Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: List 'Dnevnik' o problemu analize očiju zeca


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

List 'Dnevnik' o problemu analize očiju zeca

Novosadski list 'Dnevnik' piše o problemu oko analize zečjih očiju

DNEVNIK NOVI SADU današnjem izdanju lista 'Dnevnik', na lovačkoj strani, objavljen je tekst novinara D. Knežića, koji se bavi problemom oko uzorkovanja zečjih očiju, nastao pre par dana, i oko prašine koja se u nekim medijima digla povodom toga. Tekst tretira ovaj problem iz jedne druge perspektive, za razliku od ostalih medija, gde je uglavnom preuziman, doradjivan ili prepisivan jedan te isti tekst. Citiram pomenuti tekst iz 'Dnevnika':

LOVCI PONOVO POD MEDIJSKOM HAJKOM

Ima li leka za neznanje i "zatucanost"?

U Srbiji se tehnološke inovacije i progresivne ideje nikada nisu lako primale, pa je ostalo upamćeno strahovanje od železnice i automobila, scene iz bioskopa kada se voz na platnu približava a u publici krene cika i bežanje... Delom zbog gore navedenog juče su u nekim srpskim medijima na tapetu bili lovci, sa mnoštvom negativnih komentara, a sve zbog toga što nekolicina lovaca jednog LU iz centralne Srbije ne želi, "jer im je morbidno", da vade oči odstreljenim zečevima, kako bi se obavila stručna analiza prirasta ove divljači.

      - Pre desetak dana kada smo došli po lovnu listu za taj dan rečeno nam je da od svakog ulovljenog zeca moramo da izvadimo oko - reči su jednog tamošnjeg lovca. -  Dobili smo detaljno uputstvo kako to da uradimo kašičicom ili viljuškom, da ga odmah stavimo u alkohol i da donesemo u lovačko udruženje. Rečeno nam je da ukoliko to ne uradimo, nećemo dobiti lovnu listu za neki drugi dan, što praktično znači da ne bi mogli više da lovimo. Većini nas je to morbidno i za nas to znači da treba da masakriramo životinje. To je svakom normalnom čoveku teško da uradi. Zašto nam ne dozvole da odnesemo meso na analizu ili da to oni urade kad je to tako jednostavno i lako -  pitaju lovci, i dodaju da 90 odsto njih, od 1.200 lovaca u tom LU, neće postupiti po takvom nalogu.

      Podsećanja radi, na analizu se nosi meso, recimo, zaklanih svinja,  kako bi se utvrdilo da li je bezbedno za ishranu, a kada su zečevi u pitanju, na analizu se predaju očna sočiva, kako bi se utvrdilo učešće mladih zečeva u populaciji. To je izuzetno korisna informacija na osnovu kog neko lovačko udruženje stiče uvid u starosnu strukturu zečje populacije u svom lovištu, pa na osnovu toga eventualno koriguje (smanjuje ili čak povećava)  planirani odstrel tako da ne remeti matični fond i normalnu reprodukciju zeca za sledeću godinu.  Bez tih podataka, sve je prepušteno "odokativnoj" analizi i(li) nečijoj samovoljnoj proceni.  

    Oči se najčešće vade nožem, to rade oni lovci kojima to nije morbidno, naravno na već odstreljenim životinjama.  U Vojvodini, treba podsetiti, analize očnih sočiva zečeva počela su da se rade pre 42 godine, a pre 38 godina taj posao je masovan i ozbiljan, i od tada se radi u kontinuitetu.

       Na ovu vrstu neznanja nadovezalo se i novinarsko, sa nepotrebnim senzacionalizmom. Ali, ništa novo, nažalost. Još je mnogima u sećanju kada su pre tri godine kraj Temerina lovokradice ubile desetak srndaća, a u mnogim novinama se pojavila informacija da su u pitanju - jeleni...

