Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Teško savesnom lovočuvaru!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Teško savesnom lovočuvaru!
Kad su "gazde" lovišta ujedno i poslodavci
Aleksandar Nikolić
Lovočuvar Aleksandar Nikolić

Odavno stižu upozorenja da su čuvari lovišta manjkavim propisima i nedorečenim zakonskim odredbama dovedeni u nezavidan položaj. Plaćaju ih gazde lovišta, a zadatak im je da se i ispred njih isprse kad ne poštuju paragrafe.


Da je to istovremeno i nemoguće, pokazao je i slučaj iz Velike Plane, gde se lovočuvar Aleksandar Nikolić našao u unakrsnoj vatri. Pokušavajući da primenjuje zakon, on je stradao od moćnika iz lovačkog udruženja koje gazduje lovištem.
Sukob je počeo 4. marta, u lovištu kojim gazduje Lovačko udruženje "Velika Plana". Tada je Nikolić na redovnom zadatku kontrole, zatekao u nedozvoljenom lovu grupu od 45 lovaca iz lokalnog lovačkog udruženja, koju je predvodio lično predsednik LU orđe onić. Lovočuvar je ustanovio da je prekršen zakon po više osnova. Prvo, nisu imali važeće odobrenje za lov na šakala i lisicu, i drugo jer je u tom periodu zabranjen grupni lov na ovu vrstu divljači.
Postupio je po zakonu, upozorio je lovce na propuste, a zatim podneo i prijave nadležnom isnspektoru. Naravno, pravda je i ovog puta bila spora, ali su zato brza bila šikaniranja na koje je lovočuvar naišao.

Pretnja otkazom
U udruženju lovaca, na čijem je i on platnom spisku, naprasno su zaključili da Nikolić i "nije baš neki radnik". Zbog toga su, mimo propisa, odmah odlučili da ga udare po džepu i smanjili su mu platu. Ni to nije bio dovoljno, pa su mu poručili i da nije dobrodošao i da bi uskoro mogao da usledi i - otkaz!
Sličnih problema lovočuvari imaju i u drugim lovištima, jer ih je novi zakon ostavio u procepu. Licence im dodeljuje Lovačka komora, ali ih plaćaju oni koji gazduju lovištima. Tu se ne zna baš jasno ko gazduje, a ko od koga i za čiji račun - čuva lovište!

Po zakonu, lovočuvar je obavezan, između ostalog, da čuva divljač od lovokradica, da legitimiše lovce, da pregleda ulov i vozila, te sprečava lov sa nedozvoljenim rasama pasa. Dalje, obaveštava nadležne o krivolovu i sarađuje sa lovnim inspektorima.
Ali, u praksi stvari najčešće izgledaju drugačije. Lovočuvar je dospeo pod direktan uticaj onih koji gazduju lovištem, a njihov se interes u mnogočemu razlikuje od opšteg. Među lovcima je ne mali broj i lokalnih moćnika, kojima nije baš po volji da im neko postavlja ograničenja. Tako ispadne da bi lovočuvarima od veće koristi bilo da se priklone njima, nego da jure neku opštu pravdu i zakonitost.
Aleksandar Nikolić iz Velike Plane očigledno nije bio spreman na takav kompromis. Zbog toga je već platio visoku cenu, a očekuju ga i nova iznenađenja.

Podrška Komore
Iz Lovačke komore Srbije poručuju da će zaštititi interese lovočuvara koji se našao na udaru lokalnog lovačkog udruženja, ali i ostale profesionalce koji su angažovani na poslovima čuvanja lovišta. Predsednik LKS dr Milutin orđević kaže da će ova strukovna organizacija lovnih radnika uvek stati iza profesionalnog rada svojih članova.
- U saradnji sa nadležnim državnim službama zaštitićemo lovočuvare i upravnike lovišta u obavljanju profesionalnih dužnosti - kaže orđević. - Zakon kaže da su lovočuvari službena lica, koja profesionalno obavljaju svoju dužnost uz zvaničnu licencu. Zato moraju da budu zaštićeni. U konkretnom slučaju, lovočuvar Aleksandar Nikolić podneo je prijave protiv grupe lovaca koji su zatečeni u nedozvoljenom lovu. To je deo njegovog posla koji se odnosi na obavezu zaštite dvivljači i unapređenje lovišta.
Lovačka komora Srbije pokrenula je inicijativu za izmenu zakona, čime bi se omogućio povoljniji položaj lovočuvara. Oni bi ubuduće deo plate trebalo da primaju od države, čime bi im se obezbedila nezavisnost. Druga novina odnosi se na formiranje jedinstvene lovočuvarske službe koja bi obezbedila i bolju zaštitu lovišta.

Inspektori u akciji
Iz Odeljenja šumarske i lovne inspekcije, koja deluje pri resornom ministarstvu, potvrđeno je da se povodom slučaja krivolova u Velikoj Plani vodi postupak koji bi trebalo da unapredi zaštitu lovišta i utvrdi da li su povređena prava lovočuvara.
- Inspekcija je, u vezi sa ovim slučajem, već preduzela sve zakonske mere. Postupak je u toku i dat je nalog da se na teren uputi nezavisna komislija koja bi trebalo da utvrdi činjenično stanje. Reč je o tri inspektora iz tri različita grada, koji će nepristrasno prikupiti činjenice, na osnovu kojih će biti doneta konačna odluka o povredi zakona i eventualnim posledicama - rekao je načelnik Odeljenja šumarske i lovne inspekcije Radivoje Kaurin.

