Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Tekst iz revije 'ZOV'


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Tekst iz revije 'ZOV'
Providno lovačko zavaravanje
Može li srpsko lovstvo da napravi iskorak iz krize (1)
 


Opšte stanje u našem društvu nije mimoišlo ni lovačku organizaciju, po broju članova najbrojniju organizaciju građana, okupljenih u nekoliko stotina udruženja. Izdešavalo mnogo toga, uglavnom negativnog - po naš standard, sistem vrednosti, mentalno zdravlje... U uslovima krize i nemaštine najpre stradaju razna društvena dobra, a u slučaju koji se tiče lovstva, šume i divljač, kao kolateralna šteta nefunkcionisanja državnog sistema, kao odraz siromaštva i amoralnosti društva u celuni. Sve to se odrazilo i na organizaciju lovaca Srbije, od najmanjih udruženja, pa do samog Lovačkog saveza Srbije.

Povika na zakon
Novi Zakon o divljači i lovstvu, usvojen početkom 2010. godine, donet je posle višegodišnjih porođajnih muka.
Umesto da LSS aktivno učestvuje u radu na izradi Zakona o divljači i lovstvu, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva praktično nije imalo sagovornika u izradi zakona. Loš rejting Saveza samo je pogoršao pregovaračku poziciju prema Ministarstvu. Dobili smo Zakon sa dosta mana i ponekom vrlinom. Karakterno skloni negativnim kritikama svega i svačega, pogotovo ako dolazi od državnih organa, srpski lovci utrkivali su se ko će više da napada novousvojeni Zakon. Umesto da između 85.000 članova pronađu 5 (i slovima: pet!) vrhunskih pravnika - poznavalaca problematike u lovstvu, takođe i poznavalaca načina na koji je lovstvo uređeno u drugim državama (i na istoku i na zapadu), srpski lovci su i ono malo preostale energije potrošili na međusobna optuživanja ko je kriv za ovakav Zakon. Nevešto i nemušto formirane su razne komisije koje su se bavile izradom predloga izmena, dopuna, predloga raznih pravilnika... I? Ništa! Umesto da sve pravilnike dobijemo za 12 meseci po usvajanju Zakona (što je i predviđeno članom 112 pomenutog dokumenta), sve se oteglo skoro dve godine, što je samo doprinelo daljem javašluku i improvizaciji u ovoj oblasti. Lovački savez bavio se sobom. Doduše, kod pojedinaca je postojala želja i volja da se iz apatije i neorganizovanosti krene zdravim putem, drugi su žalili za `starim vremenima`... Sve u svemu, lutalo se u predlozima i rešenjima šta i kako dalje.

