Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Obaveštenje Uprave za šume!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Obaveštenje Uprave za šume!
Obaveštenje Uprave za šume!

 

 КОРИСНИЦИМА ЛОВИШТА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

На основу члана 30. став 2. Закона о државној управи (,,Службени гласник” РС, бр. 79/05, 101/07, 95/10), а у вези члана 92. и 93. Закона о дивљачи и ловству (,,Службени гласник” РС, бр. 18/10), Директор Управе за шуме, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је својим решењем образовао комисију која је извршила надзор над радом једног од корисника ловишта на територији Републике Србије.

Приликом вршења надзора установљено је следеће:

1. На основу Одлуке Управног одбора корисника ловишта утврђена је наплата трошкова појединачне набавке ловне карте по цени од 2.000,00 динара (ловна карта по цени од 1.000,00 дин и услуга за издавање ловне карте ловцима по цени од 1.000,00 дин).

2. Комисија за надзор је констатовала да корисник ловишта није поступио у складу са захтевом Министарства и није доставио Извештај корисника ловишта за ловну 2011/2012. и 2012/2013. годину, осим копија евиденција за ловну 2012/2013. годину (без икаквог пропратног акта), чиме је корисник ловишта прекршио одредбе члана 41. став 4. Закона који прописује да је корисник ловишта дужан да на захтев надлежног министарства поднесе извештаје, за шта је чланом 104. тачка 10. Закона прописана казна од 500.000 до 1.000.000 динара.

3. У вези извршења уплате накнаде за коришћење ловостајем заштићене дивљачи Комисија је констатовала да корисник ловишта није поступио у складу са чланом 80. став 3. Закона, јер није до 15. априла текуће године уплатио део накнаде од 30%.

4. При анализи планских докумената за газдовање ловиштем, констатована су драстична одступања између фондова дивљачи приказаних у годишњим плановима газдовања ловиштем, у односу на Ловну основу, а нарочито за ситну дивљач.

5. Приликом увида у блокове дозвола за лов, извештаја о извршеном лову, пропратница и евиденција, утврђено је да је поступак писања, издавања и вођења наведених ловних докумената вршен у супротности са законским прописима и да су лица, овлашћена од стране корисника ловишта за издавање ових докумената, починила грубе грешке, за шта ће се, против истих, тражити покретање поступка за утврђивање одговорности.

Комисија је, за све уочене неправилности, уз одговорност стручног лица, поставила питање одговорности и лица која обављају одговорне функције у управљачким органима корисника ловишта, лица које је израдило годишње планове газдовања којима су пројектовани далеко мањи фондови ситне дивљачи од оних који су планирани у ловној основи, као и ловног инспектора који је надлежан за надзор над спровођењем планских докумената.

Разлике између Ловне основе и годишњих планова газдовања, у вези података о бројним стањима дивљачи, као и о коришћењу ловостајем заштићених врста дивљачи у ловишту, које је Комисија утврдила, говоре о томе да је корисник ловишта у протеклом периоду, имао проблеме у газдовању ловиштем, како због несавесног рада стручне службе корисника ловишта и управљачких органа, тако и због веома дискутабилне процене бројности дивљачи приликом планирања, односно нестручног планирања и

пројектовања планских докумената, а могуће и због намерног умањивања прихода од коришћења природног богатства, као и могућег неевидентираног незаконитог лова.

Посебно је индикативно да нико од наведених лица није дао никакво стручно образложење за приказивање таквог стања, нити је покренут поступак израде ревизије ловне основе ради усклађивања са стварним стањем у ловишту.

Из изнетог, јасно се може утврдити постојање одговорности за све утврђене пропусте и непрописне радње, како од стране управљачких органа корисника ловишта тако и од стране стручног лица, који својом лиценцом одговара за свој рад.

