Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Brušenje lovačkog dragulja


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Brušenje lovačkog dragulja
Brušenje lovačkog dragulja
Karabin Zastava M808 .300 Win. Magnum
Brušenje lovačkog dragulja
Još jednom smo imali priliku da testiramo jedan potpuno novi, jedinstven i za naše podneblje veoma neobičan lovački karabin, nastao po želji dugogodišnjeg i iskrenog prijatelja "Kalibra", poznatog sportskog strelca i pasioniranog lovca, Dragana Barašina iz Beograda. Sa pričom o preradi ovog karabina, bili smo upoznati, još od samog početka, prateći radioničku proceduru i faze u izradi, sve do finalnog testa ovog sjajnog oružja na strelištu. Priča je još interesantnija, jer je karabin delo grupe poznatih majstora i konstruktora, naravno pod budnim nadzorom našeg g. čitaocima dobro poznatog konstruktora Ivana Živkova.
Priča o doradi još jednog "Zastavinog" karabina za lov krupne divljači pogonom, ne bi bila posebno interesantna, koliko god da je puška unapređena, da za njenu osnovu nije odabran novi model lovačkog karabina sistema Mauser, iz "Zastavinog" proizvodnog programa - Model 808, u veoma snažnom kalibru .300 Winchester Magnum. Tu se odmah postavlja pitanje, zašto se iskusni strelac i dugogodišnji lovac, kakav je Barašin, odlučio za oružje upravo u ovom kalibru. Odgovor leži u samim karakteristikama metka .300 Winchester Magnum.

Za krupnu divljač
Sa čvrstom, flašastom čaurom, ojačanom pojasom na dnu, dugom 63 mm i zrnima u rasponu od 9 g (150 grs) do čak 14,3 g (220 grs), početnim brzinama od 990, do 820 m/s i energijom E0 od 4.718 do čak 5.132 J, od nastanka do sada, dokazao se kao izuzetan izbor u odstrelu čak i najkrupnijih i najtvrđih životinja na planeti (iako nije namenjen tropskom lovu), a uz to, u poslednje vreme i kao fenomenalni snajperski metak za veće udaljenosti, do čak 1.200 m. Iako ga neki od korisnika ocenjuju kao pomalo prejak i neudoban za korišćenje (odnosno metak sa prejakim trzajem), ipak je to mala zamerka, za zaista sjajan, dalekometni kalibar iz srednje kalibarske grupe.
Naravno, ovakav metak je apsolutno idealan za bilo koju evropsku divljač, pa je njegov izbor za oružje namenjeno lovu na divlje svinje pogonom, zaista prvoklasan. Logično, ovakav metak, osim surove efikasnosti na svim odstojanjima, daje i mogućnost korišćenja na otvorenom prostoru i na ekstremnim udaljenostima.
Izborom kalibra, ali i novog modela M808, iz "Zastavinog" proizvodnog programa počinje priča, o pušci koju smo testirali, a koja je posle prerade postala spretno, luksuzno "radno" oružje, za šumski lov krupne divljači, kakve su vepar, gorski jelen ili medved. Mauzer karabini, kakav je i ovaj novi, označen kao M808, spadaju u repetirajuća oružja sa obrtnočepnim zatvaračem, sa dva snažna brega na čelu, postavljena jedan nasuprot drugom, tako da ugao otvaranja zatvarača iznosi 90 stepeni i još jednim, dodatnim sa zadnje strane, kojima bravi u snažan čelični sanduk. To ga već duže od jednog veka, čini najomiljenijom svetskom konstrukcijom u proizvodnji olučenih lovačkih oružja, a ujedno i najsnažnijim repetipajućim puščanim sistemom, od svih postojećih. Šta ovaj novi model označen kao M808, onda čini različitim u odnosu na prethodni M-70?