Porazno poređenje
Da bismo došli do zdravih rešenja za dalji opstanak i napredak srpskog lovstva, treba pogledati kakvo je stvarno stanje na terenu i kako je tamo gde bi sva ova rešenja trebalo primeniti. Uz dužno poštovanje prema svima koji se trude, ali ne uspevaju, mislim da jedva oko 20 posto udruženja koja gazduju lovištima u Srbiji, mogu da se pohvale dobrom organizovanošću, zadovoljavajućim fondom divljači, lovno-tehničkim objektima i materijalnim dobrima koje su stvarale i sačuvale generacije lovaca. Šta je sa ostalima? Umesto odgovora, pogledajmo istini u oči. Radi primera, možemo se poslužiti podacima o stanju srneće divljači. Srbija, sa svojim geografskim, klimatskim i drugim odlikama, važnim za opstanak i razvoj divljači, može da ima oko milion grla srneće divljači. Godinama unazad, po izveštajima sa brojanja, Srbija ima oko 100.000 grla. Deset puta manje! Sramota je da postoje udruženja bez ijedne srne, a nalaze se u krajevima i te kako pogodnim za opstanak i razmnožavanje ove vrste. Nedozvoljeni lov i krivolov u Srbiji su glavni uzrok veoma skromnog fonda krupne divljači koja naseljava našu zemlju!
A kako je kod drugih? Danska, na primer, visokourbanizovana i gusto naseljena zemlja, manja od Srbije, raspolaže fondom od 500.000 grla srneće divljači. Godišnje lovci odstrele 100.000 grla. Austrija (centralna Evropa), visokourbanizovana, gusto naseljena, raspolaže fondom od milion grla srneće divljači. Godišnji odstrel im je 270.000 grla. Nemačka, visokorazvijena zemlja, veoma gusto naseljena, ispresecana mrežom autoputeva, ima tri miliona grla srneće divljači i godišnji odstrel 1.100.000 grla! Matični fond divljih svinja kod njih je dva miliona komada. Godišnji odstrel je 500.000 komada! Nemačka ima i 67.000 grla jelena. Inače, 357..000 nemačkih lovaca godišnje odstreli 400.000 zečeva i 280.000 fazana.
Ako se spustimo naniže, bliže našem podneblju, u Sloveniji, prebrojaćemo 90.000 grla srneće divljači, sa godišnjim odstrelom od 35.000 grla! Mađarska godišnje, neposredno i posredno, od lovnog turizma inkasira 100 miliona evra. Ako bi Srbija zaradila 100 miliona evra od lovnog turizma, to bi značilo da je svako od 250 udruženja `zaradilo`, u proseku, po 400.000 evra, Srbija `raspolaže` (već godinama!) sa 100.000 grla srneće divljači. Godišnji odstrel je, zvanično, oko 7.000 grla (takođe već godinama!). Ako pođemo od pretpostavke da je idealan odnos polova 1:1 (a nije!), ako ima 50.000 srna, sa 0,6 lanadi po srni, Srbija godišnje bude bogatija za 30.000 grla. Ako `vidimo` da je odstrel 7.000 grla, da je prirast 30.000, a da je ponovo na brojanju 100.000, onda nam matematika, ili brojanje, ne valja! Gde se izgubilo oko 25.000 grla? Kad bismo ova grla pomnožili sa 150 evra (prosečno koštanje srne/škarta, srndaća), što je najskromnija cifra, dobijamo 3.750.000 evra koji godišnje `ispare` iz srpskih lovišta! Poređenja radi, za taj novac može se svake godine pustiti milion fazanskih pilića u srpska lovišta (matični fond nam je oko 600.000 fazana)! O divljim svinjama, jelenima, muflonima... da i ne razmišljamo, matematika je još poraznija.

Određenje
Godine bavljenja lovom, prisutnost u organima upravljanja u matičnom udruženju, kao i dvogodišnje učešće u radu Skupštine LSS, daju mi za pravo da napravim osvrt na stanje u srpskom lovstvu, iz ugla nekoga ko je video i upoznao kako funkcioniše lovstvo i na istoku i na zapadu. Bez namere da ikoga prozivam, želim samo da probudim uspavane srpske lovce da počnu da razmišljaju i rade na unapređenju zatečenog i grade zdrave i jake temelje za budućnost. Pretpostavljam da ću se mnogima zameriti ovim tekstom, neki će se prepoznati, proradiće sujete... Ovo je samo moje razmišljanje o stanju i šta je `lek` za srpsko lovstvo. Pozivam na razmenu argumenata i mišljenja, dobronamerno, da ih izložimo sudu čitalaca-lovaca, a neko će, valjda, iz svega toga da izvuče i moguću pouku.

Nastavak u narednom broju ...