О свим утврђеним чињеницама, а нарочито о нестручном, непрофесионалном и неодговорном раду Стручне службе корисника ловишта, чланови комисије су известили директора Управе за шуме и предложили му да се о утврђеним неправилностима у раду Стручне службе обавести и Ловачка комора Србије, као и да се против корисника ловишта и лица за која се сумња да су солидарно одговорна за уочене пропусте, покрену одређени поступци за утврђивање одговорности.

На основу наведеног, а у складу са одредбом члана 47. став 1. тачка 4. Закона о државној управи (,,Службени гласник” РС, бр. 79/05, 101/07, 95/10), свим корисницима ловишта на територији Републике Србије, налаже се да:

- уколико су доделу ловних карата ловцима вршили на начин описан у тачки 1. овог дописа, по хитном поступку обуставе такве радње, пониште одлуке о утврђивању наплата трошкова појединачне набавке ловне карте, као и да врате противправно присвојена средства ловцима који су та средства уплатили,

- уколико нису у прописаним року доставили Извештај о стању у ловишту, сходно захтеву Министарства од 08.04.2013. године, исти хитно доставе Министарству,

- уколико нису у прописаним року извршили уплату накнаде за коришћење ловостајем заштићене дивљачи то ураде по хитном поступку,

- у што краћем року ускладе своје пословање са законским прописима, а нарочито по питању ловних карата, обележавања уловљене дивљачи, организовања ловова и других послова који се обављају у оквиру ловства као делатности од општег интереса;

- да по хитном поступку предузму неопходне стручне мере за усклађивање планских докумената са стварним стањем, у складу са прописима,

- да сва документа која су прописана за спровођење ловних активности (дозвола за лов, извештај о извршеном лову, пропратнице, трофејни листови, евиденције, обрасци и сл), попуњавају, издају и воде у складу са прописима;

- да предузимају све мере на заштити и унапређењу стања дивљачи и њених станишта на територији Србије, у складу са законским прописима и потврђеним међународним конвенцијама.

 

Напомињемо, да су ловни инспектори добили налог директора Управе за шуме да интензивирају надзор над радом корисника ловишта и да покрену поступак према свим корисницима ловишта који нису извршили законске и уговорне обавезе, као и налоге добијене путем овог дописа.

Министарство ће у наредном периоду донети одлуку о покретању поступака против корисника ловишта који нису поступили у складу са наведеним обавезама прописаним Законом.

Министарство ће, сходно уоченим проблемима у газдовању ловиштима, као и функционисању ловачких организација, у наредном периоду донети одлуку о покретању вршења надзора над радом субјеката којима су, у складу са Законом, поверени послови из области ловства.

Имајући у виду да оваква ситуација не представља усамљени случај међу корисницима ловишта, овакав начин надзора над њиховим радом ће се интензивирати у наредном периоду, при чему напомињемо да ће се на основу достављених комисијских записника и извештаја, у наредном периоду, развити критеријуми за оцењивање корисника ловишта, који ће бити пресудни у процедури установљавања ловишта и додели права на газдовање ловиштима.

На основу наведеног, сваки корисник ловишта мора себи да постави многа питања од којих су нарочито важна она која се односе на то да ли ико има право да се игра са државном имовином, као и да ли су својим пословањем у претходном периоду заслужили да и у наредном периоду стекну право на газдовање ловиштем.

Опредељење Управе за шуме је да се на све начине, који су у складу са законским прописима, заштити и унапреди стање дивљачи која је природно богатство и имовина Републике Србије, тако да се од свих корисника ловишта очекује да уложе максималне напоре на унапређењу стања у ловству као делатности од општег интереса.