Dobra osnova
Najbitnija razlika, odnosi se na izmenu izvlakača. Kod klasičnih, standardnih pušaka sistema M-98 (kakav je i Zastava M-70), zatvarač oružja ima spoljašnji izvlakač duž čitavog tela, sa krupnom kandžom, koja omogućava pouzdanu ekstrakciju čaura. S druge strane, brojni proizvođači karabina ovog sistema (prvi je to uradio američki "Remington"), odlučili su se za manji, u samo cilindrično telo zatvarača postavljeni izvlakač sa sopstvenom oprugom, koji iako manje snažan od onog spoljašnjeg, omogućava brže, lakše i finije repetiranje. Ovaj sistem, jedno je od bitnijih unapređenja i karabina M808. Uz to, tu su još neka od pozitivnih rešenja novog karabina, među koja svakako treba svrstati i sanduk mehanizma novog poligonalnog oblika, sa integralnom, Picatinny šinom po Mil Std 1913 standardu (sanduk i šina su izrađeni od jednog komada čelika), ali i način mašinske izrade cele puške, po principu saosnosti (cev, sanduk i zatvarač se nalaze potpuno u osi cevi), što generalno donosi znatno viši opšti kvalitet.
S obzirom da bravljenje čini suštinu svake puške, dorada je i počela odatle. Pre same dorade, odabrani karabin je isproban i dao je ugaonu preciznost od oko 1,6 MOA (odnosno grupu pogodaka prečnika 50 mm na 100 m), što je sasvim prihvatljivo, po svim kriterijumima za ovu vrstu oružja, ali nikako ne i dovoljno dobro za novog vlasnika, čiji su standardi mnogo viši od toga. Zato je dorada počela ponovnim pasovanjem bravljenja, do potpunog poklapanja svih naležućih površina, poliranjem ležišta metka u cevi, zatvarača i unutrašnjosti sanduka, tako da pilikom manipulacije, zatvarač radi "masno", lako i skoro bešumno, što je prvi uslov za popravljanje preciznosti. Na zatvaraču su zamenjeni udarač i opruga novim, koji su olakšali i ubrzali okidanje. Pomalo prevelika spojnica zatvarača, sa poprečnom direktnom kočnicom udarne igle nije prerađivana, ali je pažljivo doterana finim poliranjem. Ipak, najveća pažnja je posvećeni samoj cevi, koja je kod ovog modela slobodno plutajuća, hladno kovana, uvrnuta u u čelični sanduk.

Skraćena cev
Karabini, iz "Zastavinog" proizvodnog programa Model 808, u ovom kalibru imaju cev dugu 650 mm, sa šest polja i žlebova i korakom uvijanja od 1:250 mm. Na ovom primerku, majstor je cev ostavio golu, bez mehaničkih nišana, s obzirom da se vlasnik opredelio za korišćenje oružja sa optikom. Da bi se oružje lakše kontrolisalo tokom višesatnog nošenja kroz šumu, cev je skraćena i to s obzirom na izbor kalibra, ne na uobičajenih 500 već na 540 mm (za 110 mm), a kruna usta cevi je ponovo najpažljivije narezana, što je jedna od presudnih operacija za konačnu preciznost puške i čime je u startu smanjena grupa za oko 50 %. Ovako spakovana, puška je ukupno dugačka 1.084 mm i ima masu od samo 3.700 g (merena bez optike).
Zatim je naravno zamenjen kundak. Umesto fabričkog, pomalo preglomaznog, mašinski napravljenog, stavljen je novi, od biranog orahovog drveta klase III, koji je veoma pedantno napravio sposobni puškar Ljuba Tanasković iz Užica. Zajednički je odlučeno da mu se da forma po ugledu na kundak sa nemačkog poluautomatskog karabina Sauer S-303, koji po vlasniku i majstoru Živkovu opravdano ima najelegantniju i ergonomski najispravniju formu za ovu vrstu oružja. Urađeni kundak, finiširao je mladi i veoma talentovani majstor Aleksandar Zafirović, iz Odeljenja za konstrukciju i ispitivanje vatrenog oružja i municije SAJ MUP Srbije, pedantno ručno urezujući najfiniji mogući romboidni čekering oštrih pravilnih ivica, na velikim, jasno i ukusno definisanim sveričnim površinama rukohvata i usadnika. Ovim su oružju dati ne samo izuzetno komforan hvat i kontrola, već i izuzetno elegantan i razmetljiv izgled, oružja iz gornje cenovne grupe. Ne treba posebno naglašavati, da puška zahvaljujući tome mnogo udobnije leži u rukama i ramenu. Anatomski ispravan, čvrst i majstorski profilisan, oružju daje perfektan balans, sa težistem blago pomerenim prema vrhu cevi. Naravno, pre konačnog montiranja, sa posebnom pažnjom je na njemu napravljen i bedding, odnosno profilisanje usadnika, da bez ikakvih zazora primi i čvrsto drži sanduk na mestu. Karabin je konačno zaokružen zamenom okidačke grupe. Umesto fabrički ugrađene DAT (Direct Action Trigger), sa ugrađenom ubrzicom, koja funkcioniše tako što se obarač gura unapred pre okidanja, ovaj primerak je opremljen klasičnim, pažljivo doteranim, štelujućim, potpuno podesivim obaračem, čije je okidanje perfektno. Jednostepeno, kratko, bez praznog hoda, sa promenljivom, podešavajucom silom od 300 do 2.000 daN, dodalo je bitno poboljšanje konačnoj konfiguraciji. Jednostavno, osim što oružju (koje se uvek koristi od istog vlasnika i sa istim nišanom), dva različita načina okidanja nikako nisu ni potrebna, što obarač DAT čini izlišnim, pri doradi su svi smatrali da je klasična štelujuća okidačka grupa i mnogo kvalitetnija i pouzdanija, pa je takvo rešenje i primenjeno.