Vladislav MILOJEVIĆ, bivši predsednik LU `Varovnice`, Mladenovac

http://www.zov.rs/code/navigate.php?Id=199&editionId=127&articleId=655

         
Komentari
136 #1 Lala
dana 07.04.2013. 08:12
Sve u svemu, dijagnoza prilično tačna, možda čak i donekle optimističnija nego što je realno.
Šta su rešenja, kako ih sprovesti, sa kim i sa čim?
Možda će u sledećem broju ZOV i u nastavku teksta koji je najavljen, biti reči i predloga o tome kako izaći iz ovog stanja u lovstvu.
Kako god, izlaz iz ove krize u lovstvu neće biti moguć preko noći. Biće potrebno više godina teškog rada i odricanja da se fondovi divljači oporave, da se LU konsoliduju, a lovci dozovu pameti, da se prekine stara praksa, da se ne može dalje sa ljudima za čijeg se vakta došlo do ovakvog stanja, i da se mora napraviti pre svega pomak u razmišljanju običnog lovca, a to će biti najteži deo posla!
1319 #2 Gedza66
dana 07.04.2013. 12:00
Ovde se nema sta dodati. Vide se posledice ali treba prepoznati i uzroke. Da, lovokradja je izgleda glavni faktor nedostajucih 25.000 grla srnece divljaci. Kako je spreciti i izleciti??? Pored lovnih preduslova, nedostaju sistemski-reforma drzavne uprave i pravosudja, jer najgori zakoni su oni koji se ne sprovode, sto je kod nas evidentno. Pamtim vreme kada je u mojoj opstini bilo samo 16 milicinara, koji su neprestano pesice vrsili obilazak terena. Sada ih ima preko 50 i ne pada im na pamet tako nesto. Sudije i pravosudje su druga prica. Pa da bi dokazao i osudio klasicno delo nezakonitog lova, treba "obeleti". Mnoge stvari u nasem drustvu treba promeniti da bi dosli u priliku da budemo kao Danska, Austrija ili Nemacka. Prvo trebamo promeniti sebe i dosadasnji nacin razmislajanja!??? Da li smo spremni na tako nesto??? Veoma mali broj a zivimo u demokratskom sistemu gde je za promene potrebna vecina!!!
778 #3 bturjane
dana 07.04.2013. 13:12
Umesto da LSS aktivno učestvuje u radu na izradi Zakona o divljači i lovstvu, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva praktično nije imalo sagovornika u izradi zakona. Loš rejting Saveza samo je pogoršao pregovaračku poziciju prema Ministarstvu.
Uvazeni gospodine i kolega text je solidan mada se iz napisanog i pored Vase ograde i Vi pridruzujete kritikama i opaskama ali jos na pocetku iznosite tezu koja bas i nije na mestu jer u ovaj a i tadasnji polozaj je LSS licno i personalno doveo Popovic sa nekolicinom svojih poslusnika a sve u cilju utvrdjivanja i jacanja svoje vlastite pozicije i podrske svom neradu uz bogatu licnu materijalnu korist a potpomognut od strane tadasnje politicke garniture,pa je apropo toga i stanje za plakanje.Slazem se sa Vama da je zakon manjkav i nedovoljno uredjen kroz pravilnike i uredbe koje kasne ali isto tako je i bio podrzan od tog istog Popovica na sva zvona kao da ga je on sam doneo a ne ministarstvo tako da su Vam ove dve konstatacije vrlo kontradiktorne i skoro da se iskljucuju neznam kakav ce biti drugi deo texta ali cini mi se da ste ovaj deo pisali pod pritiskom da ostanete neutralni a sve uz zadovoljenje svcacijih apetita ali istovremeno uz nezameranje svima pa ste po mom skromnom misljenju pali na ispitu komentarisanja,inace promene se uvek desavaju iznutra i pocinju kao malo zrno zelje za boljitkom koji se vremenom razvija u nesto veliko mada je to vrlo tesko u ovoj apatiji u kojoj je drustvo danas ali moram da napomenem i najgori zakon koji se postuje bolji je od bezakonja i nepostovanja ma kako dobrog i primenljivog zakona a trenutno stanje kod nas je najslicnije nepisanim zakonima Texasa pocetkom 19.veka
716 #4 DakiNS
dana 07.04.2013. 14:06
Lepo rečeno!Samo mi nije jasno šta je kolega čekao do sada . I da li je delegat iz njegovog LU nešto na skupštini rekao povodom toga.
626 #5 slavaplana
dana 07.04.2013. 18:53
Popovicevo udruzenje izgleda ne deli misljenje prvog coveka LSS???Mladenovac je u igri oko prehrane divljaci gotovo 10god u proektima Popovica i beukovica ako se ne varam???kakvi su rezultati to samo oni znaju?????!!!!
Mladenovac je cutao dosta dugo????Postavlja se pitanje zasto je sada bivsi pred.cekao da postane bivsi pa da se oglasi????Zasto ovo nikada nije rekao na SKUPSTINSKOJ GOVORNICI LSS???Posle bitke lako je biti general!!!!
905 #6 zoranp
dana 07.04.2013. 21:50
Ali opet i ovo je bolje nego slavopevi Milana Ostojića u njegovim "reportažama", a kako se priča po selu, sve za koji lov mule!!SadSad
1839 #7 elko
dana 08.04.2013. 09:12
U svakom slučaju na stranicama lista Zov pojavio se članak koji je između ostalog LSS okarakterisao kao Savez sa lošim rejtingom, što je nešto drugačiji pristup od do sada objavljivanih tekstova.

