Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Novosadski 'Dnevnik': intervju sa Markom Ticom


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Novosadski 'Dnevnik': intervju sa Markom Ticom
Novosadski 'Dnevnik': intervju sa Markom Ticom

MAR­KO TI­CA, PRED­SED­NIK SKUP­ŠTI­NE LO­VAČKOG SA­VE­ZA SR­BI­JE:

LSS iz­la­zi iz kri­ze, sle­di no­vi Sta­tut, pa iz­bo­ri

Još od smederevske Skupštine LSS, iz nekih lovačkih organizacija, pre svega Lovačkog saveza Vojvodine, dolaze žestoke optužbe na račun predsednika Skupštine LSS, Marka Tice. Sa njim smo razgovarali o optužbama, kao i o aktuelnostima i trenutnoj situaciji u krovnoj organizaciji srpskih lovaca.
Kako ocenjujete trenutni položaj LSS? Ima li Savez budućnost bez Šumadinaca, Vojvođana, Kosovara....?

- Zbog zbivanja u minulom periodu LSS se ne nalazi u zavidnom položaju. Međutim, najvažnije je da se izašlo iz blokade rada organa i tela tako da se Savez nalazi na putu izlaska iz krize, može se reći da je već pred izlaznim vratima. LSS obuhvata celovito područje Srbije pa je nezamislivo da neki delovi ne budu pod okriljem. Sloboda udruživanja i princip dobrovoljnosti omogućuju LU da se učlanjuju u savez, koji štiti njihove interese pruža im usluge i da istupaju iz članstva, zavisno od njihove volje.

U čemu je problem na relacijama LSS - LSV i LSS - LSCS, te LSS - LS Kim?
- Najuže rukovodstvo LSV je nepoštujući Odluku Skupštine LSV i Odluke Skupština LU, kao i odredbe Statuta LSS u delu plaćanja članarine, učinilo da je LSV istupio iz članstva LSS i tim činom isključio LU iz Vojvodine iz članstva u LSS. Takvi stavovi su suprotni volji lovaca iz Vojvodine. Određeni broj LU iz Šumadije sa 6.000 lovaca je istupio iz članstva LSS više voljom pojedinaca i iz nekih svojih interesa o čemu oni treba da se izjasne. Ali mogu reći da su neka udruženja uvidela da su u zabludi pa se vraćaju u članstvo LSS. Savez je konstantno na više načina pomagao lovce Kosova, što će činiti i nadalje, koji su izvršili preregistraciju u APR-u pa njihov status uopšte nije sporan.
Šta smatrate da bi trebalo da se dogodi (ili uradi) pa da LSS ponovo bude krovni savez svih lovaca Srbije?
- LSS jeste krovna organizacija i nacionalna asocijacija lovaca Srbije, a što neki pokušavaju sebe uzdići iznad nje, neka pojasne sami.
Da li smatrate da ste (barem delom) odgovorni za trenutni položaj LSS?
- Svi koji smo u LSS smo na neki način odgovorni za trenutni položaj Saveza. Najviše nezadovoljstva izaziva izvršna funkcija koja nije u mojoj nadležnosti, tako da za taj deo ne mogu snositi odgovornost.
Mnogi u LSV vas optužuju za nedoslednost, kršenje statuta, da niste govorili istinu. Pogotovo zbog, kako tvrde, nelegitimnosti smederevske Skupštine. Kako odgovarate na te optužbe? Šta vi njima zamerate?
- Rekao sam za Skupštinu u Smederevu da je u potpunosti legalna. Prilikom napuštanja sale, svega 11 delegata je predalo glasačke listiće i delegatske bedževe tako da su za mene i radno predsedništvo samo oni zvanično napustili Skupštinu što nije smetalo daljem radu i kvorumu. Zlonamernici kažu da ih je 55 ili 59 napustilo Skupštinu. Tražio sam, pozivam Vas i molim da objavite spisak sa imenima svih koji su napustili sednicu. Što to niste učinili zajedno sa onima koji su davali takve izjave koje ste objavljivali, pa da se javnost uveri ko govori neistinu?
Tražim da odluke donete u Smederevu svi poštuju dok ih Skupština ne promeni ili ne stavi van snage. Sve su donete voljom većine u skladu sa zakonom, važećim Statutom i Poslovnikom o radu.
Sa moje strane nije bilo nedoslednosti, ali sam činio napore da se iznađu kompromisna rešenja po određnim pitanjima uz maksimalno razumevanje i toleranciju kako bi članstvo održao na okupu. Ta zalaganja nisu dala očekivane rezultate jel su neki imali za cilj da sruše Skupštinu, što im nije pošlo za rukom.
LSS trenutno usvaja novi statut,a uplaćeno je svega 35.000 članarina. Da li će novi statut nešto rešiti i šta?
- U toku je procedura donošenja Izmena i dopuna Statuta LSS sa ciljem da se neke odredbe izmene, dopune i pojasne kako bi otklonili nedostatke i nejasnoće koje su u dobroj meri dovele do različitih i spornih tumačenja i problema. Jedan od ciljeva je da se broj članova organa i tela smanji racionalizuje i doprinese boljoj unutrašnjoj organizaciji i efikasnijem radu i smanjenju troškova. Statutarne odredbe omogućavaju povratak svih koji su istupili iz članstva i definiše status novih članova i članica koje imaju iste ciljeve. Usvajanjem izmena Statuta najverovatnije slede izbori koji treba da donesu nešto novo u lovačkoj organizaciji.
D. Knežić