          
Komentari
2553 #11 antijajara
dana 02.11.2012. 17:21
Morbidno? E da vam kazem sta je morbidnio:
- morbidno je sto onaj aca pantelic koji je sa zivojinovicem krao lovacke pare i dalje sedi u lss
- morbidno je sto je isti taj pantelic rashodovao sluzbenu skodu lss da bi je za tepsiju ribe otkupila njegova zena
- morbidno je sto su ga postavili za urednika u onom boze sakloni glasilu saveza
- morbidno je sto takvi i dalje daju izjave ispred saveza, ali kakav je lss nije ni cudo
124 #12 nenadx
dana 02.11.2012. 17:34
Morbidno-poremećeno,bolesno....Znači ako se upotrbi u kontekstu nečega,određena radnja isl je morbidna.U ovom slučaju je skidanje dela organa,sa beživotnog tela ....pomalo licemerno,ali ajde.
Novinari su čudo u novije vreme,evo i ovaj tekst,koji staje u odbranu,insinuira drugu obmanu...U Srbiji se tehnološke inovacije i progresivne ideje nikada nisu lako primale, pa je ostalo upamćeno strahovanje od železnice i automobila, scene iz bioskopa kada se voz na platnu približava a u publici krene cika i bežanje...Šta ova rečenica treba da predstavi
Ovo za pretnju si u pravu Lalo,može neka sankcija prekršajna ili sl.ali neizdavanje dozvola je cirus,ako je tako.
136 #13 Lala
dana 02.11.2012. 17:59
A pazi deo vezan za odedjivanje starosti zeca, iz navodne izjave lovca/lovaca:
'Zašto nam ne dozvole da odnesemo meso na analizu...'

Blago majci koja ga rodila ovako pametnog, da analizira meso zeca? Možda u kotliću, pa ako se dugo kuva, onda je mator zec, a ako je kraće, onda je mlad?!?
Još je lepši ovaj deo izjave o vadjenju očiju: 'To je svakom normalnom čoveku teško da uradi.'!!! Čistom logikom dolazim do zaključka da je po mišljenju ovog veselnika svaki lovac koji uzorkuje oči zeca nenormalan!!!! Da nije možda nenormalan onaj koji bi ovako nešto izvalio?
Inače, ova navodna izjava NN lovca je skoro u svim člancima!!
3289 #14 Acke
dana 02.11.2012. 20:03
Udružnja koja su se izjasnila da im je ovaj metod morbiran itd., zvuče toliko naivno da je to smešno i, u isto vreme, sumnjivo.

Stoga, ako neko iz tih društava posećuje ovaj sajt, evo prerađenog dela jednog teksta koji se odnosi na utvrđivanje starosti zeca ispitivanjem težine suvog očnog sočiva. Tekst je izlagan na Međunarodnom simpozijumu o lovstvu, održanom od 22. do 24. juna 2012. godine, na poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Originalni tekst su pisali: Beuković M., Popović Z. i orđević N.

,,Utvrđivanje starosti zečeva moguće je na osnovu okoštavanja kvržice na donjem delu lakatne
kosti, kao i na osnovu stanja suzne kosti. Zbog nedovoljne pouzdanosti obe ove metode koristi se metoda određivanja starosti na osnovu težine očnog sočiva.

Metoda određivanja starosti zečeva na osnovu težine suvih očnih sočiva zasniva se na činjenici da očno sočivo raste tokom celog života. Kod mladih zečeva očno sočivo sadrži dosta vode koja se sa starošću smanjuje. Po modifikovanoj metodi (Šijački i aković 1997) očne jabučice zečeva se po dobijanju sa
terena iz prvih jesenjih lovova odmah čiste i drže u 10% rastvoru formalina radi fiksacije, zatim se suše u
termostatu 3 dana na temperaturi od 37 stepeni Celzijusa i potom mere na preciznoj Metlerovoj vagi. Na osnovu mase raspoređuju se u 6 dobnih razreda i to: < 100 mg zečevi stari do 3 meseca, od 100 -200 mg 3 6 meseci, od 200 280 mg starost do 1 godine, od 280 -310 mg stari 1 2 godine, od 310 370 mg 2 3 godine i > 370 mg stariji od 3 godine. U praktičnoj primeni se koriste dva dobna razreda i to zečevi do 1 godine starosti gde je masa očnog sočiva do 280 mg i stariji od 1 godine gde je masa preko 280 mg. Ocena % mladih utvrđena je u sledećim granicama <50% slab, 51% -55% dobar, 56% - 64% vrlodobar i >65% odličan.

Preporuke za svaki lovni revir u lovištu, u zavisnosti od rezultata ispitivanja, glase: 1) lov po planu, 2) obustava lova, 3) korekcija plana lova, 4) mali i nepotpun uzorak.''