ДИРЕКТОР

Перица Грбић

     
Komentari
1176 #21 donet
dana 16.08.2013. 18:54
Ma ne sikiraj se, nisi dzaba dao pare. Neko ce to planski da potrosi na kupovinu novog automobila,godisnji odmor... Drzava nije lopovska, nego je ovo totalni haos. Kako ja vidim za nekoliko godina, ako se ovako nastavi sleduje nam situacija kao u Egiptu. Samo vojna hunta moze ovo da razbuca, pravosudje,policija...su ovde nemocni. Uloga sudova i policije u nasem slucaju je samo da ozakoni ukradenu imovinu i pruzi pomoc lopovima da jos vise kradu...
3085 #22 gruja
dana 18.08.2013. 09:48
Kad pocnemo da citamo ovaj tekst Uprave za sume u prvi mah vecina nas pomisli da se radi bas o nasem udruzenju!Zalosno ali istinito.I u mom,sada bivsem udruzenju ,,Bojnik" samo za proslu godinu izdato manje 99 lovnih karata uredno placenih sto je i inspektor Rkulovic konstatovao.I jos nesto za verovali ili ne,u tri dozvole za grupni lov za razlicite terene upisan samo po jedan lovac!!!Zasto?Pa svi ostali koji su lovili tog prvog lovnog dana nisu imali lovne karte,koji broj upisati?Pre par godina covek odstreli dve svinje u lovu i ode u Bojnik da ih prijavi i plati.Nije platio ni dinara jer ga nema u evidenciji udruzenja a uredno je uplatio clanarinu u gotovom na priznanicu!Unazad za tri godine uvidom u APR zavrsni racun udruzenja u minusima od 157.000 do 207.000 za proslu godinu,a na Skupstini usvajani izvestaji u plusu!!!Uposljenici nisu primili plate od oktobra prosle godine.I dok ja ovo pisem svi ti odgovorni za ovakvo poslovanje i rukovodjenje udruzenjem su naravno u lovu na grlice i prepelice i nisu ni culi da postoji Srbijalov a pojedini ni za Upravu za sume!U Bojniku jos misle da o srpskom lovstvu odlucuje iskljucivo i samo LSS a znajuci da tamo njihov predsednik ima coveka , niko im nista ne moze!
U saglasnosti sam sa donetovim poslednjim upisom,jer da li je neko cuo da je do sad uhapsen i procesuiran neki sudija ili tuzilac,a oni su bili tu i za vreme dok se kralo svih ovih godina.Nisam pravnik ali onaj ko uoci krivicno delo a ne reaguje takodje cini isto.U malim sredinama je to jos ocitije,svi znamo ko je ciji ,,covek"u drzavnim organima.Recimo,ja sam trenutno pod laznom krivicnom prijavom u predistraznom postupku i predmet se razvlaci godinu dana i jos nije predat tuziocu,a znam unapred kome ce biti predat!Bice predat tuziocu Z.M. U OJT Leskovac,jer,gle cuda kod istog tog tuzioca je i nas predmet LU,,Podgora' vs LU,,Bojnik"od 05.05.2011.koji se negde zaturio.Ako lazem,hapsite me,ako ne lazem- hapsite!
819 #23 dragangolubovic
dana 18.08.2013. 11:38
Kolega Grujo, nisi rekao da je tih 99 lovnih karata, a mislim da su 111, i vama je trebovalo L.U iz Žitorađa. Na ovom portalu, uđi na forumu i vidi gde je opisano LU Miroslav Zlatanović - Mića i videćeš Ivanov izveštaj. Pročitaj ga. Tek sada ti pišeš a vidi datum na izveštaju.
Razlog kontrole Ivana Rkulovića, koga lično poznajem i poštujem u poslu, je to što nema vaših dokumenata u udruženju. Da bi se dobila lovna karta, treba imati diplomu o položenom lovačkom ispitu, koju kopiraš i kopiju oružnog lista u bazi podataka i bilo koje udruženje ili Srbijašume ti daju lovnu kartu. Vi ste dobili vetar u leđa od upravnika iz Žitorađe da bi on mogao na vašem terenu da dovodi Italijane. Ta priča je svima poznata. Čovek manipuliše svima. Školovan za takve stvari. Pročitaj unazad sve komentare i biće ti jasno puno toga. I ovaj dopis Ministarstva nije slučajno iniciran.
