Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Izmene ZOM - LU 'Soko' Vrnjačka Banja


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Izmene ZOM - LU 'Soko' Vrnjačka Banja
Izmene ZOM - LU 'Soko' Vrnjačka Banja

Izmene nacrta ZOM - LU 'Soko' Vrnjačka Banja

Očigledno je da je tema izmena Zakona o oružju i municiji privukla veliku pažnju lovačke javnosti. Od kako je objavljeno da je otpočela javna rasprava o Nacrtu izmena ZOM, dobijamo sve više komentara vezanih za tu problematiku. Na žalost, najveći deo tih komentara nije dovoljno dobro formatiran da bi se mogao upotrebiti, ali na sreću ima i onih koji svojim sadržajem i nivoom itekako mogu da utiču na nadležne da razmisle da li je baš sve u nacrtu uradjeno kako valja ili još kako ima prostora za poboljšanje rešenja. Odabrali smo izvanredan predlog koji je u okviru javne rasprave upućen od strane LU 'Soko' Vrnjačka Banja, sa potpisom predsednika tog LU Predraga Ćirića. Nadamo se da će biti što više ovakvih vrlo argumentovanih i upotrebljivih predloga i sugestija, a da će vrh LSS barem malo osetiti grižu savesti što ni jednu od ovde iznetih primedbi nije uspeo na Radnoj grupi da uvrsti u Nacrt izmena, naročito kad se ima u vidu zakonska obaveza da LSS zastupa svoje članove u zemlji i inostranstvu. Kako ih zastupa, to vidimo po Nacrtu izmena ZOM - komentar je suvišan.

Sa zadovoljstvom prenosimo primedbe i predloge potekle iz Vrnjačke Banje, iz LU 'Soko', u integralnom obliku:

Примедбе, предлози и сугестије поводом јавне расправе о тексту нацрта закона о изменама и допунама закона о оружју и муницији

Постојеће законске одредбе обилују бројним аномалијама, које уместо да се анулирају, новим изменама и допунама, додатно се усложњавају и стварају рестриктивнији оквир за набавку и држање оружја и муниције.

  1. Као главна примедба апострофира се опстајање на снази начина пререгистрације оружја!!!

У вези са наведеним, сматра се да не постоје разлози да се та процедура не упрости и да се спроведе као и у случају замене личних докумената, односно само плаћањем одговарајуће таксе и евентуалним достављањем лекарског уверења, као новог института. При томе, поводом лекарског уверења, оцењујемо да би се могла примењивати пракса, као и код издавања возачке дозволе, односно да би поседовање возачке дозволе могао да буде услов који ослобађа достављање лекарског уверења, док би у ситуацијама када је потребно достављање лекарског уверења исто било са важношћу од 10 година.

Такође, као битним се сматра истаћи да постоји изузетно неуједначена пракса приликом спровођења пререгистрације, која искључиво зависи од тумачења позитивно-правних прописа од стране одређених субјеката из организационих јединица МУП-а који су надлежни за ову област. У том смислу, веома честа појава је да се поводом оправданих разлога за набавку ловачког оружја, поред оног који је наведен у закону траже додатни елементи. На пример, референти на пријему захтева одбијају да као доказ оправданог разлога не признају ловну карту за текућу ловну сезону, већ траже потврде од ловачких удружења у којима стоји да сте активни члан или се траже подаци о евиденционим и заводним бројевима под којим сте заведени у локалном ловачком друштву, чије се додатно оптерећује финансијски подносиоц захтева, јер ловачка друштва злоупотребљавају те ситуације и папрено наплаћују те потврде. Имајући у виду изнето, предлаже се да се у законском решењу стриктно наведе да је оправдан разлог ловна карта за текућу годину (која подразумева да имате положен ловачки испит или да сте на други начин стекли то право).

Исто тако, не мање апсурдна ситуација се тиче изостанка могућности да се захтев поднесе електронски, чиме би се створили услови да се смање гужве и убрза процедура, са обавезом, а не опцијом да орган по службеној дужности прибавља податке из казнених и прекршајних евиденција, што опет има позитиван еефекат по економичност поступка.

  1. Друга, битна примедба тиче се честих злоупотреба тзв. дискреционог права, које се црпи из одредбе члана 11 став 1 тачка 6.

Поводом наведеног, поставља се оправдано питање који су то разлози који се могу подвести под сметњу за набавку оружја, а да се не тичу постојања онога што регулишу остале одредбе истог члана. Када би се ушло у садржај образложења самих теренских провера утврдио би се значајан ниво злоупотреба тог права, које су условљене субјективним чиниоцима доносиоца акта, а поједине ситуације су сумњиве да залазе у домен коруптивних и са њима повезаних кривичних дела. Овај основ, као реликт ауторитаризма би требало потпуно елиминисати или га примењивати изузетно рестриктивно, на пример у ситуацијама раније осуђиваности, а када истекне период постојања правних последица.