U tekstu je na jedan jasan način predstavljen ovaj metod. A kao što je već, u prethodnim komentarima, pomenuto isti se koristi poslednjih 40 godina u našoj zemlji, tako da je vađenje očiju potpuno opravdano, a metod kao najmerodavniji-prihvaćen u nauci i praksi. Kome je morbidno i ko se gadi, nek' izvoli u neko drugo zanimanje/hobi/sport kako ga ko doživljava.
Kad već moramo da se objašnjavamo.
136 #15 Lala
dana 02.11.2012. 20:13
Počinje peglanje brljotina:

http://www.cacakpress.rs/vest317570.html

Zanimljivo, u ovoj izjavi upravnika lovišta Bojovića ne pominje se uopšte LSS i neka naredba, ili šta god drugo, da je stiglo iz LSS?!? Isparilo-izvetrilo, a u prvim tekstovima je još kako pominjan savez!!!
Pa zar neko stvarno misli da lovci pamte kao kokoške?
1384 #16 dusanknezic
dana 03.11.2012. 09:31
NENADX PITA:
"U Srbiji se tehnološke inovacije i progresivne ideje nikada nisu lako primale, pa je ostalo upamćeno strahovanje od železnice i automobila, scene iz bioskopa kada se voz na platnu približava a u publici krene cika i bežanje...Šta ova rečenica treba da predstavi?"

- "Ovom prilikom, Bojović se osvrnuo na postupak utvrđivanja starosti zečeva, čija primena predstavlja novost u ovom delu Srbije, iako se na prostoru Vojvodine i širom Evrope već decenijama primenjuje."
- "To je svakom normalnom čoveku teško da uradi. Zašto nam ne dozvole da odnesemo meso na analizu ili da to oni urade kad je to tako jednostavno i lako - pitaju lovci, i dodaju da 90 odsto njih, od 1.200 lovaca u tom LU, neće postupiti po takvom nalogu."

Eto ti odgovora. Autor teksta D. Knežić
2910 #17 lalos
dana 03.11.2012. 09:49
Slažem se da su izjave nekih "nazovi lovaca" baš smešne. Kakve su to lovne liste? Da li ozna znaju da razlukuju "lovnu listu" od DOZVOLE ZA LOV. Ako im je morbidno da izvade oko zeca, zar im nije morbidno da tog istog zeca odstrele?A možda ne žele da se zna koliko su zečeva i kakvih ulovili.
124 #18 nenadx
dana 03.11.2012. 17:56
Poštovani D.Knežiću,pitanje je bilo retoričko,jer ga smatram nepotrebnim u kontekstu teksta.Naravno da je to moje mišljenje,te nema potrebe razjašnjavati da li smo zaostali,konzervativni,genetski predodređeni ili ne, za nešto .Povezano sa temom-pravilnim informisanjem bi smo dosta toga izbegli,pa i ovaj vid nametanja shvatanja ili pogledaU krajnjoj liniji ovaj način određivanja starosti i procene prirasta je poznat mnogim lovcima iz tzv. Centralne(uže)Srbije iako se nije sprovodio(da ne zalazimo zbog čega) i većina sagovornika sa tog područja nije imalo stav,kakav se prikazuje u tekstovima teme..Ostaje pitanje, ko je i sa kakvim namerama (što je rečeno u komentarima) isforsirao priču. Između nas sporni citat je možda nenamerno dodao ulje na vatrutj tezu da smo nepogodno tlo za prihvatanje novih ideja islMeni je to neprihvatljivo, a znamo kako se stvara slika javnog mnjenja i reakcija mi je u tom pravcu. To potvrđuje I nebulozna rečenica"To je svakom normalnom čoveku teško da uradi. Zašto nam ne dozvole da odnesemo meso na analizu ili da to oni urade kad je to tako jednostavno i lako - pitaju lovci, i dodaju da 90 odsto njih, od 1.200 lovaca u tom LU, neće postupiti po takvom nalogu." Da li zaista neko veruje da je to stav 90% lovaca.Da je i tako, ako neko nešto nezna,neću mu to spočitavati, već ga podstaći da nauči. Pozdrav.
375 #19 rancer
dana 05.11.2012. 22:45
kažu biće bolje kad prestanemo dalovimoFIK
375 #20 rancer
dana 05.11.2012. 22:57
a kad bi prestali i da plaćamo ali svi onda bi gospoda lssShock
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,648,099 posete www.srbijalov.com