Izašlo nešto na dnevno svetlo, neko od velikih vladara dobio pismo i u njemu puno toga što udara na neke ljude , što u Savezu, možda u Ministarstvu, inspektori, sudije, tužioci. Ne kreće Ministarstvo tek tako na osnovu obične prijave. Jedino na ovom portalu imas borbu lovaca sa lovačkom MAFIJOM, ali stvarnom mafijom koja okreće velike pare i koja se meri milionima. Ti isti koji kriju predmete, kupljeni. Neko uslugom, neko krivolovom, neko nečim podlim i zato moraju da ćute. Al dođe đavo po svoje. Ničija nije do zore. Neka što više tvojih kolega čita ovo, i kada sazna mahala, nema potrebe biti pravnik.
Svako je zahvaljujući tome stvorio *svoje* lovište i krivolov sveden na maksimum. Daš 1.000 dinara i ideš kad hoćeš. kako hoćeš, bar u našem udruženju. Samo upravniku ne diraj ino turiste i dresuru. Žalosno od *lovaca* ko sebe ovde tako nazove. Al biće svega i svačega.. Jesen je tu a i naredba direktora, pa će se čuti. KoTuKoga
3085 #24 gruja
dana 18.08.2013. 15:23
Ne kolega Golubovicu,nisu to te lovne karte!Lovacko udruzenje Bojnik nije izdalo lovne karte nama dok smo bili njihovi clanovi i iste uplatili njima.Nedostaje 99 lovnih karata koje je LU,,Bojnik"trebalo da naruci za svoje (nas dok smo bili tamo clanovi)clanove, za koliko je ministarstvo zakinuto.Lovne karte koje smo mi narucili preko LU,,M.Z.Mica" i to 111 komada su uredno uplacene sa zahtevom o trebovanju i distribuirane nasim clanovima tj.lovcima LU,,Podgora" jer mi nemamo jos teritoriju na gazdovanje te shodno tome nemamo po zakonu pravo da sami narucimo lk,vec preko nekog pravnog lica koje gazduje lovistem!Vaseg upravnika licno nisam poznavao do tad,a po preporuci jednog naseg clana a njegovog prijatelja dogovorili smo se da tamo kod vas narucimo lovne karte a upravnik je prihvatio da nam sve poslove u pocetku odradi bez nadoknade dok ne dobijemo teritoriju i ne uposlimo naseg upravnika.Inace i sam znas da se nasa udruzenja granice a da se lovci,mestani pogranicnih sela i medjusobno druze i van lova.Meni je samo bilo bitno da ispostujem zakon i da svaki lovac koji ispunjava uslove za dodelu lovne karte istu i dobije!Drzava,tj. resorno ministarstvo je dobilo svoj novac i nije niko ostecen.Sto se tice pratece dokumentacije vezane za dodelu lovne karte JA SAM KRIV jer sam mislio da zahtevi sa kopijama diploma mora da stoje u prostorijama maticnog udruzenja a prevideo sam cinjenicu da su lovne karte narucene preko vas te da papiri moraju biti u vasem udruzenju!Opet kazem,moja krivica iz neznanja,jer tek pocinjemo da funkcionisemo.Izmedju ostalog,inspektor je tada trebalo da poseti i nas, na nasu molbu i prikazali bi mu kompletnu dokumentaciju za nabavku lovnih karata.Medjutim on je iznenada promenio plan i nije dosao u nase LU..Cim su me obavestili ja sam kompletnu dokumentaciju odneo na uvid republickom lovnom inspektoru u Leskovac,gospodinu Vlasti Stojanovicu koji je licno pregledao svaki zahtev i sacinio zapisnik koji je prosledio svom pretpostavljenom u Nisu,Zvijezdanu Nisavicu.Znaci,tvrdim odgovorno da je nasa saradnja sa vasim udruzenjem tj.upravom potpuno u skladu sa zakonom jer nam je muka vise od lopova nasih,a uvideo sam vremenom da smo i vi i mi u zabludi!Znam da ce mi se zameriti svi upravnici u okruzenju sto cu ovo reci,ali ja i posle mnogo noci razmisljanja kog upravnika u okruzenju da angazujemo za rad u nasem LU,nisam mogao da nadjem postenog coveka!!!Poznajem ih sve,godinama sam radio u kafani a to ti je kao mrciniste za vuka,svi dolaze i otkrivaju se.Ja danas imam problem samo pronaci sto manjeg prevaranta upravnika a o postenju i profesionalnosti vise i ne razmisljam!!!

