Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Menja se Zakon o divljači i lovstvu, pooštravaju se uslovi za dobijanje lovne karte


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Menja se Zakon o divljači i lovstvu, pooštravaju se uslovi za dobijanje lovne karte
Menja se Zakon o divljači i lovstvu, pooštravaju se uslovi za dobijanje lovne karte

Kretanje i prisustvo drugih lica (uključujući i decu) sa osobama koja učestvuju u lovu biće zabranjeno, predlaže se u radnoj verziji nacrta izmena i dopuna Zakona o divljači i lovstvu. Pored toga, predlaže se i pooštravanje mera za pravo na lov i dobijanje prava na lovnu kartu, kao i uvođenje obavezne i kontinuirane edukacije lovaca.

Izmene zakona bi obuhvatale i u ukidanje obaveze lovočuvara da nosi oružje, već  bi se to ostavilo kao mogućnost.

Lovočuvar bi bio i ovlašćen da udalji iz lova lice koje ne poštuje mere sigurnosti u lovu ili ili lovi divljač na način ili uz upotrebu oružja i municije suprotno zabranama propisanim  zakonom ili lovi bez lovne karte ili dozvole za lov.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je da počinje izrada Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu.

Predstavnici državnih organa, organizacija, udurženja, privrednih subjekata, stručne javnosti mogu da se upoznaju tekstom radne verzije nacrta i najkasnije do 8. septembra 2023. godine daju svoje komentare, sugestije i predloge.

Ministarstvo je objavilo objavilo radnu verziju ncarta, kao i dokument za razlozima sa donošenje izmena i dopuna.

Predloženim izmenama se na prvom mestu zabranjuje se prisustvo i kretanje drugih lica sa licima koja učestvuju u lovu (uključujući i dece). Obzirom na aktuelna dešavanja u Srbiji, i mnoštvo nesrećnih slučajeva u kojima su učesnici koristili oružje, Ministarstvo navodi da je neophodno bezbednost u lovu podići na najviši mogući nivo, navodi se u objašnjenju.

Zbog toga se predlaže da se u zakon doda stav koji kaže da „u lovu mogu učestvovati ovlašćeno lice korisnika lovišta, vođa grupe i lovci i da je zabranjeno je prisustvo i kretanje drugih lica“. 

Predloženo je i pooštravanje mera za pravo na lov, i dobijanje prava na lovnu kartu, kao i uvođenje obavezne i kontinuirane edukacije lovaca.

Naime, izmenama zakona se predlaže privremena zabrana bavljenja lovom na teritoriji Srbije, čime se, kako se navodi u dokumentu Ministarstva, uvodi odgovornost lica za kršenje zabrana i mera sigurnosti u lovištu obzirom da se u praksi pokazalo da postojeća zakonska rešenja predviđaju mnoštvo kazni za korisnike lovišta, ali skoro nikakvu represivnu meru za sama lica.

U zakon bi zato moga do bude dodat član koji propisuje „meru zabrane lovom“.

Predlog je da meru zabrane bavljenja lovom na teritoriji Srbije Ministarstvo izriče licu koje se ne pridržava mera sigurnosti u lovu ili lovi divljač na način ili uz upotrebu oružja i municije koji su zabranjeni zakonom ili lovi bez lovne karte ili dozvole za lov.

Ministarstvo bi tu meru izricalo na osnovu predloga korisnika lovišta i zapisnika lovočuvara o izvršenoj ili pokušanoj nedozvoljenoj radnji i o izvršiocu.

Zabrana lova može se izreći u trajanju od jedne godine, a u slučaju ponavljanja nedozvoljenih radnji, može se izreći trajna zabrana bavljenja lovom na teritoriji Srbije.

Тakođe, predlog je i da se izmeni član zakona koji se tiče lovne karte. Lovna karta može biti mesečna i godišnja, kao i do sada, sa tim što se detaljnije propisuje ko može dobiti godišnju, a ko mesečnu kartu.

Pravo na godišnju lovnu kartu bi, kako se sada predlaže, imalo lice koje je državljanin Srbije, ako ima položen lovački ispit ili je steklo diplomu srednje ili visoke škole u kojoj je izučavalo predmet iz oblasti lovstva, ako redovno pohađa obuke, ispunjava uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija (osim za sokolarenje) i nema izrečenu meru zabrane bavljenja lovom.

Pravo na mesečnu lovnu kartu bi imao strani državljanin, ako poseduje važeću lovačku ispravu zemlje čiji je državljanin i ako ispunjava uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija, kao i državljanin Srbije za komercijalni lov, ako ispunjava uslove koji su predviđeni i za dobijanje godišnje karte.

Ministarstvo je, takođe, iz „razloga zaštite, upravljanja, lova, korišćenja i unapređivanja populacija divljači, ali i smanjenja mogućnosti od širenja zaraze i šteta“ predložilo da površine koje se koriste za vojne namene, više ne budu nelovne površine.