Novi okvir
Od ostalih detalja, treba pomenuti i zamenu pomalo preglomaznog i ne baš idealno rešenog fabričkog izmenljivog polimerskog okvira (kapaciteta 3 metka), novim, kraćim, takođe izmenljivim, a čvršćim i elegantnijim i za jedan metak većeg kapaciteta (ukupno 4+1), načinjenim vrhunski, od lake aluminijumske legure, čime je znatno popravljena i ukupna pouzdanost radnog oružja, kome je to itekako potrebno.
Konačno puška je opremljena i vrhunskom optikom Swarovski iz serije Habicht, sa tubusom od 30 mm, kojoj jednostavno nije potreban nikakav komentar. Na kraju, majstor Ivan je vrhunski ispolirao i refiniširao čitavo oružje i besprekorno ga brunirao, dajući mu vanserijski kvalitet, ravan najluksuznijim evropskim oružarskim firmama.
Tada smo ovaj fino dorađeni lovački alat izneli na strelište. Tek tu se i u praksi dokazala vrednost mukotrpnog rada uloženog u ovaj primerak, koji je uz sjajno mekan i pouzdan rad, sa više od 60 metaka, pokazao i preciznost dostojnu svakog respekta.
Obrada cevi, idealno bravljenje i okidanje, fenomenalni luksuzni kundak, ali i prvoklasna Swarovski optika, za posledicu su imali dobijanje grupe od pet metaka na 100 metara, prečnika oko 0,75 MOA (26 mm), što je u rangu ozbiljnih snaperskih pušaka, a svakao iznad svih uobičajenih lovačkih očekivanja. Jednostavno, zaokružen je još jedan jedinstveni i u svakom pogledu sjajni lovački karabin, koji do sitnica naglašava, da je put do savršenstva komplikovan, ali ne i nemoguć.

Piše: Boris VOJVODIĆ

Preuzeto sa www.kalibar.rs
          
Komentari
947 #1 sheytan
dana 03.03.2012. 12:37
Bash je posto precizan! Bravo 2


Al u qrzzu... Sad

Toliko patnje, a efekat NIKAKAV... Jedino ako malo ne laziraju text, kao shto SVAKI test friziraju, jer od toga zive... Sad
625 #2 270
dana 03.03.2012. 18:18
SheytanBravo 2Bravo 2Bravo 2
Na karabin od 800evrića, nabacise optiku od 2000evrica, pa istom prepravise sve sto se moze prepraviti znaci jedno +300 do 500evrića i dobise grupu pogodaka od 26mm (što je više od 0,75MOA) i za koju baš i ne verujem da je tačna jer niti ima slika mete niti je pojašnjeno kojom municijom iz kog pokušaja je dobijena i kolika je naj veća a kolika srednja grupa pucana ovim karabinom!
A ovakvu grupu na primer dobiješ karabinima koji u Americi koštaju zajedno sa optikom oko 1000 dolarčića (oko 750 evra) pravo iz kutije bez ikakvih dorada i prerada!
Stvarno ne znam šta je autor ovog teksta hteo?
Da izreklamira Zastavu?
Da izreklamira Zivkova?
Ili da izreklamira Swarovski?
Ovaj tekst je potpuno beznačajan za iole malo bolje poznavaoce oruzja jedino može da impresionira nekog neiskusnog napaljenog klinca!
Ovakvim tekstovima "Kalibar" potvrđuje ono što sam već pisao na ovom forumu a to je da je jedan neozbiljni reklamni časopis daleko od stručnog i objektivnog!Sad
716 #3 DakiNS
dana 03.03.2012. 19:16
Kolege nemojte tako desilo se čovek je uradio šta je naumio zašto pljuvati po tome kada i sam znaš da takvu pušku koju opisuješ kod nas naročito po toj ceni ne možeš kupiti. Sa druge strane verovatno je čoveku mnogo njih izašlo u sustret bez naplate.
2606 #4 trap
dana 03.03.2012. 19:42
deda mraz je cudo.....,ali ja jos uvek verujem u njega..
263 #5 canis aureus
dana 03.03.2012. 20:40
tebra she Bravo 2
kolega 270 B)Bravo 2