Dragane,odgovor na drugi deo tvog komentara je sledeci:

1.Mi,Lovacko udruzenje ,,Podgora"Kosancic"jos nemamo dodeljenu teritoriju na gazdovanje,te samim tim ne mozemo biti odgovorni za bilo sta sto se desava na ovim prostorima!Mi ne mozemo ni sami dovoditi niti drugima dozvoliti da dovode dresere na ove terene.
2.Za sve mahinacije i pljacke drzave i lovaca na teritoriji opstine Bojnik odgovorno je i umesano Lovacko udruzenje Bojnik koje jos gazduje lovistem Radan,a ne Lovacko udruzenje ,,Podgora"Kosancic koje je jos 2011.podnelo zahtev za dodelu teritorije na gazdovanje delom lovista Radan!
3.Svi koji citaju ovaj post neka naprave razliku.Na teritoriji opstine Bojnik postoji jedno LU,,Bojnik"koje do 2015. ima pravo gazdovanja na celokupnoj teritoriji opstine(dodela preko LSS) i njegovi clanovi su manjina koja koristi ovakav haos u lovstvu i drzavi,i na drugoj strani je LU,,Podgora"Kosancic bez teritorije a koje cini dve trecine bivsih lovaca LU,,Bojnik"koji strplivo cekaju da konacno krene dodela teritorije.

Dragane,kompletna dokumentacija koja te interesuje je azurirana i dostupna na uvid svakome ko je zainteresovan.Ako ce ti nesto pomoci u borbi protiv lovacke mafije dobices je kad god pozelis!Jer ako cemo o borbi protiv smradova u lovstvu,ja sam uvek spreman i na usluzi i drago mi je sto si me pomenuo,jer ionako bih ja tebe potrazio.Broj mog telefona je 064 28 444 10 i dostupan sam 24 casa za sve dobronamerne i prave lovce ,a i tuzioce i policajce .Javi mi se ako si u mogucnosti da ti dostavim celokupnu dokumentaciju i slobodno mozes da je objavis na ovom nasem forumu!Pozdrav!
819 #25 dragangolubovic
dana 18.08.2013. 20:26
Grujo, ima jedna dobra stvar u tvom napisu. Izneo si činjenice koje treba znati. Iz opisanog vidim da vi imate isti problem kao i mi. Dodelu lovista , trenutno radi savez. I vas je ispalio kao i nas. Ako imate većinu, vama savez mora dati lovište. Al neko vrši opstrukciju. Sva navedena lica znam. Vlastu, Zvezdana, Ivana i još dosta ljudi koji imaju dodirne tačke sa lovstvom. Pa čak i u Ministarstvu. Ako je LSS hteo da reši problem, do sada bi to rešio. Al nije. Zato radi umanjen broj poslova. Ni lovne karte, kao ranije. Sve ovo iz Ministarstva ima razloga. I njima je preko glave toliki broj problema.
A papire, u tužilaštvo ,kao i mi i nema stajanja. I vi ćete imati posetu iz Ministarstva. Naše udruženje ima dosije od 50 strana. Teško, ali se borimo.
Ne daju se pare i steknute pozicije i privilegije tako lako. Kada bi svi pisali šta rade *ustoličeni* , tragedija. Prijatelju, velike pare se okreću.
Preki Sud
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 31
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,311,116 posete www.srbijalov.com