Lovačkom savezu Srbije bi, prema predlogu u radnoj verziji nacrta, bilo povereno da donosi i sprovodi program obuke lovaca (koji sadrži zakonodavni okvir u oblasti lovstva, gajenje i ekologiju divljači, gazdovanje lovištem i organizaciju lova, lovnu kinologiju, kao i postupanje sa oružjem i municijom i druge mere sigurnosti u lovu), da distribuira lovne karte, vodi Кatastar lovišta i Centralnu bazu podataka.

U Кatastar lovišta i u Centralnu bazu podataka upisuju se i vode svi podaci od značaja za planiranje, upravljanje i nadzor nad lovnim gazdovanjem, zaštitom divljači i staništima divljači, „kao i podaci o lovcima, lovnim kartama i izrečenim merama zabrane bavljenja lovom“.

Izvor: novaekonomija.rs

      
Komentari
1749 #1 Planinko011
dana 01.09.2023. 07:09
Na osnovu samo ove informacije samo da se zapitam par stvari na prvu loptu:
Gde su predvidjeni pripravnici i podmlatkari koji se obucavaju da ucestvuju u lovu i treba upravo kretanju sa ostalim lovcima?
Za ovih skoro 40 godina u lovu u dometu pucnja su mi prolazili cobani sa stadima, biciklisti, traktoristi, ribolovci sa povratka sa pecanja, seljaci sa njiva.... mi ne mozemo uticati i staviti zabranu kretanja u lovistu tokom izvodjenja lova.
Sto se tice Zakona o divljaci i lovu smesno je nesto objaviti u avgustu i traziti primedbe do 8.septembra ali to he manir svih vlada i u mnogo za drustvo vaznijim oblastima.
Sa druge strane ako LSS i LSV vec nemaju pripremljenu svoj predkog i verziju, pored sve svoje neaktivnosti u drustvu i medijima, onda nam mozda i ne trebaju.
572 #2 AcaNik
dana 01.09.2023. 13:39
Нема више подмлатка и нових чланова. Подобни ће да лове док не поцркају и онда ако нешто остане, можемо кренути са новим ловством.
ЛСС и ЛСВ су спремни већ одано да потврде све што им предлагач каже да потврде. Када су се нешто па успротивили?
1433 #3 tomo vrbas
dana 02.09.2023. 06:31
И мени се чини да је са ловом готово, наравно осим за подобне који само трљају руке и чекају да гробари ловства(лсс и лсв) баце крстачу преко свих нас. Они ће се задовољити локалима, непокретно и покретном имовином, а тајкуни и подобни "другови" чланови слободним ловиштима којима ће само они да крстаре у, својим, џипчинама.
1749 #4 Planinko011
dana 04.09.2023. 09:04
Okreni - obrni ideja o zabrani kretanja u lovistu je mogla da potekne samo od nekog ko nije odmakao od tramvajskih sina i ko ni na izletu van grada nije bio.

Svi znamo kolika je povrsina nasih lovista i da ona obuhvata zemljiste razlicitih svojina i kultura a najcesce se poklapa sa celom terotorijom opstine izuzimajuci naseljeni deo.
I sad koja je to sila koja ce reci zabranjuje se kretanje kroz loviste nedeljom od 8 do 15h ili sredom od 18 do 22h ili kad god i gde god???

Pa nisu uspeli za vreme korone da spakuju u stanove sve penzionere ili sve ljude vec ih je bilo da setaju kad mu vreme nije.

Uvek je bilo da je odgovornost lovca da pazi na bezbednosti i u sta puca a incidenata je bilo 2-3 godisnje kao i u proteklih 70 godina.
1433 #5 tomo vrbas
dana 04.09.2023. 17:46
Ма будалаштина, колико недељом сретнемо шетача кроз атар. Доста пута људи нас сретну и шетају са нама и причају. Шта да им урадиш да их отераш или да их избегаваш па помисле да нису чиста посла?
480 #6 flashal
dana 06.09.2023. 08:44
Davno sam postavio pitanje na ovom forumu o funkcionalnosti i ulozi LSV. Isto se odnosi i na LSS. Konačno smo shvatili kome i čemu služe oba saveza. Samo ko nije hteo da razume nije razumeo. LSV je dugo godina bio „olupina“ koja je lutala Panonskim morem. Dolaskom Miloša Beukovića, Dragana Gutića, Šormaza, Ćirkovića, i potonjih bezličnih persona... je prestao da luta i usidrio se „tamo gde treba“ i u potpunosti prestao da bude lovački savez. Slažem se sa komentarima u potpunosti. Napisao sam ovo radi podsećanja na budućnost. Samo mala ispravka. Nije zabranjeno kretanje u lovištu. Doslovce u ZAKONU O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DIVLJAČI I LOVSTVU stoji:
Član 23.
U članu 63. dodaju se novi st. 1. i 2, koji glase:
„U lovu mogu učestvovati ovlašćeno lice korisnika lovišta, vođa grupe i lovci.

Zabranjeno je prisustvo i kretanje drugih lica sa licima iz stava 1. u toku lova.”.

Dosadašnji st. 1-3, postaju st. 3-5.
Pozdrav svima.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,202,703 posete www.srbijalov.com