Gospodina iz Mladenovca ne poznajem lično ali sam ubeđen da je itekako upućen u dešavanja oko donošenja ZoDiL i svačije uloge pogotovu uloge zorana popovića i njemu sličnih.

Nije u periodu donošenja ZoDiL LSS imao loš rejting, naprotiv, 2010 godine LSS je imao 86.344 člana sa uplaćenom članarinom prema LSS ( za 10 više od 2009 godine ) loš rejting je imalo rukovodstvo LSS posebno predsednik LSs zoran Dr.popović koji je lažima, da nije potpisao pomenuti Zakon ( ili nacrt i smernice ) a jeste ga potpisao i zahvaljivao se javno Saši Draginu na uvažavajućoj ulozi LSS u radnjama koje su predhodile donošenju Zakona.
Dovođenjem u zabludu svih organa upravljanja, ( dok istina nije izašla na videlo i nije se pojavio dokumenat koji je potpisan a koji je i sada u posedu Ministarstva ) celokupne lovačke javnosti uz konfuzan i odbijajući pristup u primeni Zakona samo je naneo više zla uz evidentnu opstrukciju i neuključivanje šire lovačke javnosti u pripremi predloga pratećih Pravilnika.

Istina je da je sada rejting LSS loš, 2011 godine 60.000 članova, 2012 godine 30.000 članova o 2013 da ne slutim na zlo.

Slava je u pravu, zašto niko pa ni potpisnik teksta u Zovu nije postavio pitanje na Skupštini LSS ko i zašto ovo radi i zašto niko nikada, osim evidentnih disidenata koji su isključeni iz LSS pa i voljom predstavnika potpisnikovog udruženja, nije pozvao na odgovornost popovića zbog najvećeg zla koje je iko uradio lovstvu Srbije.

Dobro je de se tekst pojavio ali treba biti realan u procenama i vremena i trenutka i etiketirati one koji su doveli do lošeg rejtinga LSS.
Na žalost od nekoga ko nikada nije bio niko u lovstvu Srbije pa je postao lažnim obećanjima i kupovinom glasova nije se drugo moglo ni očekivati.
Na žalost lovstva Srbije svuda se pojavi po jedan Mesić koji ispuni cilj i bude poslednji.

Jedina nada i svetlost ovog sumraka pod vođstvom popovića i tice su lovci koji najzad prepoznaju pravo stanje i činioce i koji će sigurno izgraditi novu nacionalnu asocijaciju drugačiju i bolju, više domaćinsku, koja neće služiti ličnoj promociji već promociji lovstva, druženja i jedinstva.
3390 #8 Kosmajac
dana 08.04.2013. 13:30
Ja koliko vidim ovde je sumirano pisanje onoga o čemu je Predator već pisao, a dobrim delom i Srbijalov.
819 #9 dragangolubovic
dana 09.04.2013. 20:38
Samo nedostaje da navedu ko je ucestvovao iz LSS u radnoj grupi, gde su ta lica sada i zasto su lovci prosli najgore izradom novog zakona. To je poznata stvar, vecini lovaca. A ako je nekog zanimalo, mogao je biti informisan. Ljudi iz ministarstva daju informacije, objasnjenja, samo treba pitati.
Portal ciji smo clanovi, pisao je, pise i uvek pravovremene informacije. Samo treba citati, redovno. Preki Sud
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,216,438 posete www.srbijalov.com