Želimir ŠTRBO

Izvor www.zov.rs

       
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 12.07.2012. 22:08
Najbolji način da se zaštite lovočuvari jeste da se iz čanarine koja se izdvaja za plate lovočuvara taj iznos uplati recimo na račun rep. šumarske inspekcije a ova da je poslodavac lovočuvarima , tako da lovočuvari ne mogu biti maltretirani od strane lokalnih moćnika kao Moša legenda.
198 #2 Sniper Hunter
dana 12.07.2012. 22:17
Svaka podrška Moši! čovek radi počteno svoj posao ,ma neće do veka ni ti moćnici moći da žare i pale pravda je spora ali stiže!
638 #3 huntinggirl1
dana 12.07.2012. 22:32
još jedan razlog da stručna i lovočuvarska služba bude u nadležnosti države,
69 #4 gpavlic
dana 12.07.2012. 23:02
U šumarstvu je davno, za vrijeme Juge, donesena odluka o razdvajanju funkcija. Tako da je nastala Eksploatacija šuma, i zaštita i uzgoj šuma. Dio novaca iz eksploatacije je direktno preko kubnog metra iskorištene mase uplačivan za uzgoj. Država je još dotirala. Tako da se stvorila jedna saradnja na obostrani interes, koji je kontrolisala inspekcija i policija. Takvu organizaciju neminovno je da se napravi i u lovištima, i da zakupci lovišta, budu ono što i jesu, a ne apsolutne gazde i uništavaju sve redom. Lovočuvari moraju da budu po svemu nezavisni. Pa ni onaj koji zakupi poslovni prostor, koji uđe u prodavnicu, hotel, avion, može da ga koristi samo pod određenim uslovima i da plati za to. Svako kršenje sporazuma vodi do sankcinisanja. Čestitke lovočuvaru i bar moja podrška, protiv kriminala i silnika. Čak ni na svom imanju nesmiješ se baviti krivolovom, a pogotovo u zakupljenim lovištima.
136 #5 Lala
dana 13.07.2012. 06:19
Moša je CAR!
Potpuno podržavam njegov potez, a očekujem da i nadležni organi urade svoj deo posla vezano za prekršaje, kao i da zaštite sve lovočuvare od šikaniranja. Ljudi samo treba da rade svoj posao čestito, biće svima bolje!
O ovome smo već pisali, na temi LU 'Pomoravlje' V.Plana, u martu mesecu, neposredno posle dogadjaja. Evo link (počinje od upisa br. 308):
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ost_102643
1839 #6 elko
dana 13.07.2012. 11:22
Jad i beda.
Još jedan pokazatelj kako je LSS uništio lovstvo u ovom delu Srbije.
Još jedan primer lošeg vođenja lovačkog udruženja.
Verovatno je i pomenuti gospodin, predsednik LU Pomoravlje prirastao srcu lovnih moćnika iz LSS a možda i nije.
Pomenutog lovočuvara poznajem lično i voleo bih da je lovočuvar u mom udruženju.Ako mu nije daleko ima otvoren poziv za rad u Kragujevcu.Nisam u mogućnosti da ja odlučujem ali bi sigurno UO to rešio na obostranu korist.
Povodom umanjenja plate po odluci UO evo par komentara:
- niko ne može da bude kažnjen novčano ili na drugi način mimo propisanog postupanja po usvojenom Pravilniku o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti
pa ni radnik.
- niko ne može biti kažnjen bez odluke i prava na žalbu drugostepenom organu.
- neosnovane pretnje otkazom u smislu ucene na odnos prema radu ili rad mimo zakona i pravilnika predstavljaju zloupotrebu, mobing i sankcionisane su pozitivnim propisima.
- neprijavljivanje disciplinskog prekršaja ( možda je Moša propustio da podnese i disciplinsku prijavu - a nije kasno ), prekršaja ili krivičnog dela sama po sebi predstavljaju kažnjivo ponašanje.
1062 #7 huntero
dana 13.07.2012. 19:54
Svaka čast na hrabrosti da se javno ukaže na ono što se dešava u većini lovišta u Srbiji.
Meni je nejasno ovo što navodi gdin Kaurin :"da se na teren uputi nezavisna komislija koja bi trebalo da utvrdi činjenično stanje. Reč je o tri inspektora iz tri različita grada, koji će nepristrasno prikupiti činjenice...."
Kakva "nezavisna komisija" ... ima li Velika Plana mesno nadležnog lovnog inspektora i je li on zavistan od nekoga !? Kakvo "nepristrasno prikupljanje činjenica" ako je lovočuvar u svojstvu službenog lica obavestio inspekciju o nezakonitom lovu, ovi su dužni da to proslede dalje tužilaštvu a ne da se oni bave istažnim radnjama!?
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 1


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Automobil udario srndaća na pešačkom prelazu na Novom Beogradu
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,698,982 posete www.srbijalov.com