Поред тога, сама одредба је изузетно непрецизна и контрадикторна логици, јер би се, посматрањем према члану 13 став 4 (где се од обуке ослобађају одређене категорије лица), одребом члана 11 став 1 тачка 6 под оцену „достојности“ за набављање оружја и муниције подводе и припадници свих безбедносних структура Р Србије, који само по својој службеној позцији уживају то право, превасходно јер поседују и носе службено оружје, а о другим разлозима и да не говоримо, па се поставља оправдано питање, одакле овлашћење нижерангираних полицијских службеника за предузимање теренских и других провера за припаднике војних и цивилних органа безбедности. Према актуелном законодавству таква овлашћења имају само специјализовани институти унутар самих система, а не екстерни чиниоци. Дакле, сматра се да би и тај сегмент требало прецизирати и јасно нагласити да су активни и пензионисани припадници безбедносних структура Р Србије изузети од одредбе члана 11 став 1 тачка 6, те да се у случају потребе за вршењем таквих активности поступајућа организациона јединица МУП-а Р Србије за предузимање конкретне радње обраћа надлежном органу код кога је субјект био или је сада запослен. Иста ситуација би требало да се примењује и приликом настанка неких од разлога који иницирају привремено одузимање оружја, односно да је за то потребна сагласност органа безбедности где је лице запослено или где је стекло пензију.

  1. Следећа сугестија се тиче предлога за ослобађањем још једне категорије лица потребе да прибаве потврду да су обучена за руковање оружјем.

Наиме, сматра се да би сва лица која су одслужила војни рок требало да буду ослобођена обавезе да прибављају потврде о обучености руковању оружјем. Посебна елаборација према наведеном предлогу сматра се излишном,

  1. Четврта ставка, односи се према либерализацији набавке оружја за личну безбедност, у које би требало уврстити и пушке са неолученим цевима, што је пракса свуда у свету. Чак шта више, предлог је да се набавка сачменог оружја максимално либерализује, са обавезом пријаве надлежном органу.
  2. Пета препорука је да се лицима која поседују оружје за лов омогући набавка одређених револвера, као секундарног оружја за тзв. самилосно хитац према дивљачи.
  3. Шесто се тиче историјског оружја код којег би требало да остане на снази постојеће решење.
  4. Исто тако, оцењује се бесмисленим увођење било каквих посебних пропозиција и ограничења за набавку муниције за лов и стрељачко оружје.
  5. На крају поздравља се иницијатива према убрзавању процедуре за издавање набавне дозволе за лица која већ поседују исто, при чему би то требало да буде по аутоматизму, без спровођења посебне процедуре.

                                                             С поштовањем

 Дана 24.12.2022.године

У Врњачкој Бањи                                                                     за ЛУ „Соко“ Врњачка Бања

                                                                                                         Председник удружења

                                                                                                              Предраг ЋИРИЋ

     
Komentari
136 #1 Lala
dana 26.12.2022. 19:16
U danu kada smo postavljali tekstove o javnoj raspravi o Nacrtu izmena ZOM, objavljeno je da je MUP odlučio daposle pritiska javnosti iz procedure povuče Zakon o policiji. Ne mislimo da je to znak slabosti ili bolećivosti odgovornih u MUP, nego pre svega taj gest vidimo kao znak razuma - ko radi taj i greši, a ljudski je priznati grešku i ispraviti je.
Ostaje nam nada da će se slična stvar desiti i sa Nacrtom izmena Zakona o oružju - da će neophodne izmene biti u pravcu smanjenja rigidnosti i pojednostavljena procedura, a ne pendrek odredbama.
U svakom slučaju, respekt za LU Soko i njihovog predsednika Ćirića, za ovako sročene primedbe i predloge izmena.
892 #2 Sremac75
dana 26.12.2022. 22:00
Solidna analiza ali ne i spektakularna...
Posebno druga primedba delimicno a u vecem delu "maši centar" jer je besmisleno govoriti o penzionisanim ili aktivnim pripadnicima sluzbi i problemima koje su oni imali prilikom terenskih provera, jer se tu radi o malom broju slucajeva u odnosu na sve ostale, a zloupotrebe se u njihovim slucajevima mere promilima
1749 #3 Planinko011
dana 27.12.2022. 12:33
Kad je nesto lose u celini tesko je raspravljati o pojedinacnim odredbama. Nego sto se tice da sacmarice postanu oruzje za licnu bezbednost vidim mogucnost da nam razrezu godisnji porez koji sada ne placamo a kad vec kao lovac imas sacmaricu daleko bilo u slucaju opasnosti po zivot....
Mozda je gledam uzi kontekst.
Stoji da lovci mogu traziti upotrebu kratkog oruzja za dostrel ali nisam siguran da lovci treba da se rasplinjuju oko oruzja za licnu bezbednost.
572 #4 AcaNik
dana 27.12.2022. 13:24
Све је то само њима на воденицу!
Закон треба да има само један члан: Сваки пунолетни грађанин Републике Србије који није осуђиван и пролази медицинску и кривичну проверу и нема антидржавног деловања, има право да поседује оружје које се мора регистровати код надлежног органа! У обавези је да прође обуку и да одслужи војни рок или га наднадно дослужи. Па нека га разврставају у категорије какве хоће али то је суштина!
Деца од 16 година, могу да поседују МК оружје које мора да се региструје.
Управни послови, морају да се издвоје из МУП-а и да се тиме више решимо тог комуњарског наслеђа!
Закон не мора да предлаже МУП. Свако га може предложити! Зашто се не би скупили, мимо наоса наравно јер је и то МУП, и предложили ову једноставну и упрошћену верзију закона који је свакоме јасан? Уопште није битно да ли ће га прихватити сада или не. Битно је да се чује за њега!
2623 #5 kolega_LOVEc
dana 28.12.2022. 00:43
Ova pisanija kaže da se u vrnjačkoj banji bezbednjaci kusuraju sa policijom preko nabavne dozvole a svi zajedno vole gulaš...irelevantne sitnice za one što pišu zakone.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 24
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,310,185 posete www.srbijalov.com