Predsednik LSV obećao spisak
S obzirom da je Marko Tica izjavio: " Tražio sam, pozivam Vas i molim da objavite spisak sa imenima svih koji su napustili sednicu ( u Smederevu). Što to niste učinili zajedno sa onima koji su davali takve izjave koje ste objavljivali, pa da se javnost uveri ko govori neistinu?", pozvali smo predsednika Lovačkog saveza Vojvodine Milana Pažina, koji je za "Dnevnik" izjavio:
- Skupštinu u Smederevu napustilo je 53 delegata. Od toga, 35 je bilo iz Vojvodine (ostala su četvorica). Trenutno sakupljamo spisak onih koji su izašli u Smederevu, i uskoro ćemo vam ga dostaviti - rekao je Pažin.
Podsećanja radi, od Marka Tice smo svojevremeno zatražili spisak delegata koji su, kako tvrdi, sačinjavali kvorum za odlučivanje na Skupštini u Smederevu 30. juna prošle godine. Obećanje da će spisak biti dostavljen nije ispunjeno, uz obrazloženje da " nakon izlaska delegata iz Vojvodine, te nakon dolaska nekolicine delegata (iz Bora, Bujanovca, Zaječara, Koceljeva...) nije vođena precizna evidencija o broju delegata, pa bi se moglo pogrešiti u slučaju nekog imena i onda bi nastao problem" - izjavio je Tica 6. septembra 2012. na konferenciji za medije u Titelu.

***********************

Srbijalov Admin Tim se zahvaljuje autoru intervjua Dušanu Knežiću na dozvoli da prenese tekst, posle objavljivanja u listu 'Dnevnik'!

  
Komentari
3390 #11 Kosmajac
dana 19.01.2013. 11:18
E, INdijanac...i diploma i ko zna šta još. Ja samo pišem šta je neka LOPINA I LAŽOVČINA RADILA JAVNO, a to tajno je drugo i ko zna šta sve ima. Nažalost kad se voda zamuti GO.NA isplivaju na površinu, i bez blama smrde na sve strane.
Važno je samo da se ljudi pravovremeno informišu i budu obavešteni, na kraju se uvek neko nađe ko će da povuče vodu i da g.... odu.
626 #12 slavaplana
dana 19.01.2013. 12:53
Sacekacemo reagovanje DRZAVNIH ORGANA na ovakav rad LSS???
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,349,628 posete www.srbijalov.com