da nije istina dobri moj Braco predsedniče da li bi nekako mogao da zabraniš rad Srbijalov portala, e to neće da može - Srbija nije Severna Koreja. Nego,'ajd da pitamo: zašto LSS ne objavi zvanično zaključke Suda časti i sadržaje prijava koje su tri dame podnele protiv predsednika LSS? Čega se bojiš toliko dobri moj predsedniče? Pa šta misliš da delegati koji će glasati ne znaju šta se desilo? Retoričko pitanje: Da li je prekršilac Kodeksa dostojan da predstavlja sve lovce Srbije?

   
Komentari
136 #1 Lala
dana 20.10.2022. 18:36
Nešto se ućutali branioci lika i dela Bracinog? Nešto nije jasno?
Ako vas svrbi novčanik, to može da znači da Braca misli na vas Grin
4038 #2 dragan23
dana 20.10.2022. 23:21
Sve me ovo podseca na slepanje sluzbenog auta sa Severa Srbije i Zapada Srbije u jednom danu (tako sam cuo i procitao). Ovo gore nego kad sam u skoli ucio o dahijama. Doduse na jugu nase zemlje su se turci najduze zadrzali. Hmmm
4924 #3 maksin
dana 21.10.2022. 13:02
Au Lalo ti se baš pretplatio na ovog dosadašnjeg predsednika. Kad su više ti izbori i ko je protivkandidat??
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,198,266 posete www.srbijalov.com