U navedenom časopisu ovaj prilog nisam mogao do kraja ni da pročitam!!Confused
"Ovakvim tekstovima "Kalibar" potvrđuje da je jedan neozbiljni reklamni časopis daleko od stručnog i objektivnog!" (270 još jednom Bravo 2)
Pored reklame Zastave, majstora ili Swarovskog ako je to bila namera, moguće je da je vlasnik hteo da podigne cenu ovom "projektu" kako bi ga bolje udao ili bar sebe utešio da ima vrednu i pravu "stvar".
Svaka čast pre svega Swarovskom na svom kvalitetu i majstoru Živkovu na umeću ... ali je ovo pisanije najblaže smešno i kao takvo bi ga upravo tako i trebalo shvatiti!
Sad
947 #6 sheytan
dana 03.03.2012. 22:14
Dobri moj Daki, ti si divan tčovek, i ja te mlogo cenim i poštivam! Kiss

Ali, braniti po svaq cenu jedan ovakav text(za koji bih trebalo da ih toožim, jer su mi oduzeli par min žifota!), iz qrtoazije ili ne znam čega, stvarno nema logike... Confused Nikog od pomenootih ne znam litčno, ti ih možda znaš, ali da je text najobičnije DJUBRE, to odgovorno tvrdim! Ali, ponavljam, oni od toga žive, i dok ne budu imali iole ozbiljniju konjqrenzziju(da ne kažem IKAKVU), to će prolaziti u Srbistanu... Cry
716 #7 DakiNS
dana 03.03.2012. 22:50
Ma ne branim ja nikoga, niti koga od navedenih poznajem . Gledam ovo kao informaciju šta neko radi da bi dobio ono što je u svetu normalna ponuda kao gotov proizvod
1835 #8 Vasojevic
dana 04.03.2012. 09:04
Ovo je cilibar u svijetu dragulja. Bizuterija.
1044 #9 Podunavac
dana 04.03.2012. 18:40
Neću da ulazim u to ko koga reklamira u Kalibru i na osnovu čega se rade testovi. Međutim par stvari mi se nisu svidele u tekstu. Prvo, izbor kalibra za "šumski lov krupne divljači", smatram totalnim promašajem. Kalibar 300 WM je namenjen lovu na srednjim i velikim daljinama, a za šumski lov je daleko pogodniji npr. 9,3x62. Drugo, skraćivanje cevi sa 65 na 54 cm je čist promašaj za magnum kalibar. Dobija se veći trzaj i odskok cevi, veći plamen na ustima cevi i jači pucanj. Isto tako manja početna brzina a samim tim i kinetička energija. Znači prvo se izabere magnum kalibar a onda se njegove performanse slabe skraćivanjem cevi. Čemu to? Treće, promena obarača. Činjenica jeste da za pušku za šumski lov pogonom nije potrebna ubrznica (šteher), ali ona ni ne mora biti aktivirana. A obarač koji se šteluje na jednu silu nije najsrećnije rešenje za upotrebu puške prilikom gađanja sa optikom na većim daljinama (kod lova čekanjem). A ovde se baš i reklamira velika preciznost karabina, koji je namenjen za šumski lov.Confused Nemam ništa ni protiv časopisa Kalibar, a još manje protiv majstora Živkova, a ni vrhunskog strelca Barašina, ali ovde su ispreplitane neke stvari koje po mom mišljenju ne bi trebalo da se prepliću.
1647 #10 223rem
dana 06.03.2012. 13:06
Ma ljudi ja se slazem sa vasim misljenjem po meni M70 neprevazidjen za nase uslove,kao sto kaze kolega Podunavac 9.3x62Bye
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,405,263 posete www.srbijalov.com